nrk.no

En prat om NRKbeta og BitTorrent

Kategorier: NRKbeta & Radio


I forrige uke ble jeg intervjuet av Whatsnext.se angående NRKbeta generelt og våre eksperiment med BitTorrent spesielt.

Og som vanlig prøver vi å linke til eller publisere det vi gjør av intervjuer og uttalelser. Dere finner lydfilen og en kort artikkel på whatsnext.

10 kommentarer

 1. Aleksander Skjæveland Larsen

  Jeg ble overrasket over at du ikke prøvde deg på en Ari Behn, å prate svensk med damen 🙂

  Satte nettopp på nedlasting av alle episodene til Nordkalotten 365. Har ikke lasted det ned før nå, fordi et naturprogram ikke fristet sånn umiddelbart.

  Svar på denne kommentaren

 2. André Rakvåg

  Hei

  Jeg har lest NRKbeta med stor glede i lengre tid nå, og synes dere har skrevet mange interessante artikler. Dere har også vært åpne og ærlige om mangler i NRKs nettsatsning NRK.no, hvor dere har pekt på åpenbare forbedringspunkter (eks å ta i bruk Twingly), noe som har imponert meg.

  Det er nå over 2 år siden dere la ut den første artikkelen på nrkbeta.no, en «evighet» i Internett-verdenen. Det har vært 2 år med masse interessante artikler for oss som er interessert i teknologi og web 2.0, men jeg har samtidig inntrykk av at svært lite har skjedd på NRK.no. Har jeg rett i dette?

  Sammenlign nrk.no/nrkbeta.no med tu.no/tekniskbeta.no, og se hvor få dager det gikk fra Anders Brenna begynte i TU.no til de hadde implementert Twingly. Dere skrev om Twingly i juli 2008 på NRKbeta, og mente at det burde tas i bruk på NRK.no. Twingly brukes fortsatt ikke. Jeg vet at det er en helt annen størrelse på Teknisk Ukeblad enn på NRK, men synes likevel det er en interessant sammenlikning.

  Ser dere noen tegn til at NRK kan greie å snu seg rundt og bli en del av den nye media-hverdagen på nett (spesielt med tanke på dialog med leserne), eller vil de bare fortsette å sakke akterut i forhold til VG, Dagbladet, Aftenposten og andre? Føler dere at dere blir tatt seriøst i mor-organisasjonen, eller har dere blitt redusert til et alibi for NRK når det gjelder å henge med på utviklingen på nettet? Hvis dere føler at dere ikke blir tatt seriøst, hva tror dere er årsaken til dette?

  Hilsen bekymret leser av NRK.no og NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 3. Vi har hatt Twingly i Dagbladet.no en stund nå. Det er jo ikke en udelt positiv opplevelse. Pga. de mange som bare er ute etter treff til bloggen sin fordi de har annonser der, er Twingly-lista etter sakene våre av og til temmelig uinteressant. Oftere uinteressant enn interessant, syns jeg. Det er jo selvsagt et spørsmål om moderering også. Men er det verdt pengene?

  Svar på denne kommentaren

 4. André Rakvåg

  Meland, jeg har også latt merke til at det er mye usaklige/dårlige blogger som får linker gjennom Twingly. Dette er et problem som må løses, hvis bruk av Twingly skal ha varig verdi for nettavisene. Rapport-funksjonen er spennende, kanskje den er løsningen?

  Fra tilbakemeldingene jeg har fått etter at jeg la inn denne kommentaren, virker det som den oppfattes som et spørsmål om hvorfor NRK.no ikke bruker Twingly. Jeg brukte Twingly som et eksempel for å vise den voldsomme forskjellen i agressivitet og evne til endring en ser i TU.no og NRK.no.

  Jeg håper kommentaren også leses som en generell kritikk av NRK.no og dets manglende evne (etter min oppfatning) til å utvikle seg å ta innover seg de nye mulighetene som skapes på Internett. Spesielt når de til og med har en så dyktig gruppe som NRKbeta-gjengen i organisasjonen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  Denne artikkelen svarer vel på noe:
  http://nrkbeta.no/har-vi-levert/

  Og som Børge foreslår, kommentaren fortjener nok enda en artikkel…

  Uansett, her er noen korte svar:
  – Twingly var et av mange eksempel, vi ser den. Men også meget interessant at Astrid Meland deler noen erfaringer fra Dagbladet.

  – Det tar lang tid å endre ting i en organisasjon som NRK. Av og til VELDIG lang tid. Og alle som brenner for en eller annen nyvinning ønsker jo å få gjennomslag så fort som mulig… Men selv om ting tar tid har vi troen på at gode gamle NRK også skal kunne få gjennomført veldig spennende ting på nett i tiden fremover

  – NRKbeta er ikke et prosjekt som surrer og går som et alibi for at NRK tenker nytt. Vi blir lyttet til. Hele veien opp til kringkastingssjefen og videre inn i politiske miljø.

