nrk.no

YouTube ruller ut HD for alle

Kategorier: Nettjenester & Video


I løpet av de siste dagene har YouTube gjort det mulig å legge ut HD video på nettet. Gratis. For nå ruller det inn med videoer i HD. Det betyr en ny utvikling, der vi snart kan se spillefilmer på YouTube i like god kvalitet som på filmene vi leier i videobutikken. Og alle som produserer video for nettbruk får en diger storebror som alle vil måle kvaliteten mot. Det betyr f. eks. at vi i NRK må skjerpe oss og få opp bedre videoløsninger på nettet.

Sperret for andre enn USA

Jeg har prøvd å finne noen eksempler der kvaliteten på videoene er bra, og begynte med film og video-kategoriene på YouTube. Dessverre har plateselskapene funnet ut at noen videoer bare skal være tillatt å se om du er i USA, og sperrer dem for visning i f. eks. Norge. Det gjelder blant Kanye West og Akon. Skal de aldri lære??? Disse videoene havner da på fildeling i stedet, og plateselskapene mister både visninger, verdifull statistikk og annonsekroner.

Andre har lagt ut videoene for hele verden, men ikke i HD. Som f. eks. Britney Spears og Kate Perry. Dette gjelder også en av verdens mest sette videoer, Matt som danser seg gjennom verden. Det står at videoen er HD men det ser mer ut som det er en video i ordinær kvalitet som er blåst op til HD. Det ser ikke bra ut, og er bare bortkastet båndbredde.

Søk etter «HD»

Et søk på ordet HD, med parameterne «lastet opp denne uken», «partnere av YouTube» og sortert etter antall visninger gir denne listen.

Der finnes det blant annet endel spilltrailere i HD, slik som Black Mesa og Ghostbusters.

Klikk deg til YouTube, og så på «watch in HD» nede til høyre under videoen, så på ikonet som bringer filmen opp i fullskjerm. Det er det lille med en liten firkant inni en annen, til venstre av de to.

Modell i HD

Ironisk nok er det den russiske filologen og modellen Marina Orlova som først har begynt å bruke dette i stor skala – og som utnytter den nye kvaliteten YouTube gir henne. Hun er nemlig damen bak HotForWords – en videoserie på YouTube hvor Marina sitter med dyp utringning og forteller om bakgrunnen til ord og uttrykk. Hun får flere hundre tusen visninger på hver eneste video, og er på topp 20-listen til YouTube hver eneste uke.

Marina har lagt opp videoene i så høy kvalitet som YouTube tillater henne, hun er flink til å få folk til å abonnere på videokanalen sin, hun legger på annonser som gir henne inntekter, drar besøkende til nettsiden sin – og er på Twitter.

Så klikk deg over til siste episode av HotForWords, hvor Marina forklarer ordet «model» – i HD. Velg «watch in HD» under videoen, og ta den opp til fullskjerm.

Dytter grenser

Jeg kan ikke forestille meg hvor mye lagringsplass YouTube og Google må ha for å lagre de millioner av videoene som kommer inn i HD nå. Snart kommer vi til å synes vanlig kvalitet på video på nettet er like kjipt som de små frimerkevideoene vi så på før. Da vil kameraer som Nikon D90 og Canon EOS 5DmkII bli etterfulgt av enda bedre, enda billigere og enda mer brukervennlige HD-opptakere med utskiftbar opptikk. Det er ikke vanskelig og spå at 2009 kommer til å bli året da HD video på nett tok helt av…

19 kommentarer

 1. What? Sitter på en snart to år gammel MacBook med integrert skjermkort (som er -elendig-), og jeg har ingen problemer med å spille av HD-videoen fra Youtube. Hvordan er resten av maskinen din? Akkurat det synes jeg høres veldig rart ut.

  Youtube har generelt vært flinke når det kommer til videokvalitet, de har ikke begynt med HD-video før linjene og maskinene ute blant folket ble gode nok. Ved at man må velge HD for å få det så bryter man ikke med mye av konseptet med Youtube; videoer du kan se uten å vente. Bra jobba dette.

  En ting jeg derimot blir provosert over er den råtne reklamen som har poppet opp oppå noen videoer, for ikke å snakke om videoer jeg ikke får sett i det hele tatt. Hvis denne trenden med videoer som kun er tilgjengelig for enkelt land fortsetter, kommer i alle fall jeg til å bruke Youtube mindre. Det som hittil har vært så utrolig kjekt med Youtube er jo at du kan finne så og si -alt- der, så hvis mye materiale blir blokkert for meg blir jeg sur!

  Svar på denne kommentaren

 2. Magnus Andersen

  «Skal de aldri lære??? Disse videoene havner da på fildeling i stedet, og plateselskapene mister både visninger, verdifull statistikk og annonsekroner.»

  Men kanskje det faktisk er noen som kjøper innholdet istedet, f.eks. folk som forholder seg til loven. Det vil alltid finnes tyver. Man blir ikke kvitt det grunnleggende problemet ved å la butikken stå åpen over natta.

  Svar på denne kommentaren

 3. HD videoene hakker ganske mye på min laptop, men fungerer fint på den stasjonære. Laptoppen har Nvidia Quadro NVS 140M skjermkort. De hakker bare i fullskjermmodus.

  Jeg også synes det er vanvittig irriterende med alle de videoene som er regionlåst.

