Kommentar & Video

Susan Boyle-suksessen på YouTube er NRKbeta-doktrinen i praksis


NRKbeta-doktrinen sier at den eneste måten å kontrollere innholdet er å være den beste tilbyderen av det. Det har «Britain’s got talent» fått erfare de siste dagene. Susan Boyle er den mest omtalte damen på planeten for tiden, men det var ikke showet selv som la ut videoen som alle snakker om på YouTube.

Dermed gikk de glipp av masse reklamepenger (som Dagbladet tidligere har skrevet om). Først nå har de kommet på banen og lagt ut klippet der Susan Boyle får dommere og publikum til å sperre opp øynene og reise seg i jubel.

Nå har «Britain’s Got Talent» fått sin egen kanal på YouTube, og ved første øyekast er den veldig bra. Den har blant annet noen nye funksjoner som vanlige folk på YouTube ikke har.

Oppe til høyre for videoene er det to nye ikoner. «Turn down the lights» dimmer hele nettsiden bak, slik at du ser videoen på en neddempet bakgrunn. Fint for øynene. Knappen ved siden av; «change player size» gjør rett og slett videoen større. Så da kan du se Susan synge i høy oppløsning (om du har trykket HQ nede til høyre på videoen), dempet bakgrunn og stor video – slik:

Men så snubler «Britain’s Got Talent». For de legger ikke ut den lange 7-minutters versjonen av Susan Doyle som nå har 46 millioner visninger på YouTube. Men en nedklippet versjon på under 3 minutter. De har til og med klippet i musikken!

Her feiler de kraftig, og selv om de nå får reklameinntekter og masse visninger fordi YouTube kjører dem opp på «featured»-plass, så vil nok mange se den lange versjonen med publikums reaksjon før Susan Boyle synger, og HELE sangen.

Oppdatering: Og som Thomas Moen påpeker i første kommentar under her: På «Britain’s Got Talent» sin offisielle YouTube-kanal er det ingen embed-kode! Hallo? Det betyr at du ikke kan lime inn videoen på din egen nettside for visning der. Det kan du heller ikke med den uoffisielle versjon. Der står det «Embedding disabled by request». YouTube har blitt digert først og fremst pga. embed-kodene sine. Det er et rart grep at de nå slår det av på videoer.

Legg ut din beste versjon

Hvis du ikke legger ut innholdet ditt slik at folk får en best mulig opplevelse, så gjør noen andre det. Der feiler svært mange, og det er en hovedgrunnene til at nettsteder som The Pirate Bay lever i beste velgående.

Skal du legge noe ut på nett, gjør det så godt som overhodet mulig. Ellers gjør noen andre det.

Ironisk nok er det nå reklame for den offisielle kanalen for «Britain’s Got Talent» på den videoen som alle ser:

Hvem er det disse reklameinntektene tilfaller?

26 kommentarer

  1. Det er faktisk imponerende av ITV å bruke nesten 14 dager på å lage noe offisielt. Det kan virke som at de ikke helt har skjønt hva som har foregått.

    Men noe slikt ville ikke skjedd med NRK, for jeg har en god følelse av at dere som holder på med NRKbeta er svært oppegående folk og som vet hvordan man skal kaste seg på en god internettbølge, når den dukker opp.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *