nrk.no

Oppgrader IE6 – nå

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettkultur & Windows


Svært mange norske nettsteder – blant annet nrk.no og yr.no – kjører en felles kampanje for å få brukere av den gamle og utdaterte nettleseren Internet Explorer 6 til å oppgradere til en nyere og mer moderne nettleser.

Dersom du bruker Internet Explorer 6 har du sannsynligvis sett store grønne bokser på toppen av nrk.no, yr.no og nrkbeta.no med oppfordring om å oppgradere til en nyere versjon.

Derfor bør du oppgradere

Internet Explorer 6 (IE6) ble lansert i 2001, og er standardnettleseren som installeres med Windows XP. IE6 har dessverre dårlig støtte for moderne webstandarder, noe som gjør at utviklere og programmere må bruke masse ekstra tid og ressurser på å få ting til for å virke for dem som bruker IE6.

Dermed kaster vi bort verdifull tid som vi heller vil bruke på å lage spennende innhold og tjenester.

Internet Explorer 6 er også så gammel at den ikke har den sikkerheten som en nettleser bør ha. Både du og skolen eller firmaet ditt har alt å vinne på å oppgradere til en nyere og mer moderne nettleser.

Det finnes en rekke alternativer, og her noen vi kan gå god for:

Om du ikke selv har ansvaret for oppgradering av datamaskinen din, ta med denne artikkelen til IT-ansvarlig eller spør noen du kjenner om hjelp.

Det er lov å spørre om hjelp og tips i kommentarfeltet under.

Oppdatering: Til og med toppsjefen i Microsoft, Steve Ballmer anbefaler brukerne å oppgradere. I en e-post sendt til Teknisk Ukeblad sier Ballmer (våre uthevinger):

Microsoft recommends end users that are browsing the web with Internet Explorer 6 to upgrade today to benefit from numerous improvements including security features and usability enhancements. Interoperability is key to enabling developers to continue to create great user experiences on the web. Our commitment to the technical community continues with our significant investment in Internet Explorer 8.

Resten av Medie-Norge ber også sine brukere om å oppgradere

Forrige onsdag skrev Erlend Schei som jobber i Finn.no følgende melding på Twitter:

Til alle med kontroll over store norske nettsteder: Hva med en dugnad for å bli kvitt IE6? En uke med oppfordringer på forsidene våre e.l.?

Lite visste han at det skulle bli en knallsuksess. En uke senere har en drøss med norske nettsteder fulgt opp dette.

Teknisk Ukeblad har skrevet en god oversiktsartikkel om problemene knyttet til Internet Explorer 6.

Her kan du se bilder av flere av nettstedene som er med på kampanjen.

Tall for NRK

Vi har kikket på trafikken for endel av NRKs nettsteder. For yr.no er det hele 18 prosent som fortsatt bruker Internet Explorer 6. På nrk.no er det 14 prosent, mens det på NRKbeta bare er 6 prosent.Tallene for P3s nettsider er 9 prosent.

Vi skal sjekke tallene igjen om noen uker og se hvordan det går.

På NRKbeta har vi brukt en egen plugin for WordPress som heter «Shockingly Big IE6 Warning», som viser en advarsel for alle som kommer til NRKbeta med IE6.

Om du vil følge med på alle meldingene på Twitter som handler om IE6, så finner du de merket med #IE6. Kampanjen sprer seg nå til Sverige og andre land, og snappes sikkert snart opp i USA…

49 kommentarer

 1. Thomas Gabrielsen

  Har fulgt dette noen dager nå og hadde aldri trodd at det skulle nå så langt. Fantastisk! Slik webutviklingen har vært til nå så har man laget nettsiden fiks ferdig validerbar, for deretter å legge på alle IE hacks.

  Svar på denne kommentaren

 2. Asbjørn Ulsberg

  Det er fantastisk å se hvordan dette gladbudskapet sprer seg! Jeg har fulgt det på Twitter siden det tok til for en uke siden og det har vært en særdeles interessant uke. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle gå så fort å få med så godt som en hel nasjon på en slik dugnad, men der er vi altså etter ikke mer enn noen få dager.

