En Twitter-konto som pøser ut alt av musikk som spilles på P3, mP3, P1 og P2? Tjaaaa, tjoooo, det kan være fint det!
Twitter er en fantastisk måte å følge med på hva som sies om NRK. Jeg har stort sett alltid søk gående for å se om folk blir glade eller sinte på oss for det vi lager. Men enda artigere er det når folk ØNSKER seg noe.
1. juni snappet vi for eksempel opp en tweet fra @VibekeArntzen som skrev:
Ser at en del amerikanske radiostasjoner bruker twitter til å varsle hvilken låt de spiller og program for de neste minuttene. Ide for NRK?
Og det er det selvfølgelig! Det er en knallidé! Så i dag har vi laget en første test på en slik tjeneste, som vi gjerne vil ha innspill på. Følg @NRKradio på Twitter hvis du vil være med og betateste, og skriv gjerne inn synspunkter og idéer i kommentarfeltet her.
Slik ser tweetene ut nå:
Dersom man klikker på tinyurlen så kommer man til spillelistesiden for det programmet som spilte sangen, og denne siden oppdateres i så å si realtime mens sendingen pågår. På den siden man kommer til kan man også klikke seg videre inn på mer info om låten hvis man vil det.
Må man ha litt Rainman i blodet for å sette pris på en så skravlete Twitterbruker? Eller funker det? Burde vi splitte den opp i en Twitter-bruker pr kanal, eller er det litt kjekt å få alle på ett sted? Er det andre tjenester vi heller burde lage rundt spillelistene?
Bendik
To ting;
1: Del opp etter radiostasjon.
2: Link til sangen (hvis det går ann) på Spotify slik at man ikke trenger å gjøre det manuelt. Alt som går automatisk hjelper!
PS: Liker at dere setter opp klokkeslettet. Har slitt med det før da jeg var ute etter en sang som jeg viste ble spilt f.eks kl 15:30 på p3 og så ser jeg på spillelistene og der står alle sangene listet uten klokkeslett. Det hjalp ikke så mye.
Sjur
Bør helt klart deles opp i en twitter-bruker per kanal, hører du på NRK mp3 er det liten sannsynlighet for at du vil se hva som spilles på NRK klassisk. Dessuten er det jo når du hører på radio det faktisk er mest interessant å vite hva som spiller, og det er vel ikke mange som hører på flere radio-kanaler samtidig.
Et poeng er jo at du kan switche mellom de forskjellige kanalene etterhvert som favorittsangene dine spilles. Derfor kan man kanskje ha en twitter-bruker for alle kanalene, i tillegg til en for hver kanal. Det er jo ikke en særlig stor utgift å opprette flere brukere.
Nicolai Rygh
En twitter account per kanal er lurt. Ellers blir det litt mye støy.
Morten Skogly (NRK)
Jeg syns selv det er ganske nice å se alle (dvs nå er det bare p1, p2, p3 og mp3 som pushes ut pga av taket på antall requests mot twitter pr time), men det skader jo definitivt ikke å ha en pr kanal.
Bendik: Utvikler Dag Helge Østerhagen sitter og gjør finpussen på et spillelistesøk nå, hvor du også kan søke på klokkeslett, det går online om ikke så skrekkelig mange dager. Da blir det litt lettere å finne ting.
Det med at tidspunktet ikke ligger på listene er en litt kjedelig begrensning som vi håper å løse med et annet prosjekt, som går gjennom hele måten vi lagrer info om programmene og musikken som spilles. Jeg vet ikke deadline på det prosjektet, men det er godt i rute etter hva jeg har hørt. Det snedige på spillelistene til NRK er at de fleste spillelistene oppdateres i realtime, basert på de samme dataene som vi nå pusher ut på twitter, med klokkeslett, men ved midnatt ca så blir disse dataene overskrevet av andre data fra et annet system, hvor klokkeslettet mangler. Krøkkete, og må løses.
Ang Spotify så snakket vi om dette i dag, men siden vi på spillelistesidene allerede har en tjeneste hvor du kan høre låter fra imeem samt se videoer fra youtube så er Spotify litt i «konkurranse» med vår egen tjeneste. Personlig ville jeg likt å bare ha Spotify-lenke, men kanskje vi klarer å klemme inn to tinyurls, slik at vi får best of both worlds. Hersens Twitter med sine 140 tegn!
