nrk.no

Overraskelse: Svineinfluensa er overhypet

Kategorier: Forskning,Media & Video


Svineinfluensa – eller H1N1 som er det offisielle navnet – er fullstendig overrapportert i media. Både norske og utenlandske medier har gått fullstendig av skaftet i rapporteringen. Dette har den kjente svenske forskeren Hans Rosling tatt for seg. Han jobber ved Karolinska Institutet, og er kjent for sine opptredener på TED-konferansen. Vi har tidligere også presentert Hans Röslings presentasjon ved LeWeb i Paris i 2007.

Rosling har sett på hvordan media rapporterer om svineinfluensa, og ignorerer andre smittsomme sykdommer som tar livet av tusenvis.

During the last 13 days, up to May 6, WHO has confirmed that 25 countries are affected by Swine flu and 31 persons have died from Swine flu. WHO data indicates that about 60 000 persons died from TB during the same period. By a rough comparison with the number of news reports found by Google news search, Hans Rosling calculates a News/Death ratio and issue an alert for a media hype on Swine flu and a neglect of tuberculosis.

(eller se videoen på YouTube)

Selvsagt skal media rapportere om potensielt veldig farlige epidemier/pandemier som svineinfluensa. Men det er interessant å se hvordan alt annet glemmes i iveren etter å male fanden på veggen.

19 kommentarer

 1. Jeg forstår at det er andre alvorlige problemer og helseproblemer i verden. Men det utelukker ikke at det er viktig å få oppmerksomhet om en potentiell fare. Grunnen til å rapportere om H1N1 er ikke antall smittede i dag men hvor utbredt et kan bli i fremtiden. En dag kommer det en farlig influensapandemi — om det blir H1N1 eller noe annet. Og da blir det viktig å få oppmerksomhet for å iverksette de riktige tiltak, for å begrense skaden. Jeg tror at faren nå er at folk mener media "roper ulv" og tar nye farer for lett.

  Svar på denne kommentaren

 2. Fredrik Graver

  Bodde i Toronto når SARS herjet som verst – det var litt uvirkelig å bo i en by på 4 millioner som var grepet av panikk fordi en håndfull mennesker ble syke. Bussen jeg tok til jobben stoppet ved et av de store sykehusene, og de hadde en sikkerhetskontroll og desinfisering der som overgikk det man finner på flyplasser.

  Svineinfluensaen minner meg om det. Klart det er alvorlig for de som blir syke, særlig hvis de har svekket immunforsvar fra før, men måten dette blir slått opp på all verdens førstesider er helt på vidda.

  Svar på denne kommentaren

  • vintermann (svar til Fredrik Graver)

   Det som er med influensa, er at det noen ganger er farlig spesielt for unge, friske mennersker. SARS og noen pandemier (bl.a spanskesyken) var så skumle fordi de forårsaket en livsfarlig immunreaksjon – og dermed var farlige for friske mennesker.

   Det er ikke overraskende at sykdommer som rammer unge, friske mennesker i rike land får stor oppmerksomhet., kontra tuberkulose o.l. Litt urettferdig, kanskje, men ikke overraskende.

   Men nå har det jo vært kjent en stund at svineinfluensaen IKKE framprovoserer slike immunreaksjoner (og SARS var ikke spesielt smittsom). Så jeg synes godt media kan roe seg ned nå, ja.

 3. Ikke så forferdelig sjokkert. Media handler vel ikke så mye om virkeligheten lenger, men synd å se helt amerikanske tilstander også her til lands. Og man lurer på hvorfor journalister er mindre populære enn bruktbilselgere…

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg ble skikkelig dårlig på forrige nyttårsaften. De påfølgende dagene lå jeg og trodde jeg skulle dø. Svettet og hutret meg gjennom 7 dager som førte til at jeg mistet over 10kg. Da jeg snakket med legen kunne han fortelle at det jeg hadde hatt var influensa. Spørrende så jeg på han og han forklarte at det folk tror er influensa nesten aldri er det. det er bare en mild forkjøelse. Slik jeg leser svineinfluensaen er det bare det – en influensa. Derfor syns jeg det er helt hårreisende at det ikke fortelles fra myndige hold hvor lite farlig dette er og hvor lite man bør bry seg om dette.

  Svar på denne kommentaren

 5. Så mye hype, så liten sak. La oss tenke litt på hvem tjener på dette?
  Her er to eksempler som sikkert bare er tull (sikkert?):
  1. Hva skjedde samtidig i Mexico:
  “Just after Obamas and Hillarys visit to Mexico and just after so much reporting on how the US tries to solve the "illegal immigration/drug smuggling/american guns in the hands of cartels “problem”…
  "On April 23, Mexican Congress' last day in normal session and the same day President Felipe Calderon announced the swine flu pandemic, federal legislators voted to decriminalize simple drug possession in Mexico. They passed the new drug law, along with about sixty other bills, with very little debate despite their controversial nature…" : narcosphere.narconews.com/notebook/kristin

  2. Vaccines, you said vaccines?

  youtube.com/watch?v=i3YCTnbRgm8

  Svar på denne kommentaren

  • Frank (svar til Frank )

   By the way…Mange fryktet at svineinfluensa skulle bli til en ny Spanskesyke. Men grunnen til at sykdommen er blitt kalt spanskesyken, er at den mottok unormalt mye presseomtale i Spania i forhold til resten av verden i 1918. Spania var nemlig ikke med i første verdenskrig og hadde derfor ingen pressesensur.(Wikipedia).

   Så svineinfluensa er egentlig… TV influensa ?!?

 6. Dekningen av svineinfluensa er et interessant mediefenomen. Siden jeg jobber som programdirektør i NRK sitter jeg jo i glasshus her, men jeg har for min del tenkt mye på WHOs rolle i denne saken. De bidro ikke akkurat til å dempe hypen med sine 3-4 daglige pressebriefer sendt til journalister over hele verden og en WHO-direktør som blant annet uttalte at svineinfluensaen er "..en trussel mot menneskeheten.." (gjengitt i diverse norske medier). Intet mindre.
  Pandemifrykten ble mer enn rimelig dekket i mediene, men til vårt forsvar skal det i hvert fall sies at mediene også lot kritikere, skeptikere og de som satte sykdommen i perspektiv komme til orde. Det er mer enn man kan si om WHO i denne saken..

  Svar på denne kommentaren

 7. H1N1 – Svineinfluensa satt i perspektiv | Frank Eivinds verden

  […] Hans Rosling har lagd en video som setter svineinfuelsaen i prespektiv til andre sykdommer verden sliter med. Jeg har tidligere kommenter noe liknende på bloggen min, og er helt enig med det Rosling sier.  (Kilde: NRKbeta.no) […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Lillesøster

  Jeg er så utrolig lei denne svineinfluensaen. Min søster er i Mexico og har vært der i over tre uker nå. Jeg er selvfølgelig bekymret for henne så det var litt godt å se denne videoen.

  Alt man hører er jo FARE og DØD!! Endelig noe som roer nervene til ekstra bekymrede mennesker – familie og venner av noen som befinner seg i det landet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.