nrk.no

Slik blir mobil-TV

Kategorier: Mobil & TV


NRKs forbrukerprogram FBI har i dag en lang artikkel om DMB. Eller for å si det tydeligere: TV-kringkasting via det digitale radionettet (DAB), rettet mot små mobile enheter.


Foto: Tor Risberg, NRK

Ingressen lover følgende:

«I løpet av våren kan du se NRK TV direkte på din mobiltelefon eller mp3-spiller. Enkelt, kjapt og helt gratis. Vi viser deg hvordan.»

Jeg ville vel heller sagt at «I løpet av våren kan du se NRK TV direkte på din DMB-mottaker». Og så umiddelbart begynt å svare på spørsmålet «DMB-hvafforno?».

I artikkelen til FBI kan du lese om detaljene rundt prosjektet, hvordan det fungerer og hva som må til for å få tilgang når prøvesendingene begynner.

Men jeg har lyst til å reflektere litt over selve tjenesten.

Skeptisk

Jeg er den første til å innrømme at jeg har tatt feil før. Og jeg skal personlig skrive artikkelen «Jeg tok feil» når man i 2011 ser at hundretusenvis av nordmenn ser direktesendt TV på sine nyinnkjøpte DMB-mottakere.

Men jeg er som dere skjønner skeptisk. Det er snakk om en tjeneste som du ikke kan ta imot med din nåværende mobiltelefon eller MP3-spiller. Du må kjøpe en egen mottaker eller telefon / MP3-spiller som støtter DMB.

Dette er med andre ord en teknologi som krever at du som forbruker kjøper noe helt nytt. Da må den tilby noe som vi virkelig ønsker. Og som vi ser et tydelig behov for.

Internett, både via bredbåndet hjemme og via mobilen er en fantastisk oppfinnelse. En funksjonalitet som nå er tilgjengelig i nærmere 90% av husstandene i Norge og som folk der ute er villige til å betale flere hundre kroner i måneden for å få tilgang til.

Mye på grunn av to ting:
1. Du får det du vil ha når du vil ha det
2. Det åpner for toveiskommunikasjon

Når jeg er ute på farten og bruker nettet via mobiltelefonen for å oppdatere eller underholde meg er det punkt 1 som er viktigst. Jeg har 20 minutter til rådighet på flytoget. Da må nøyaktig det jeg ber om dukke opp akkurat når jeg ber om det. Og med mobilt bredbånd er det akkurat det som skjer.

Ikke det du vil ha når du vil ha det

Direktesendt TV gir ikke det. Jeg sitter på flytoget, vipper opp min DMB-mottaker og får det som tilfeldigvis går på TV akkurat da. Sansynligheten for at det er noe jeg vil ha er desverre lav.

Direktesendt TV hjemme i stuen er også noe som jeg personlig benytter meg lite av. Men jeg har lettere for å forstå det faktum at tradisjonell kringkasting fremdeles er stort i den settingen. Der har man som oftest flere timer til rådighet. Du kan sette deg ned når programmet starter og gå videre når det slutter.

Det finnes selvfølgelig unntak. DMB vil være veldig interessant under store hendelser. OL, ny president i USA, fly som kræsjer i skyskrapere, VM på ski og annet som vekker en hel nasjon. I slike tilfeller er fremdeles nettet ikke godt nok. Det bryter sammen når alle vil ha det samme samtidig. Flinke folk jobber med å løse dette problemet ved hjelp av fildelingsteknologi som også fungerer for direktesendinger. Men det er tvilsomt at teleselskapene sine nett ville tåle at en million nordmenn slo på mobiltelefonen samtidig for å hekte seg på en datastrøm.

Jeg er likevel skeptisk til at store enkelthendelser er nok til å få folk til å løpe og kjøpe en ny dings til å ha i lommen. Jeg mener at vi bør konsentrere oss om å bygge teknisk infrastruktur og innholdstjenester rundt eksisterende og åpne standarder. En ny teknologi som ikke åpner for toveiskommunikasjon, skikkelig publikumsdeltakelse, umiddelbar avspilling av det folk vil ha og bred støtte fra alle teknologileverandørene har jeg begrenset tro på.