  Svar på denne kommentaren

 4. Thomas: Er det ikke slik at Adblock er en addon til Firefox? Foretrekker i utgangspunktet å bruke Safari.

  Ellers begynte jeg også å tenke på hvor mye plass alt innholdet på Youtube må ta. Det hadde vært utrolig morsomt å få høre et tall på dette, for når jeg tenker over det så må det være så sinnsykt mye at det strekker seg utenfor min fatteevne. Akkurat som jeg ikke kan skjønne hvor stort hverdensrommet er.

  Svar på denne kommentaren

 5. Odin Omdal Hørthe

  Regionlås er ut. Eg er so nøgd med NRK som ser at det er totalt mongo.

  Eg må segja, HD-en på YouTube ser heilt fenomenal ut! Mitt integrerte Intel skjermkort og Linux køyrer det fantastisk flott. Det er nesten so eg vert freista til å bruka YouTube og ikkje archive.org som eg gjer no (og eventuelt eigne tenarar).

  Men det er viktugt å passa på fridomen sin, so eg må helder finna ein måte eg kann leggja ut so gode videoar vha. Dirac elder h264. YouTube brukar jo ffmpeg og h264 til videoane, so burde gå an med alt. So ein enkel object-tagg med h264-video burde vore tingen. Problemet er sjølvsagt at det som oftast ikkje fungerer for Windows-folk.

  Forresten, sjå denne her: flashvideofactory.com/test/DEMO720_Heima_H264_500K.html — det er h264 video med *500K* straum! Heilt utruleg at du kann få den ekstreme kvaliteten på noko so ekstremt lite som 500K/s.

  Han skriv bra um YouTube sine HD-videoar på bloggen sin: flashvideo.progettosinergia.com/ — veldig interessant (spesielt sidan eg nett hev fengje Nikon D90 og vil leggja ut video i HD 😉 ).

  Svar på denne kommentaren

 6. Morten Skogly (NRK)

  Hurra! Endelig kommer puppene til Marina Orlova til sin rett!

  Spiller smooth som smør på min stasjonære, men frykter at macbooken min vil slite, skal teste når jeg kommer hjem.

  Men nå må NRK snart begynne å produsere mer i HD! Når hvermansen kan levere bedre kvalitet enn oss via YouTube så er det jo litt flaut faktisk!

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  Det jeg stilte spørsmål ved, Magnus – er om ikke plateselskapene snart skal skjønne at jorda er en jord. At det ikke nytter å ha et sett med videoer for folk i USA og et annet sett for oss i Norge. Om de legger ut en video bare for 300 millioner mennesker i USA, så vil den umiddelbart havne på andre nettsteder slik at resten av verden kan se den.

  Det tror jeg aldri de kommer til å få slutt på.

  I stedet burde de jobbe knallhardt for at lisenser var for hele verden, at album kom ut over hele verden samme dag, at alle slags nettbutikker kunne selge musikken deres uten DRM og at det var enkelt å bruke.

  Og det er da ikke i nærheten av å «la butikkene stå åpen om natta». Det handler om å tilpasse seg kundene sine. Som at du nå kan kjøpe mat i Oslo hele døgnet, og ikke sulter ihjel om du kom deg ut først kl. 15 på en lørdag.

  Disse regionlåsene er bare tull.

  Svar på denne kommentaren

 8. Magnus Andersen

  @Øyvind Det er jeg helt enig i, misforstod nok hva du mente. Det jeg tenkte på var at det er nesten umulig å være en bedre tilbyder av noe enn en som gir det ut gratis. Iallefall må man da selge til en utrolig lav pris. Synes det er feil at «ulovlig» virksomhet skal sette standarden i så måte… men men, vi må vel bare forholde oss til sånn verden er som du sier.

  @st_ Vet at det ikke er ulovlig å laste ned med den gjeldende lovgivningen, men det er så vidt jeg vet ulovlig å dele ut. Så det foregår ulovlige ting ved at man laster ned. Juridisk sett gjør man ikke noe galt ved å laste ned, men jeg mener uorganisert fildeling ala piratebay er usunt på sikt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Hvis du kan tjene penger på noe annet enn selve produktet, så gjør det ikke noe at selve produktet er gratis. Nettavisene tjener penger – ikke på produktet men på reklamen rundt.

  Ville samme modell funke på f. eks. musikk? Kanskje. Hva hvis mange typer musikk var gratis, men at det ble finansiert på andre måter? Store populære band som Coldplay og U2 kunne antageligvis gitt bort musikken sin gratis, og likevel tjent store penger på konserter og merchandise. For mindre band funker jo ikke dette.

  Så her er det et marked i stor endring.

  Southparkstudios «gir» bort innholdet sitt gratis, men får pengene inn igjen pga. annonsene.

  Når det gjelder konkret de musikkvideoene som har sperrer på YouTube, så er det ingen penger å tape på å IKKE la hvem som helst se dem. Tvertimot, de taper penger fordi videoene får folk interessert i musikken og dermed øker salget. Det er en GÅTE for meg hva slags tanker som ligger bak det å blokkere videoene utenfor USA. Jeg ser ikke en eneste god grunn for dette.

  Svar på denne kommentaren

 10. Når det kommer på Soutparkstudios så er vi nok en gang tilbake på det der med at innholdet er tilgjengelig får de få. Jeg synes southparkstudios var ganske så gjenialt, de var i en periode best på å tilby sitt eget innhold. Skikkelig kvalitet, god brukervennlighet, og ingen/liten ventetid gjorde tjenesten skikkelig bra. Selv om South Park florerte på nettet brukte jeg (og mange jeg kjenner) Southparkstudios. Helt til videoene blieutilgjengeliggjort fordi jeg bodde i feil land. Well done, de klarte dermed å jage meg over på southparkzone.com.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.