nrk.no

Gratis foredrag om fremtidens medier fra UiB og NRKbeta

Kategorier: Konferanser og messer,Media & NRKbeta


Fremført fredag den 13. og legges ut gratis for nedlasting første april. Her kan man tolke både ulykke og spøk. Og så er det noe så enkelt som:

Et foredrag om nett, sosiale medier, fremtid og nåtid ved universitetet i Bergen. Gjennom 4 x 45 minutter gikk jeg gjennom mye av det vi har skrevet om på NRKbeta det siste året. Samt eksempler fra min egen blogg og bruk av sosiale nettverk. Tanker om hva dette har å si for de fleste som vil nå ut med et budskap. Enten du er et mediehus, et departement, et konsern, en butikk eller skal markedsføre deg selv.

Foredragene er rettet mot mediestudentene ved Universitetet i Bergen, men egner seg for de fleste som er interessert i hva som skjer ute på dette nymotens internettet. Dere som har sett noen av mine foredrag de siste årene vil kjenne igjen en del, men her er også en del nytt.

UiB filmet seansen og har satt den sammen på en fin måte. Med mine slides til høyre og et bilde av foredragsholderen til venstre. Mange har sett foredragene på UiB sine sider allerede. Der kan du også laste ned foredragene i det åpne og frie Ogg Theora-formatet.

Last ned i full kvalitet

Og nå kan du også få laste ned alle delene i full kvalitet via bittorrent:
NRKbeta.Fremtidens.Medier.UiB.torrent
(MPEG4 H264, 1024×576)

Eller se dem, laste dem ned i iPod-vennlig format og eventuelt legge dem inn på din egen blogg via NRKbetas videotjeneste.

Del 1

Del 2


Del 3

Del 4

Foredragene er stemplet med følgende lisens: Creative Commons, Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Bruk foredragene for det de er verd nå og kom tilbake hit om ti år og le av dem.

En av videoene jeg viste har blitt tatt ut fordi vi ikke har rettigheter til å legge den ut for nedlasting og stemple den med en CC-lisens. Her er linken til den:
Vincent Laforet: Reverie

Og for de som vil ha et gjensyn med min lille årstidsvideo i full kvalitet: Hele 2008 på 40 sekunder.

Kom gjerne med tilbakemeldinger og innspill her. De vil bli lest av både foredragsholder, de flinke folkene fra UiB og sikkert en og annen student som fulgte foredragene i Bergen.

55 kommentarer

 1. TriMNs blog » Blog Archive » Foredrag om fremtidens medier

  […] det, underholdende? Men også lærerikt. Hele foredraget på 4 x 45 minutter kan lastes ned fra NRKbeta, eller sees hos NRKbetas […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Absolutt vel verd å se. Hadde forelesning med han i fjor, og så også denne. @eirikso er flink til å gjøre det spennende og underholdende. Veldig spennende å følge dere her på NRKBeta, og det er ikke fritt for at jeg kjente et lite støkk i magen da jeg leste overskriften på forrige blogginnlegg her tidligere idag.Stå på!!

  Svar på denne kommentaren

  • Kult. Jeg digger Amazon AWS. Utrolig kraftig for å få opp ting raskt. Men akkurat torrent-trackeren ga oss desverre for lite statistikk. Derfor satte vi opp vår egen.

 3. Flertallsformer

  Apropos torrent-distribusjon, det kan kanskje være en plan å sette opp en felles rss for alt materiale som distribueres gjennom denne kanalen? Slik at man kan se lister av nye programmer på vant vis, altså. (µtorrent, en av de største klientene, har rss-agreggator)

  Svar på denne kommentaren

 4. Meget bra! Nesten like bra som å oppleve Eirik live! (Hadde gleden av å ha han som gjesteforeleser ved UiS for et par år siden.)

  Det var veldig vanskelig å høre spørsmålene fra salen. Siden videoen er redigert sammen i ettertid kunne kanskje spørsmålene ha blitt tekstet? (Regner med at det hadde blitt alt for kostbart å tekste hele foredraget, selv om det hadde vært veldig nyttig med hensyn på søkbarhet og for hørselshemmede.)

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til Ingve)

   Jeg prøver å være flink til å repetere spørsmål fra salen, men i denne settingen hørte vi godt hva som ble sagt og jeg tenkte ikke på opptakene… Uansett ville det vært aller best å ha en mikrofon som tok mer lyd fra salen hele tiden, i tillegg til myggen jeg hadde på meg. Man mister noe av stemningen der publikum reagerer på det jeg sier med for eksempel latter. Jeg tar en kunstpause fordi folk ler, men det hører man ikke på videoen. Da blir kunstpausen bare pinlig stillhet. 🙂

  • Terje Thue (svar til eirikso)

   Fra vår side (UiB) var dette (opptaket) en test. Vi er fornøyd med resultatet, men ser helt klart en del svakheter som bildeutsnitt, respons fra salen,lyd osv. Problemet er at forelesninger primært er for de som er til stede, videoen kommer i andre rekke. Synes likevel at slides og lyd kom godt frem. Ideelt sett burde kanskje forelesningen vært regissert og planlagt i forhold til at den skulle legges ut på nettet. Jeg tror den største utfordringen vi har ligger i dramaturgien og vi (m.fl) har en lang vei å gå enda. Mye dårlig formidling der ute, men klikk innom fora.tv/ de er på vei til å få til noe. Selv om det blir litt mye trad tv….

