nrk.no

BitTorrent for din bestemor

Kategori: Fildeling


Hvordan fungerer egentlig BitTorrent? NRKbetas lesere er nok blant de i Norge som er best oppdatert på hva denne berømte teknologien går ut på.

Men det betyr også at det er dere som til stadighet må forklare hva dette er for andre. I går laget jeg en presentasjon der jeg prøver å forklare det hele på en enkel måte. Så heretter kan dere bare sende folk hit.

Vanlig download

Når man gjør en fil tilgjengelig på nettet gjøres det som oftest med vanlig nedlasting. Man legger den store videofilen på en datamaskin.

Så kommer førstemann og ber om å få laste den ned. Han eller hun får den fra maskinen der den ligger.

Så kommer den store horden av mennesker. Og alle får filen fra samme maskin.

Og ofte fører det til at den maskinen blir overbelastet og til slutt krasjer. I beste fall får folk filene sine, men ting går veldig tregt.

BitTorrent

En veldig smart fyr som heter Bran Cohen satte seg ned en dag og ville løse dette problemet. Han tenkte at dersom man kunne spre filen utover blant de som vil ha den og la folk laste ned fra hverandre i tillegg til fra den opprinnelige maskinen ville belastningen gå ned.

Det hele begynner med at man har en fil man vil dele her også.

Men man trenger et system for å administrere hvordan filen skal spre seg utover i nettverket. En av delene er en liten fil som kalles en torrentfil.

Dette er en liten fil som forteller maskinen din hvilken mediafil du skal laste ned, hvordan denne kan deles opp, hvor mye plass du må sette av på disken din og hvilken sentral du skal kontakte for å få vite hvor selve mediafilen ligger. Denne sentralen som holder orden på det hele kalles en tracker.

Så kommer Kari for å laste ned mediafilen. Hun begynner med å laste ned den lille torrentfilen.

Maskinen hennes får så beskjed om å kontakte en tracker for å få vite hvor selve mediafilen ligger.

Trackeren sier «Hei, du er den første som vil ha filen. Her ligger den.» Så begynner Kari å laste ned fra den første maskinen der hele filen ligger. Dette er det som kalles en «seed» på torrentspråket. Under selve nedlastingen kontakter Kari trackeren med jevne mellomrom for å rapportere hvor mye av filen hun har lastet ned og hvor hun befinner seg slik at andre kan laste ned fra henne også.

Etterhvert kommer Ola og vil ha filen. Han laster også ned torrentfilen først og kontakter trackeren. Han få en litt annen beskjed. «Hei, du er person nummer to som vil ha denne filen. Du kan begynne å laste ned deler av den fra den opprinnelige maskinen, men du kan også laste ned fra Kari.»

Og slik går det videre. Filen sprer seg utover i nettverket. Jo flere som vil ha den, jo flere deler. Og jo raskere går nedlastingen. Fullstendig motsatt av tradisjonell nedlasting der flere mennesker fører til lavere hastighet.

Alle sammen må laste ned den lille torrentfilen. Men den trafikken er ikke så belastende. Det er videofilen som er stor og krever mye plass i nettet. Å servere de små torrentfilene til mange mennesker tåler de fleste maskiner.

Den store svermen av folk som laster ned må også snakke med trackeren, men dette er heller ikke så belastende trafikk.

Derfor tikker og går systemet veldig fint. Selv om mange vil ha den store videofilen samtidig.

I folkeoplysningens navn kan dere også laste ned hele presentasjonen:

KeyNote for Mac: BitTorrentForDinBestemor.key
PDF: BitTorrentForDinBestemor.pdf
PowerPoint: BitTorrentForDinBestemor.ppt

…lisensiert med en Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge

Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva dere syntes om de forskjellige måtene å tilgjengeliggjøre presentasjonen på.

58 kommentarer

  • eirikso (svar til Spock)

   Hehe. Her snakker vi nok litt forskjellig ressursbruk.