  Det spennende nå blir å se hvordan dette påvirker besøkstallene fra IE6-brukere. Målet må vel være at vi kan gå inn i 2010 uten én eneste IE6-bruker igjen i Norge. Det er i hvert fall lov (og ikke overdrevent optimistisk) å håpe! 🙂

  Når kommer forresten en tilsvarende oppfordring på NRK.no?

  Svar på denne kommentaren

 3. Hah, god ide – å notere seg stats før og etter. Jeg har 9,4 % IE6 på eget nettsted, og 8,5 % på rodtoslo.no.

  Rart i grunnen, ettersom andelen IE-brukere totalt er dobbelt så stor på rodtoslo.no som på Tiramteatret – jeg hadde venta lavere andel på mi side. Men det er kanskje de samme få som ikke vil eller kan oppdatere nettleseren sin.

  Er jo, som fleire har nevnt, bedriftskundene som er problemet, mye. Maskinene vi bruker her på rådhuset for eksempel, kjører IE6 alle som en …:/

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette viser bare hvor mye inflytelse twitter kan ha 🙂 Kred til Erlend Schei. Har selv deltatt og alle iPublish bloggene viser nå samme oppfordring om oppgradering. Ca 9% av de besøkende bruker IE. Spent på å se tallene iløpet av et par uker. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Ikke for å være festbrems, men det er nå den vanskelige delen starter….

  De fleste brukere har oppgradert, og de som ikke har det kan enkelt gjøre det gjennom å følge en av de mange lenkene.

  Bedrifter og organisasjoner derimot, blir verre. IT-sjefene har som regel standardisert på en nettleser, og i mange tilfeller er det IE6.

  De kan støte på store problemer med eksisterende applikasjoner, men det må rett og slett overvinnes.

  IE6-problemet er en gordisk knute som noen må kappe.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

  Svar på denne kommentaren

 6. Arne Pihl Bordi

  Jeg bruker IE6 på kontoret mot intranett, og Opera 9 på samme pc mot internett. Merker ingen store problemer med å kjøre disse parallelt. Så får it-avdelingen bare bruke så lang tid den vil med revidering av intranett og tilhørende applikasjoner.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eyvind A. Larre

  Og vi som var mest redde for at sjefen skulle få kaffekoppen i vrangstrupen….. 😉 Akkurat nå ser dette ut til å bli ikke kun en nasjonal dugnad der hele Norge stiller opp, men også en omfattende internasjonal kampanje.

  Veldig bra at dere følger opp!

  Svar på denne kommentaren

 8. Ikke lenge siden vi byttet til IE7 på jobben :O

  Men er dypt skuffet om det er mange NRKBeta lesere som fortsatt har IE6. Tror det hjelper mye når de store nettsidene som VG.no slenger opp denne meldingen, men på nerdeblogger bør det ikke være vits.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg hadde vel en viss tro på et tålelig bredt nasjonalt resultat; beslutningstakerne kan tjene penger, og utviklerne som styrer forsidene hater IE6.

  Men den internasjonale twisten som er på gang var litt uventet.

  Blir pussig å dra hjem for å måke snø. Litt vel lokalt.

  Svar på denne kommentaren

 10. Martin Berglund

  @Jan K: Jeg kan sjekke med utviklerne om de kjenner til hva som er galt med nett-tv.

  @Erlend: Du har uansett tatt et glimrende initiativ!

  Anders Brenna fortjener også skryt for artikler og aktivitet på twitter. Egentlig fortjener alle skryt for å følge opp Erlends oppfordring.

  Svar på denne kommentaren

 11. Så fantastisk at NRK fremdeles kan få nasjonen til å samles og reise seg for en god sak! Jeg tenker nostalgisk tilbake på de dager da man satt rundt på jobben og hatet Windows NT (dette var ikke mer enn 3 år siden, i BBC!). How the world moves on, beautifully.

