nrk.no

Finanskrisen forklart ved hjelp av en animasjon

Kategorier: Design & Video


En 11 minutter lang animasjon har lært meg mer om hva som er grunnen til finanskrisen enn hundre reportasjer tv og artikler på nettet. Jonathan Jarvis holdt på med et Media Design Program ved Art Center College of Design i Pasadena, California, og leverte inn denne videoen som en del av studiene:

(eller se den på vimeo eller på Youtube (del 1 og del 2). Klikker du deg til Vimeo, ligger den dessuten i HD, som ser mye bedre ut om maskinen din tåler det.

Jonthan har også satt opp en egen nettside med videoen, crisisofcredit.com og på nettsiden sin forklarer han litt mer detaljert om prosjektet.

Dette er et supert eksempel på hvordan jeg mener NRK noen ganger bør jobbe.

I stedet for å lage tradisjonelle reportasjer, skrive artikler eller lage dokumentarer – så bør vi av og til bruke tid og krefter på å visualisere komplekse temaer for seerne våre ved hjelp av animasjon og interaktive elementer. Dette fungerer utrolig bra og vi har tidligere vist eksempler på andre vellykkede måter å gjøre dette på, spesielt fra New York Times.

Kunne vi forklart hvorfor konflikten i Midt-Østen er så dyptgående på en lignende måte? Finnes det andre eksempler?

(funnet via Martin Bekkelund på Twitter m. fl.)

Oppdatering: Pio minner meg på at denne er i samme gate, og det er den jo absolutt – selv om tema er et helt annet.

Oppdatering 2: Wired har en artikkel der de går forholdsvis langt inn i matematikken bak det hele. Anbefales.

29 kommentarer

 1. Genial forklaring på finanskrisen | Caspars Blogg

  […] NRK Beta har skrevet om en film som gjør dette forståelig. Jonathan Jarvis har laget en animert film på 11 minutter som på en enkel måte forklarer “finanskrisen” […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Vågeskar

  Ja, selvsagt burde NRK satse på å lage slikt – spesielt like stilig. Slike videoer får jo mye oppmerksomhet, og dersom NRK hadde begynt å bruke dem i nyhetene sine er jeg sikker på at mange folk hadde begynt å elske å sette seg inn i komplekse temaer. Mange ting (Israel-Palestina, finanskrisa, Nord-Korea og Irans atomvåpenprogram) er så avanserte å sette seg inn i at folk flest ikke gidder.

  Sørg for å gjøre som Einstein angivelig sa: Alt skal gjøres så enkelt som mulig, men ikke enklere.

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig stilig. Ser for meg ringrever som Helljesen og valg, Steinfeldt og russisk politikk, Bjørn Hansen…. Etc.. Det hadde vært tøft. NRK Forklarer…. Det er MYE som foregår som mange (inkl. meg sjøl) ikke forstår bakgrunnen for.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette er veldig bra utført. Virkelig mye å lære av denne snutten både for media og bedrifter/organisasjoner som ønsker å formidle komplekse problemstillinger på forståelige og visuelt appellerende måter. Dere plukker opp mye kult på nrkbeta!

  Svar på denne kommentaren

 5. US Airways 1549 animasjon

  […] synes denne animasjonen som er lagd av flyturen til US Airways 1549 er et godt eksempel på det. Forklaringen på finanskrisen som vi postet for noen dager siden det samme: Om du bruker animasjon, tilgjengelige data, tjenester […]

  Svar på denne kommentaren

 6. homo ludens » Blog Archive » Finanskrisen forklart

  […] over denne videoen på NRK beta, og er enige med dem: Den er fantastisk god! Filmen er laget av Jonathan Jarvis, og du kan se den […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.