   Jeg laget presentasjonen i går (det vil si alle slides). Så holdt jeg den en gang for en gruppe i dag tidlig. Etter det slo det meg at jeg kunne lese inn det jeg sa under fremføringen slik at det kunne bli en presentasjon som kunne stå på egne ben på nettet.

   Jeg satte meg ned i et møterom med en dårlig mikrofon og gjorde det hele i et eneste opptak…

   Litt av eksperimentet mitt her var å se om dette kunne gjøres raskt uten bruk av mye ressurser. Og det kunne det. Hadde jeg hatt en bedre mikrofon ville det virket vesentlig bedre.

   Jeg kunne også hatt på meg en mikrofon da jeg faktisk fremførte presentasjonen. Da kunne jeg lagt den rett på nett etter fremføringen.

 1. Ah, glimrende! Jeg satt sjøl på mandag og skulle prøve å forklare nedlasting og BitTorrent for ei lita gruppa mennesker som kun hadde en vag ide om hvordan noe som helst virka — skulle ønske jeg hadde hatt denne presentasjonen da! Men nå veit jeg hva jeg skal bruke neste gang 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Andreas Erlandsen

  Interessant gjennomgang av ulike måter å legge ut en presentasjon på. Satt med nøyaktig det samme spørsmålet selv for litt siden, og endte med å legge ut alle lysbildene og skrive tekst imellom:
  andreaserlandsen.no/2009/first-capston

  Ulempen er selvfølgelig at man mister det meste av "trøkket" eller "stemningen" fra presentasjonen når man gjør det slik. Men en fordel er jo at man slipper lyden fra datamaskinens innebygde mikrofon (som ville vært alternativet i mitt tilfelle)…

  Jeg kjente ikke til SlideShare – interessant løsning. Men igjen med lydbegrensning. Hva med en automatisert løsning for å time "undertekster" til lysbildene? (Når poenget er å spare tid mener jeg.)

  Svar på denne kommentaren

 3. Det jeg vurderer å gjøre nå er å skaffe en liten trådløs mikrofon (mygg) som fungerer sammen med Mac'en. Når jeg så skal holde en presentasjon tar jeg på mikrofonen og velger "Record Presentation" i stedet for "Play presentation". Da vil jeg få et godt opptak av det jeg sier under presentasjonen samtidig som jeg holder den. Og opptaket vil være synket til presentasjonen når jeg er ferdig.

  Det var dette jeg ghorde med videoen over. Men i ettertid og med en dårlig mikrofon… Løsningen på SlideShare er lyden som jeg tok opp i keynote, men synket til slideshare etterpå. Føltes som et unødvendig trinn siden jeg hadde lyden synket til presentasjonen i utgangspunktet.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har også sett mer avanserte versjoner av denne type publisering av presentasjoner. På NTNU så jeg en versjon hvor man kunne bla gjennom slidene på den ene siden, og hadde film av forelesning på andre siden. Når man bladde gjennom slidene så hoppet filmen til dit hvor foreleser hadde den gitte sliden oppe. Meget smart, men kanskje mer komplisert å sette opp! Ingen anelse om hva de brukte fornoe (kanskje noen her kan fortelle meg det)

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til Bjørn H.)

   Jeg har ikke PowerPoint på noen av maskinene mine. Har eksportert fra KeyNote og åpnet igjen i KeyNote for å se om den fungerte. Den oppfører seg bra på min maskin. Skal se om jeg kan få sjekket den i OpenOffice.

 5. NRKbeta har gjort det igjen. Forbilledlig opplæring. Dere er forut for deres tid, men etter hvert blir vi mange som deler lovlig materiale på denne måten. Ny seks'er på terningen. Kan NRK i 2010 lage en nerdesending BARE for lovlige fildelere som vil spre torrent'er? Kan NRK gi sendingen 20 sekunder egenreklame i NRK1 når filene er klare?

