nrk.no

Hva skal du med et videokamera etter dette?

Kategorier: Foto,Gadgets & Video


Vince Laforet er mannen som tok med seg en real haug med utstyr til OL i Beijing. Han er fotograf for blant annet Newsweek og har fått låne en tidlig utgave av Canon EOS 5DmkII for testing. Vi filmet noen pip-piper utenfor NRK da vi testet Nikon D90 for noen uker siden, Vince har siktet litt høyere kan vi vel konstatere. Han skrapet sammen 5000 dollar, fant modell, stylist, helikopter

The budget I set for myself was around $5,000 total – which included $2,000 for a one hour helicopter flight over the city. The short film was shot over two nights – from 5 p.m. to 4 a.m. – with two models, three assistants, a co-director, one editor, and one makeup artist. Both video and still imagery. Along with behind the scenes footage.

Oh – and did I mention we only had ONE battery? (We had to plan on constantly re-charging that one battery throughout the shoot…)

It was shot with 100% still photography equipment (lenses, grip/mounts, and a single Profoto 7b battery strobe pack (the strobe wasn’t used – just the modeling light))- with the exception of an expensive video tripod and head, and an LED light…

I natt la han ut den ferdige filmen. Klikk deg inn på nettsiden og se den.

Det som er mest imponerende er at dette er lagd med nesten ikke noe lys i det hele tatt. Og med et kamera som i utgangspunktet er et stillskamera. Det ser fantastisk bra ut (selv om historien er tynn), og de testene vi gjorde med kameraet bekrefter dette.

Reklamefolk og videojournalister kommer til å kaste seg over 5DmkII når det kommer til salgs i november. Og alle vi som har slept med oss et speilreflekskamera og et videokamera i feriebagen kan glede oss over en dings mindre å bære på. Og fantastisk kvalitet på kjøpet.

Bakomfilm

Vincent Laforet har også lagt ut en bakomfilm med mere detaljer om hvordan filmen «Reverie» ble lagd.

Så her snakker vi altså om en bakomfilm for en demofilm for et kamera. Herlig verden.

Musikk fra Moby

Musikken både på filmen og bakomfilmen er fra Moby, og den kan du også bruke om du vil.

47 kommentarer

 1. Helt utrolig. Han valgte å ikke bruke micen hører jeg, men den er naturlig nok ikke særlig imponerende antar jeg. Fantastisk kvalitet da, men jeg lurer på om det å nedskalere filmen kan skjule artifakter i originalen e.l. ?

  Svar på denne kommentaren

 2. Stian A. Giltvedt

  Jeg er rett og slett helt stum! Hadde ikke forestilt meg at filmkvaliteten rett fra Canon MKII er SÅ bra!

  Innrømmer at jeg faktisk har vudert å kjøpe et videokamera ifjor, men synes det blir for mye når jeg allerede har 350D. Etter at jeg har fått med Canon 9G så har jeg vært litt bortskjemt med specs, stor LCD skjerm, grei video mulighet og slikt.

  Har nå veldig lyst på 5D MKII som ersatter av 350D, men må nok få tjent litt penger før jeg kjøper det. Er jo den perfekte tingen for meg som elsker å fotografere og har lyst å jobbe med video.

  Uansett: Fantatisk! WOW! Sinnsykt rått!

  Vil gjerne fått sett filmen på 1:1 formatet så man kan se hvor bra det faktisk er.

  Svar på denne kommentaren

 3. @Øyvind: Vi synes det høres rart ut, men om 10 år så vet ikke ungdommen om at stillbilde og video var adskilt i gamle dager 🙂

  Goddamnit! Er det noen som har noen datoer for når denne saken kommer eller ?! (USA-dato går også fint..)

  Svar på denne kommentaren

 4. @Frode K: Ja, fikk mitt D90 i dag, la ut en demovideo nettopp, og den går tilbake på angrefrist. vimeo.com/1794162 Sjekk når jeg prøver å sveipe raskt frem og tilbake (selvom dette er konvertert av Vimeo er det ganske likt).

  Skjønner at jeg må bruke litt mer penger for å få den kvaliteten jeg vil ha (videomessig, som stillbildekamera er det bra nok men ikke fullformat da).

  Svar på denne kommentaren

 5. Knut A. Helgeland

  D90 vs 5D er to helt forskjellige ting, 5DMkII har bedre oppløsning og video komprimering, og på de testklippene jeg har sett; mye mindre shear/wobble problemer, som er det vi også kaller rolling shutter problemer (bilde scannes i linjer fra toppen og ned, så øverste del av bilde skrives før i tid = skeive bilder i panninger).