  Svar på denne kommentaren

 12. Her på jobb er jeg fortsatt belemret med IE6. Får normalt ikke så mye tid i løpet av dagen til å lese NRKbeta.no, men etter å ha lest denne artikkelen hjemme i går bestemte jeg meg for å sjekke ut hva som skjedde om jeg gikk inn på nrkbeta.no med IE6 (gikk tydeligvis ikke ann å linke til bilder..)
  dl.getdropbox.com/u/564022/nrkbeta.png

  IE6 klarer altså ikke å vise oppfordringen på riktig vis engang 🙂

  Estimert tid for utrulling av IE7 eller noe annet hos en av europas største grossister/leverandører av sykkelutstyr og deler: «sometime during the fall»

  Svar på denne kommentaren

 13. Jobben oppgraderte forrige helg…. slapp unna denne med et skrik…
  Dersom vg.no hadde laget css som gjorde sidene ubrukelige med ie6, tenker jeg vi rimelig kjapt hadde fått skiftet ut resten… LOL!

  M. (Som mener at vg.no egentlig er uleselig nok som den er, de få gangene jeg våger meg dit..)

  Svar på denne kommentaren

 14. Bra at så mange fanger opp på det, måtte IE6 havne i graven (etter å ha blitt kremert, bombet, sendt ut i verdensrommet og ned på havets bunn og fått et par meteoritter midt i planeten!) :p

  Svar på denne kommentaren

 15. Trond Sjøvang · Problemet IE6

  […] har fått stadig flere tilhengere, siste tilskudd til stammen er dagbladet som i likhet med vg, nrkbeta, finn.no m.fl. gir alle besøkende en advarsel lignende bildet […]

  Svar på denne kommentaren

 16. Jobben la ut informasjon på Intranettet idag om årsakene til kvifor IE6 fortsatt blir brukt og kva som blir gjort i bedrifta for å raskast mogleg få oppgradert! Alt med henvisning til denne kampanja.

  Svar på denne kommentaren

 17. Har selv gjort noen prosjekter der krav om ok visning på IE6 har kostet mangemange timer.

  Det er det offentlige som er problemet. Kommunene har applikasjoner som kun virker sammen med IE6. Tror det kommer til å være slik i flere år fremover.

  Det er mulig å oppfordre brukerne til å mase til seg FireFox som tilleggsprogram. Mange offentlig ansatte har hørt om Firefox av ungene hjemme og er ikke fremmed for å bruke begge.

  Men kunne ikke pengemaskina Finn.no og Microsoft betale oppgradering av de aller mest stupide IE6 avhengige applikasjonene?

  IE6 advarselen er kjempeflott!

  Svar på denne kommentaren

 18. Hei, jeg fulgte linken «Derfor bør du oppgradere», og har klart å lese meg til hvorfor DERE vil at jeg skal oppgradere. Hva jeg har å vinne står det ingenting om. IE6 er den beste nettleseren for MEG – og slik vil det forbli inntil det kommer en nettleser som JEG ønker å bytte til… Deres form for kampanje liker jeg ikke, hva blir det neste dere skal forsøke å få oss nettbrukere til å gjøre? Skeptisk!

  Svar på denne kommentaren

 19. Uten i det hele tatt å vurdere fordeler og ulemper for deg per i dag, og enten du liker det eller ei, så er dette bare første skritt i retning av at støtte for IE6 ikke lenger tas hensyn til.

  Det tar nok lang tid før IE6 er helt ubrukelig for deg, men fra nå av blir nok ikke brukeropplevelsen din bedre akkurat.

  Det finnes de som kjører rundt i veteranbiler, men det skjer stortsett på fine solskinnsdager, og antakelig av andre grunner enn at eierne synes det er den beste bilen de har.. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Sånn litt på siden: Jeg fiska etter litt tidlig drahjelp til selveste Molly Holzschlag, og fikk denne tilbake:

  «@nerdegutt yes, I’ve been following this story. What concerns me most is the godawful markup of .no newspapers! Have you viewed source? oy!»

