nrk.no

Canon 5DmkII – ISO-monster med HD-video

Kategori: Foto


Blomst. Kim Erlandsen Creative Commons. (ISO 2500, 1/640 sec at f/2.8, 70mm)
Blomst. Kim Erlandsen Creative Commons. (ISO 2500, 1/640 sec at f/2.8, 70mm)

Hype eller revolusjon?

Skal man dømme ut ifra det oppstyret Canon’s 5D Mark II har skapt før det i det hele tatt er i salg, er det fristende å påstå at dette må være verdenshistoriens mest hypede kamera.

Etter å ha hatt kamera i vår varetekt i noen dager, er det mye som tyder på at kameraet innfrir på det aller meste, og ikke minst er med å definere en ny generasjon og et paradigmeskifte innen foto/video. (Riktignok sammen med Nikon D90 som jo tross alt var første speilreflekskamera med video-opptak i HD)

Hvorfor er 5DmkII så revolusjonerende?

Rent teknisk er det mye med 5DmkII som brillierer. Støynivået på ISO er kanskje det som peker seg ut klarest, sammen med 21 Megapixler og videopptak i FullHD med svært høy kvalitet.

Og det er akkurat kombinasjonen av disse egenskapene som gjør at kameraet kan betegnes som en liten revolusjon. Vi har tidligere skrevet om at måten pressefotografene jobber på, i lys av de nye mulighetene, er i endring.

John Moore kunne til og med fortelle at han på sin tur i Helmand-provinsen i Afghanistan hadde et speilreflekskamera og et videokamera montert ved siden av hverandre på et stativ for både å kunne ta stills og video «samtidig»

Soundslides og små videoreportasjer som bruker både video, lydopptak og stills for å fortelle historien er i vinden som aldri før, og det er spesielt de tradisjonelle nettavisene som leder ann i utviklingen.

Canons 5DmkII, og alle de kommende speilreflekskameraene med videopptak, er det perfekte verktøyet for denne jobben. Muligheten til å ta FullHD-video, og høyoppløselige stills i et og samme verktøy åpner nye muligheter, og gjør disse mulighetene tilgjengelig for langt flere enn profesjonelle pressefotografer.

Det som forundrer meg litt er at Canon ikke har tatt dette enda lengre og gjort kameraet i stand til å kontinuerlig ta opp lyd. På den måten kunne man enkelt hektet en mygg på den personen man følger og fått reallyd/intervju/kommentarer mens man tar bilder/video.

Speilrefleks som videokamera

Canon 5DmkII i "videomodus" med trådløs mikrofon

Noe av kritikken fra garva TV-folk er at man vel ikke kan ta «skikkelig» video med et lite speilreflekskamera. At man for å få skikkelige bilder må ha et kamera som ligger på skuldra, veier 20 kg og har de «riktige» ringene og bryterne å skru på.

Dette er nok helt riktig. Hvis man er TV-fotograf og oppvokst med et Betakamera mellom hendene. Da fortoner nok et speilreflekskamera seg som en umulighet. For en voksende skare av pressefotografer, og fotojournalister er imidlertid ikke dette tilfelle, og veien fra et lite dv-kamera til et speilreflekskamera er ikke all verden. Det ligger likevel enkelte utfordringer i utforming og måten man opererer et speilreflekskamera på i videomodus, men den største endringen ligger nok likevel i folks hoder.


For å lette tradisjonelle fotografers angst har allerede firmaet Zacuto kastet seg rundt å laget en prototype på et skulderstativ for DSLR kameraer med videofunksjon.

Vincent Laforet har vist at det er fullt mulig å lage høykvalitetsfilm (iallefall rent kvalitetsmessig, vi er vel alle enige om at det er litt å gå på når det kommer til historie) ved bruk av Canon’s 5DmkII

Mye av styrken til Canon 5DmkII som videokamera, ligger i at Canon har gjort det mulig å bruke alle eksisterende EF-objektiver på kameraet. Fotografer som da sitter på en pen liten buket Canon-objektiver, har plutselig nærmest ubegrensede muligheter også hva video angår. Man skal grave relativt dypt i lommene for å komme opp med et videokamera som skyter 1080P og byr på denne fleksibiliteten.