Hva tror dere? Når vil direktesendt TV i lommen være nyttig? Og vil det være nyttig nok til at du kjøper en ny dings? Eventuelt, hva skulle i såfall til for å få deg til å smelle pengene i bordet for en DMB-mottaker?

Info om DMB

Tidligere artikler på NRKbeta om DMB og mobil-tv:

Hvorfor gjør NRK tester med DMB?
Spørsmål og svar: Hvorfor velger NRK DMB som mobilstandard?
IKT Hoff på villspor om mobil-TV

45 kommentarer

 1. Om jeg kjøper ny telefon, og den tilfeldigvis har DMB mottaker hadde jeg kanskje brukt det er par ganger, men jeg hadde ikke gått spesielt etter en telefon med DMB mottaker.
  Tviler sterkt på at dette blir populært i Norge.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei
  Her i Frankrike tilbyr mobilselskapene allerede TV på mobil. Min telefon støtter vistnok ikke dette, så har ikke fått testet tilbudet. Er dette en annen standard enn det som NRK snakker om?

  Jeg er forøvrig også skeptisk til nytten av dette. Men kanskje vi kan få mobilen til å funke som digital opptaker. Da blir det jo litt mer morro.

  Svar på denne kommentaren

 3. For meg framstår din skepsis som mye sunnere enn NRKs vanvittige kjør på DAB og DMB. Dette må da være et forferdelig dyrt og unødvendig blindspor? Hva sier de andre i NRKs utviklingsavdeling om dette?

  Jeg ville aldri kjøpt en egen dings for å se lomme-TV direkte. Hvis min neste dings får støtte for DMB (noe den neppe får) vil jeg, dersom jeg sitter fast på T-banen et sted med dekning, vurdere å se Norge vinne VM-finalen i fotball.

  Svar på denne kommentaren

 4. Så de har altså satset på DVB-H i Frankrike, noe som krever at jeg er mobilkunde med riktig mobiltelfon, mens i DMB-nettet trengs bare en mottaker, som kan være en USB-pinne, GPS ellerhvasomhelst?

  Takk for info.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hadde jeg hatt råd hadde jeg sikkert kjøpt en sånn dings. Og brukt den to ganger. Eneste tilfellet hvor jeg ser for meg å benytte meg av noe slikt må være om jeg er langt fra allfarvei samtidig som det går en viktig fotballkamp eller en finale i OL og denne sendes på NRK. Så spørs det om dette stedet langt fra allfarvei er dekket av DMB da.

  Svar på denne kommentaren

 6. Nå skal det sies at jeg svært sjeldent ser på TV da, så jeg er kanskje ikke i målgruppa … Kanskje finnes det mennesker som vil ha glede av å kunne se TV hvor som helst og når som helst?

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg så innsettelsen av Obama på live.cnn.com.

  Jeg tror vi vil få muligheten til å se OL 2010 live på internett.

  Jeg tviler på at jeg noen gang kommer til å ville se TV på mobilen. WebTV, ja. Men ikke direktesendt TV.

  Svar på denne kommentaren

 8. Noen som vet hva den tekniske grunnen til at det eksiserende DVB-T signalet ikke kan plukkes opp av små mobile enheter med skjerm? Og hva skal vi med DAB når DVB-T sender de samme programmene? Hvorfor alle disse konkurrerende teknologiene som alle sender ut de samme lyd og videostømmene i digital form?

  La oss heller bruke den frigitte båndbredden i eteren til billig og bredt internett til alle.

  Svar på denne kommentaren

 9. Det er pr idag mulig å se på tv på de aller fleste mobiltelefonene i Norge. Både Telenor og Netcom har lansert mobil TV pakker gjennom henholdsvis Entry og Surfport. Disse kan ses ved å betale en abonnement avgift på rundt 50 kr i måneden. De fleste burde vel kanskje gjøre det en å gå til anskaffelse av en DMB mottaker for å kunne se på 9 kanaler.

  Svar på denne kommentaren

 10. Hørtes kult ut dersom det hadde vært en ny gadget som fulgte telefonen når jeg kjøpte den, men at jeg kommer til å kjøpe en ting som jeg skal plugge i telefonen for at det skal virke, er lite sannsynlig.

