nrk.no

TechPilot: Råmateriale ute – med Creative Commons

Kategorier: Gjestebloggere,Studentprosjekt & Video

Kristoffer på do

Macintosh SE surfer på NRKbeta
Macintosh SE surfer på NRKbeta

Vi presenterte i mars et OpenSource videoprosjekt som gjøres i samarbeid med NRKbeta. Mye har skjedd siden den tid, og det er på tide med en statusoppdatering.

I mars hadde vi ikke et endelig navn på programmet. Vi prøvde mange forskjellige tilnærminger: Skjermlos, Tektikum, Vitale data uten helt å finne det rette. Flere av dere kom også med innspill uten at vi fant det som virkelig passet for oss. Prosjektnavnet var fastsatt til TechPilot, en pilotepisode om teknologi.

Siste dagen før innspilling satt vi fortsatt å drodlet med navneforslag. Etter mange timer og mange kopper med kaffe kom TechPilot opp på bordet. Denne gangen var det ikke en pilotepisode om teknologi, men en pilot som guider deg gjennom teknologien. Vi jobbet lenge med andre ideer, for å finne et annet navn, men noe med TechPilot hadde festet seg.

Vi bestemte, i samarbeid med programleder, å gå for TechPilot. Takk for alle innspill og innvendinger under prosessen.

Kristoffer på do
Kristoffer på do

Vi jobbet også lenge for å få tak i en programleder. Vi så for oss en person med interesse for teknologi, som passet målgruppen og kunne snakke for seg. Vi var innom Stand-Up Norge, castingbyråer og direkte på managere. Det var viktig at programlederen skjønte hva vi ønsket å få til og klare å releatere seg til seerne. Vi inviterte inn et utvalg til prøvefilming og falt til slutt ned på Kristoffer Løkke Sørensen. Han er 24 år og jobber som plateprater og tekniker i P4. Kristoffer har vært interessert i teknologi i mange år og har pusla med alt fra piratradio til bilmotorer. Vi er veldig fornøyde med valget.

Techpilot på opptak
Techpilot på opptak

Innspilling

Programmet vårt er bygget opp av en rammefortelling, skutt på samme location, og innslag med spesifikke tema. Vi var heldige og fikk bruke områdene til Oppland Metall, gjenvinningsstasjonen i Gjøvikområdet. Her spillte vi inn hele rammefortellingen. Innslagene ble spilt inn på forskjellige steder.

Innspillingen tok sted helga før påske. Vi fikk med oss Kenneth Dammyr og Espen Dale Andersen fra tv-teknikk på Høgskolen i Lillehammer. Disse bisto oss på kamerateknikk, foto og lyd.

Alle opptak ble gjort med Panasonic HVX200 og i 720p. «Uheldigvis» lagrer ikke kamera automatisk menyinstillingene når det slåes av. Resultatet ble at alle, med unntak noen, skudd ble tatt opp med 50 bilder pr sekund. Dette er ikke et problem, vi må bare kjøre en pulldown til 25 når vi eksporterer til masterversjonen. Innspillingen er nå avsluttet og vi vil laste opp resten så snart vi er ferdig med å logge.

Alle opptakene (16 GB), manus og prosjektfiler ligger lagt ut på sidene våre techpilot.no/dev. Vi jobber i Final Cut Pro, så alle filer ligger lagret i MOV format med DVCProHD codec. Etter hva vi har sett kan denne kun spilles av med QuickTime Pro eller Final Cut Pro. Vi har eksportert en råklipp, uten voiceover, så dere kan se hvordan vi tenker.

Distribusjon

Vi ønsker å gjøre materialet så tilgjengelig som mulig. Derfor vil vi publisere det på YouTube, Vimeo, The Pirate Bay (torrent) og egen webside. Vi vil tilby i så mange formater som mulig, men hovedformatene er MP4 med H.264 i medium: 480 x 270 800 kbs, 44100kHz stereo, høy: 640 x 360, 1300 kbs, 44100 kHz Stereo og HD: 1280 x 720 6500 kbs, 44100 khz stereo eventuell surround 5.1 (avhengig av hvor god tid vi får). I tillegg vil vi rippe en HDversjon i MKV med H.264 for torrent.
Vi ønsker å levere i ogg med dirac, men har ikke erfaring, tid eller maskinvare til å gjøre denne jobben. Vi kommer istedetfor til å legge ut en fullkvalitetsversjon slik at dere kan rippe den til de formater og størrelser dere måtte ønske.