Bildekvalitet

Nationalteateret Stasjon (ISO 2000, 1/160 sec at f/ 2.0, 14mm) Kim Erlandsen, Creative Commons 2008
Nationalteateret Stasjon (ISO 2000, 1/160 sec at f/ 2.0, 14mm) Kim Erlandsen, Creative Commons 2008

Vi sendte ut P3-fotografene Tom Øverlie og Kim Erlandsen med Canonen for å se hva de klarte å få ut av kameraet.

Begge kom tilbake svært fornøyde, og da spesielt med tanke på støynivået ved høy ISO. De opplevde dessverre at kamera hang seg 6 ganger i løpet av fotosessionen. Spesielt når kamera ble tatt med utendørs i Oslo-kveldens «kulde» begynte kamera og krangle. Siden dette er en pre-release av kameraet er det kanskje farlig å legge for mye vekt på slike feil, og vi krysser fingrene for at Canon retter opp det som måtte være av bugs til release. (Alt annet ville jo være krise)

Vi har lagt ut to bildeserier fra Tom og Kim’s ferd gjennom Oslo-natten tatt fra lav ISO opp til høyeste ISO-verdi, bedøm selv 🙂

(Alle bildene er tatt i størrste JPG, da det er helt riktig som Eirik U sier i en kommentar: Det finnes rett og slett ikke RAW programvare tilgjengelig som er istand til å lese RAW filene fra Canon 5DmkII)

Lydkvalitet

Mange av dere har i kommentarene på vår forrige artikkel bedt oss sjekke lydkvaliteten på minijack inngangen til dette kameraet.

Vi har gjort en test ved å koble vår trådløse Sony-mikrofon til både Canon 5DmkII og vårt Panasonic HVX200.

Reslutatet ble svært nedslående for Canon’s del. Ekstremt mye støy på opptaket, det faktum at det ikke finnes meter for å monitorere lyden, samt at det heller ikke er noe som helst å skru på, gjør at lyd delen oppleves som veldig lite rettet mot et profesjonelt marked. Automatikken gjør at lyden «pumper» svært mye. De tekniske spesifikasjonene på lyden er 16-bit Integer med en samplerate på 44.1 KHz.

Canon skal likevel ha skryt for at det faktisk er en mikrofoninngang her, noe Nikon ser ut til å ha «glemt» på sin D90.

Video-opptak


Siden modellen vi har fått låne hos Canon er en pre-release modell får vi ikke lov å publisere video/lyd. Vi har likevel gjort noen tester på videokvaliteten, og resultatet er rett og slett svært imponerende.

Videoen er på H.264 format med 30 bilder i sekundet og en bitrate på rundt 38 Mbit/s. Gjennom Vincent Laforets lille eksperiment har vi fått bevist at bildekvaliteten rent teknisk holder mål, og våre tester viser også at det spesielt i lav-lysforhold imponerer stort.

Bildestabilisator
Vi har testet kameraet med Canon’s 70-200 2,8L IS objektiv for å finne ut hvordan det oppfører seg med bildestabilisator. Skal kameraet være i ro, uten panning eller tilting, fungerer bildestabilisatoren i objektivet utmerket, og det er faktisk mulig å ta rolige nærbilder av for eksempel ansikter på 200mm. Skal man panorere kan man sette bildestabilisatoren i «Modus 2» som bare betyr at den stabiliserer vertikalt, og man får en fin og jevn pan. Anderledes stiller det seg hvis man vil tilte. For at stabilisatoren da ikke skal jobbe imot tilten, ser det beste ut til å være å skru den helt av.

Autofokus
Autofokusfunksjonen fungerer som «push-auto»-funksjonen mange vil kjenne igjen fra DV-kameraene. Den er imidlertid svært treg, og vanskelig å kontrollere. Kameraet velger nemlig selv hvor den legger fokus, og «tracker» dette området for å vise hvor den har fokus. Vi fant ikke dette tilfredsstillende, og i de aller fleste tilfeller vil manuell fokus være det absolutt beste.