  • eirikso (svar til Terje Thue)

   Generelt syntes jeg at dette var MEGET bra dekning av et foredrag som var fremført hovedsaklig for de som satt i salen. Veldig fint å både se foredragsholder og alle slides. Og herlig at dere har lagt inn noen av twittermeldingene jeg snakker om osv!

   …og morsomt at dersom man setter parentes rundt UiB hos Intense Debate blir det til uiB)

 5. Frank Eivinds verden » Blog Archive » Et foredrag om fremtidens medier (Eirik Solheim)

  […] seg hør og bør er disse forelesningene lagt ut på NRKbeta.no. Forelesningen er delt opp i 4 x 45 min og videoene kan sees under, eller du kan laste dem ned via […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik: Statistikken du visar til i foredraget er interessant. Særleg korleis brukarstrømmer kjem og går. Men kvar hentar du den frå? Er det den hosten du benyttar deg av som tilbyr deg den eller er det ein integrert eller tilleggsprogram til wordpress? Er det eventuelt eg som er så lite informert på emnet at eg sjølv kan hente sånne tall ved å installere eit finurleg program på min eigen host? Pr. dags dato er statistikken eg får forferdeleg uoversiktleg og lite tilgjengeleg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Okay. De tallene har jeg hentet fra Google Analytics. Det fungerer slik at du registrerer deg og får en gratis konto hos Google Analytics. Så limer du inn en liten trackingkode på bloggen din.

  Deretter får du full statistikk med hits, hvor folk kommer fra osv.

  I presentasjonen satte jeg sammen statistikken til YouTube og Vimeo, som viser antall avspillinger av videoene fordelt over tid med statistikken jeg hentet ut fra Analytics.

  Svar på denne kommentaren

 8. Mats Taraldsvik

  Tusen takk! Både underholdende og interessante forelesninger! Her har mange på 'haugen' (Gløshaugen, NTNU) en del å lære ( selv om f.eks sannsynlighetsmaksimeringsestimatoren kanskje har litt mer begrenset interesse- og underholdningsverdi… )

  ( Dette med at spørsmål fra salen var utydelige, merket jeg også, men heldigvis gjentok du de de fleste gangene, slik at jeg fikk med meg hva det ble spurt om. En annen ting som var litt vanskelig å høre, var ett av youtube-klippene du spilte av (pga. romklangen i auditoriet). )

  Svar på denne kommentaren

 9. Fremtidens medier « @petterhol

  […] Eg vonar deg til å sjå Eirik Solheim sitt føredrag, sjølvom det er litt langt. Det kan streamast eller bli lasta ned via bittorrent frå NRKbeta.no. […]

  Svar på denne kommentaren

  • Terje Thue (svar til johon)

   UiB eller i hvertfall vårt institutt (infomedida) kommer til å legge ut flere forelesninger. Men det avhenger som alltid av ressurser. Dette var en test fra vår side for å vise ikke minst UiB hvor "enkelt" det kan gjøres.

 10. Publikum hjelper deg!

  […] snakket om ting som er kjent for de som har sett min sesjon fra Universitetet i Bergen, men som alltid har jeg lagt inn en del helt nye ting og også spisset temaet mot hvordan publikum […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Dette var et veldig bra og interessant foredrag.

  Vanligvis er jeg veldig god til å multitaske. TV'n på i bakgrunnen mens jeg sitter og "jobber" på PCen. Og siden dette var et langt foredrag var jo det planen. Men jeg hadde store problemer med å lese nyheter på nettet og blogge slik jeg hadde tenkt. Så du hadde min fulle oppmerksomhet i flere timer, Eirik.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hybelen.net » Blog Archive » Fremtidens kommunikasjon, Del 2 – En sosial portal

  […] en oppfølger til en artikkel jeg skrev tidligere i år etter å ha blitt kraftig inspirert av et foredrag om fremtidens media som jeg kom over på nrkbeta.no. Begynn gjerne med del 1 for å få den store […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Are-Harald Brenne

  Tiltrer kommentaren over – «Anonym sept 6th, 2009 at 19:58».

  Når det er sagt så burde dere jo bare hacke Miro, oversette til norsk, legge inn programkatalogen i høyremargen og la hele produksjonen podkastes. Dvs, egentlig hele arkivet.

  Å maksimere distribusjonen av NRK sin produksjon handler om ivaretagelse av norsk språk og kulturarv.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.