  *Krysser fingrene*

  Svar på denne kommentaren

 6. – Er det et sted man kan sende inn sine torrent ønsker ?
  Jeg setter inn mitt her 🙂
  Kodenavn Hunter 2!
  Jeg tror også dette hadde vært stor sukksess for NRK : ) Veldig takknemlig om dette skjer 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Frode)

   Du kan godt ønske deg ting du vil ha på bittorrent, men det vil som oftest ikke ha noen særlig effekt. Dessverre. Det kommer av at det bare er spesielle serier og programmer som kan legges ut på bittorrent pga. rettigheter. Kodenavn Hunter 2 for eksempel, der er det rettigheter på musikk som gjør at vi ikke kan legge ut for nedlasting.

 7. Slik fungerer bittorrent | kmyhres blog :: kjetil hånes myhre

  […] bak det hele heter Bittorrent, og ble oppfunnet av programmereren Bram Cohen i 2001. Nrkbeta har denne enkle men dekkende presentasjonen om hvordan det […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Forklaring på hva bittorent er « Litt om web og sånt

  […] Erik Solheim har laget en presentasjon og skrevet et innlegg i bloggen NRK Beta som forklarer hva bittorrent er. Så istedet for å finne opp hjulet på nytt så lenker jeg rett og slett til innlegget BitTorent for din bestemor. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hi Eirik, great video. I don´t understand the language, but the charts explain it well 🙂
  Do you thought about posting this video to youtube so I (and of course others) can embed this video on my blog.

  Svar på denne kommentaren

 10. PICOL Blog » Blog Archive » BitTorrent explained with PICOL signs by Eirik Solheim

  […] found this video by Eirik Solheim on NRKbeta, where he explains the concept of BitTorrent. Though the concept is explained in Norwegian it´s […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Gratulerer med våte bukser

  […] dekning i media de siste månedene har Pirate Bay fått en PR man bare kan drømme om. Til og med bestemor vet hvordan fildeling fungerer. Det hadde vært interessant å se hvordan trafikken deres har gått de siste månedene… […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Rimelig bra forklaring! Et lite poeng som jeg pleier å ta med når jeg prøver å få venner og familie til å få en forståelse over hvordan dette virker, er at når andremann kommer inn så får han de bitene av filen som *færrest* folk allerede har – dermed øker tilgjengeligheten for filen nesten umiddelbart for hver deltaker.

  Svar på denne kommentaren

 13. Congratulations – you just wet your pants

  […] got almost as much PR as Obama. Almost. Even your grandmother now knows how bittorrent works (see our Creative Commons licensed video about bittorrent – in Norwegian – but the graphics should tell the story even if can’t decode the Norwegian). […]

  Svar på denne kommentaren

 14. BitTorrent for din bestemor?

  Nå vet jeg ikke hvor gammel artikkelforfatter Eirik er, men jeg begynner å bli rimelig trøtt av kategorien "guttunger" og litt eldre mannfolk på nettet som er av den oppfatning av at bestemor ikke har sett en PC ennå i det herrens år 2009. Tror han at vi våknet i dag og oppdaget data og Internet?

  Begriper han ikke at vi er mange som har drevet med dette i snart 30 år nå? Ja, vi har blitt bestemødre underveis og nå er det barnebarna som nyter godt av vår ekspertise – etter at vi har lært opp både barn og svigersønner og mange flere.

  Hvorfor kan han ikke satse på å lære opp far eller bestefar i BitTorrent nedlasting? Jeg vet om rimelig mange av de som ikke mestrer dette.

  Dessuten, opplæring i "Hvordan laste ned BitTorrent" var kanskje noe på etterskudd i forhold til de ganske mange årene denne teknologien allerede har vært tilgjengelig?

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik Solheim (NRK)

  @Sissel:
  Jeg er 39 år. Og jeg begriper at mange har holdt på med EDB i snart 30 år. Spesielt siden jeg er en av dem selv.