At Canon også har gjort det mulig å ta bildet mens man tar video mens du filmer setter vi også på plussiden. Man får riktignok et avbrekk i videoen av naturlige årsaker, men kameraet fortsetter å filme etter at bildet er tatt.

UPDATE: Se kommentar 58099 for oppdatert info om autofokus og eksponering

Vekt og byggkvalitet

Vekten er oppgitt til 810 gram på sidene til Canon for huset alene. Vi oppfatter byggkvaliteten som solid, men kanskje ikke like solid som storebror 1D mark III. Luka til minnekoret «skrangler» blant annet litt, og oppleves som litt «plastikk».

Suttring

Det vi er misfornøyde med på dette kameraet er i hovedsak 3 ting:

1. Mangelen på manuell kontroll under video-opptak. Kameraet byr overhode ikke på noen manuell kontroll av hverken ISO, blenderåpning eller lukkertid. Samme hvor mye du skrur i forkant av video-opptaket, vil kameraet ta over og styre hele skuta i det du trykker på rec knappen. Ryktene sier at det skal være mulig å låse lukertiden til enten 1/60 eller 1/125 dels sekund, men dette er ikke bekreftet og vi klarer iallefall ikke å finne ut hvordan.

2. Framraten på video. 30 bilder i sekundet er foreløbig eneste mulighet, noe som jo harmonerer svært dårlig med PAL standarden vi bruker for TV i Norge. (Ryktene her sier imidlertid at det er en firmware-oppgradering på gang allerede som lar deg velge mellom 24p, 25p og 30p)

3. Frameraten på stills. 3,9fps er rett og slett ikke nok, og vi skulle gjerne sett denne minst dobbelt så høy!

Wobbling
Nikon D90 kameraet har fått kritikk da det tilsynelatende sliter kraftig med det som kalles «Rolling-shutter» eller «Wobbling»

Mange mener at så lenge det står en CMOS brikke i et kamera vil denne effekten alltid være til sted. Vi har ikke klart å framprovosere «Wobbling» på Canon 5DmkII.

Siden vårt faste TV-tryne Eirik var bortreist, måtte andre trå til når Kulturnytt trengte noen som kunne uttale seg om herligheten:

Så da er det nok bare å finne beste pris og løpe og kjøpe 😉

27 kommentarer

 1. Hm, dette med lyden var nedslående. Nå hadde jeg uansett ikke ventet at det skulle holde følge med det aller beste, men er lyden virkelig så ubrukelig som det framstilles? Det hadde vært interessant med en utdyping, og evt videre test. Uten skikkelig lyd vil vel kameraet bli langt mindre interessant for en del der ute.

  Når det gjelder AF, ser det ikke ut til at dere har prøvd ut alle mulighetene. Det er mulig å velge blant tre AF-moduser ved video-opptak: Live mode, Quick mode og Face Detection. Dere har vel bare prøvd én av dem (den siste)? Det er i hvert fall mulig å velge fokusområde selv.

  Bra og interessant gjennomgang, for øvrig!

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Arnesen (NRK)

  @Eirik U:

  Du har helt rett i at det er 3 moduser for autofokus. Kameraet kommer default med en modus som er navngitt «Live :-)». Det er denne modusen som har ansiktsgjenkjennelsen innebygget og er den vi beskriver i artikkelen. Dette fungerer «greit nok», men ikke perfekt, og spesielt hvis det ikke er noen ansikter å kjenne igjen i bildet får denne modusen litt panikk 🙂 For bruk til portretter etc fungerer den faktisk som den skal. Den er, som vi beskriver ovenfor, relativt treg.

  Modusen som heter «Quick» er litt anderledes. Her er det kun mulig å stille fokus når kameraet ikke går i opptak. Fokus foregår da vet at speilet faller ned og kameraet tar fokus på «vanlig måte» ved hjelp av det midterste fokuspunktet. «Quick» er definitivt den raskeste av de tre autofokusmodusene.

  Modusen som heter «Live» ser ut til å være helt lik «Live :-)» men uten ansiktsgjenkjenning.