  K

  Svar på denne kommentaren

 6. Knut A. Helgeland

  @Per Thomas Jahr: Re: 25fps vs 30 fps: NTSC og PAL er verdens videostandarder, NTSC er 29.97 fps, PAL er 25 fps. Du kan konvertere fra 30 fps til 25 fps; enkleste er å kaste hver 5. frame. Det lager synlige hopp i videoen. Beste løsning er å bruke en frame rate converter (hardware eller software) som bruker motion estimation algoritmer. Dette betyr å analysere alle pixlene i bildet over tid, og tokle bevegelser. I tilfellet 30 fps til 25 fps vil man da bruke kun 5 eksisterende frames, og de resterende 20 vil bli generert helt på nytt, da de ligger «innimellom i tid» i forhold til de frames man har tilgjengelig. Det finnes noen veldig gode løsninger for dette, men de er prosessorkrevende, og ingen av dem er helt perfekte (gir små feil i bildet).

  K

  Svar på denne kommentaren

 7. Synes ikke dette var veldig imponerende. Så vidt jeg kan se har ikke kameraet autofokus på video. Noe som kanskje ikke er et problem for profesjonelle filmfotografer – men for vanlig bruk gjør jo dette kameraet tilnærmet ubrukelig. Gjelder så klart også for Nikons D90.
  Videre er kameraet fryktelig stort og tungt.

  Selve filmen er jo bra.. Fin historie med to pene mennesker. Hvor mye «mer» historie skal man få skviset inn på noen få minutter som handler om å få vist frem pene bilder…

  Jeg tipper man hadde fått tilsvarende kvalitet på en D90-film med like raske objektiver som ble brukt her.. Det er de lynraske objektivene som imponerer, ikke kameraet.
  Videre kan en profesjonell fotograf få selv et lommekamera til 200,- til å produsere fantastiske bilder. Dette er ren reklame for Canon.

  (Men ja, jeg har lyst på et slikt kamera selv – og er sikkert litt sjalu innerst inne)

  Svar på denne kommentaren

 8. @Lefse: Poenget med å vise testfilmen min fra D90 var at den har for mye wobbling ved bevegelse. Av det jeg har sett av D5m2 har den ikke det, men i dette demoklippet er det egentlig ikke mye stor bevegelse av kameraet (ikke i noen av Canons demofilmer heller).

  Svar på denne kommentaren

 9. @Lefse 5D Mark II har autofokus også på video, men da basert på annen teknologi (kontrast) enn den normale som går via speilkonstruksjonen. Har testet dette, men ikke godt nok til å kunne si noe fornuftig om hvor bra det funker til normalt bruk. Da må vi nok uansett vente på den endelige produksjonsmodellen.

  Og det er ikke bare optikken som gjør kvaliteten mulig, men også en stor og lysfølsom sensor. Et vanlig HDV-kamera har langt mindre bildebrikke.

  Svar på denne kommentaren

 10. MÅTTE bare kommentere en liten ting…

  Bilder pr sekund og oppløsning har ikke noe med NTSC og PAL å gjøre. Det er bare en forenkling. Har gjort den tabben selv og måtte gjøre litt research på det.

  Jeg bor i Brasil og her kjører de PAL. Riktignok PAL-M, men allikevel… Bilder pr sekund og oppløsning er den samme som i USA. Men det er PAL.

  Men i Europa og USA har man lenge brukt PAL og NTSC synonymt med 25 bilder pr sekund og 30 bilder (29,97) pr sekund. På samme måte som man sier Amerika om USA… Brasil ligger i Amerika. Sammen med en hel mengde andre land. Den fikk jeg servert da jeg kom til å nevne noen av landene jeg har besøkt 🙂 Ikke alltid lett å være gringo!

  Svar på denne kommentaren

 11. Som allerede fastslått av flere: Dette er imponerende videokvalitet. Uante muligheter åpner seg. MEN: jeg skulle gjerne hørt mer lydopptak før er jeg enig i at dette er noe videojournalister vil kaste seg over. Lyden er ekstremt viktig når du jobber med video. Dårlig lyd ødelegger bra bilder. Det er en grunn til at Laforet har kutta ut all I-lyd og bare kjører musikk. Skal dette virkelig kunne brukes utover å lage ferievideoer og ta enkle opptak/intervjuer må du kunne ha vindhette på mikrofonen og kunne koble på eksterne mikrofoner som f.eks en retningsstyrt mik eller en mygg.

  Svar på denne kommentaren

 12. @Tord Kameraet har en mic-inngang, og dermed vet vi at det kan kobles til eksterne mikrofoner og mygger, med eller uten hette. Men vi vet ikke kvaliteten på det som skjer mellom mic-inngang og lagringsmedium. Ennå.