Holten
Spørsmål: Kor lenge har ein hatt teknologi til å sette opp ei slik teneste? Altså, feede/pushe ut visse musikkmetadata frå radiomusikkavspelinga i eit standardisert format? (Ein CSV på 140 B er heilt feitt å handtere slik sett.)
Eg går ut frå at det har vore lenge. Utmerka idé å laga twitterstrim av det. Sjølve feeden blir nok fort spam. Eg kjem absolutt ikkje til å følgje han. Men når ein skrur på radioen eit stykke inn i ei låt, så lenge ein hugsar @NRKRadio, er det lett å sjekke i ein fei frå nett og/eller mobil kva det er, om det ikkje blir nevnt i etterkant av låta.
Og så kan ein vel sette opp ein automatisk overvåkar som varskuar når ein NRK-kanal spelar favorittartisten.
Ein kan sannsynlegvis skrive ein app for FM-mobilar eller radioar med nettverkskort (tørk av dykk fliret. Wlan-hotspots, striming, eg seier ikkje meir) som kan syne låtdata på skjerm med dette.
Det bringer meg til min andre kongstanke, som ikkje har fullt så mykje med @NRKRadio å gjera direkte, men er vonaleg interessant nok lell:
Når eg blir nærings- og kulturminister, skal alle frisørar og skjenkestadar og andre kommersielle aktørar som spelar av musikk offentleg sleppe å betala TONOpengar. I staden skal det finnast ei godt synleg tickertavle i lokalet der artist og låttittel kjem opp med jamne mellomrom, så dei blir ordentleg kreditert.
Så slepp eg å bestandig springe til baren/DJboksen og lure på kva vi hører på no. (Der har de den desiderte hovudmotivasjonen min for å ha denne ordninga. Ikkje alle har Shazam, dessverre)
Kjipt for DJar og bartendarar som svergar til vinyl og CDar utan databaseoppføringar (og mp3ar med feil ID3-info), dei får taste inn manuelt. Og ingen køddemeldingar, for settlistene blir sendt til eit offentleg arkiv – ikkje TONO – og kan brukast til dømes til å rekne ut artist/komponist/tekstforfattarløn.
Men altså, nok ein gong: @NRKRadio er eit flott tiltak. Husk å sjekke kva andre radiostasjonar har komme på av kule tenester òg.
Fredrik Graver
Jeg har alltid hatt sansen for måten radioparadise.com/index.php gjøre ting på – har lyttet på dem lenge. Enkelt og greit, men mange valgmulighter.
For meg er det litt mye støy på Twitter allerede, men bevares, smaken er som baken… 😛
kenken
Liker tanken veldig godt! Men for all del en konto pr kanal! Syns også kontoene burde være «aktive» med tanke på å svare på tilbakemeldinger.
Andreas
Fine greier, men jeg synes det hadde vært mye mer nyttig med last.fm-støtte for NRK radio. Dvs. at man kan scrobble de sangene som spilles på radiokanalen man hører på. BBC har en OS X-widget for dette: bbc.co.uk/blogs/radiolabs/2008/05/updated_scrobbling_your_bbc_ra.shtml
BBC Radio 1 har også en egen konto på last.fm som scrobbler hva de spiller: last.fm/user/bbcradio1
Håvard Pedersen
Morsom ide. Det er nok alt for mye støy til at jeg ville fulgt brukeren, men jeg kommer garantert til å lete den opp den dagen jeg trenger å vite hva som spilles på radio.
Jeg fikk en annen ide når jeg leste gjennom kommentarfeltene her… Hva med å sette opp en instant messaging bot for hver radiokanal som satte «now playing»-status til sangen som ble spilt. 🙂 Den ville jeg antakelig fulgt. Og der kan dere pøse ut ekstrainformasjon når folk skriver til den.
Øivind
Ubrukelig hvis ikke en har en twitterklient som kan sortere de en følger, relativt nyttig hvis en tilfeldigvis har det og hører mye på radio. Men som en generell twitter-strøm er vel verdien, strengt tatt, begrenset.
