nrk.no

Dårlige presentasjoner er fryktelig dyrt for bedriften din

Kategorier: Kommentar & Markedsføring


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

For litt siden postet jeg en av presentasjonene til Lawrence Lessig her på NRKbeta. Han har en spennende presentasjonsteknikk og i en av kommentarene blir det nevnt at det tar veldig lang tid å lage slike presentasjoner.

Jeg er helt enig i at det er tidkrevende å lage gode presentasjoner. Ekstremt tidkrevende. Men det er verdt det. For alle parter. For deg, publikum og bedriften din.

Presentasjonen som kostet konsulentbedriften 500 000,-

Her er et enkelt regnestykke. La oss si at du jobber for en konsulentbedrift med 1000 ansatte som tar gjennomsnittlig 1000 kroner timen når de er ute og fakturerer. Du får beskjed av sjefen om å presentere prosjektet ditt i neste allmøte. Du får 30 minutter til å presentere og vet at hele firmaet kommer til å være til stede. Du vet at du har en timepris på 1000 kroner og lurer på om ikke det begynner å bli vel drøyt når du har brukt fire timer på å lage presentasjonen din. Det er jo bare snakk om 30 minutters fremføring.

Men er 4000 kroner dyrt i den sammenheng? I salen sitter 1000 mennesker som i løpet av dine 30 minutter kunne vært ute og fakturert 500 000 kroner. Dersom du hamrer sammen en helt meningsløs presentasjon betyr det i så fall et rent tap på 500 000. Og tro meg, jeg har sett mange presentasjoner som har vært 100% bortkastet tid. Lager du en noenlunde grei presentasjon blir tapet kanskje bare 250 000.

Du kan med andre ord brenne en del timer på å forberede akkurat den presentasjonen. Slik at de 30 minuttene er 30 vel anvendte minutter for alle i salen.

Og i de aller fleste firma og organisasjoner er tid lik penger. Tenk på dette når du sitter der og forbereder din neste presentasjon. Og om sjefen klager over at du bruker lang tid sender du henne en link til denne artikkelen.

Et lite tips til slutt. Neste gang du går i et møte eller til en presentasjon kan du jo legge opp Meeting Clock Page på projektoren. Tast inn antall deltakere og timepris. Så kan dere se kostnaden tikke mens møtet foregår…

2 kommentarer

  1. Om man får snevre det ned til «ikke kast bort andre folks tid»

    …så utvider vi bildet til alt fra «ikke lag noe som helst dårligere enn best mulig» til «aldri kom for sent på møter eller bandøvinger». Middelmådighet suger, timepris eller ikke…

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.