nrk.no

NRK P2 og en halv – Alltid Seriøs Popmusikk

Kategorier: NRK & Radio


Denne artikkelen er skrevet av Øyvind Solstad OG Anders Hofseth – men siden WordPress ikke lar oss ha to forfattere på en sak – så står den bare med Øyvinds navn som «author».

Det har vært mye debatt etter at Dagbladet noe tabloid for noen uker siden skrev at Harald Are Lund skal tas av lufta.

P3 fulgte opp med artikkelen «Harald Are tas ikke av lufta», hvor folk diskuterte heftig P3 både Harald Are Lund, P3s profil og ikke minst musikken i kanalen.

P3-sjef Håkon Moslet oppfordret deretter folk til å si sin mening om P3s musikkprofil i artikkelen «P3-sjefen hører på deg» – som i skrivende stund har 200 kommentarer med alt fra skryt til slakt.

Vi skal IKKE diskutere Harald Are Lund, Håkon Moslet eller P3s musikkprofil her på NRKbeta. Det kan de som er interessert heller gjøre i de to artiklene som ligger ute på NRK P3.

Harald Are tas ikke av lufta
P3-sjefen hører på deg

Sinte fans

P3 skal derimot få ros for måten de har håndtert denne saken. Det måtte bli rabalder når man rokker på en som for mange er et ikon i norsk radio, Harald Are Lund. P3 kunne valgt å stenge av debatten, la den gå i Dagbladet og diverse diskusjonsforum og rundt lunsjbordene og skolegården.

I stedet tar de folk på alvor, svarer i kommentarfeltene og lager ny artikkel der folk slipper til. Det synes vi er måten man skal behandle fansen sin i 2008, uansett hvor sinte de er. Veldig bra! P3 viser hvordan både ledelse og journalister tar inn over seg at journalistikken er i endring.

Journalistrollen endrer seg
VG lenker til bloggere – men hva med NRK?
Forhåndsredigering av nettdebatter?

Noe som er mellom P2 og P3?

Så diskuteres det selvsagt likevel mange andre steder også. Et av dem er det ganske lukkede sosiale nettverket Underskog, som er kilde nr. 1 til hva som rører seg i Oslos kulturliv for mange.

Espen Stranger Seland starter debatten med følgende:

Som en sunn avsporing til tråden som kritiserer NRK P3 kan vi jo drodle litt på hvordan Underskogere gjerne skulle likt at en statskanal myntet på de som føler seg presset ut i tomrommet mellom P2 og P3, og da spesielt med tanke på musikk.

Blant inspillene i debatten finnes Harald Are Lund, Thomas Feldberg, Marit Karlsen, Gro Narvestad, Kristin Winsents, Asbjørn Slettemark, Kristopher Schau, Akexander Schau, Guttorm Andreasen, Kari Slaatsveen, Finn Bjelke, populærmusikk/kultur fra et P2-perspektiv, programmer om popkultur. Antikulturnytt. Film og tegneserier. Radioresepsjonen og Erlend Mokkelbost.

Hvordan ville du hatt en slik kanal?

Er du medlem på Underskog kan du bidra i debatten der. Og Espen som startet debatten finner du på Twitter. men vi synes det er verdt en debatt her hos NRKbeta også. Dette er ikke noen form for konkret plan, men en tanke om hva en slik kanal skulle være.

Oppdatering

Øyvind Holen er far til uttrykket «Alltid Seriøs Popmusikk» – se kommentaren under. Takk, Øyvind!

19 kommentarer

 1. Artig nok var det Harald Are Lund som først lanserte tanken om NRK Alltid Seriøs Popmusikk, i dette intervjuet med undertegnede fra 2005.

  Eller: Når jeg nå leser gjennom intervjuet, så var det faktisk jeg som fant på navnet. Se det!. Dette sa HAL:

  «Det er først når man får et heldekkende musikktilbud à la BBC 6, som er en 24-timers digitalkanal, vi får det mange drømmer om. Da kan man kutte ut humortilbud og samlivsprogrammer, og få en rendyrket musikkanal.»

  Hele intervjuet her: oyvindholen.wordpress.com/2008/11/10/harald-are-lund-om-p3s-janusansikt/

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg husker at vi lekte med drømmen om en egen dedikert rockemusikk-kanal for noen år siden ja. Det virket som det rene musikknerd-utopia på den tida 😉 Nå har jo både dance (MP3), klassisk, jazz, folkemusikk og andre fått egne DAB- og nettradiokanaler så kanskje det er på tide med NRK Alltid Alternativt eller hva man skal kalle det.