Men hører en P3 er musikkutvalget uansett så forutsigbart at twitring synes unødvendig. 😉
Morten Skogly (NRK)
@Holten: Skriptene vi bruker som backbone for å sende ut Twittermeldinger har vært online siden 29. august 2008, og livedata har jo vært tilgjengelig på feks P3 og mP3 sine nettsider i årevis, så vi kunne definitivt laget denne tjenesten før. Men det var den tiden da 🙂 Det tok veldig kort tid å lese seg opp på Twitter sitt api og lage skriptene, 5-6 timer maks, så litt synd at vi ikke har gjort det før.
@Andreas: Vi har veldig lyst til å lage last.fm hookup, og har hatt det siden 2005 (lyst altså), vi har bare ikke kommet så langt. Men det fine med den løsningen vi har laget nå er at det er ganske lett å hooke opp flere sosiale tjenester, feks last.fm. Jeg har api-nøkkelen liggende klar 🙂
Konklusjonen er ganske klar på at vi bør ha en konto pr kanal. Noen kanaler, ihvertfall P3, er allerede på Twitter, så spørmålet blir om vi skal bruke de eksisterende kontoene, eller om vi skal lage nye. Synspunkter på det? Rent teknisk er det uproblematisk, og vi sitter også og lurer på å gi de programmene som har Twitter-konto muligheten til å få pushet ut «Hva spilles nå» til sine Twitter-followers. God ide?
Peder
Ang. Spotify og tinyurl’s:
hvis dere bruker http://is.gd isteden så sparer dere noen karakterer 🙂
API dokumentasjon og betingelser her: is.gd/api_info.php
Kris
For P3 finnes dette allerede: twitter.com/p3naa
ivarconr
Hvorfor kunne ikke NRK inkludere sang-informasjon i radio-strømmene som sendes ut på nett/lufta? Da hadde jeg fått sang-info inni avspilleren, istedenfor å måtte ha det i et separat program…
Mats Taraldsvik
Er det nå, kort tid etter fanboy-posten, at jeg skal mase om identi.ca? 🙂
Uansett tror jeg disse meldingene egner seg bedre andre steder (også?), der det er enkelt/enklere å søke på kanal og tid. Da kan man notere tid og kanal, og slå opp på nettet i ettertid.
Andreas Ringdal
Vil gjerne ha en konto for hvert program, hører på radio i arbeidstiden, men ikke ellers. Det å bli foret med musikken som går om ettermiddag/natt vil for meg stort sett bare være søppel.
Andreas
Marte
Litt på sidelinjen dette, men jeg ønsker meg spillelister i Spotify fra de programmene som omhandler musikk!
Morten Skogly (NRK)
@Peder http://is.gd er brillefin. Egentlig hadde vi lyst til å bruke bit.ly fordi den tjenesten har så fin statistikk, men fikk litt problemer med å få til å snakke med api-et deres som ikke tillot api-nøkkelen vår. Dvs vi fikk laget urler, men vi fikk likevel ikke statistikk = rart. Men gd er vel de som gir kortest urler.
@Kris twitter.com/p3naa Kuuult!
@Marte Det har jeg også lyst på, og jeg har gravd endel i Spotify sitt forsøk på et api, men uten å helt få det til. De har ingen enkel måte å opprette slike lister på ennå, men når de får det så må vi lage dette, definitivt. Men vi må også finne en måte å fortelle folk at listene finnes selvfølgelig…
Morten Skogly (NRK)
Forøvrig, beklager at endel låter kommer dobbelt på @NRKradio, det må vi fikse. Og beklager at vi ikke har svart alle, vi sliter litt mer at Twitter har en begrensning på antall tweets du kan sende pr time, og siden vi tidvis tweeter dobbelt og trippelt går vi over grensen, og må vente en time til vi kan begynne å publisere igjen.
Peter Lütken
Bare delvis relatert til temaet, men jeg oppdaget til min store glede forrige dagen at låtinfo på musikken på P3 helt automagisk hadde begynt å dukke opp i displayet på Squeezebox’en min. Veldig praktisk når man hører på Sexy..
Sigbjørn
Ta en feed, jeg vil uansett ikke følge den og da er det lettere å huske én bruker!
