nrk.no

Gatebilder fra Oslo i Sesam kartsøk

Kategori: Nettjenester


I dag lanserte Sesam gatebilder i sin karttjeneste. I sommer kjørte de rundt i Oslo med en svart boble og tok ca. 350 000 bilder. Som så har blitt satt sammen til ca 120 000 panoramascener som du kan navigere deg rundt i. Ikke ulikt Google StreetView.

Det er relativt høy kvalitet på bildene, selv om de mest nysgjerrige titterne sikkert ville hatt enda høyere oppløsning. Bildene er tatt i alle retninger, så du kan titte på både himmel og asfalt. Du kan faktisk titte ned på hvert eneste bilde og få et glimt av den svarte bilen som ble brukt under opptakene.

Her er en kort demo fra produktansvarlig Per Eirik Marton fra Sesam:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Bildene ble tatt på tidspunkt da det var minst mulig folk i gatene. Tidlig søndag morgen er et stikkord. Og de som eventuelt måtte befinne ute om morgenen har blitt sladdet for å sikre best mulig personvern. Det samme gjelder alle synlige bilnummer.

Bildene er tatt ved hjelp av flere kamera som er montert på taket av bilen. De blir så satt sammen til en panoramascene ved hjelp av programvare. En kombinasjon av eksisterende programmer og egenutviklede løsninger.


(Eksempel på et bilde. Brettet ut før riktig visning i navigeringsverktøyet. Så blir utfordringen til våre lesere: hvor er dette? Og for ordens skyld: vi har ikke svaret. Bildet ble tilfeldig valgt under demonstrasjonen.)

Det ferdige bildet blir så vist på riktig måte ved hjelp av Flash på nettsiden. Hvert bilde er ca 500K.

Det hele ser veldig lekkert ut og er uten tvil nyttig. Jeg har personlig brukt de ofte svært dårlige satelittbildene til Google for å finne ut hvor jeg skal ved flere anledninger. Nå har du ikke lenger noen unnskyldning i forhold til å finne riktig dør et eller annet sted i Oslo.

Sesam ville ikke røpe noen nøyaktig fremdriftsplan for øvrige byer, men kom med et hint om at vi kunne se på utbredelsen av 3D-kartene

Det er relativt enkelt å få ut direktelinker til spesielle scener, men jeg skulle gjerne hatt enda bedre muligheter i forhold til å kunne lime inn gatebilder i min egen nettside og linke enda mer nøyaktig til spesielle punkt i bildene.

Jeg skulle også gjerne hatt et API for å kunne bygge nye tjenester på toppen av sesam sin løsning. Men har forståelse for at det viktigste er å få dette til å fungere for vanlige sluttbrukere først.

Hvor er statens kartverk?

Dokumenteringsarbeidet som Sesam gjør er formidabelt. Og med videre dekning av andre byer og tettsteder blir de sittende på en base av bilder som er av stor historisk verdi.

Personlig hadde jeg ikke hatt noe imot at det ble brukt skattepenger på et slikt prosjekt og at alle blidene ble fritt tilgjengelig. Det blir uansett spennende å se hvordan Sesam klarer å bygge dette til en lønnsom tjeneste.

Det er ikke vanskelig å se muligheter i forhold til Finn.no og eiendomssalg. Men når kan man begynne å kjøpe reklameplakater i bildene og annonsere i Sesams «semi-virituelle» verden?

Digi.no har også noen detaljer fra demonstrasjonen i dag.

15 kommentarer

 1. Dette er fantastisk kult! Jeg ble mektig imponert da Sesam lanserte sin 3D tjeneste i fjor, den overgår alt jeg har sett tidligere.

  Denne nye «streetview» funksjonaliteten er av veldig bra kvalitet, morsomt å kikke rundt i Oslo.