  Men som sagt dersom det allerede var i telefonen ser jeg for meg at jeg kunne ha brukt det innimellom. Og som nevnt i eksemplene over, ved store begivenheter vil det være enda mer interresant.

  Svar på denne kommentaren

 11. Ha ha. Noen ganger lager man dingser bare fordi det går an, bare fordi det er teknologisk mulig. Ikke fordi dingsen er smart eller gjør noe fornuftig.

  Det værste er når man lanserer teknologi bare fordi man besitter en patent eller rettighet som man beinhard vil tjene en slant på (som f.eks. QuickTime etc)

  Svar på denne kommentaren

 12. Enig i din skepsis til DMB. Og veldig enig i dine tanker rundt TV i våre dager. Vi lever tross alt i 2009, man kan ikke forvente at moderne mennesker SKAL tilpasse seg noe så gammeldags som et sendeskjema. Jeg skulle gjerne betalt dobbel lisens for å kunne se alt av NRKs egenproduserte og innkjøpte materiale on-demand i stua og på farten. *Da* snakker vi 2009.

  Smått irriterende å ha en svinedyr mobil (ikke jeg som kjøpte den, vel å merke) med DVB-H når det er ingen(?) i skandinavia som sender DVB-H. Ser også mørkt ut for at noen vil starte med det innen mobilens levetid.

  @Gisle: Jeg *tror* DVB-T har mer data (bedre kvalitet) i sitt signal, og at DVB-H krever mindre processing og båndbredde, bedre egnet for mindre enheter. Men jeg vet ikke. Og jeg forstår ikke hvorfor ikke en mobil kan ta imot DVB-T når man får DVB-T-mottakere som små USB-dongler.

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei, personlig vil jeg tippe at dette kan ta av på sikt. Jeg skal skaffe meg en mottaker av én grunn: barna. Og hvorfor det? Jo, vi stresser alltid hjem for å rekke Barne-tv o.l. Hva er vel da bedre enn å berolige dem med at de ikke går glipp av noe -> de kan nemlig se det der vi er.

  Og det må da være utallige andre situasjoner der en skjerm er like nyttig; fotballkamp (se reprisen), på t-banen, på hytta (etter hvert når senderne når lenger enn stor-Oslo). Med ni kanaler er det alltids noe å se på, eller?

  Nå vet jeg ikke hvilke mottakere som kommer til å bli tilgjengelige, men hvis det kommer et headset til mobilen med antenne som gjør at min mobil kan ta i mot DMB -> I’m there!

  (PS. For ordens skyld kan jeg si at jeg jobber i samme redaksjon som forfatteren av «en lang artikkel om DMB», i den grad det er interessant.)

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Hæ? Ungene er vel akkurat like vant som foreldrene med at ingenting misses, for alt de er interessert i tas opp på en eller annen dings i heimen. Og at det kan sees når man har kledd av seg og vasket hender og spist og lekt. Når DE vil.

  Jamfør denne her

  Med 100 kanaler er det ofte ingenting å se på, er min erfaring.

  Beklager om jeg er litt skeptisk (jeg også), men jeg tror barna ENDA mindre enn oss orker å forholde seg til et medium der ting bare kommer på bestemte tidsrom og ikke når de vil.

  Svar på denne kommentaren

 15. Barna skulle nok gjerne sett alt mulig når DE vil, men heldigvis er det vi som bestemmer:) og vi er veldig fornøyd med faste rutiner for smårollingene (=Barne-tv kl seks) Vi har masse opptaksmuligheter, men ikke tid til å se alt vi har tatt opp.

  Og jeg glemte min gamle far som løper seg svett hjem fra stadion hver gang han har sett Viking for å se tv-reportasjene. Han kunne hatt god bruk for en DMB-dings. Joda, de har mediasenter som Lyse kasta etter dem når de kjøpte leiligheten, men ingen har gidda å forklare ham (uten å ta 500,- eks mva i timen) hvordan det virker.

  Tipper mobil-tv kan bli pop. Kanskje et veddemål er på sin plass? 😉

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Solheim (NRK)

  Må kanskje for ordens skyld opplyse at dette innlegget ikke på noen måte må oppfattes som et angrep på farfatteren av hverken den ene eller den andre artikkelen…

  Gitt min skepsis ville jeg nok stillt en del ekstra spørsmål og for eksempel bedt om mer informasjon om produktet som i følge artikkelen skal gi for eksempel min iPhone DMB-støtte, men artikkelen som sådan forklarer både teknologi og bakgrunn helt fint.