  Generelt er jeg også svært opptatt av hvilke muligheter som finnes for å fange lyd (og stille skarpt) med dette kameraet.

  Svar på denne kommentaren

 13. @ThomasB: OK. Det er jo en viktig forskjell. Blir artig å se de to kameraene sammenlignet i en test. Med tanke på pris er det jo stor forskjell. Nikonfilmen din så veldig ruglete ut ved bevegelse – interessant.

  @Eirik U: Så da har den altså en form for autofokus. Med tanke på prisforskjellen mellom D5mii og D90 så høres det fornuftig ut. Angående størrelsen på sensoren så har du selvsagt helt rett. Den er mer lysfølsom enn D90, men har også betydelig flere billedpunkter – så hvordan dette fungerer i praksis blir vel gøy å se.

  Canon 5Dmii er jo et åpenbart bedre kamera – så får vi se om det forsvarer prisen om man tenker på å bruke det til film…

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg har prøvd flere digitale speilrefleks og valgt å vente litt med å investere foreløpig. Utviklingen går definitivt rett veg! Skulle jeg kunne ønske meg noe måtte det være 50 bilder pr sekund. Uten problemer ved panoreringer. Det eneste som egentlig begrenser disse kameraene er vel oppdateringen/avlesingen av bildebrikken og hastigheten/størrelsen på lagringsmediet?

  Det er vel ikke helt rettferdig å sammenligne disse to kameraene – det ene er et kamera beregnet på amatører, det andre er mere i pro klassen. Jeg gleder meg til det kommer et kamera fra Nikon som kan sammenlignes med D5mkII..

  Svar på denne kommentaren

 15. Knut A. Helgeland

  @Svein (& hei på deg, går det bra der nede), det må da være lov å forenkle litt? PAL og NTSC er jo navn på metoder for analog transmisjon av farge-tv. Du har rett i at PAL-M er basert på Nordamerikansk transmisjonsstandard (med Europeisk-inspirert farge-subcarrier), men den er faktisk unntaket, og brukes kun i Brasil. For å riktig forvirre alle er det også noe som heter PAL-N (Argentina, Uruguay & Paraguay), som er Europeisk transmisjonstype (25fps) med NTSC farge-subcarrier.

  Kanskje er det lettere å si at PAL er basert på 50Hz vekselstrøm, og NTSC er basert på 60Hz vekselstrøm, og at det var strømnettet som en gang i tiden bestemte hvilken billedhastighet man måtte velge. Og for å være bakoverompatibel har man valgt å fortsette å bruke de samme billedhastighetene, slik at DVB og ATSC fortsatt er 25fps/29.97fps.

  Men altså for å være helt nøyaktig: PAL og NTSC var i utgangspunktet benevnelser på to måter å legge til farger til svart/hvitt fjernsyn.

  K

  Svar på denne kommentaren

 16. @Knut re: strømnettet – det er nok det som i sin tid var med å sette formatet her. Sao Paulo har 110V og Goiania, litt lengre oppe i landet har 220V. Men hele landet har 60Hz. Også de med 220V 🙂 Så der var forvirringen total. 🙂 For øvrig står det bra til!

  Ja til variabel framerate og øket fargedybde!

  En annen interessant ide finner du på foveon.com/ . De har bildebrikker som har pixler i tre lag, slik at alle farger kan fanges i samme pixelposisjon. Slik det er i dag må det tre pixler til for å gjøre det samme på andre brikker. Teoretisk sett skulle dette gi Foveon brikkene en 3:1 fordel i oppløsning. Men det er andre problemer så vidt jeg har klart å lese. Interessant stoff uansett. Alle vil jo helst lage den beste brikken selv. Og Foveon har garantert patent på pixler i tre lag, så ingen andre kan bruke denne teknikken… Kanskje en av grunnene til at den ikke er mere utbredt?

  Svar på denne kommentaren

 17. Så 30 fps er greit til å se på web, men hva med når en av avisenes komprimeringsserver gjør om videoen til 25 fps? Det er en konfigurasjonsfil som ligger på en server et annet sted vanligvis, en sånn man ikke endrer for hver gang man skal ha ut noe.