  Jeg prøvde for flere år siden å få FINN.no til å åpne opp sine tjenester ved hjelp av APIer, har det skjedd noe på dette området? Vil Sesam (som er levert av Finn) åpne opp for at tredjeparter kan lage mashups?

  Svar på denne kommentaren

 2. Statens Kartverk er litt «treige», men de holder da på med SOSI- standarder og WMS- tjenester. I hovedsak er det vel heller Geonorge som burde fått ressurser til å gjøre noe lignende. Dvs gjøre dataene tilgjengelig til alle – ikke bare partnere. (statkart.no/?_to=914)

  Ellers kan jo nevnes at vanlige flyfoto i bra kvalitet finnes på norgeibilder.no/.

  Når Statens Kartverk får midler til å satse så håper jeg virkelig de kan oppdatere sine tjenester og gjøre noe a.la sesam, men tror dessverre dette er forskjellen på privat firma og statlig drevet foretak.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tore Sinding Bekkedal

  Jeg er faktisk meget tydelig tilstede i tre bilder, idet jeg krysser en gate som går tvers igjennom skolegården min. Jeg husker utmerket godt at jeg så bilen kjøre forbi, men trodde selvfølgelig det var Google sin bil. I det første bildet snur jeg meg og har akkurat innsett hva bilen er for noe, i det andre måper jeg litt forfjamset, og i det tredje, så prøver jeg desperat å sette opp lysmåleren på speilrefleksen min for å knipse et bilde, men akk, det var for sent.

  Husker ikke datoen da det skjedde (finn.no vet det sikkert), men jeg kan forsikre deg om at det ikke var på en søndag.

  Kjære noen hos finn.no som leser dette: Om ansiktet mitt er tydeligere i deres arkiver enn online, så ville det vært veldig kult med en høyoppløselig kopi. 😉

  Jeg har lastet opp en kopi av bildene på:
  gunkies.org/stuff/streetview/
  Jeg er midt i bildet på det siste bildet, med en brun jakke og fotobag over skulderen.

  -Tore 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Morsomt at du fant deg selv Tore, men jeg tviler sterkt på at du faktisk får tilsendt rå-foto av deg selv. Hvis du faktisk gjør det, så blir jeg meget skeptisk med tanke på personvern. Hvem som helst kan påstå de er en person i bildet (som bør være sensurert).

  Da jeg kikket litt på mennesker i min egen gate, så var alle ansikt sensurert. Bildene som ligger på din side ser ikke ut til å være sensurert, kan se ansiktet ditt, men ikke så tydelig.

  Svar på denne kommentaren

 5. » The hidden search engine industry: Sesam adds 3D images and street view

  […] week Sesam launched its own answer to Google StreetView. Like Google, Sesam has driven a car around Oslo city taking a […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Monica Arthurson

  Alltid spennende med nye funksjoner og at kvaliteten på bildene er bedre enn Google maps. Statens kartverk har opparbeidet seg et bra arkiv:-)

  Med fare for å virke navlebeskuende, så måtte jeg dra på smilebåndet da jeg søkte på gatebilde av Schøningsgate 4 og får opp et bilde av Industrigaten. Det kan være at det er jeg som er fjern, men jeg finner ingen informasjon at det faktisk er bilde av Industrigaten. For meg vil derfor tjenesten virke mer forvirrende enn oppklarende. Men, for all del; foto er en bra funksjon på kart, slik både Sesam, Google, Gulesider og Kvasir idag har.

  Svar på denne kommentaren

 7. Monica Arthurson

  Litt tøff i trynet og rask i vendingen, her, merker jeg. Det er jeg som har klikket på bygningen og ikke i gaten. Nå er alt mye bedre; vandt til å holde meg på fortauet, vet du:-D

  Svar på denne kommentaren

 8. Tore Sinding Bekked.

  Bare så det er sagt – to og en halv måned har passert og jeg er fremdeles akkurat like tydelig synlig. 🙂

  PS: Debattsystemet deres mener at navnet mitt er for langt!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.