  Når det gjelder dette med å rekke barne-TV så blir det for vår del også tatt hånd om av vår PVR. En boks som tar opp barne-TV hver dag. Uansett om vi er hjemme eller ikke. Vi ser barne-TV når vi har tid. Ikke når NRK bestemmer at vi skal se det. Det har vi gjort i så mange år at de to små gutta ikke på noen som helst måte kan forstå at mormor ikke kan trykke på pause når de ser på TV.

  Rutiner er viktig for små barn, men jeg setter pris på at det er vi som foreldre som definerer rutinene og ikke TV-selskapene.

  Svar på denne kommentaren

 17. Eirik Solheim (NRK)

  Og når det gjelder DVB-T og mobile enheter så er problemet at signalet i DVB-T inneholder et videosignal med mye høyere kvalitet. Det krever vesentlig mer prosessering å dekode og ville på det nåværende tidspunkt gi dyre håndholdte enheter med lav batterilevetid.

  Er også usikker på hvor effektivt DVB-T er når man beveger seg.

  Svar på denne kommentaren

 18. Ok, PVR tar hånd om mye hjemme hos oss også, men gitt min nysjerrighet over dingser, tror jeg nok at en DMB-mottaker havner i lomma før eller senere. Blir spennende å se hvor mange som andre som gjør det, jeg tror det kan bli en del. (Som sagt, er klar for veddemål:)

  Svar på denne kommentaren

 19. Eg må berre seie at eg syns det er fantastisk godt å sjå at det er mogleg å uttrykke seg såpass kritisk som artikkelforfatter gjer her – og det på NRKs eigen blogg. Bravo! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Jørgen Upsaker

  Jeg liker også at NRKbeta er skeptiske til NRK som mediehus, men hva med å si det til de og ikke forvente at alle skal lese her for å få med seg hva som er best?
  Jeg ser akkurat de samme situasjonene i et annet mediehus uten navn foreløpig hvor det er lite som funker som det burde. Ting går seint og er utdatert før de er implementert.

  Svar på denne kommentaren

 21. Eirik Solheim (NRK)

  @Jørgen Upsaker:
  Jeg skjønner hva du mener, og vi sier fra om hva vi syntes internt også. I avdelingsmøter, presentasjoner og andre anledninger.

  Men vi må også kanskje klargjøre litt. Vi som jobber med NRKbeta er ansatte i NRK. NRKbeta er ikke et eget firma. Det er ikke en egen avdeling engang.

  Vi er ikke skeptiske til NRK som mediehus. Vi gjør vårt beste for å støtte opp om NRK og vi har klokketro på at NRK kommer til å klare seg godt inn i en fragmentert og totalt endret mediefremtid.

  Vi skriver om hva NRK jobber med, ny teknologi, nett, fremtid, dingser og mediebransjen. Det er generelt stor takhøyde i NRK og når vi finner ny teknologi her på bruket som vi er skeptiske til skriver vi om det også.

  NRK er et stort mediehus og det kan umulig være enighet fra alle om alt som gjøres. Og NRKbeta er åpen for flere enn den lille faste redaksjonen bestående av Øyvind Solstad, Marius Arnesen og Eirik Solheim. Så vi håper at vi hvertfall over tid skal klare å reflektere et bredt bilde av meninger og tanker.

  For det er ikke til å stikke under en stol at den lille faste redaksjonen ofte er ganske enige om ting. Noe vi til og med har litt selvironi i forhold til:
  lett.nrkbeta.no/post/72055769

  Svar på denne kommentaren

 22. Jørgen Upsaker

  Hehe, morsom den lille illustrasjonen der.

