nrk.no

Platekompaniet med salg av musikkfiler

Kategorier: Musikk og lyd & NetthandelI går lanserte Platekompaniet som første store norske musikk-kjede en web-basert musikkbutikk med muligheten for å laste ned DRM-fri musikk.

Ved hjelp av enten mobilnummer eller kredittkort har du nå muligheten for å kjøpe musikk lovlig fra Norges største platebutikk.

Lanseringen av den web-baserte musikkbutikken er forløperen til samarbeidsprosjektet «Wimp» som også inkluderer Telenor DJuice og Aspiro. Vi har tidligere tatt en grundigere kikk på Wimp og konkurrenten Spotify.

«Wimp» skal etter planen lanseres i en lukket Beta i midten av Juni 2009.

I går hadde Kulturnytt på NRK P2 en sak om lanseringen av Platekompaniets nye butikk, hvor NRKbeta fikk forfekte sitt syn på saken.

[audio:kulturnytt190509.mp3]

23 kommentarer

 1. Håper for Platekompaniets skyld at dette blir vellykket så kanskje vi etterhvert ser en priskrig på musikk.

  Wimp har forresten allerede blitt lansert i lukket beta, og forsåvidt vært det en stund.

  Svar på denne kommentaren

 2. Delvis bra dette her… etter saumfaringer av tilgjengelig informasjon er det eneste negative jeg finner i faq'en; "Hva skjer hvis jeg sletter låter fra PC-en min? – Dersom du sletter en låt, kan du laste ned filen på nytt fra Min Musikk. Du har mulighet til å laste ned en enkelt sang inntil tre ganger. "

  Man eier det bare tre ganger, altså?
  Tror ikke plateselskapene fremdeles har fått med seg denne nrkbeta-filosofien, siden kunden selv jo blir bedt om å være den beste tilbyderen (det er veldig lett å kopiere eksterne disker med mp3-samlinger når man alikevel er nødt til å ha slikt)

  Svar på denne kommentaren

  • Simen Farstad (svar til Derborte)

   "Hva skjer om jeg knekker CDen min?" "Du må kjøpe en ny".

   Båndbredde koster penger. Det er etter mitt syn helt legitimt å begrense antall re-nedlastinger. Brukeren må jo selv behandle varene sine med forsiktighet for å ikke miste de (ikke knekk CDen din, ha backup av de kjøpte mp3ene dine). Det hadde stilt seg annerledes om filene inneholdt DRM slik at man kun kunne beyntte de på for eksempel tre enheter.

   Ellers håper jeg at de klarer å lansere WIMP til en fornuftig pris. Jeg begynner å bli mer og mer positiv til tanken på å leie, framfor å kjøre, musikk.

 3. En kjapp test etter den noe trege lanseringen i går og jeg fant album som var billigere i CD format enn som MP3, flere album som ville bli langt billigere om de ble kjøpt som enkelt sanger. Vel og bra at vi har et solid tilbud av norsk musikk gjennom en lovilig kanal, men jeg ser ikke hvorfor jeg skal måtte betale mere for å laste ned MP3 enn jeg må betale for den fysiske CDen.

  Hvis jeg forsto det som ble sagt på Pressekonferansen på Mandag riktig så var WIMP i en alfatest og skulle ut i en lukket beta med betraktlig flere brukere i midten av juni.

  Svar på denne kommentaren

 4. Sebastian Steinmann

  Det som absolutt mangler her er å få musikken ut i FLAC eller annet lossless format. Kjøper jeg en vare vil jeg ha hele varen og ikke en dårlig mp3 versjon av den.
  Men det er vist noe som skal komme. Prisene så foreløbig veldig bra ut på det jeg har sett. 59kr for et album er jeg mer enn villig til å betale, hvis det bare er enkelt å bruke.

  Forstår ikke hvorfor de ikke har valgt å bruke torrent teknologi til distrubuering.

  Svar på denne kommentaren

  • Nå utaler Platekompaniet at man vurdere å innføre blandt annet FLAC så med litt tålmodighet så lar nok det seg ordne.

   Når det gjelder bittorrent så ser jeg ikke hvilken nytte/mulighet for dette. Vi må vel heller forvente at Platekompaniet har store nok linjer til å gi en grei nok nedlasting i FLAC. Hvor mange er det som vil seede den fila du skal ha, når du skal ha den? PK.no vil jo ha en gigantisk kataolog i FLAC. Og lar bittorrent og betaling seg kombinere?

 5. Det jeg ikke klarer å forstå er hvorfor ikke gi oss mulighet til å laste ned FULL kvalitet? Vi skal betale like mye eller som noen kommenterte MERE for å kjøpe en online versjon har er blitt komprimert med en destruktiv komprimering? Om jeg vil ødelegge kvaliteten på mine spor så klarer jeg det sjøl, trenger ingen hjelp til det fra Platebransjen. Det burde være opp til oss å kunne velge, f.eks magnatune.com/ tilbyr der du laste ned forskjellige MP3-komprimeringer, åpne komprimeringsstandard (Vorbis) og wav-filene (råformat).

  Svar på denne kommentaren

 6. mskogly (NRK)

  Klarer liksom ikke helt å engasjere meg i nok en nettbutikk for kjøp av mp3 altså. Men jeg har trua på Wimp, fikk tilgang for en stund siden, og jeg liker grensesnittet mye bedre enn Spotify sitt, og ellers er jo tjenestene veldig like.