  Som gammel P3-programleder og P2-sendeleder ser jeg helt klart behovet for P2 og P3s uekte barn; en kanal hvor musikken er viktigere enn programlederen og det går an å si noe vettugt uten å måtte tenke på at det skal appellere til 14-19åringer. Min drømmeradio!

  Svar på denne kommentaren

 3. Et radioprogram på P2 1/2 med snakk om tegneserier, dataspill og annet høy(anti)kulturelt kvalitetsnerdepreik, kombinert med seriøs popmusikk (og kanskje en anelse rap, Aslak?) hadde vært midt i blinken for meg. Og svært mange andre, tipper jeg.

  I dagens radiolandskap har jeg endt opp med å nesten utelukkende høre på Alltid Nyheter, fordi jeg der vet hva jeg får. Spesielt hos statskanalene er det blitt et så schizofrent utvalg av stoff og musikk at det er umulig å føle seg hjemme noe sted. Så får jeg heller glede meg over at NRK er gode på podcasting (snart også med musikk) så jeg kan single ut programmene jeg vil høre på, når jeg vil.

  Det er forøvrig et litt skummelt symptom at jeg mindre og mindre savner radio på iPhonen min (om du ser bort fra nettopp podcastene).

  Svar på denne kommentaren

 4. Sist jeg sjekket Underskog-debattene om P3musikken, var det planer om å sette opp en workshop om en ny kanal for de som har vokst fra P3. Mon tro hvor langt de planene har kommet? Leste i norske aviser i dag at Radio Tango har fått fornyet konsesjon likevel, kanskje ikke nødvendig med et P2ogenhalv da?

  Svar på denne kommentaren

 5. Nina, for oss som ikke vanker med de vakre menneskene og følgelig ikke er medlemmer av Underskog-losjen er dette ukjent.
  Hvis Tango skal ta ansvaret for dette segmentet kan vi jo følge opp med å gi P4 ansvaret for P1-lytterne 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Jørund Høie Skaug

  Tror ikke det har vært noe action på Underskog de siste dagene angående workshop eller lignende. men . Det er interessant og smått lovende at det dukker opp debatt om en ny kanal, for gudene skal vite at det er behov. P2 + P3 = P5?
  P2 er (av og til) gode på å utfordre intellektet og balansere tung/lett kultur, men for meg er det håpløst å høre på P2 i mange timer av gangen, når enhver kulturavkrok (jazz, folkemusikk, teater etc.)skal ha sin tilmålte sendetid går man fort lei. P3s styrker er det vel noenlunde universell enighet om i debattland, gode humorprogrammer er dypt savnet i tillegg til at formateringen støter bort mange (særlig litt eldre) lyttere. Unntaket er Radioresepsjonen, som er fabelaktig.
  Jeg ønsker meg gode analyser av populærkultur (a la Radiofront/Radioselskapet) ledsaget av uformatert musikk, en kombinasjon av Radioselskapet og Musikkmisjonens bør treffe mange: gammel og ny pop/rock/disco/avantgarde om hverandre. Jeg kan forsøke å definere målgruppa: høy utdanning og/eller sterk musikk/kulturinteresse, samfunnsinteresse, primært 20-40 år. Jeg tror både som gammel radiomann og medieviter at hovedgrunnen til underskriftskampanjer og Moslet-hat skyldes et genuint ønske hos veldig mange om en kanal som tar dem på alvor.

  Svar på denne kommentaren

 7. Hei – jeg syntes det var litt rart at man ikke kan ha flere forfattere av en og samme artikkel i WP. Søkte derfor litt på nett og fant etterhvert en plug-in ved navn «Co-Authors». Har ikke prøvd den selv, men dere kan vel sjekke den ut. Den er fortsatt på beta-stadiet men det skulle vel bare passe dere i NRKbeta glimrende 😉
  Her er lenke: wordpress.org/extend/plugins/co-authors/

  Svar på denne kommentaren

 8. Med fare for at denne debatten blir veldig NRK-intern:

  For tre år sidan lurte eg på om det ikkje kunne gå an å lage P2 med P3-musikk, basert på automatisk klipping ut i frå spelelister. Vi tenkte at dette kunne vere eit strålande nettradiotilbod, og at det eventuelt kunne utvidast til dei andre kanalane etter kvart.

  Vi henta metadatainformasjon frå programinformasjonen i P2, og ville bruke dette til å kutte kvar gong det kom «P2-musikk», og erstatta musikken med ei låt med lik lengde frå spelelistene til P3. Det vart nokre snodige overgangar her og der, og det er jo alltid festleg når programleiaren innanonserar Bach, for deretter å spele Britney; men det funka toleleg godt. Dei styggaste overgangane kom i tungt musikkbaserte program; men program som er meir blanding av prat og musikk vart ganske bra.

