nrk.no

Joost stenger programvaren sin

Kategorier: TV & Video


Videoinnhold fra Joost var lenge bare tilgjengelig i en egen programvare. Du måtte laste ned og installere Joost lokalt på maskinen din for å se innholdet. Men tidligere i høst ble Joost relansert på nett. Du kunne da begynne å se innholdet fra tjenesten direkte i nettleseren din.

Og i dag fikk jeg følgende melding fra Joost:

In October, we introduced our new website – Joost.com. With our new website, you’re able to watch all of our videos – TV shows, music videos, and films – right in your web browser.

At this point, we have decided to discontinue our original Joost software application. As of Friday, Dec. 19th, you will no longer be able to watch videos in the Joost software application – but you will be able to find all of our videos, and more, on Joost.com.

De legger ned støtten for programvaren og blir et nettsted.

Dette er ganske interessant. Joost-programvaren var svært gjennomført og ga en meget tydelig og behagelig navigasjon. Selve uttrykket var helt klart mer TV-inspirert enn nettinspirert. De gangene jeg har testet det har det fungert strålende rent teknisk. Selv om videokvaliteten har skuffet litt. Spesielt siden programvaren innbyr til avspilling i fullskjerm.

Joost har uten tvil brukt mye ressurser på å bygge og vedlikeholde programvaren. Men har altså ikke fått den til å bli utbredt nok. Er det på grunn av at folk ikke vil laste ned og installere programvare, eller er det fordi Joost ikke tilbyr nok spennende innhold?

Hva tror dere? Må vi til slutt gi etter for at nettleseren er det nye operativsystemet? Eller kan det hende at tjenester som baserer seg på egen programvare fremdeles har livets rett? En tjeneste som for eksempel Spotify? Eller programvare som Miro? TV-lignende tjenester som Boxee?

14 kommentarer

 1. Peter Andre Jensen

  Jeg vet iallfall med meg selv at det skal veeeeeeeeldig mye til for at jeg gidder å laste ned, installere og åpne ny programvare hvis det finnes brukbare alternativer direkte i nettleseren.

  Jeg tror framtidens nettlesere blir mastadonter med alle mulige slags tilllegg. Firefox er jo prototypen på dette allerede, med alle sine mulige plug-ins.

  Hadde photoshop og smultron (html-editor) vært tilgjengelig som plug-ins til firefox hadde jeg aldri åpnet annen programvare enn FF faktisk.

  Men så er jo jeg ekstremt bedagelig anlagt også.

  Svar på denne kommentaren

 2. Virker jo som Google og Chrome prøver å gjøre grensene mellom browser og OS mindre tydelige.

  Ideelt sett burde Joost hatt begge mulighetene. Webbasert for tilgjengelighet og i tradisjonell programvareform for hyppigere brukere. Jeg setter pris på at feks Spotify er et eget program.

  Webprogrammer av en viss tyngde blir ofte treige og ustabile.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hm. Interessant. Jeg var tidlig ute med å teste Joost sin beta utgave, og har brukt det innimellom fra tid til annen. Problemet jeg så med programvaren var at det låste deg ute fra resten av desktop’en. Ja – du kunne vise det i en vinduutgave, men da ble kontrollene og de «aktive hjørnene» for dårlige.

  Jeg har i det siste brukt Fluid til å lage desktopvarianter av websider/tjenester jeg bruker mye. Med Fluid har man også muligheten til å legge til programikon, slik at det oppfører seg som et vanlig program, eller legge programmer i menylinja i osx. Med andre ord fungerer det perfekt med tjenester som Hahlo, Facebook, Digg, mobilutgaver av ulike sider etc. Dette gjør at delingen program/nettside blir svakere og svakere. Har ikke testet hvordan dette blir med den nye nettsiden til Joost.

  Når jeg har sagt dette er jeg enig med Mikael Berg om at stabilitet og hurtighet er viktig. Jeg og er glad for at Spotify er et program, og velger dette fremfor nettsider med «samme» funksjonalitet.

  Svar på denne kommentaren

 4. På tide spør du meg. Men da er det ikke lenger P2P basert da med andre ord? Det var vel egentlig litt av vitsen – det skulle jo spare på streaming kostnadene ved å bruke P2P.

  Samtidig ser vel Joost at det finnes så mange andre steder man kan se TV på nett (YouTube, CurrentTV, og en masse kinesiske siter som streamer gratis filmer….), at brukerpenetrasjonen blir nokså lav når ikke Joost klarer å tilby noe ekstra i forhold til andre siter hvor man slipper laste ned. Det må noe skikkelig bra innhold til (som man ikke kan se andre steder) eller tvang (Itunes!) for at man skal orke å laste ned en applikasjon.

  Svar på denne kommentaren

 5. geirarne.myopenid.com/ (NRK)

  Det er noen ytterst få programmer jeg alltid har oppe. Nettleseren er den viktigste av de. Alt man kan få til som skjer inne i de programmene, vil ha en kjempefordel når det gjelder tilgjengelighet.

  Ellers dette snakket om «OSets død» betydelig overdrevet, etter min mening. Det er klientprogramvare – altså programmene som kjører på OSet – som blir utkonkurrert fra webtjenester. Ikke OSet selv.

  Jeg har i hvert fall ikke hørt om noen som har greid å kjøre Google Chrome uten et operativsystem i bunnen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Njo, det kan nok peke mot operativsystemets død.

  Cloud computing …

  Nå trenger en riktignok en kernel eller lignende for å komunisere med hardwaren på blikkboksen du sitter på men fra der så er det jo relativt irelevant hvor ting kommer fra i disse dager.

  Men på den annen side så er jeg ikke videre begeistret for at alt og ingenting (samt bestemoren deres) skal være inni browseren. Jeg har benyttet meg av IRC internt i browser (funker meh), jeg bruker mail i browser (dedikert klient er overlegent browserbasert anyday), jeg spiller spill i browseren, men for faktiske spillopplevelser vil jeg ha det i dedikert programvare. Jeg har testet Adobes PS ting for browser og skikkelig dedikert PS er totalt overlegent (ja, tatt i betraktning av at browserversjonen ikke er rettet mot proffmarkedet).

  Når alt kommer til alt så finner jeg at browsere holder en alt for lav stabilitet til å kunne drive arbeid i.

  Det som derimot er fint er at det er lettere å bruke ens data på andre maskiner. Enten er på tur og (tjuv-)låner en maskin, eller roter med iPhone/etc. så går det når en i større grad beveger seg mot en mer online hverdag. Men før browsere greier å opprettholde samme grad av efektivitet (GUI wise etc.) og stabilitet som et skikkelig OS så ser ikke jeg noen grunn til å erklære desktoppens død.

  Liten ting på slutten:
  Hva med en AIR widget av nrk nett-tv? Det jeg savner mest med nett-tv (jeg er utenlandsstudent og stuck med nett-tv store deler av året for å se på nrk) er muligheten til å se det på desktop med en smart og lettmanøvrerbar desktopløsning.

  Svar på denne kommentaren

 7. geirarne.myopenid.com/ (NRK)

  Eh, man trenger da mye mer enn en kernel for å kjøre et moderne program ala Chrome? Du trenger som oftest noen hundre megabyte med støtteprogramvare i ulike nivåer.
  Her er en forklaring fra en som er smartere enn meg: http://teddziuba.com/2008/09/a-web-os-are-you-dense.html

  Selv om Adobes webversjon av Photoshop skulle blitt super-reponsivt og hatt alle funksjonene man trenger, ville man fortsatt trengt et program til a) å kjenne igjen at du har plugget inn et kamera og b) overføre filene over til sikkerhetsmodellen (sandkassa) til nettleseren.

  Det kan godt hende vi får klienter som er så tynne at de kjører nesten alle abstraksjonsnivåene over nettet, men det vil fortsatt trengs mange megabyte med nettverksprogramvare. jeg vil si at det ligger langt frem i tid (så lang tid som Google bruker på å ferdigstille det myteomspunne operativsystemet sitt?).

  Svar på denne kommentaren

 8. Kjetil Kjernsmo

  Jo, det at det er for tungt å laste ned og installere er en ting. Jeg var en dem som ble forsøkt rekruttert til Joost i den tidlige start-up-fasen da det var uendelig med penger i prosjektet og alt så veldig fint ut. Men jeg sa nei, da jeg hørte all DRM de skulle legge inn. Dette var selvsagt fordi de skulle tekkes rettighetshaverne denne gangen. Men det nytter ikke, du finner ingen andre som er så redde for innovasjon, så den veien går det bare ikke. Du får ikke brukere veldig entusiastiske om en så tung DRM-løsning, og du får ikke kastet rundt verdens mest sirompa industri sånn over natten, og dermed får du heller ikke innhold på plattformen.

  De hadde virkelig noen av de mest brilliante folkene i IT-industrien på laget, og de jobba døgnet rundt i perioder, men det var mye som var på feil tid og i et håpløst politisk landskap. Joost vil nok finnes, men vil forbli nokså marginalt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Der tror jeg du summerer det aldeles glimrende opp, Kjetil!

  Du finner ingen andre (enn rettighetshaverne) som er så redde for innovasjon…
  Du får ikke brukere veldig entusiastiske om en så tung DRM-løsning…

  Derfor er Joost nå som et hvilket som helst annet videonettsted, ikke noe P2P – og ikke noe spesielt innhold.

  Svar på denne kommentaren

 10. «Er det på grunn av at folk ikke vil laste ned og installere programvare, eller er det fordi Joost ikke tilbyr nok spennende innhold?»

  For meg er det åpenbart: Har vært der noen ganger for å se hva som finnes, men finner ikke noe innholdt verdt bryet.

  Svar på denne kommentaren

 11. Joost var en spennende ting da de åpnet for beta testing, men jeg sytnes ikke de holdt mål med tjeneste sin.

  Personlig kommer jeg neppe til å ta i bruk Joost.com da mine behov blir oppfylt andre steder. SurfTheChannel.com er for min del et glimrende konsept som har alt jeg trenger av tv-serier å drepe tiden med.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.