nrk.no

Fantastiske norgesbilder på Flickr

Kategorier: Det sosiale nettet,Foto & Nettkultur


Fisktorget i Bergen, rundt 1890-1900. Foto: Library of Congress på Flickr.

Library of Congress er et av verdens største bibliotek, med over 11 millioner bøker og 12 millioner fotografier. Det siste året har de lagt ut mange av disse fotografiene på Flickr. Da kan du og jeg laste ned og bruke bildene, samt at vi kan være med på å legge til metadata. Dette prosjektet har vi tidligere omtalt i artikkelen «David Weinberger: Everything is miscellaneous».

Library of Congress har allerede lagt ut over 5 000 bilder på Flickr, og siste tilskudd er en rekke gamle fotografier fra Norge, i en serie som heter «Photochrom Travel Views».

Om du bare vil se bildene fra Norge, så kan du bruke Flickrs tag-funksjon:

http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/tags/norway/

Denne URLen viser deg alle bilder lagt ut av Library of Congress – som er tagget med Norway.

Hjelpe til med å katalogisere bildene

Så kommer det som gjør dette så utrolig mer interessant enn om bildene lå i en skuff på biblioteket. Nå kan kan nemlig alle vi som ser bildene være med å legge til data om dem. Det kan vi enten gjøre ved å legge til tags, ved å skrive kommentarer og historier under, eller å plassere dem på kartet. Et eksempel:

Dette bildet av Hotel Dalen i Dalen i Telemark har taggene

 • Library of Congress
 • Telemark
 • Norway
 • Norge
 • Dalen
 • Hotel
 • Aage Samuelsen
 • photochrom
 • color
 • colorized

Om du har informasjon om bildet som er relevant, kan du legge til flere tagger, eller poste en kommentar under. Slik som jeg har gjort – med link til hvor på kartet hotellet er.

Du kan også legge notater på selve bildet, slik som det alt er gjort på dette bildet fra Tufjord. En bruker lurer på om det er hvalbein som ligger til venstre på bildet, og får svar fra en annen:

Yes, ‘hvalfanger’ means whaler, so these bones are probably whale bones – Silje

Plasser musen over bildene for å se notater av denne typen.

Som nevnt i artikkelen om David Weinbergers foredrag, så får noen bilder så mange notater at de nesten ikke vises om man «muser» over bildet. «Woman aircraft worker, Vega Aircraft Corporation, Burbank, Calif. Shown checking electrical assemblies (LOC)» er det klassiske eksemplet på dette:

Woman Aircraft Worker

Brukerdata er verdifullt!

Etterhvert vil bildene få en mye større verdi ved å ligge ute på et sosialt nettsted som Flickr, enn de ville fått i et bibliotek – nettopp fordi brukerne legger til informasjon. Og at man kan finne annen relevant informasjon ved å klikke på taggene på Flickr eller følge lenkene som andre brukere legger inn under bildene.

Ingen copyright

Bildene har ingen kjente copyright, som betyr at hvem som helst kan bruke dem til hva som helst, også kommersiell bruk. Det betyr faktisk at om du ville trykke bildene på postkort, og selge dem til turister for 200 kroner stykket, så kan du det. Bare tanken er ganske rar, men det betyr det faktisk.

Dine bidrag?

Om du legger til data til noen av bildene, så post gjerne lenke i kommentarene her. Det er interessant å høre om hva slags type data og hvordan dere gjør det!

35 kommentarer

 1. Atle Frenvik Sveen

  Artig at slike bilder finner veien ut. Så noen hadde kommentert på et av bildene (fra bygdøy) at det hadde vært stilig å ta et nytt bilde fra samme posisjon.

  Hadde vært artig om noen hadde gjort dette med de bildene som fortsatt minner om slik de var for ca 100 år siden og laget en sammenstilling for å vise hvordan ting har endret seg. Er vel ingen ny ide, men alikevel.

  Svar på denne kommentaren

 2. Atle Frenvik Sveen

  Haha, five seconds in 5 seconds var genial 😉

  Problemet med å lage en 100 år på 10 sek blir jo at den bare består av 2 bilder… Ei heller har jeg kamera eller reisebudsjett, så får håpe noen andre tar utfordrdringen med å «redokumentere» alle disse bildene (for alt jeg vet finnes nok en del av dem på flickr fra før?)