  Og jeg begriper at det finnes bestemødre der ute som er oppegående på elektronisk databehandling.

  Men, statistisk sett er bestemødre blant dem som kan minst om BitTorrent. Neste gang skal jeg la overskriften på like ironisk vis peke til bestefar. Jeg lover.

  Svar på denne kommentaren

 16. @Svein Moen:
  BitTorrent gir tilgang til de filene du:
  A) Laster ned.
  B) Velger å dele (etter å ha lastet ned noe).
  C) Filer du selv lager torrents av og sprer.

  Sikkerhetsrisikoen oppstår dersom du bruker Windows og laster ned en torrent som inneholder et virus eller annen malware. BitTorrent er ikke en teknologi som deler mapper (som P2P) eller på andre måter gir uvedkommende tilgang til maskinen din.

  Godt nytt år!

  Svar på denne kommentaren

 17. Bybanen i Bergen minutt for minutt.

  […] For å laste ned filmen, må du bruke bittorrent. Om du aldri har gjort dette før, har vi en pedagogisk innføring her på NRKbeta; bittorrent for din bestemor. […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Hurtigruten: 5 døgn TV-maraton i midnattssol

  […] av TV-sendingen har folk fra hele verden lastet ned videoen – som vi gjorde tilgjengelig vi BitTorrent – og gjort vidunderlige ting med den – du kan lese mer om det i saken Bergensbanen: […]

  Svar på denne kommentaren

 19. Hei – på siden for direktesendingen ‘Hurtigruten minutt for minutt’ står det beskrevet, at video fra frontkameraet blir tilgjengelig for nedlasting via ‘bittorrent’ og vil finnes på denne siden. Man kan også abonnere på RSS, men etter hva jeg kan se – så finnes ingen link til Bittorrent eller RSS på den beskrevne siden.
  Hvor skal man kunne finne disse for nedlasting.??

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Øivind)

   Hei Øivind.
   Filene blir tilgjenglige på siden akkurat som det står beskrevet, men det er en del forsinkelse fra opptak til de blir tilgjenglige. Regner med å komme tilbake til arbeidsflyten rundt dette i en egen artikkel på beta etter hvert.

 20. Slutten på .torrents?

  […] som blir brukt av både lovlydige (som – f.eks. – oss) og lovløse til deling av filer. I saken BitTorrent for din bestemor forklarer vi at du laster ned en .torrent-fil, som videre tar kontakt med en sentral server […]

  Svar på denne kommentaren

 21. Djiiises, jeg vil bare se en vanlig film. Går det an å få forklart hvordan jeg får til det på en måte som bestemor til bestemor forstår? Jeg klikker i hytt og pine og klikker download og det blir bare porno og virus og dritt på min pc 🙁

  Svar på denne kommentaren

 22. Frede Rasmussen

  Hvorfor kan jeg ikke hente utorrentfiler længere når jeg trykker på lænken >> LENKE TIL TORRENTTTTTFILEN<< så bliver jeg smidt om til den direkte filmfremvisning men jeg er altså intreseret i utorrentfilrene da der var koks i miro afspilningsprogrammet så jeg var nødt til at slette det og de link til de forskelige utorrentfiler virker ikke som de plejer og den sid hvor man førhen kunne hente det findes tilsyneladende ikke for der er nogle andre filer jeg godt vilde hente.

  Mvh.
  Frede Rasmussen

  Svar på denne kommentaren

 23. Hva skjedde med bittorrent?

  […] Så vi satte igang en test med bittorrent. En utfordring var å få folk flest til å skjønne hvordan dette virket. Vi innrømmer at det er lettere å trykke play på en video på tv.nrk.no, YouTube eller Netflix. Med bittorrent må man laste ned og installere et eget program som man så bruker for å laste ned videofilene. Vi prøvde å forklare det enkelt. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.