nrk.no

Al Jazeera legger ut Creative Commons-video fra Gaza

Kategorier: Det sosiale nettet,Media & Video


Mens vestlige medier klager sin nød over å ikke få tilgang til Gaza, pumper palestinske tv-kanaler ut timevis med live video. Norske medier kvier seg av en eller annen grunn for å bruke materialet deres, noe som gjør at dekningen blir ganske mangefull, og folk får se lite av det som skjer i Gaza.

Nå har Al Jazeera funnet en løsning. De legger nå daglig ut høykvalitets råmateriale filmet inne i Gaza, og de gjør det med en Creative Commons lisens som gjøre det mulig for alle å gjenbruke materialet deres.

http://cc.aljazeera.net/

Det betyr at du og jeg kan klippe sammen våre egne reportasjer fra krigen som nå pågår, og legge det ut på nettet. Og vi trenger ikke betale ett rødt øre til Al Jazeera.

Dag 19 av Gaza-krigen – 16 minutter råmateriale.

OBS! Noen sterke bilder, men du har sett verre på dagsrevyen.


Last ned høyoppløselig versjon (518.33 MB)

Det er noe befriende, og kraftig, med å se råmaterialet fra en krig. Tempoet er annerledes, og det at man får sett «de små tingene», folk som tusler rundt og plukker opp eiendelene sine og ser triste ut, gjør at krigen kommer under huden min. Midtøsten-konflikten gjør meg ikke lenger kun sint og frustrert, og disse klippene fra Al Jazeera får meg på underlig vis til å se mer enn dramaet og storpolitikken i denne krigen).

Materialet fra Al Jazeera er også klarert for gratis bruk i kommersiell sammenheng, hvilket betyr at NRK og andre profesjonelle nyhetsformidlere kan bruke videomaterialet, og til og med sende det på TV om man så ønsker.

Al Jazeera har gjort noen svært viktige og riktige grep her, som jeg håper også NRK kan gjøre etter.

11 kommentarer

  1. Morten Skogly (NRK)

    Det hadde vært spennende å forsøke å få korrespondentene til NRK til å legge ut mer av det de filmer. Ofte redigeres ting ned til små soundbites og lettspiselige innklippsbilder, men det hadde vært spennene å se mer, og enda mer stas å kunne hente ned interessant video og klippe det inn i egne prosjekter.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.