  Svar på denne kommentaren

 3. Snorre Tørriseng

  @dere: Tråden «før og nå» er allerede godt i gang og her er det bare å bidra: flickr.com/groups/flickrcommons/discuss/72157612317971513/

  Foruten at bildene har en verdi som tidskoloritt er Photocrom utrolig pent å se på da – nesten som malerier … Poetisk!

  I «Før og nå»-tråden kan dere se noen sammenligninger på breer som er interessante i disse globale oppvarmings-tider. Ingen tvil om at det var mer is for 100 år siden, etter det jeg (en lekmann) kan se ut fra sammenligningene.

  PS!? Flicker Commons er jo en fantastisk idé! Har ikke NRK noe (veldig gammelt) materiale som kan legges ut der? Har NRK et fotoarkiv, eller er det bare levende lyd og – bilder?

  Svar på denne kommentaren

 4. Å herregud! Oppdater artikkelen med linken fra Snorre! Utrolig kult å se hvor fort ting skjer! Ligger allerede mange bilder ute av før / etter fra bildene til LOC!

  Men helt enig. Dere i NRKbeta som er så rå på geotagging og i tillegg til Flickr har tilgang til bildearkivet til NRK burde jo lage noen fete før / etter + med noen flere bilder innimellom album/ videoer alla et år på 40 sekunder slik det ble snakket om her! Gleder meg1 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Så mye penere Norge så ut den gangen! Får jo den nasjonalromantiske følelsen av å se på de bildene. Litt synd at det er mye mer asfalt, plast og arkitektoniske «perler» slik som bensinstasjoner o.l der nå.

  Synes også det er synd at mye av byggekunsten fra mellom 18 og 19 hundretallet er gått i glemmeboken. Da byggde man vakre bygg. Glass, tre og stål minimalistgreiene vi får servert i dag er riktignok et lite hakk bedre en funkishelvete vi hadde før (men ikke så mye). Det er vel for dyrt å bygge slik i dag med masse utskjøringer. Er bare rikinger som gjør det, og de tar det som regel over i kitschsjangeren.

  Svar på denne kommentaren

 6. Eg har sett ein del av bileta før, i februar i fjor, då NRK Humor spreidde ei lenkje til eit russisk nettforum. Den gongen hadde eg moro av å identifisera Jondal og Stalheimskleiva ved å samanlikna fjella i bakgrunnen med meir moderne foto eg fann på nettet.

  For alt eg veit har bileta vore tilgjengelege frå LoC i årevis. (Dei ser ut til å ha vorte skanna i 2001-2002.) Tankevekkjande, då, kor mykje større verdi biletsamlinga har fått etter berre eit par dagar på Flickr. Så godt som alle dei norske bileta eg har sett på har no presise og korrekte stadtaggar.

  Svar på denne kommentaren

 7. oleeid.com » Blog Archive » Christiania anno. 1890

  […] Et søk på christiania gir disse bildene av hvordan Oslo så ut for ca. 100 år siden. Takk til NRKBeta for tipset! Posted in Blogg […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Morten Skogly, NRK

  Gull! Skulle ønske norske museer og arkiver var like framsynte. Ligger mye gull gjemt bort i dårlig proprietære arkivdatabaser og dårlige grensesnitt. Å bruke flickr OG gi bildene creative commons er jo bare vakkert!

  m.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er ikke engang Creative Commons (som tilsier at du må kreditere kilden). Dette er «no copyright», som faktisk betyr at du kan gjøre absolutt hva du vil med bildene. Uten å spørre, uten å kreditere noen.

  Svar på denne kommentaren

 10. Øyvind Solstad (NRK)

  Jo visst, Magnus. Klikk på det bildet du ønsker å laste ned. Klikk der det står Persistant URL – altså under bildet på Flickr.

  Da kommer du til en side på Library of Congress.

  Der klikker du på selve bildet, da får du valg om å laste ned digre kopier.

