nrk.no

NRK på tur

Kategorier: NRK & TV


NRK i Mixed Zone, VM Alpint Val d'Isere (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

NRK produserer hvert år enorme mengder tv og radio på utsiden av redaksjonslokalenes trygge rammer. Den avdelingen i NRK som står for flest timer på skjermen i løpet av er år er definitivt NRK Sporten, og spesielt på vinteren går produksjonen på høygir.

I år har NRK Sporten vært til stede på flere verdensmesterskap, hvor det produseres lange såkalte flatesendinger under selve øvelsene og mer magasinaktige program på kveldene. Her er en titt bak kulissene på hvordan NRK Sporten jobber på store arrangementer.

Det er mange måter å produsere store TV-sendinger på, og eksempelet i denne artikkelen er fra NRK Sportens produksjon av VM i alpint i Val d’Isere. Under Alpin VM ble de fleste øvelsene produsert direkte, samt at det ble laget «VM-studio» sendinger for kvelden på NRK1.

Redaksjonslokalet

Redaksjonslokalet hos NRK Sporten, VM i Alpint - Val d'Isere 2009
Redaksjonslokalet hos NRK Sporten, VM i Alpint - Val d Isere 2009 (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

Redaksjonslokalet er det journalistiske hjertet til produksjonen. Her sitter vaktsjef, producer, produksjonsleder samt alle journalistene og klipperne.

Vaktsjef setter, sammen med producer, opp kjøreplanen for både dagsendingene og kveldssendingene. NRK bruker et system som heter ENPS for å administrere kjøreplaner, superinformasjon og annen metadata som tilhører de ulike sakene. Alle journalistene bruker ENPS som et viktig verktøy både i planlegging og i arbeidet med de ulike reportasjene.

Redigering på Quantel Newsbox
Redigering på Quantel Newsbox (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

I redaksjonslokalet foregår også all redigering av de ulike reportasjene som tilsammen utgjør VM-Studio på kveldene. I tillegg til å ha med en egen OB-Buss for produksjon, er det også med en Quantel Newsbox hvor all redigering foregår. Newsbox’en er en mobil reiseutgave av det større Quantel-systemet som brukes til nyhetsproduksjon hos moderskipet på Marienlyst.

Newsbox HD-rack
Newsbox HD-rack (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

På et kott ved siden av redaksjonslokalet står et server-rack med disker og datamaskiner som utgjør «hjernen» i Newsbox’en. Hver journalist/klipper har hver sin PC med programvaren QEdit og QCut, som i sin tur er koblet til Newsbox’en. På denne måten deles alt råmateriale som legges inn av en journalist, med alle de andre på teamet. Funksjonelt og svært effektivt.

Overspilling til Norge av de ferdige sendingen til Marienlyst foregår fra Newsbox’en og via OB-Bussen hjem over fiber.

OB-Bussen

OB-Bussen
OB-Bussen (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

OB-Bussen er hjertet og hjernen i live-produksjonen av sendingene. Til Alpin VM var det NRKs buss 18 som hadde tatt turen. Buss 18 er skreddersydd for live sportsarrangementer, og var i Val d’Isere bemannet med en producer, TOM, script, lydmann og VB-avvikler.

Regikontrollen i Buss 18 (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)


I bussen er det produceren som styrer skuta og har kommunikasjon både med teamet i Mixed-Zone, vaktsjefen i redaksjonslokalet samt HK på Marienlyst, Oslo.

Signalgangen inn til bussen er også et svært komplisert stykke ingeniørkunst. Bussen får videosignaler fra MCR hos «Host Broadcaster», fra de ulike Mixed-Zonene, kommentatorbodene, samt evt egne kameraer i løypa. Alle disse ulike kildene kommer inn til bussen via tusenvis av meter med kabel, og det er Teknisk Ansvarlig (TOM) i bussen som har kontrollen på all teknikk.

Oversikt signalgang (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

I bussen går alle de ulike signalene inn på en bildemikser som i vårt tilfelle opereres av produceren. Ved større produksjoner er det også vanlig å ha en egen person som styrer bildemikseren.

Den ferdige sendingen spilles så over til Norge via FINE. FINE er en ny fiber-ring som EBU opererer, og all nettrafikk, ip-telefoni og overspillinger foregår over denne.

Magasinsendinger

Hver kveld ble det produsert en «VM Kveld»-sending på mellom 15 og 25 minutter, med høydepunkter og oppsummering fra dagens øvelser. Denne sendingen ble i hovedsak produsert av utegående reportere og fotografer. «Mellomstikkene» med programleder ble produsert på kvelden i Val d’Isere for å gi sendingen en stemningsfull og helhetlig ramme.

Opptak av mellomstikk (Foto: Marius Arnesen / NRKbeta - Creative Commons)

Når alle innslag og mellomstikk er ferdig redigert og lagt inn i Newsbox-systemet (gjerne litt før deadline klokken 2000), «sys» sendingen sammen av en redigerer, vaktsjef og producer. Sendingen spille så over til HK på Marienlyst hvor den avvikles til riktig sendetidspunkt. Her legges også superinformasjon på ved utspilling.

