nrk.no

Luftkrig på BitTorrent

Kategorier: Fildeling,TV & Video


Tom Edvindsen og Turid Borgen laget i 2007 en dokumentarfilm om dyrelivet på Sola flyplass. Den ble sendt på TV 6. mars samme år. Filmen har nå fått fornyet aktualitet da US Airways Flight 1549 måtte nødlande på Hudson River 15. januar i år. Etter kollisjon med flere fugler.

Den er usedvanlig lekkert fotografert og gjør seg spesielt bra i høy kvalitet. Og da må vi jo legge den ut til dere i full oppløsning på BitTorrent.

Link til torrentfilen.

De som ikke kjenner til denne teknologien kan lese mer på NRKbetas torrentside.

Selve produksjonen involverte bruk av timelapse, motioncontrol, steadicam og teltovernatting på flyplassen. Vi skal se om vi kan få Mr. Edvindsen i tale og lage en artikkel om noen av de detaljene senere.

Her er den opprinnelige beskrivelsen av filmen:

Sola har vært raste- og hekkeplass for ulike fuglearter i årtusener. Men nå er det ingen idyll lenger.

Det er tidlig morgen på Stavanger lufthavn, Sola. Et Boeing 737 er klar for take off. Samtidig er en flokk måker på vei over rullebanen. Treffer flokken og flyet hverandre, kan det få katastrofale følger.

På flyplassen slåss fly og fugler om det samme luftrommet. Sola er den flyplassen i landet med flest kollisjoner mellom fugl og fly.

Flyplassen ligger nært sjø og våtmarksområder. Her er et eldorado for gjess og andre fugler som trenger hvile på trekket sør- eller nordover. Og det er et perfekt sted for måker, spover, terner og viper som skal bygge reir eller skaffe seg mat..

Så stort er problemet at Avinor har 1 person i arbeid med å holde fuglene unna rullebanene døgnet rundt. Fuglevakten kjører rundt i en spesialbil – på konstant jakt etter fugler som kan være en fare for flytrafikken. Metodene for å hindre at fuglene er i veien for flyene, er mange. Dels skremmes fuglene vekk med skremmeskudd og fugleskremsler. Dels skytes det med skarpt for å ta livet av dem. Og på ulike måter prøver fuglevakten å hindre at fuglene får bygd reir og ruget ut unger. Ingenting skal være uprøvd for å ivareta sikkerheten for fly, mannskap og passasjerer.

I Norge er ingen skadd i såkalte birdstrikes, dvs kollisjoner mellom fugl og fly. Men to F-16 fly har totalhavarert etter ublide møter med fugler. Og de materielle skadene beløper seg til milliarder av kroner.


På verdensbasis har flere ulykker ført til tap av liv. I Eindhoven i Nederland omkom 26 personer da et transportfly kolliderte med fugleflokker i 1996. For pilotene er dette skrekken.

Hvem vinner kampen mellom fuglene og flyene? Fuglene er underlegne i forhold til de store tunge maskinene og oss mennesker. Men samtidig er fuglene standhaftige. De var her først, og de har ikke tenkt å forsvinne frivillig.

”Det er en evig kamp”, sier fuglevakten på Sola.

19 kommentarer

 1. «De som ikke kjenner til denne teknologien kan lese mer på NRKbetas torrentside.»

  Hehe, tviler på at det er så få av deres lesere som ikke har peiling på hva torrents er. Men uansett, kult at dere legger denne dokumentaren ut. Mye pent foto her indeed 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Er desverre ikke HD. Det er standarddefinisjon, men 16/9 tar seg best ut i dataverden om man strekker det ut til 1024×576. Da kan man beholde alle linjene og man trenger ikke å interpolere i sanntid ved avspilling.

  Men, jeg ser at mange nettsteder feilaktig begynner å kalle alt som er mer enn 640×480 for HD… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Flott at dere liker dette! Ut i naturen har også begynt med podkast nå. Det betyr at alle kan laste ned naturdokumentarer i fire uker etter at de er sendt. Kvaliteten er ikke som med bittorrent, men store opplevelser venter i som podkast.
  nrk.no/magasin/natur/1.6348654

  I skrivende stund er «Fjorden», «Verkavalkaden 2008», «Min sjuande vår» og Børge Ouslands tur «I Nansens fotspor» i to deler tilgjengelig i iTunes og RSS.

  Svar på denne kommentaren

 4. Erland Flaten

  Ser ingen andre her som remjer og klager, men hos meg er avspillingen skjelvende og hakkete. Lyden er grei. Spiller av med quicktimeplayer og ny raff macbook pro med full gass på grafikk. Noen tips hva som kan ha godt gæli?
  Et veldig bra program. Oversett og SELG dette programmet til lokal tv i New York! Der er fuggel&Fly sikkert hott ei stund ennå.

  Svar på denne kommentaren

 5. @Øyvind Solstad

  Haha! tenkte ikke på å klikke på den i den mening. Tenkte den siden var mer en gjennomgang / OSS, så den trigget aldri inne i hodet mitt.

  Jeg er visst en gjennomsnittsbruker av denne døgnfluen kalt internett, likevel 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg må bare si takk igjen for at dere prøver å vise verden at bittorrent-teknologi og slikt ikke er farlig. Laster ned og seeder alt dere legger ut av prinsipp! Det som er så bra med NRKbeta er at dere støtt og stadig gir meg en påminnelse på at de lisenskronene faktisk går til noe.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.