Planen videre er å gjøre ferdig Cloud Computing-animasjonen, nettsidedesignet, programmeringen av weben og rapporten. Fristen for innlevering er 20 mai, så det blir mange lange kvelder fremover.

Skulle det være noen innspill kan du komme med de her, i kommentarfeltet, eller på utviklingsforumet vårt.

25 kommentarer

 1. Meget interessant idé og godt å se at den blir til realitet. Gikk in på TechPilot, men finner ikke manuset – mulig at jeg er blind, men burde det ikke ligge samme sted som videofilene?

  Lurer også på hvilket program ble brukt til manus og produksjonsplanlegging. CeltX – celtx.com/overview.html – er open-source og enkel å bruke.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kent Andersen

  Fredrik Graver: Jeg hadde vist glemt å legge ut manuset. Det ligger ut nå, samme sted som videofilene.

  Gustav: Ser vist ut til at Final Cut legger inn codec for DVCproHD når det blir installert. Jeg trudde det fulgte med Quicktime Pro. På calibratedsoftware.com/default.asp kan du laste ned et codec for OS X. Jobber fortsatt med å finne et codec for Windows. Gi meg beskjed hvis dette fungerer..

  Svar på denne kommentaren

 3. Anders N Røneid

  Spennende prosjekt, gleder meg til å se gjennom råmateriale og ikke minst det ferdige produktet når det foreligger!
  Kan garantere at dere har gjort et godt valg med tanke på Kristoffer som programleder!

  Svar på denne kommentaren

 4. "I tillegg vil vi rippe en HDversjon i MKV med H.264 for torrent."
  På grunn av mitt tips, eller? haha.
  Får håpe dere etterhvert kan begynne å legge ved tekst innebygd i MKV filene. (For de hørselshemmede først og fremst)

  Svar på denne kommentaren

 5. Kent Andersen

  Hvem som tipset oss husker jeg ikke helt. Men vi titta på hvilke formater som brukes på piratbukta.org, og 90% av HD materiale er lagt ut i MKV.
  Det hadde vært artig å legge på tekst, både engelsk og hørselshemmede, så hvis du har lyst har du lov 😀

  Svar på denne kommentaren

 6. Kent Andersen

  Vi har et skript som skriver ut alle filer som ligger i en bestemt mappe. Jobber med å finne feilen. Det er ganske merkelig..
  Holder deg (dere andre også) oppdatert..

  EDIT:
  Det viste seg at æøå ble problematisk for enkelte filer, men ikke andre. Har renamet alle til eoa istede. Legger ut en oppdatert versjon av prosjektfila som bruker håndtere de nye navnene i løpet av morgendagen. Kom gjerne med innspill på hvordan vi kan løse nedlasting av (mange) store filer på andre måter.

  Hold meg også oppdatert hvis det fortsatt er filer som ikke fungerer..

  Svar på denne kommentaren

  • Jarle Leirpoll (svar til Kent Andersen)

   Kent, kan du legge ut en XML-versjon av prosjektfila også, så vi som bruker Premiere Pro kan redigere videre på ditt FCP-prosjekt?

   /jarle

  • Jarle Leirpoll (svar til Kent Andersen)

   Det funket bra å importere FCP prosjektet i Premiere Pro CS4! Et par effekter er ikke med – som Smoothcam (som ikke finnes i Premiere Pro), men det er fort gjort å fikse med Dynamic Link til AE. Og jeg må nok sjekke fargekorrigeringen, som ser ut til å ha blitt litt feil i importen på noen klipp.

   Utrolig kult at man kan starte redigering i FCP og fortsette i Premiere Pro – og det til og med på en PC!

   Det er linket til et par filer i prosjektet som ikke finnes til nedlasting:

   Intro do scene HTOT.
   Vi har en som heter Intro do scene HTOT1 og en annen som heter Intro do scene HTOT2. Hvilken skal brukes?

   Bildet Picture 1(2).png finner jeg heller ikke. (Techpilot.no i følge voice over)

   /jarle

  • Jarle Leirpoll (svar til Kent Andersen)

   > Intro do scene HTOT. ligger på servern den.

   Ah – my bad. Overså den, gitt. Laster den ned nå.
   Og takk for forklaringen på "the missing image".

 7. Hva er <video>?

  […] Han har en Bachelor i Medieproduksjon fra Høgskolen i Gjøvik og har tidligere skrevet om Techpilot-prosjektet her på NRKbeta. I forbindelse med sin mastergrad i Interactive Media har han gjennomført et to […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.