nrk.no

Slik skulle vi levert alt fra NRK

Kategorier: NRK & Video


Big Buck Bunny er en film basert på åpenhet. Tanken er ikke ny og denne herlige animasjonsfilmen ble publisert for mer enn et halvt år siden. Men da jeg for ikke lenge siden så litt nøye på siden der man kan laste ned filmen ble jeg ekstra imponert.

Her kan man velge de fleste formater og nedlastingsformer. Man kan legge videoen på sin egen side eller brenne den på DVD. Når jeg så kommer helt ned på siden kommer det som viser den fullkomne åpenhet:

Entire Studio Backup (Over 200 GB)
http://blender-mirror.kino3d.org/peach/

Råmateriale, pressekit, redigeringsfiler, all grafikk, hele bloggen… rett og slett en backup av hele prosjektet. Fra A til Å.

Hvor mange kommer til å bruke dette? Selvfølgelig svært få av de millionene som ser filmen. Men for de få er åpenheten meget verdifull. Studenter som vil lære hvordan filmen ble laget og andre som vil benytte filmen som et utgangspunkt for inspirasjon.

Det er fullstendig urealistisk for NRK å levere alt vi gjør med en slik åpenhet. Ikke med det første. Store utfordringer knyttet til rettighetsspørsmål og tekniske løsninger må på plass. Men det var dette med å sette seg et stort og hårete mål. Nedlastingssiden til Big Buck Bunny er et eksempel til etterfølgelse for de som ønsker eller bør være så åpne som mulig.

14 kommentarer

 1. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Eg var med å betalte for denne her. Eg kaupte DVD-en på fyrehand for å sponsa utviklingi som Blender fekk grunna dette prosjektet. Eg kaupte diverre ikkje spelet dei laga, Yo Frankie!, men det er av di eg eigentleg berre speler Zelda-speli.

  Likevel er det ein heilt genial måte å finanisera det *utrulege* programmet på. Vert vel til at eg kauper ein del trenings-DVD-er utanum dei eg fekk med Big Buck Bunny òg. Og kannhenda ei bok elder tvo. Eg er framleis støare i Lightwave enn Blender, men eg vil jo at all programvare skal vera fri – so då er det Blender for alle penga. Spesielt sidan Blender hev teke LW att på det meste.

  Eg fylgjer alltid desse produksjonane tett, det er so moro å fylgja med på alt det kule som skjer grunna prosjekti!

  PS: Kvar hev det vorte av OpenID-en? 🙁 Han kann vel koma att no?

  Svar på denne kommentaren

 2. Frank Eivind Rundholt

  Big Buck Bunny er morsom. Synes det er bra at de har gjort alt tilgjengelig. Jeg har lasta ned DVD ISOen og filene sånn at jeg kan lage min egen Blu-ray versjon, i alle fall AVCHD, funker fint.

  Jeg kjøpte faktisk Elephant’s Dream på HD DVD i sin tid.

  Svar på denne kommentaren

 3. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  @Øyvind: OT: Det må vel vera eit anna innstikk som ikkje speler på lag med OpenID-innstikket då. Men det er vel kome nye versjonar sidan det ikkje fungerte; so ein liten testperiode for å sjå um det fungerer att hadde jo vore koseleg. Med mindre ingen innstikk er oppdaterte sidan feilen kom då…

  Det fungerer iallfall flott på alle mine sider. Men eg hev ikkje Ajax Comments, endå. Kannhenda den som krøller seg saman med OpenID-innstikket.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg bruker Ajax edit og OpenID uten problemer. Kom nettopp en ny, stor oppdatering av OpenID-pluginen, så jeg håper dere vil teste den igjen snart!

  Edit: Forøvrig er jeg veldig enig i at det hadde vært fantastisk om dere leverte alt innhold på denne måten! Super-kudos for denne bloggposten! Og jeg vil også anbefale Elephant’s Dream som blir linket til av andre her i kommentarene.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hevnen er søt « Under stjernene

  […] 2009 av Lothiane I en av mine tidligere poster kommenterte Zagabå og lenket til en post hos NRK Beta, der en artig, liten animasjonsfilm kan beskues. Den varer ikke mer enn 10 minutter eller så, og […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Enda en gang tusen takk! Jeg forstår at for eks. NRK Brennpunkt ikke kunne vært så åpne hvis de lagde en virkelig brennbar dokumentar. Skulle vi fått hele programmet i full kvalitet, og ALT råmaterialet de ikke våget å bruke? Snadder! Dessuten er det kanskje underlig å legge ut en kopi i så god kvalitet at ingen vil kjøpe en DVD. Og hva med NRKs dramaproduksjoner? Skulle vi få alt høyoppløselig materiale rett i hendene? Gratis? Hm.

  Samtidig har dere i NRK Beta og Monty Python på YouTube og noen andre har skjønt det. Og NRK har utrolige muligheter hvis de vil profilere seg med flash video i 2010 og tar en ringerunde til rettighetshavere som begynner å fatte poenget. Vi snakker om et NRK-innhold på nettet som vil ha en appell hinsides 4,8 millioner nordmenn. Jeg tror NRK kan bli en pådriver som er med på å flytte grenser, og dere i NRKbeta har fått med dere mye mer enn jeg har.

  Det eneste jeg hater med NRK er det Windows Media-baserte Nett-TV. Jeg hater løsningen med et rått og virusinfisert gammelt hjerte. Rettighetsgrensene kan NRK flytte den dagen ALT innhold på internett publiseres like strøkent som hos NRKbeta og Lydverket. I 1866 skrev A. O. Vinje en sang(tekst) som het «Den dagen kjem aldri». Jeg vil gjerne være mer optimist når det gjelder NRK og internett. Da er NRKbeta jammen gode å ha.

  Svar på denne kommentaren

 7. Nydelig film og innhold du kan leke med

  […] Mer fritt innhold: Endre nevner i kommentarene et annet viktig prosjekt som vi også har skrevet kort om tidligere på NRKbeta: The Blender Foundation. Fantastiske animasjonsfilmer med åpne […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.