nrk.no

Enda flere lastebiler: slotMusic

Kategorier: DRM,Fildeling,Mobil & Musikk og lyd


slotMusic – et nytt format fra musikkbransjen. På plast. Hmmm. Hva skal vi si om dette? Eiriks første respons:

«Nå må jeg ta på meg et meget meget åpent sinn, og prøve å forestille meg hvorfor dette skulle ha noe som helst for seg»

Mer om det. Først litt om hva slotMusic er for noe.

Hva er slotMusic?

slotMusic er det nye musikkformatet som er etterfølgeren til LP og CD. På et microSD-kort med 1 GB kapasitet får du musikk i høykvalitets MP3 uten DRM. Bak formatet står fire av de største plateselskapene i verden; Universal Music Group, SONY BMG, Warner Music Group, and EMI Music. Ingen artister er annonsert ennå, annet enn at…

This year’s biggest releases will be arriving on slotMusic. Check back soon for more artist announcements.

I følge The Wall Street Journal (via Yahoo News) er artister som Rihanna, Usher og New Kids on the Block aktuelle.

Hva er bra?

DRM er borte. Det er jippi. 320 Kbit/s MP3 er forholdsvis bra kvalitet. Kanskje kjekt at du får musikken ferdig på et kort og slipper å laste ned fra nettet. Spesielt om du har et abonnement med dyr datatrafikk.

Ok, det var det vi klarte å finne av positive argumenter. Og da prøvde vi hardt!

Hva er dårlig?

Vi er litt lei av de lastebilene. Ja, lastebiler. Hvorfor skal musikk komme på lastebiler? Hvorfor skal musikken legges på plastbiter, kjøres til musikkbutikken, bæres inn i musikkbutikken, kunden kjøre til musikkbutikken, kunden kjøre hjem igjen? Hvorfor?

Når man kan gjøre det så utrolig mye lettere? Last ned!

Musikkbransjen har holdt igjen med å legge ut musikk uten DRM på nettbutikker – men har heldigvis begynt å skjønne litt mere i det siste. Både iTunes, Amazon og en rekke andre butikker tilbyr bra musikk uten DRM.

Beklager, men vi har ingen tro på et format som er fysisk. Dette tror vi like lite på som «Ringles»

Stem: Er slotMusic kult?

Hva synes du? