nrk.no

YouTube på den store skjermen

Kategorier: Internett,TV & Video


Verdens største videonettsted annonserte nylig at de har laget en versjon som er tilpasset en opplevelse på det folk tradisjonelt sett kaller TV. Altså den store skjermen de har i stuen.

I det siste har YouTube økt kvaliteten på videoene og lar folk se på innholdet i det de kaller «high quality» og «HD». Kombinert med TV-skjerm, avtaler med store mediehus og forenklet design og navigering kan dette begynne å bli skikkelig interessant.

YouTube jobber aktivt med å få innholdet sitt ut på flere skjermer. De snakker med produsenter av såkalte Set Top Bokser, er tilgjengelig på for eksempel iPhone og har nå altså laget en versjon spesielt tilpasset Sony PlayStation 3 og Nintendo Wii.

For de to sistnevnte er det snakk om en webside som vises ved hjelp av nettleseren i spillkonsollen. Og den nettsiden er spesialdesignet for å ta seg godt ut når du sitter langt unna og navigerer med en enkel fjernkontroll.

Len deg tilbake

Når du spiller av videoer starter den neste i listen din automatisk, noe som gir en slags følelse av flyt. Du kan starte listen over «mest sette» og lene deg tilbake. Så får du uendelige mengder med folk som faller på rare måter i kombinasjon med kattunger, babyer som ler og de andre slagerne på YouTube.

En skuffelse er at man på det nåværende tidspunkt ikke får høykvalitetsversjonene av videoene. Noe som er ganske underlig i en tjeneste som er laget for større skjermer. Det er også litt underlig at man ikke får skikkelig fullskjerm når man trykker på fullskjermknappen. Men det kan vel henge sammen med at videoene ikke er tilgjengelig i høy kvalitet i dette grensesnittet enda.

Piltastene og Boxee

Personlig foretrekker jeg å navigere slike tjenester med taster på fjernkontrollen i stedet for en eller annen form for emulering av musbevegelser. Jeg navigerer YouTube på TV-skjermen mye raskere og mer effektivt ved hjelp av for eksempel Boxee sin YouTube-integrasjon. Det ser ikke ut som YouTube.com/tv gir deg den muligheten enda.

Men det at YouTube bruker ressurser på dette er ganske interessant. Og at videokvaliteten kommer til å bli bedre er helt sikkert. Flere og flere kobler datamaskinen sin til skjermen i stuen og stadig flere bokser får tilgang til innhold fra nettet. Definisjonen av hva som er «TV» blir mindre tydelig. Er det måten innholdet blir sendt ut eller er det måten innholdet blir brukt som definerer om du ser på TV?

Test dette uten spillkonsoll

Om du ikke har en Nintendo Wii eller Sony PS3 kan du likevel teste YouTube.com/tv om du lurer nettsiden til å tro at du kommer fra en Wii. Dette kan du for eksempel gjøre ved hjelp av Firefox og en plugin som lar deg late som du har en annen «user agent» en den du egentlig sitter på:

Først må du installere og åpne Firefox. Så installerer du en plugin som heter «User Agent Switcher». Når den er installert velger du menyen som heter «Tools» og så «User Agent Switcher».

Der velger du «Options» og så «Options» en gang til. Klikk «User Agents» og «Add». Der legger du inn:
Description: wii
User Agent: Opera/9.00 (Nintendo Wii; U; ; 1038-58; Wii Shop Channel/1.0; en)

Og så «OK» to ganger. Deretter velger du «Tools» igjen, så «User Agent Switcher» og «wii».

Da er det bare å taste inn http://youtube.com/tv og leke med det tydelige og TV-tilpassede grensesnittet.

15 kommentarer

 1. Stian A. Giltvedt

  Jeg hadde ventet meg å se Youtube komme med tilpasset side for TV formatet, siden jeg kjøpte meg Wii på lanseringsdatoen.

  Skal teste det med det samme når jeg kommer hjem. Ingen HD? Vel jeg må få prøvd det selv. Kommer vel etterhvert kanskje.

  Har selv lyst å ha Boxee, men har ikke AppleTV enda så jeg får nøye meg med konsoll så lenge.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg har en dedikert Youtube-avspiller på Sony Ericsson-telefonen min (w595 elns), og da jeg skjønte det blei jeg så glad at jeg inngikk en sånn «gratis internett i helgene»-avtale med Chess. Men jeg har fortsatt ikke faktisk greid å se en eneste film derfra, da, så …

  Men dedikerte youtube-spillere er vel både en veldig god ide og en veldig dårlig ide samtidig, er det ikke det? Både framover og tilbake i tid samtidig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Om YouTube hadde satt opp en tradisjonell TV-kanal. Kringkastet etter en fastsatt sendeplan. Distribuert via bakkenett, kabel eller satelitt… Da hadde det vært et tilbakeskritt og en litt komisk greie.

  Men at den store skjermen i stuen kommer til å overleve og fremdeles er både fremtid og fortid tviler jeg ikke på. Vi kommer bare til å hente innholdet til den på nye måter. For eksempel fra YouTube gjennom en spillkonsoll…

  Svar på denne kommentaren

 4. Kjetil Kjernsmo

  Jeg kjører Youtube på MythTV-boksen min, som er koblet til en 37″ FullHD-skjerm i stua. Det funker fint, selv om den bruker noen feeds, samt fritekstsøk. Dessuten trenger den et lite steg med parsing til for å få den beste kvaliteten, men det er ålreit å se på. Har tittet på alle de offisielle klippene Monty Python har lagt ut 🙂 Det er ikke veldig langt fram til at dette blir veldig fint.

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette fungerer veldig bra. Prøvde det på Playstation 3 i går. Når det gjelder kvaliteten var de videoene jeg så overraskende bra. Fullskjerm på Macen ikke like bra ut. Er det noe NRK kanskje kunne sett på også? Dere har mulighet til å lage verdens beste Nett-TV.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jens Christian

  Boxee er i alfa for alle platformer, men Windowsversjonen er mye strengere regulert pga alle de ulike konfigurasjonene på linux.

  Jeg ser forresten på Boxee-bloggen at de vurderer å slippe en egen Boxee-box. 🙂 Det vil isåfall kunne bli en real «apple-tv killer»

  Svar på denne kommentaren

 7. Morten Skogly (NRK)

  Nice, det var litt småslitsomt å surfe på vanlige youtube med wii, for å si det mildt. Nå trenger jeg bare å overtale kjerringa til å gå med på 42″ lcd. 28″ crt har liksom ikke samme trøkket 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. @Eirik Solheim:
  «Men heller ikke AppleTV spiller HD, selv om videoen er tilgjengelig i HD»

  Dette er veldig irriterende. iPhone viser HD-versjonen av Asteroid Impact direkte, men vil jeg se samme klippet på min HD-plasma, fra Apple-tv, vises bare den triste standardversjonen.
  Problemet skal visstnok være at Apple’s QT H.264 komponent suger for mye CPU fra prosessoren til Apple-TV.

  Venter på firmware-oppdatering..

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.