  Det jeg skrev var nok ikke riktig, men for meg virker det som dere er den avdelingen som tenker mer gjennom diverse tekniske valg og løsninger samt finne nye smarte ting NRK kan ta i bruk en gang i fremtiden.
  Hvis jeg skal ta et eksempel ville jeg sagt Twingly som det har blitt skrevet litt om her. Hvis NRK.no ikke vil ha det, er det helt greit for meg, bare de vet om mulighetene. Det er litt på samme måte som CoverItLive var i et annet mediehus. Hvis jeg ikke hadde presentert det for de, hadde de aldri funnet det. Og nå bruker vi de til flere ting 🙂

  Svar på denne kommentaren

 23. iacob prebensen

  Jeg er visst mindre skeptisk enn flertallet her. Men så jobber jeg i NRK (som medieanalytiker) og har hatt en viss befatning med prosjektet.

  Vi vet at god gammeldags flytfjernsyn er det mest populære mediet i Norge. Åtte av ti nordmenn ser tv hver dag og vi ser tre timer dagen i gjennomsnitt.

  Samtidig har fjernsyn blitt litt mindre tilgjengelig de siste årene som følge av digitaliseringen og boksesystemet. Det er for eksempel blitt mer kronglete å sette opp en kjøkken-tv nå enn det det var tidligere.

  Dersom dette fungerer godt teknisk, og har rimelige, fleksible og brukervennlige mottakere tror jeg dette kan gjøre et populært innhold mer tilgjengelig og dermed få en viss popularitet.

  Svar på denne kommentaren

 24. Har dere hentet inn erfaringer fra Japan? Der er vel mobile fjernsynsenheter ganske populært? Ikke at Japan kan sammenlignes med Norge, eller Europa for den del, men det hadde kanskje vært interessant å finne ut hvor populært 1SEG eller hva de kaller systemet der borte er.

  Svar på denne kommentaren

 25. Eirik Solheim (NRK)

  Siden jeg nå har ytret min skepsis skal jeg se om jeg kan få Gunnar Garfors til å skrive litt mer om prosjektet og mer nøyaktig hvilke undersøkelser som har blitt gjort. Også eventuelt i forhold til Japan.

  Svar på denne kommentaren

 26. Øyvind Solstad (NRK)

  @Iacob: Jeg tror du bommer på en faktor: Det er begrenset hvor mange dingser folk gidder å dra med seg. Om ikke mobil-tv finnes på den mobilen du bruker til daglig, så kommer de aller fleste til å la være.

  Kanskje kan det ha noe for seg på hytter, i biler og båter. Men var ikke tv på disse stedene kronargumentet for det digitale bakkenettet?

  Jeg ser ikke helt hva som skal til for at Nokia, Sony Ericsson og Apple skal komme med DMB-mottakere all den tid resten av Europa skal bruke den andre standarden for mobil-tv.

  Når det er sagt så ser jeg argumentene som brukes for å bruke DMB fremfor DVB-H. Det siste vil bli fryktelig dyrt i Norge.

  Svar på denne kommentaren

 27. iacob prebensen

  @Øyvind Jeg tror dette står og faller med brukervennlighet. Det er klart at alle vil ha en dings, med alt. Det er ideelt, så lenge det er praktisk gjennomførbart.

  Men jeg vil tippe at du gikk rundt med både mobiltelefon (med mp3-spiller) samt en iPod helt til du fikk iPhone, stemmer ikke det? Det gjorde iallfall jeg.

  Jeg tror at det kan være et marked av en viss størrelse for lett tilgjengelig småskjerms-tv, dersom bransjen klarer å levere rimelige _brukervennlige_ apparater som fungerer godt. Når store markeder i Asia bruker DMB bør det på sikt være mulig.

  Så vidt jeg har skjønt vil dmb-signalet være såpass robust så det også fungerer i biler og på tog. Det vil ikke DTV med dagens system klare.

  Det er ikke så mange pendlere i dette landet, men for en del av dem vil det kunne være interessant å følge morgennyheter på fjernsyn f.eks.

  Svar på denne kommentaren

 28. Jeg må si meg skeptisk selv, men ting kan godt ende opp med å blir anderledes enn hva jeg tror. Selv bor jeg i England hvor 3 pusher DVB telefoner relativt heftig, men har ikke inntrykk av at det tar så veldig av. Tror heller BBC iPhone iPlayer app har større potensiale.

  På en annen side, det typiske puplikumet her på nrkbeta er gjerne ikke det mest representative, ettersom det klare flertall har teknisk peiling til grad at en kan velge sin egen digitale hverdag selv.