Direktesendinger

En direktesending i et stort sportsarrangement starter ofte med en såkalt «Build-Up». Dette er gjerne halvtimen før selve øvelsen starter, og her har man ofte forhåndsintervjuer, ekspertuttalelser og videoinnslag. OB-Bussen som er plassert inne i det som kalles «Media Compound», og all direkteproduksjon foregår herfra.

Under alt av øvelser som sendes direkte står programleder og ekspert i Mixed-Zone, mens man har to kommentatorer i kommentatorbodene på tribunen. Producer styrer fra bussen flyten mellom de ulike personene som er involvert.

Det ferdig miksede signalet sendes så via FINE hjem til HK på Marienlyst.

Under Alpin VM ble det laget en reportasje som viser litt av livet bak kulissene:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Oppdatering: TV-fotograf Tor Even Mathisen i NRK lagde denne timelapsevideoen da studio i Liberec ble koblet opp.

Oppdattering: Alle bildene i artikkelen : Marius Arnesen / NRKBeta – Creative Commons

36 kommentarer

 1. Dette er veldig gøy å lese om! Mer slikt (selv om det tar sikkert tid med slike grundige reportasjer)

  Har alltid lurt på hvor mange "linjer" dere har til og fra Marienlyst, men dere kjører da innslag over internett (fiber) og direktesendinger med link?

  Svar på denne kommentaren

 2. Willy T. Koch

  Spennende artikkel!

  Har forresten NRKBeta laget en artikkel om teknikken bak hvordan dere får TV sendingene ut på nett-tv?

  Hvis det ikke er mer spennende enn at NRK har rackutstyr som TV signalet er koblet rett inn i og som lager videofiler on the fly, så er det kanskje ikke verdt en artikkel. Er det mer avansert enn som så, leser jeg gjerne om det!

  Svar på denne kommentaren

  • En sånn faktaboks som avisene bruker hadde gjort seg.. der hadde det vært plass til litt flere tall og annen trivia også 🙂

 3. Klapper meg inn i hyllestene! Jeg hadde gleden av å jobbe med 75 NRK-folk og 75 ARD-folk forrige uke, i forbindelse med skiflygingen i Vikersund. Og jeg er superfascinert av jobben som gjøres, all planleggingen osv. Så ja, jeg vil ha mange flere sånne reportasjer! Skal snart begynne å planlegge VM i skiflyging i 2012, og har en mistanke om at det kommer noen flere TV-folk da…..

  Svar på denne kommentaren

 4. Tor Even Mathisen

  Jeg skal ut på produksjon for NRK Sport i morgen på skiskyting i Granåsen, og skal stå på "nasjonal" kamera. Tar med meg 5D'en. Noe spesielt dere vil jeg skal ta bilde av? Skal se hva jeg i såfall rekker å få til 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Tor Even Mathisen

  Jeg skal ut på produksjon i morgen på skiskyting i Granåsen, og skal stå på kamera på "nasjonal". Tar med meg 5D'en. Noe spesielt dere vil jeg skal ta bilde av? Skal se hva jeg i såfall rekker å få til 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Tor Even Mathisen

  Jeg skal ut på produksjon i morgen på skiskyting i Granåsen, og skal stå på "nasjonal" kamera. Tar med meg 5D'en. Noe spesielt dere vil jeg skal ta bilde av? Skal se hva jeg i såfall rekker å få til <SPAN class="idc-smiley"><SPAN style="background-position: 0pt 0pt;"><SPAN>:)</SPAN></SPAN></SPAN>

  Svar på denne kommentaren

 7. Kjempebra reportasje! Tusen takk! Jeg leser og myser til øyet blir stort og vått. Rart å se for en som har vært i en OB-buss i steinalderen og sett "hurtigredigering" for sporten…på BCN 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Frank E. Rundholt

  Artig lesing, mer av dette. Jeg er glad jeg slipper å legge alle kabler, få signaler til rett sted osv., for meg er det bare å slå på TV'n på rett kanal så kommer forhåpentligvis bildet fram.

  Er imponert over sendingene og TV Sporten sender jo titt og ofte halve dagen direkte. Det er bare en liten ting jeg gjerne skulle hatt på TV-bildet i en sportsending, nemlig order DIREKTE under NRK når sendingen går direkte.

  Svar på denne kommentaren

 9. kristianlokken

  Kjempebra med flerkameraartikler! Mer av det:) Hadde vært gøy om dere laget noe fra en musikkproduksjon, og f.eks klippet regiopptak med programutgang. Det er noe for oss tv-nerder!

  Men må nesten få påpeke at den videoen dere har laget der ikke er spesielt god, er litt vanskelig å forholde seg til så mange ting samtidig. Folk flest får ikke med seg hva folk på tv snakker om hvis det er noe å lese på skjermen, og her var det virkelig mye som skjedde samtidig!

  Svar på denne kommentaren

 10. Martin Østby

  Du verden Kristian, før meg du.
  Dette var artig lesning for oss som ligger å vite hva som skjer i kulissene hos NRK. Vil ha mer av dette. Vi fremtidige TVfolk ligge sånne ting. Enig med Kristian, noe om musikkproduksjon hadde vært artig å sett.

  Svar på denne kommentaren

  • anarkistix (NRK) (svar til TrondAM)

   Det beste med å ha hatt en OB-Buss der ville vært muligheten til å varme seg litt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.