Hvis du får sett litt på spotify så synes jeg a-, b-, c-lista (p3) samt vg-lista som automatiske spillelister hadde vært en drøm. Men spotify er vel ikke helt lagt opp til sånt – enda…
Månhus » Länksprutning – 12 June 2009
[…] Hva spilles nå på radio. Nyttig eller ubrukelig? […]
Morten Skogly (NRK)
Jeg gleder meg til Spotify får et web-api, da kan man lage mye fint!
Arne
Fant radiostream med metadata fra NRK her: bit.ly/v5MMG Disse ligger ikke i Screamer-databasen, der er det noen «gamle» lenker! Tror også Reciva som leverer strømmen til min fysiske IP-radio får radiostream uten metadata, men det skal jeg forske videre på!
Og NRK sin egen nettradio-avspiller viser av en eller annen grunn ikke meta-data.
Eksempel:
NRK Jazz på Screamer med metadata (URL lagt inn i Screamer manuelt, da Screamers database har lenker uten metadata):
twitpic.com/76m1p
NRK Jazz avspilt NRKs egen avspiller: twitpic.com/76m2v
Viser litt programinformasjon, men ikke så mye som det kunne ha vært. Men metadata om artist og sang vises ikke! På tide pusse opp nettavspilleren, kanskje?
Marianne Siebke
Det blir, som flere har sagt, for mye støy av å følge alle radiokanalene i én feed for alle som ikke har en avansert klient til å lese den.
Dette har såvidt jeg kan se brukerpotensiale for mange flere enn geeksene, så dere bør høre (også) på andre brukere enn de som programmerer selv 🙂
David Steinsland
Jada, dette kommer bare én måned for sent, for min del! Hørte på NRK P1 en fredag hvor jeg hørte et veldig bra jazzstykke. Jeg tok kontakt med redaksjonen og til og med 1881 (etter og ha søkt evig lenge selv).
For andre som måtte komme i samme situasjon som meg: dere er heldige, dersom denne metoden blir tatt i bruk. Kudos, NRK!
Joakim
Finnes spillelistene som RSS e.l ?
Knut Hofland
Dette har vi jo hatt på DAB i årevis… (men NRK var tregere enn P4 med å ta tjenesten i bruk og dekker ikke musikk i alle program). Plateinfo bør jo komme i avspilleren.
Liv-Marit
Ønsker meg (som mange andre her) en twitter account pr radioprogram, ellers blir det altfor mye støy.
NRK Beta er kjempebra, satsningen deres på ny teknologi er det beste argumentet for fortsatt NRK-lisens.
Ola Thoresen
Ser mange snakker om Spotify-urler – og det er supert. Men samtidig driver jo Aspiro og Platekompaniet med å bygge opp Wimp som et norsk alternativ. Det er kanskje vel så naturlig å ta kontakt med dem for å snakke litt sammen.
En fordel med Wimp sånn sett er blant annet at den allerede er intergrert med f.eks. last.fm.
En ulempe er selvsagt at de foreløpig er MYE mer restriktive med utdeling av beta-kontoer.
Joakim
Har i de siste dagene lekt litt med Twittr og Last.fm. Har dermed kommet opp med dette: p3musikk.avambo.no.
Jeg cacher alle sangene som kommer ut fra Twitter-profilen. Så kan dere logge inn med Last.fm brukernavn/passord for å scrobble sangene som P3 har spilt til din Last.fm-profil (p3musikk.avambo.no/lastfm/). Laget også en Last.fm-profil for P3 musikken.
Østlending
Det er svært interessant at Danmarks rikskringkaster DR har publisert og oppdatert oversikt over hvilke artister og låter de vil spille på deres musikk-radiokanal ala NRKs MPetre de neste 24 timene, minutt for minutt. Altså all musikken er programmert og bestemt minst 24 timer i forveien. NRK legger derimot ut hva de har avspilt mens det avspilles og i ettertid. Altså det blir så godt som et programskjema for hvilke låter og artister som skal avspilles likt det man har av oversikter over TV og radio program.