  – Og fordi vi blir lyttet til har vi klart å gjennomføre radikale prosjekt som for eksempel eksperimentering med BitTorrent. Og tro meg, det tok lang tid og mange presentasjoner å komme frem til konklusjonen om at NRK skulle legge en av sine mest populære serier ut på den måten. Utover det jobber avdelingen med forbedring av Nett-TV, overgang til MPEG4, bedre søkemotor på NRK.no, designendringer, bedre navigering, videreutvikling av interne publiseringssystemer osv

  – Men som nevnt, ting tar tid. For lang tid. Derfor er hele NRKs utviklingsavdeling midt i en omorganiseringsprosess. For å bli flinkere, raskere og øke gjennomføringsevnen.

  – Som André nevner, NRKbeta har eksistert i to år. Det er lenge i nettverden. Og med NRKbeta begynte vi å dele våre tanker med omverden. Da blir det også tydeligere hvor lang tid ting tar av og til. Men jeg tror det er sundt. Det legger mer press på oss. Og vi kan ikke annet enn å fortsette. Jobbe for mer åpenhet. Jobbe for at NRK skal ta i bruk Creative Commons. Jobbe for bedre tilgjengelighet. Fortsette å knytte bedre kontakt med publikum osv.

  – Men vi får også ta selvkritikk på at vi ikke er flinke nok til å følge opp og gjennomføre alt vi setter igang. At vi har en tendens til å jage videre og lete etter neste mulighet før eksisterende muligheter er utnyttet.

  Men heng med. Ting skjer. Og som nevnt har vi troen på at NRK skal kunne gjennomføre veldig spennende ting på nett i tiden som kommer. Vi sitter på helt unike muligheter. Og de skal vi utnytte.

  Svar på denne kommentaren

 6. Takk for tillitserklæringen, men jeg føler behov for å påpeke et par ting.

  Teknisk Beta ble til fordi vi ble inspirert av NRKbeta. Vi rappet til og med deler av navnet. Jeg synes det er kjempeartig å lese om hva slags tanker og ideer NRK har for fremtiden, og jeg håper at flere norske mediehus gjør det samme.

  Det er imidlertid stor forskjell på NRK og Teknisk Ukeblad, og dermed stor forskjell på NRKbeta og Teknisk Beta.

  Størrelsen gjør at ting nødvendigvis må ta mer tid i NRK, men det gjør også at ambisjonene kan heves. Store ting tar tid, noe NRKbetas innsats i forhold til bruk av musikk i podcast-sendinger vitner om.

  Vårt mål er ikke å endre å endre hvordan musikk- og filmbransjen fungerer. Vårt mål er å bli en naturlig integrert del av internett.

  Vi fokuserer på å ta unna de små tingene først, og Twingly var et eksempel på det. Samtidig så må jeg allerede nå erkjenne at mange av tiltakene jeg trodde vi skulle få unna med en gang, tar litt lengre tid enn jeg hadde håpet på. Det betyr at vi fortsatt vil gjøre en rekke småprosjekter, «picking the low-hanging fruits», samtidig som vi drar i gang prosjektene som tar litt mer tid.

  Forøvrig er våre Twingly-erfaringer gode så langt, og jeg tror vi får det litt lettere enn for eksempel Dagbladet fordi vi har en litt annen målguppe. Dessuten er det lettere for oss å følge opp hver eneste blogg som lenker til oss.

  En annen stor forskjell er at hos oss er det samme person som er ansvarlig for både Teknisk Beta og TU.no. Det betyr at veien fra å skrive noe på bloggen til å gjennomføre, kun begrenses av ressurser, tid og vanskelighetsgrad. NRK hadde en stillingsannonse ute for litt siden, der de skulle hente en ny sjef for nye medier eller noe sånt, og når den personen kommer på plass, så tror jeg det går fortere også på NRK.no.

  Selv om Teknisk Ukeblad er en 156 år gammel publikasjon, så er det på ingen måter trauste folk her. Leserne er teknologer, og det samme er journalistene i redaksjonen. Interessen og entusiasmen for å satse skikkelig på nett ligger tykt utpå alle her. Dette var jeg litt usikker på da jeg valgte å begynne, men min opplevelse er at alle ønsker å gjøre det samme som jeg vil, og det gjør det mye lettere.

  Jeg aner ikke hvordan dette er i NRK, men jeg vil anta at det er større sprik mellom entusiastene som driver NRKbeta og noen i resten av NRK-systemet.

  Forøvrig kan jeg også si at jeg har vært på flere av Eirik Solheims foredrag, og at jeg håper på å hente han inn for å inspirere vår redaksjon om ikke så lenge (vi rakk ikke å komme i mål med dette på min forrige arbeidsplass).

  Vi har alle noe å lære av NRKbeta, men de har ikke vondt av litt press. Jo raskere NRK løper, jo raskere må resten av medieflokken løpe og det vil presse oss alle til å yte litt ekstra.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.