  Svar på denne kommentaren

 18. @ThomasB: Ja, som jeg nevnte er det noen problemer, men teknologien er uansett interessant. Jeg tror den største tabben de gjør er å spille på antall sensorer i brikken i stedet for å snakke om reelle pixler. Jeg er klar over at alle konkurrenter faktisk bruker sensorer, men der er antall sensorer lik antall pixler. Fra det jeg har kunnet fine ut, holder Foveon mer enn mål om du sammenligner med konkurrerende brikker med samme antall pixler. Det Foveon kaller 14 MP har 4,7 MP om du snakker om pixler og ikke sensorer siden Foveon har tre sensorer pr. pixel. Spørsmålet er vel også hvor mye ressurser de klarer å kaste inn i utviklingen av denne brikken. Går visst ikke så alt for fort. Jeg kunne godt tenke meg å se en 21 MP bildebrikke med 3 sensorer pr pixel…

  @Jørgen: Så lenge det er datamaskiner som skal spille av filen så har egentlig ikke bilder pr sekund noe å si i det hele tatt. Det er kun viktig for din oppfattelse av videoen. Og det er derfor jeg ønsker meg muligheten til minimum 50 bilder i sekundet. Men jeg er også veldig enig med Knut i at et utvidet fargerom hadde virkelig vært noe. For ikke å snakke om et øket kontrastområde. Hørte jeg 100 000:1?

  Svar på denne kommentaren

 19. Knut A. Helgeland

  @ Jørgen: Kommer helt an på hvilken avis…

  Jeg tipper de fleste aviser som har nett-tv har kjøpt ferdige nett-tv løsninger, de har sikkert folk som er flinke på IT men sjelden folk som er eksperter på tv. Slike serverbaserte transkoding-løsninger pleier å være forholdsvis enkle, så i tilfelle 30>25fps vil de antagelig bare kaste hver 5. bilde, eller (enda værre) gjøre frame-blending for 20 av bildene. Begge alternativene er standard prosedyrer i enklere løsninger. Mer avanserte serverløsninger som enkoder spesifikt etter info i råfil (feks billedstørrelse, codec, frame rate avgjør type enkoding), og også løsninger som bruker motion estimation er tilgjengelige, men disse er dyrere og ikke spesielt rettet mot nett-tv markedet.

  Så i tilfellet med denne filmen, så ville den antagelig ikke blitt så veldig pen å se på hos en avis.

  K

  Svar på denne kommentaren

 20. 30 fps er av og til et problem, ja. F.eks. iMovie har 25 piksler som standardinnstilling i den norske versjonen, og på noen av eksportmulighetene er det ikke mulig å endre dette.

  Men de som kjøper dette kameraet har forhåpentligvis både råd til og interesse av et mer fornuftig redigeringsprogram.

  Svar på denne kommentaren

 21. Mange nettaviser bruker Aptoma’s løsning for netttv. Disse systemene bruker et program som heter ProCoder som gjør dette. Hvordan det gjør om 30 fps til 25 vet jeg ikke, men det er det sikkert noen som gjør.

  Er det ikke noen mulighet for at Canon’s europeiske 5D får 25fps?

  Svar på denne kommentaren

 22. Vet ikke mer om kameraet enn hav jeg har lest her, men er enig i at dette ser spennende ut. E vel egentlig mest spent hvilke bruksområder dette vil få størst påvirkning på, om vi hovedsaklig får still fotografer som skal begynne å ta video, eller vj-er/tv-fotografer som skal begynne å ta stillbilder. 🙂

  En ting som slo meg er hvordan dette vil påvirke kravet til klippestasjoner, mpeg-formater med lang gop er jo ikke akkurat det letteste å jobbe med for et klippeprogram.

  Svar på denne kommentaren

 23. OK – så er vi enige om at Canon har laget et sinnsykt bra kamera for å ta fantastiske still-/ og videobilder. Men hva med stabilisatoren? Jeg finner ikke noe info på dette hos Canon. Vincent har jo et veldig kostbart oppsett av stativer på statiske og bevegelige mål. Men hvordan er dette kamera som håndholdt?

  Svar på denne kommentaren

 24. @Erik
  Har prøvd 5DII´en et par ganger, og kort sagt vil jeg si at optikk med bildestabilisator nærmest er en nødvendighet dersom en ikke bruker stativ. Aktuelle alternativer er 24-105mm f/4 og 70-200 f/2.8 eller f/4.

  Svar på denne kommentaren

 25. Canon 5DmkII – ISO-monster med HD-video

  […] Laforet har vist at det er fullt mulig å lage høykvalitetsfilm (iallefall rent kvalitetsmessig, vi er vel alle enige om at det er litt å gå på når det kommer […]

  Svar på denne kommentaren

 26. Kan et fotoapparat erstatte et videokamera?

  […] i NRKbeta ble vi svært entusiastiske da vi så at produsentene av tradisjonelle speilreflekskamera begynte å legge inn mulighet for å […]

  Svar på denne kommentaren

 27. Timelapse-stjernen

  […] i 2011, og under kan du se en halvtimes bakomfilm fra festlighetene. Her figurerer både Lowe og Vincent Laforet. Selv om utstyrsnivået her ikke akkurat er dagligdags, gir det mye inspirasjon til deg som ønsker […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.