nrk.no

Vil forby BitTorrent og all fildeling

Kategori: Fildeling


Jeg har søkt og kryss-sjekket, og sitter fremdeles og lurer på om dette er en spøk. Men det ser altså ut som om Société civile des Producteurs de Phonogrammes en France (SPPF), en paraplyorganisasjon for flere franske plateselskaper anmelder en mengde selskaper som utvikler klienter som kan ta imot filer via fildeling. De vil tydeligvis prøve å gjøre fildeling generelt forbudt.

Og ikke nok med det, de anmelder utviklingsplattformen SourceForge i samme slengen. Fordi deres plattform brukes for å håndtere utvikling av Shareaza, en populær P2P-klient. Noen ganger gjør mennesker ting som man kan le av i ettertid. Dette ler jeg av med en eneste gang.

Og jeg kommer heller ikke til å skrive så mye mer om det søksmålet nå. Jeg er opptatt med å sette opp NRKs egen BitTorrent tracker slik at vi kan få mer innhold ut ved hjelp av fildeling…

(Via Gerd Leonhard på Twitter)

(Bildet i denne artikkelen er tatt av Eirik Solheim og har en Creative Commons-lisens)

17 kommentarer

 1. Vel, dette er Frankrike, og det ser jo ut som om de gjennomfører ‘Three strikes’-loven. Så neste gang jeg laster ned bittorrent-innhold fra NRK risikerer jeg vel å miste nettforbindelsen min…

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette ser jeg på som så latterlig at det nesten ikke er verdt en kommentar. Men det som er mer interessant enn tullepolitikk er hvilken tracker-software nrkbeta bruker? Kanskje tilogmed en liten tutorial?

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette høres mest ut som en spøk. Men selv om det skulle være alvor, så tror jeg neppe det vil gå gjennom. Husk at EU nektet Italia å blokkere «The Pirate Bay», så et generelt forbud mot BitTorrent kommer nok neppe på tale…

  Svar på denne kommentaren

 4. Skal de følge opp dette (straffe noen som blant annet distribuerer programvare som kan brukes til ulovelig fildeling) vel, da får man ta med alle andre som lager varer som kan brukes til et ulovelig formål, nevner i fleng, våpen, biler, papir, PCer, frosne steker (jfr Dypfryst av Roald Dahl) etc. etc.

  å, nei, unnskyld jeg glemte meg, våpen kan jo bare brukes til legemsbeskadigelse, trusler og drap. Men bittorrentprogramvare kan jo brukes til fildeling, da er det jo klart at det er en alvorlig ting som må behandles strengere … 😛

  Svar på denne kommentaren

 5. Kan de ikke heller legge ned internett ?

  Valgerd Svarstad Haugland ville jo forby Ipod i Norge for nøyaktig
  4 år siden.
  Vi har slike tendenser her i norge og. Folk i midten av 50 åra som ikke forstår seg på den teknologsike og kulturelle samtid.

  Svar på denne kommentaren

 6. jeg tror man rett og slett får forby folk å kjøpe cd’er, dvd’er og programvare. jeg mener, hvis man kjøper en cd, så kan man jo også distribuere den på nettet. kanskje egentlig platebutikkene også er ulovlige. og kjøpesentrene som platebutikkene holder til i. men hvem har gitt platebutikkene lov til å åpne?
  kanskje man skal forby politikere?

  Svar på denne kommentaren

 7. Mats Taraldsvik

  Logikken her er vel på høyde med det Erasmus Montanus liret av seg, og det imponerer meg ikke spesielt mye.

  Hvilket rykte har the Inquirer? Jeg tenker på om det er muligheter for kreativ sitering…

  Svar på denne kommentaren

 8. Det er vel ikke så usannsynlig at noe slikt ville bli prøvd i Frankrike når en ser tilbake på deres forsøk på å forby skikkelig kryptering. Det holdt vel i omtrent tre år (1996-1999 om jeg ikke tar helt feil) og en av grunnene til at forbudet ble fjernet var press fra EU. Spørsmålet er vel om de har lært av dette?

  Jeg ville gjerne også vite litt mere om NRK’s trackerløsning. Har et par prosjekter her i Brasil der det kunne være aktuelt for noen musikere å sette opp en tracker.

  Har også hørt om ISP’er som reduserer båndbredden om de oppdager torrenttrafikk. Noen som vet om kryptering av datastrømmen hjelper mot dette (ser at dette er et valg i uTorrent)? Kommer NRK til å kryptere datastrømmen?

  Svar på denne kommentaren

 9. Mats Taraldsvik

  Det at store selskaper, som NRK, tar bittorrent-teknologi i bruk til lovlig fildeling, vil forhåpentligvis oppklare misforståelsen «bittorent er djevelens verk».

  Dag: Deres «fremtidige planer» (forøvrig herlig konspiratorisk 🙂 ) er nok ikke mer skummelt enn å tjene penger.

  Svar på denne kommentaren

 10. Ikke glem at Norge er en liten organisasjon som også vil ha nytte av alle restriksjoner som legger til rette for slikt (cash).
  En liten organisasjon som vil takke og bukke om noe slikt virkelig går igjennom. Ikke menigmann men de som har noe fra før.
  Kommer neppe særlig langt med slikt men hypotesen er der.
  Samtidig vil vi ha lite å si i saken til syvende og sist er det stormaktene som finner ut av det. Hvordan skal internett legges til rette for kapitalismen og hvilke restriksjoner er allerede her nå?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.