  Det ser også ut til at Vincent Laforet har rett i sine antakelser om at asterix knappen er knyttet til eksponering. (Jeg hadde også satt opp den til autofokus for stills, noe som tilsynelatende overstyrer eksponeringsfunksjonen)

  Vet å trykke inn Asterix-knappen får man en form for push-auto på eksponering. Eksponeringen ser også ut til å holde seg slik og ikke gå over i auto fra første gang man benytter seg av denne, noe som jo gjør kameraet langt mer anvendelig når det kommer til eksponering.

  I både «Live» og «Live :-)» modus kan man bruke spaken bak på kamera til å flytte «fokusfirkanten» rundt på skjermen og bestemme hvor man vil legge fokus. I «Live :-)» modus vil denne riktignok hele tiden forsøke å finne et ansikt, men hvis den ikke finner det bestemmer du hvor fokusen skal ligge.

  Jeg vil si at «Live» er den mest anvendelige modusen til «daglig bruk», selv om manuell fokus kanskje fortsatt er det beste.

  Når det kommer til lyd er jeg enig i at dette er skuffende, og til tider svært vanskelig å teste. Hovedproblemet ligger i at man ikke har noe som helst formening om hvor kraftig signalet man sender inn til kamera faktisk oppfattes av kamera. Profesjonelt lydutstyr operere med referansenivåer, noe som hjelper lite da man ikke aner hvordan dette referansenivået treffer med kameraets oppfattelse av lyd. Støyen vi opplever kan godt forårsakes av at nivået vi sender inn faktisk er for lavt, og at det er kamerates forsterkining av dette som forårsaker støyen.

  Vi har prøvd med høyere inngangssignal men opplever nesten uansett at det er mye støy.

  @Trond: Helt om natten, helt om dagen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Marius Arnesen (NRK)

  Jeg har gjort noen flere tester på akkurat wobbling siden i går, og jeg kan være enig i at det faktisk er et ørlige wobbling problem også på 5D. Det er utrolig trist at jeg ikke kan legge ut video så dere kan være med å bedømme klippene.

  Når jeg setter på 70-200 objektivet og kjører knallharde panoreringer fram og tilbake med harde vertikale linjer i bildet, ser det faktisk ut til at wobbling også her er et issue. Det er LAAANG fra så ille som på Nikon D90, men mine første antagelser om at dette kameraet er helt fri for wobbling, ser muligens ut til å være feil.

  Nå må det igjen sies at det sikkert er en grunn til at vi ikke får publisere video fra Canon’s side. For alt jeg vet er det mulig at dette er ting de jobber med i siste tuning av programvaren i kameraet.

  Svar på denne kommentaren

 4. Takk for interessant test. Både lydaspektet og mulighetene for manuell justering under video-opptak er nedslående, men så må vi jo huske at dette er første av sitt slag fra Canon. Jeg trengte uansett å oppgradere speilrefleksparken, så kameraet er bestilt.

  Så blir det spennende å se i hvilke situasjoner 5DMkII egner seg bedre enn min videoarbeidshest AG-HVX200. Siden jeg gjør mye opptak med kun tilgjengelig lys, og hvor all lyd uansett legges på i etterkant – kan det nok fort bli mange.

  Svar på denne kommentaren

 5. Henrik Lied (NRK)

  Les også gjerne Tim Brays innlegg om kameraet, Video? I Doubt It. I innlegget påstår han at det er mykje enklare å ta gode bilder enn god video. Videoprogramvaren som ofte «skal til» for å få gode resultater er også mykje meir kompleks enn stillbildemotparten (eks: Du kan skape gode motiv relativt enkelt i iPhoto, men det er verre å lage gode videoer i Windows Movie Maker/iMovie).

  Eg må seie meg ganske enig der. Sjølv om eg har hatt relativt mykje praksis med video, har eg mykje lettare for å ta gode stillbilder. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Andreas H. Lunde

  Om lyden er så dårlig som det skrives så er jeg også skuffet. God lyd inn burde være betraktlig lettere å få til en HD-video. Så virkelig frem til å kunne bruke kameraet som et «ultimat vj-kamera» som Stig Morten Waage skrev i en tidligere kommentar.