  Jeg fikk ånden over meg og la ut noen screenshots fra Wimp på nettet:

  <a href=»http://pappmaskin.no/2009/05/screenshots-from-the…» target=»_blank»>pappmaskin.no/2009/05/screenshots-from-the

  Svar på denne kommentaren

 7. Asbjørn Ulsberg

  Nettbutikken ser flott ut og innholdet er bra, men inntil betaling går like smertefritt som med iTunes (betaling over mobilabonnement er uaktuelt da det er jobben som betaler abonnementet) og muligens også inntil det kan lastes ned FLAC, tror jeg nok jeg kommer til å holde meg til iTunes. Med mindre prisen blir veldig mye lavere hos Platekompaniet, selvsagt. Og med mindre bindingen og prisen til Wimp blir helt uimotståelig.

  Svar på denne kommentaren

 8. Screenshots from the Wimp music software | Morten Skogly

  […] Aspiro is working on a Spotify competitor, due to go into beta in the summer of 2009 according to NRKbeta. But a happy few, including me, has had access for a while, and I wanted to share a few screenshots […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Svært slitsomme reklamer mellom "nesten annenhver sang" på Spotify? Snakk om overdrivelse, jeg ble veldig positivt overrasket over hvor fornuftig reklamemengden var. Idiotisk utsagn.

  Svar på denne kommentaren

  • Magnus Bjerve (svar til Bjørn H.)

   Vel..kanskje ikke så slitsomme i begynnelsen, men etterhvert blir det litt mye. Jeg har lagt merke til at hyppigheten har økt i det siste; både i antall brekk og i antall reklamer i hvert brekk. Jeg nærmer meg nok smerteterskelen for å gå over til premium versjonen, men hadde likt å se selve Spotify klienten bli litt mer avansert. Er ikke så mye som skal til, litt bedre organisering av spillister osv. så er vi der.

 10. Ang. dette med å begrense re-nedlastinger og backup. Er ikke Internett generelt en eneste stor backup for akkurat denne typen ting? Kan det regnes som ulovlig å laste ned en fil man har betalt for via en tredjepart? Hvordan stiller lovverket seg til denne type kjøp og salg av digitale media?

  Svar på denne kommentaren

 11. Jørgen Upsaker

  Jeg syns personlig at 6-8kr per låt og 60-80kr per album er helt akseptabelt.
  Det jeg syns er avskrekkende er når butikker tar 199,- for et populært album fordi de vet at de får solgt de ut uansett. Når det selger dårligere, setter de ned prisen.
  Fortsatt koster et album dobbelt så mye i butikken som på nettet og jeg tror ikke platebutikker er noe å satse på i fremtiden. Jeg skjønner at det er transport- og butikkkostnader, men en plate kan sendes verden rundt og lanseres på noen få timer helt Co2-utslipp og butikkansatte.

  Svar på denne kommentaren

 12. Dersom en kunstner maler et bilde selges dette en eneste gang. Musikk via nettet derimot kan selges igjen og igjen. Trengs ikke mye for å få det på plass. Om prisen settes ned vil en også selge mer. Skal jeg gjenta? Selges samme produkt gjen og igjen og igjen, uten produksjons eller logistikk kostnader.. Ubegrenset antall ganger, samme produktet. For et ødelagt produkt som mp3 vil jeg si at prisen er for høy, ja.
  Nytter ikke dytte sultne musikere foran seg, jeg satt med kasetter og kopierte i sin tid også. Her er det bransjen som holder igjen. Lag gode nok og rimelige nok tilbud så vil dere tjene penger så det holder! Tilbud etterspørsel, hørt om den teorien? Husk all logistikk kostnader dere slipper, men her øker selskapene sin egen fortjeneste istedenfor, men jeg må si at dersom de kutter fortjeneste pr. fil vil de selge mer = tjene mer! Skal dere ta rotta på pirat må prisen ned og kvaliteten opp. Slipper å få filene tagget med «ripped and tagged by mother######» og lignende eller at filene stanser på 99%. Pirat har sine negative sider.

  Men etter å ha blitt introdusert piratebay av min gamle pensjonerte onkel (!) har jeg aldri lastet ned så mye musikk, men jeg har også oppdaget musikk på nytt og har også kjøpt mye mer musikk nå enn tidligere. Også kjøpt meg bedre anlegg, trådløst system og kjøpt harddisker. Tidligere kjøpte jeg en plate i året omtrent, spilte de på mitt 10 år gamle anlegg. I dag følger jeg med, laster eller kjøper cd og ripper selv. Men mp3? Herregud..

  La meg si det slik: Om alle vil ha rosa tresko men treskofabrikken nekter å lage rosa, bare lilla.. Hvor lang tid vil det ta før noen andre tar over markedet?
  Platebransjen har vært lite omstillingsvillige lenge nå, godt det skjer noe nå men fremdeles er det mye som gjenstår.

  Ang. å betale mnd for musikk.. Den dagen en melder seg ut har en betalt masse og eier ingenting.. Jeg forstår ikke helt greia, men godt å høre at utviklingen går i retning etterspørsel.
  Selger noen FLAC i det hele tatt?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.