F.eks. klokka. 21.37 til 21.41. vil Michael Jackson med Bad kunne høres. Man har en del norske interaktive nettkanaler der lytterne kan besteme hvilke låter som skal avspilles de neste timene. Altså lytterne velger ut fra en gigantisk liste over låter som ligger inne i systemet og alle valgte låter som ønskes blir lagt til spillelisten etter kø-prinsippet og hvilket tidspunkt de vil bli avspilt. VGs interaktive VG lista musikk nettradio hadde også dette prinsippet, men VG stengte av hele tjenesten etter en tid.
Alle låter som har ligget på VG listas topp 40 de siste 50 årene lå inne i systmeet og kunne velges fritt fra. I dag er det bare en håndfull nettradioer i Norge som er basert på interaktivt valg av hva som skal spilles av musikk og da selvsagt de som er 100% selvkjørende automatisk og som er rendyrkete uten programledere.
Du finner flesteparten av dem under MinRadio konseptet på nettet.
Morten Skogly (NRK)
@Joakim Elsker løsningen din, det var det jeg håpet noen ville gjøre da jeg valgte formatet på twittermeldingene vi sender ut, med kommaseparering av verdier. Brilliant arbeid! Vi har jo snakket sammen på Twitter og epost om dette, og jeg håper virkelig vi kan får gjort noe mer, og få strammet opp de små hullene vi tidvis har i statistikken. Men det er en ting jeg lurer på, på p3musikk.avambo.no/ så er det bare noen låter som har spotify-lenke, er det fordi du har lagt inn referanse til dem manuelt? Jeg har en plan om å gjøre det samme på nrkp3.no/sjef når vi kommer så langt som til å legge ut listene folk sender inn på nett, men da tenkte jeg rett og slett å bruke søket til Spotify, noe som vil gi endel bomtreff. Jeg gjorde noen stikk-prøver med a, b og c lista til P3 for noen måneder siden, og fant det meste (men ikke alt).
Jeg skulle jo helst sett at Spotify lagde et webbasert API vi kunne hentet ut info fra, a la last.fm, men fritekstsøk var altså det jeg endte opp med, i påvente av noe bedre. Jeg er KJEMPELAT, så jeg tenkte ikke engang på å manuelt koble sammen låt/artist og spotify, men på en tjeneste som Sjef, og på din liste over mest spilt, så er det jo skjeldnere at disse listene endrer seg radikalt, og det er da letter å lage redaksjonelle rutiner på lenking.
@Ola Enig, vi burde lenke til Wimp også.
@Østlending Vi i P3nett har hatt lyst til å vise info om hva som kommer lenge, men vi har rett og slett ikke fått lov av musikksjefen. Men sist vi diskuterte det var Håkon Moslet sjef, det kan hente at Mats Borch Bugge er mer gira på det. Begrunnelsen til å ikke vise det er at de ikke ville at folk skulle se at de ikke likte de neste x låtene, og dermed velge seg en annen kanal, men det syns jeg er et dårlig argument egentlig, for i det motsatte tilfelle får man jo lyst til å sitte og høre på til favorittlåta kommer.
Men det er en interessant problemstilling som dukker opp da, spesielt nå som det dukker opp fine alternativer til radioen som musikk-kilde i Spotify og Wimp (og ulovlig nedlasting for de som driver med denslags). Jeg diskuterte dette med en radiodj i P3 i forbindelse med Sjef, som mente det var feil å lenke til spotify på sjef-sidene, fordi Spotify er en direkte konkurrent til å lytte på P3 og sende inn ønskelåter til Sjef. DJen har et poeng, men jeg syns det blir litt vel bakpå å la være å fortelle om et bra netttilbud fordi man er redd for at det skal konke ut ditt eget medium. Da mener jeg man heller bør konse på å forbedre sin egen tjeneste, og skape merverdi rundt musikken og ha noe ekstra å by på i tillegg til fet musikk (som man får tak i overalt eller), for eksempel interessante gjester eller historier som er verdt å fortelle.
Ellers har jo radioen fremdeles er sterkt konkurransefortrinn i forhold til nettet, siden den gjør musikken tilgjengelig i settinger hvor nettet ikke er enkelt/gratis tilgjengelig (i bilen, båten, i skauen, i kjeller, garasjen, uthuset, loftet, Ulan Bator, på toget, på flyplassen, på bussen, osv osv).