  Da lo jeg godt… og bestemte tema for neste kampanje. Men er redd det går marginalt tregere å få oss selv til å slutte å drite i eget reir. Lettere å skylde på trege IT-avdelinger og brukere 😉

  Svar på denne kommentaren

 21. Jeg vil bruke IE6 så lenge som mulig! Alle de andre nettleserne jeg har prøvd bruker alt for lang tid på å lastes. Jeg elsker IE6! IE6 skvetter opp på skjermen med en gang! OK, dette har å gjøre med at min surfemaskin er temmelig svak, hvilket igjen har å gjøre at jeg ikke kan tenke meg å ha en maskin som bidrar med viftestøy, noe som igjen har noe å gjøre med at jeg ofte sitter sent oppe og har på musikk på svakt nivå i bakgrunnen (og jeg hater å bruke hodetelefoner!).

  Jeg noterer meg at MS stadig leverer sikkerhetsoppdateringer for IE6. Jeg har ikke har opplevd noe problem med nettsider som ikke funker, eller noen form for infeksjoner på år og dag. Så hvorfor skulle jeg forandre på noe?
  Men har det kommet noen nettleser i det siste som er like rask, kan jeg godt tenke meg å bytte. Jeg er jokke noen stabeis heller. Mvh Olaf

  Svar på denne kommentaren

 22. Bra kampanje. I min uvitenhet trodde jeg kanskje at IE oppgraderte seg selv etterhvert, eller iallefall ga en oppfordring til å oppgradere. Bruker mest firefox og chrome, men nå er IE oppgradert også for de få gangene jeg bruker den.

  Svar på denne kommentaren

 23. Hei JC, laster Opera 9.5 raskere enn 9.6 som er den som tilbys nå, eller er det omtrent det samme?

  Er det ingen som tilbyr er super-slank versjon av sin nettleser, som allikevel funker bra?

  Svar på denne kommentaren

 24. Bra initiativ.
  Finnes det noen gode grunner til at ikke microsoft selv henger seg på kampanjen? -eller rettere sagt pusher ut ie7 på no.msn.com, som tross alt er den mest brukte startsiden (fordi folk ikke vet at de kan bytte til «nrk.no/distrikskontoretsitt med nesten like mye reklame» :-))…

  Svar på denne kommentaren

 25. På en side med info om NRK Nett TV står det at IE 6 anbefales. Gruuuusomt. Finner den ikke igjen, men jeg er sikker på et stod nevnt IE6.

  Virret litt rundt om i irritasjon etter at videovisningen på NRK ikke funker på Mac etter oppdatering av flash til versjon 10. I allefall på min nye dritdyre macbook pro – der fikk jeg sagt det. At netTVen kneler på nye macer. Vet ikke om det er nVidia, apple, NRK eller adobe som har skylda.

  Svar på denne kommentaren

 26. Internet Exploderer 6 « Baktus’ Betraktninger

  […] Exploderer 6 Her du ikke oppgradert fra IE6 (Internet Explorer 6) er denne saka fra NRKBeta god lesing for deg. Og det er ganske rart at MS ikke gjør noe for at folk skal bruke en nyere […]

  Svar på denne kommentaren

 27. Frank Eivinds verden » Blog Archive » Internet Explorer 8 er nå tilgjengelig

  […] Det har vist seg at mange faktisk fremdeles bruker Internet Explorer 6.0 fra 2001. Ulempen med dette er jo at Internett har utviklet seg en del på åtte år, og sikkerheten i denne nettleseren er heller dårlig. Ca. 8% av besøkene på min norske  og engelske blogg har brukt IE6. Blir spennende å se de neste ukene hvor stor andel som går over til IE8. Tidligere i vinter gikk det kampanjer på nett som oppfordret folk som hadde IE6 til å oppgradere til en nyere versjon. Mer om dette kan du lese på DinSinde.no og NRKbeta.no. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.