  Gleder meg uansett til å få testet.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eiriks Urkeblogg » Blog Archive » Nytt kamera, igjen

  […] Det vil si, en likeverdig erstatning vil det ikke kunne bli. 40D er et raskere kamera enn 5D II, og Sony HVR-A1 har langt flere videofunksjoner. Det er også ting som tyder på at 5D Mark II har trøbbel med lydkvaliteten. […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Takk for veldig interresant og bra gjennomgang av det som kommer til å bli mitt neste DSLR.
  Tror ikke vi skal være så veldig skuffet over at lyd og video kvalitet ikke er i topp, det er tross alt et kamera beregnet til still billeder vi har med å gjøre. Video og lyd funksjonene er som jeg ser det en ekstra «feature» beregnet på å underbygge en reportasje, mere enn å lage en. Hvis man ønsker en reportasje laget av levende bilder, bruker man vel et film kamera.
  Dog tror jeg at dette vil utvikle seg i framtiden, slik at vi om noen år vil kunne få kameraer som er beregnet til å løse begge type oppgaver, og hvor kvaliteten på både bilde(r) og lyd er akseptable for både avis og skjerm.
  Til slutt, i testen har det sneket seg inn en liten sjønhets feil. 5D MkII kan ikke påmonteres alle Canon’s objektiver, som dere skriver, objektivene med EF-s fatning kan bare brukes på de mindre modellene.

  Svar på denne kommentaren

 9. @Jarle Hammen Knudsen:
  Fornuftig argument Jarle. Det er helt riktig at de ikke nevner EF-s objektivene, så det kan like godt være meg som har feilfortolket avsnittet da jeg leste det.

  Svar på denne kommentaren

 10. EF-S objektiver vil være umulig å bruke på et 5D mark II da dette kameraet har en «fullformatsensor» på størrelse med 35mm film. EF-S objektiver er laget for Canon kameraer med cropsensor (1,6 ganger så liten som 35mm), dvs xxD, xxxD eller 1000D. 😀

  Svar på denne kommentaren

 11. Det der med lyden er selvsagt litt skuffene. Men for proff opptak er det ikke the end the world. Da kan en bruke en liten digital opptaker à la M-Audio MicroTrack + en feltmikser og kanalisere lyden videre til kameraets lydinngang. Da får en 2 lydspor, et ordentlig spor på opptakers og et kontrollspor til synkronering på kamera. En må altså lære å skyte på «filmvis»og planlegge.

  Svar på denne kommentaren

 12. @ eirik u. : ingen problem det blir bare mer krimkrams å dra med seg rundt. Men hva er jeg ikke villig til å lide for å få slike bilder !! Man kan jo også i tillegg lage en klapp eller en synk lyd i begynnelse av hvert opptak. Det har 2 generasjoner filmmakerne gjort tusenvis av ganger. Så vi må lære oss gamle kunster.
  PS. Ved bruk av feltmikser kan en også overkomme til en viss grad begrensningene ved lydinngang i kameraet. (hilsen Sony EX1 eier).

  Svar på denne kommentaren

 13. Canon 5D Videotest

  […] vært så heldige å få tak i et så godt som ferdigstilt eksemplar av Canon 5D Mark II. Vi har tidligere kikket på fotofunksjonaliteten til dette kameraet og skrevet mye om det generelt, men har nå også fått lov fra Canon Norge å […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Eiriks Urkeblogg » Blog Archive » Spørsmål og svar om 5D Mark II

  […] du har vært bekymret for lyden? Ja, spesielt etter at NRKBeta meldte at dette var dårlige greier. Men etter å ha hørt testen fra Andreas Lunde og prøvd selv med en […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Thomaskarlsen.com » Arkiv » Ensomhet

  […] i Photoshop før bildet ser ut som en TV-skjerm uten signal. Gutta i NRKbeta har i det siste skrevet mye om Canon EOS 5D mk II, et kamera som virkelig frister! » […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.