nrk.no

Google-triks og andre steder å finne informasjon

Kategorier: Internett & Søk


I dag var jeg i møte med NRKsuper for å snakke litt generelt om nettet og litt spesielt om researchmetoder og steder å finne informasjon.

I den anledning spurte jeg mine venner på twitter om de hadde noen favoritt-google-triks. Jeg samlet også noen av de ressursene jeg bruker når jeg leter etter informasjon og media på nettet.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan finne gratis musikk på nettet. Her er litt om bilder og informasjon generelt.

Google

Mitt mest brukte triks utover vanlige søk er «site:», som begrenser søket ditt til et enkelt domene. For eksempel: «bittorrent site:nrkbeta.no»

Ellers nevnte mange «inurl:» og «intitle:» som begrenser søket ditt til treff som du kan finne igjen i henholdsvis selve nettadressen og i tittelen. Dette er ofte en meget effektiv måte å begrense søket sitt. For eksempel: «inurl:bittorrent»

Slike ting kan også kombineres. Om du for eksempel vil finne artikler som har BitTorrent i tittelen, bare på NRKbeta: «intitle:bittorrent site:nrkbeta.no»

En annen funksjon som kan begrense søket når du vet noenlunde hva du er ute etter er «filetype:». For å lete etter for eksempel PDF-dokumenter eller som @ondjazz foreslår på twitter «filetype:png» for å finne logoer med høy kvalitet. «nrk logo filetype:png«. I det siste har det av en eller annen grunn blitt populært å bruke denne funksjonen for å finne filer av typen «torrent».

Andre triks som er relativt enkle å huske og som er meget nyttige er de mer matematiske funksjonene du finner i Google. Vanlige regnestykker: «(200+42)/4«. Eller valuta: «1 usd to nok«.

Ellers er «define:» en fin måte å avgrense søket til definisjoner av et ord: «define:bittorrent«.

Og til slutt to litt mer hacker-aktige triks. Legg til «&as_qdr=d» på slutten av adressen du får i adressefeltet etter at du har gjort et søk, så får du resultatene sortert på dato. Her er et søk etter «nrkbeta» sortert på dato. Eller om du vil ha resultater bare fra et visst antall måneder, legg til «as_qdr=mx», der «x» er antall måneder. Her er et søk etter «nrkbeta» som gir svar kun fra siste måned.

Andre steder

Google er ikke det eneste stedet man kan finne informasjon. Wikipedia er ganske åpenbar, men det kommer flere tjenester fra den gjengen. Du finner en oversikt på Wikimedia.org. Legg spesielt merke til Wikimedia Commons. Masse mediafiler som man kan bruke under ganske frie lisenser.

Ellers kan du finne mye bra bilder på Flickr. Og om du bruker det avanserte søket og huker av for at du vil ha bilder lisensiert med Creative Commons dukker det opp bilder som du kan bruke. Litt avhengig av hvilken CC-lisens du søker etter. Her er et søk etter «nrkbeta» på Flickr. Merket av for bilder med CC-lisens.

Jeg bruker også search.twitter.com ganske mye. Den gir et veldig oppdatert bilde av hva som foregår på Twitter. I sanntid.

Det samme gjør Technorati for bloggverden. De fleste bloggverktøy melder fra til Technorati med en gang en ny artikkel er publisert.

For å få opp litt info om forskjellige nettsteder bruker jeg av og til Alexa. Den gir trafikken og litt data. Tallene her bør man ta med en stor klype salt, men den duger for å se om et nettsted er veldig stort eller veldig lite. Om det har vokst, om det synker og for eventuell sammenligning. Her er tallene for NRKbeta.

Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet. Google-triks og andre fine steder å finne info, bilder, video osv.

Til slutt må jeg si at jeg fortsatt er imponert over hvor bra Twitter av og til fungerer. Her er noen av de som har bidratt til denne artikkelen: @ondjazz, @jenscw, @trondvh, @Steeefan, @tobba, @fredrikhl, @coltringus, @eiroteva, @asleo, @MartinAronsen, @Kasot, @phaza, @jonaage, @rebellion, @heintore, @nordahl_me, @bjartek, @robinsk, @TomBorvan, @blazeldude, @rodvand, @bjornrostad, @idaAa, @uno, @iacob, @chrleon, @hnesland, @sigurd_vik, @paljoakim

6 kommentarer

 1. Mange gode tips her. Man kommer raskt inn i en måte å innhente informasjon på, når det finnes så mange andre og kanskje bedre måter. Det å kunne begrense et søk er også veldig pratisk, da man kan filtrere bort mye av det som ikke er relevant for det man søker etter.

  Jeg bruker ofte Wikipedia til å finne informasjon og til å linke til artikler som passer til det jeg skriver på bloggen min. Dessuten er det ikke uvanlig at jeg tar både et søk på Digg eller Technorati for å se om det kan være ting av interesse der.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hva skal du med Pirate Bay når du har Google? « just a penguin queuing

  […] NRKbeta skriver om de mange mulighetene som finnes i Google søkemotoren. Dommen kan du lese mer om i Dagbladet, og at dommeren mye sannsynlig var inhabil. […]

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Vegar)

   Den selges i NRK-butikken på Marienlyst i Oslo. Ligger rett ved tv-resepsjonen, stort oransje skilt utenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.