nrk.no

Digital Life Design 2009 – Del 2

Kategori: Konferanser og messer


Del 2 i vår rapportering fra DLD 2009.

Dan Ariely holdt et veldig bra foredrag om hvor lite rasjonelt vi egentlig oppfører oss. Hvor ulogiske valg vi av og til tar. Han begynte seriøst å tenke på disse tingene da han lå hard brannskadet på sykehus. Å bytte bandasjer er svært smertefullt. Sykesøstrene hadde to muligheter, ta av bandasjen fort og la det gjøre veldig vondt i kort tid, eller ta av bandasjen sakte og la det gjøre litt mindre vondt men over lengre tid. Dan Ariely foretrakk det siste, men sykesøstrene insisterte på den raske metoden. Noe som for unge Ariely virket som et lite rasjonelt valg. Dette førte til at han begynte å forske på temaet. Hvorfor velger vi som vi gjør?

Små forskjeller i hvordan man formulerer et spørsmål kan ha usedvanlig store utslag i forhold til svaret. Små detaljer i hvilket utvalg vi har til rådighet har stor innvirkning på vår endelige avgjørelse.

Her er et lite utdrag fra Dan Arielys presentasjon.

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Siste sesjon første dagen av DLD var viet kryssningspunktet mellom kapitalisme og filantropi. Bruk av kommersielle krefter, kjendiser og markedsføring for å tjene en god sak. Edwin Moses bruker sin heltestatus som tidligere idrettsutøver til å motivere, Abigail Disney lager sterke dokumentarfilmer som du ikke ville drømme om å se Disneynavnet på og Sean Parker aktiverer folk gjennom facebookaplikasjonen «Causes».

Her var det faktisk også enighet om at media ikke var med å hjelpe spesielt mye. Med sin elendighetsfokus verden over. Og Sean Parker hadde et viktig poeng i det at akiivisme stort sett er sosial. Og at derfor nettet og sosiale aplikasjoner egner seg bra for å aktivere folk.

Forsåvidt også litt morsomt at debattleder Matthew Bishop nevnte at det i Amerika er et eget psykologisk begrep og forskning rundt usedvanlig rike mennesker som plutselig får lyst til å finne meningen med livet ved å hjelpe andre.

2 kommentarer

 1. >>i Amerika er et eget psykologisk begrep og forskning rundt
  >>usedvanlig rike mennesker som plutselig får lyst til å finne
  >>meningen med livet ved å hjelpe andre

  Hvilket begrep er det da? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette med konsekvensen fra de små valgene får meg til å tenke på ett av mine favoritt områder innen samfunnsteori, kompleksitetsteori som er en tråd fra kaosteori. Dette er absolutt et tema jeg vil anbefale de fleste å lese seg opp på.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.