  Vi kalte «kanalen» (d.v.s. tre timar med samanklypte program) for «NRK Petotre» (det var på den tida NRK P3 heitte NRK Petre), og spelte av klippa våre for fleire folk i radioleiinga i NRK. Dei fleste rynka veldig på nasen, og tykte desse unge nettfolka hadde svært lite å fare med i radiosamanheng. 😉

  Svar på denne kommentaren

 9. @Jørung Jeg tror definitivt du er inne på noe hvis vi tenker i retning av å fornye og «forunge» P2!

  Når det gjelder P3 er hoved-utfordringen å ikke vokse med lytterne, men å jobbe mot å være førstevalg på radio for unge folk som er under 30.

  Interessant det du sier om at du tror lyttere ønsker å bli tatt på alvor. På hvilken måte tenker du at P3 kan vise folk at de er viktige for kanalen? For det ER de jo – uten lyttere, ingen kanal, for å si det sånn…

  Svar på denne kommentaren

 10. med tanke på at favorittradioen pr nett i dag er «the eagle», så kan jeg godt tenke meg dette.

  alt for mange ganger har jeg skrudd på P3 pr stream i håp om å finne noe, for å rygge fordi det høres ut som topp40 lista som går på rundgang på lokalradioen…

  men for dem som spør etter en anelse rap, la det så være solid norsk, og ikke importert «gangsta» fra usa.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jørund Høie Skaug

  Jeg tror at mye at det vi ønsker oss på P2/P3s uekte barn finnes på NRK tv i dag: tenk å høre gode radioløsninger på bokprogrammets litteraturfilosofi, politikk dekket med inspirasjon fra the daily show o.l., reiseprogrammer som faktisk er ute i verden (fantastisk serie fra farlige reisemål gikk for en stund siden med..hva het han, Diego et-eller-annet?). Jeg ser tydeligvis mye på tv…men hører mye radio på dagen, jeg lover!

  Men TV på radio er jo ikke det vi trenger: kan ikke dy meg for å kommentere at det er pinlig når det blir TV på radio (P2) kl 08.30 på hverdager, når Kulturnytt kuttes etter en halv time. Jeg vet at dette liksom bare er for et par måneder, en fallitterklæring er det uansett.

  Svar på denne kommentaren

 12. Jan Robert Johnsen

  Radio for en 40 åring, med en 20 årings behov for musikk, en 30 årings musikksmak, en 50 årings nyskjerrighet for de blå toner og en 60 årings utåmodighet for dårlige programmer.

  Svar på denne kommentaren

 13. P2,5 høres glimrende ut! For meg (68modell med radionovabakgrunn, musikkinteresse og allergi mot sport og radioreklame) blir P1 ofte for sidrumpa, P3 litt for mye inn av det ene øret og ut av det andre (om enn det er favoritt bakgrunnsradio om dagen) og P2 er til tider for tungt.

  Ellers så kan vi jo ha en glidende overgang her, fra P2,01 hvor operaprogrammene på søndagskvelden er byttet ut med Harald Are Lund, til P2,99 som er P3 hvor topp 40 er byttet ut med popfront 🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. En radiokanal med innhold og god musikk er dypt savnet. For en som har «vokst opp» på kontor med P3 som selskap, er det tungt å bli så gammel at man faller utenom alle NRKs kanaler. Spesielt med tanke på musikk, er nok dette tilfelle for mange i aldersgruppen (+/-) 25-40 år. P3 har ikke vokst med meg, samtidig er det ingen kanal som kan ta dens plass…

  Personlig er det lenge til jeg orker fylle dagen med Eidsvåg, Kråkevik, Dagsland og Eriksen (alle fra P1s A-liste) bare slik at jeg kan få kvalitets nyhet- og aktualitetsprogrammer. Spesielt som bakgrunnslyd på kontoret blir P2 for sært og/eller tungt (er noe verdt å høre på P2, krever det som oftest mer aktiv lytting), samtidig er ikke akkurat mer korps-, folke- og kunstmusikk det jeg ønsker meg mer av her i verden. P3, som innimellom kan glimte til med god musikk, transformerer selv den glatteste pop-musikk til sandpapir for øregangene med sin ekstremt høye rotasjon…

  Så ja, P2 og en halv høres helt utmerket ut; Noe som bringer med seg både godt innhold og god musikk. En kanal hvor man ikke er redd for meninger, virkeligheten og viktige diskusjoner. En kanal med en bred musikkprogrammering, hvor høy rotasjon betyr maks 2-3 avspillinger i uka. P2 og en halv høres rett og slett ut som en kanal for meg som har vokst i fra P3…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.