  Mitt hovedtips ligger i (mangelen på) suksessen til video chat i 3g telefoner. Jeg tipper TV on the go vil ha samme suksess. Video krever jo som kjent at en faktisk ser på sendingen, mens lyd funker fint som et lag over alt annet en gjør. Derfor fungerer radio fint on the go, og derfor tviler jeg på at tv vil funke fint on the go.

  Svar på denne kommentaren

 29. Gunnar Garfors

  Skeptisk eller ikkje. Bakgrunnen for lanseringa av DMB i Noreg er nettopp å hente inn erfaringar og finne ut kva sjåarane ønskjer. Heller ikkje dette er ei teneste som absolutt alle vil ønskje å bruke. Men vi skal mellom anna finne ut i kor stor grad folk der ute ønskjer ei slik teneste.

  Les meir i eigen artikkel, Meir om mobil-TV og DMB (med namnekonkurranse). Kjem du der med det beste framlegget til namn vinn du ein DMB-mottakar…

  Svar på denne kommentaren

 30. Meir om mobil-tv og DMB (med namnekonkurranse)

  […] for mange gode innspel i tilknytning til Eirik sin artikkel Slik blir mobil-TV. Vi ønskjer ytterlegare tilbakemelding frå dykk på dette, både no og etter lansering. Og så […]

  Svar på denne kommentaren

 31. » All You Need Is Love

  […] Skeptikerne til mini-tv mener at folk ikke ønsker tradisjonell lilnjær tv inn i små mobile enheter. Der vil de heller se programmer når de selv ønsker det, og ikke når tv-selskapene mener de bør se det. Min erfaringer etter noen dager med  mini tv, er at dette ikke nødvendigvis er riktig.Jeg har testet en Cowon D2 og er frelst. Den er enkel å bruke. Trenger ikke bruksanvisning for å komme igang. TV-kanalene søkes autmatisk opp og det er bare å velge på skjermen og trykke. Det eneste minuset var at det DAB kommer som er undermeny til DMB, og ikke som et av hovedvalgene i menyen, slik FM-radio er. Når jeg nå også har skjønt at dette er fet mP3-spiller og at det kan lastes inn video og bilder, så er dette en dings som jer mer enn gjerne bærer med meg. En sjekk på nettet ville forøvrig raskt ha vist at det finnes en rekke dedikterte Cowon-brukere der ute.  Min konklusjon er at jeg ikke automatisk ville ha byttet til en mobiltelefon som eventuellt støttet DMB/DAB – rett og slett fordi mobilprodusentene tilbyr for dårlig kvalitet på for eksempel lyd. En duppeditt av høy kvalitet  hvor du kan kombinere egen musikk/video med digitalradio og mini tv treffer meg hjemme. At man også slipper en livslangt avhengighetsforhold til for eksempel Apple, er heller ikke å forrakte. (La oss håpe at denne type forretningsmodeller som Apple reprsenterer er på vei ut.) […]

  Svar på denne kommentaren

 32. Frank Rigal

  Det jeg liker med vanlig TV er at de har satt opp programmer for meg, slik at jeg ikke trenger å gjøre noe. Problemet er at jeg vanligvis ikke liker det de har valgt for meg (for oss alle) og må skifte kanal ganske mye. Også angrer jeg på å ha brukt tid, i etterkanten, på stortsett meningsløs svada.
  Det jeg ønsker meg, via mobilen eller på PC'n/ TV er en "Google type TV", hvor jeg kan velge det jeg har lyst til å se på. Er det Youtube? Nei, fordi Google ransjerer i forhold til hvor populær OG relevant en webside er, og klarer jobben fordi den har å gjøre med fritekst. Det klarer ikke noen søkemotor med rikt innhold, dvs å ransjere i forhold til hvor bra innholdet er. Mer: slideshare.net/zefrog

  Svar på denne kommentaren

 33. Ja til internett!

  […] innhold og effektive, fremtidsrettede løsninger. Vi kommer til å fortsette å si tydelig fra når vi er skeptiske. Når vi mener at bedrifter misbruker makt. Når media skriver feilaktig om det vi gjør. Når det […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.