  Eksempel: Bryggen i Bergen på Flickr
  flickr.com/photos/library_of_congress/3174174175/

  Hos Library of Congress:
  lcweb2.loc.gov/cgi-bin/query/h?pp/PPALL:@field(NUMBER+@1(ppmsc+06108))

  Laste ned:
  lcweb2.loc.gov/cgi-bin/query/I?fsaall,app,brum,detr,swann,look,gottscho,pan,horyd,genthe,var,cai,cd,…,:1:./temp/~pp_JYTa::displayType=1:m856sd=ppmsc:m856sf=06108:@@@mdb=fsaall,app,brum,detr,swann,look,gottscho,pan,horyd,genthe,var,cai,cd,hh,yan,lomax,ils,prok,brhc,nclc,matpc,iucpub,tgmi,lamb,hec,

  Bildet er en 24 MB TIFF-fil si høy kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 11. Enkelte norske museum og fylkesarkiv har bildedatabaser på nett, dessverre ikke like god lisens eller kvalitet, så man får stort sett bare små kopier og må kjøpe trykk om man ønsker det. Systemene deres er også svært tungvindt å bruke og lukket for kommentarer og brukergenerert innhold/metadata. Meget synd at slike kulturskatter skal bli gjemt bort og holdt skjult på obskure nettsider.

  Svar på denne kommentaren

 12. Bli med og tag! « Stopp 1/2

  […] med og tag! Publisert 14. januar , 2009 Bibliotek 2.0 , Internett Tags: flickr, LoC NRKbeta melder at Library of Congress har lagt ut et sett bilder fra Norge uten copyright på flickr, og oppfordrer alle til å hjelpe til med å […]

  Svar på denne kommentaren

 13. @Thlom akkurat dette oppdaget jeg også i forbindelse med denne saken. På tide at museumsvokterne (pun intended) vokner opp til den nye netthverdagen. Prøv å gå inn på hjemmesiden til Helgeland museum og finn alle de gamle bildene fra Mo i Rana de har lagt ut. Jeg venter her sålenge…

  Du fant ikke noe nei?

  Bildene er nemlig lagt inn i en undersone hos arbeiderpressens origo.no – detvarengang.origo.no/ – hvor de er godt gjemt fra alle sammen, ligger i dårlig kvalitet og hvor Rana Blad påberoper seg opphavsrett.

  Svar på denne kommentaren

 14. Veldig bra artikkel.

  Jeg driver tilfeldigvis for dagene fremover å scanne inn en del album med eldre familiebilder (svart/hvitt) + noen nyere i farge,
  Har brukt photoshop med import fra twain device, og kjører 400dpi, synes det burde holde.

  Noen som har kommentarer eller tips til rutiner for å effektivisere eller utbedre kvaliteten her?

  Har justert på sharpness/levels/tones etc for bildene, med veldig gode resultater til nå.

  Svar på denne kommentaren

 15. Atle Frenvik Sveen

  Artig om noen med en smule mer forståelse for fotografi enn meg hadde prøvd å kjøre disse bildene gjennom en tilt-shift sak. Jeg gjorde et forsøk med tiltshiftmaker.com, men ble ikke meget bra (folk.ntnu.no/atlefren/upload/files/3175041970_752af42d7e_o-tiltshift.jpg).

  Kan vel kanskje ha noe med måten disse bildene er laget på, eller det faktum at oppløsningen var liten. Eller det faktum at jeg ikke helt har satt meg inn i prosessen, men ser jo at man kan lage ganske bra miniatyrer med tiltshiftmaker. Så, en oppfordring går ut!

  Svar på denne kommentaren

 16. Gamle norgesbilder på amerikansk | fosseng.info

  […] er delt gjennom bildedelingstjenesten Flickr, og ifølge NRKbeta kan du faktisk sannsynligvis gjenbruke bildene som du vil fordi de ikke er merket med opphavsrett i det hele tatt. Lenke til høyoppløselige versjoner av […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Noreg i bilete på flickr

  […] sakspapir og litt internett. Og apropos internett og muligheitene som ligg der; Gjennom ein post på NRK beta kom eg over ei kjelde til flotte og historisk interessante bilete frå […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.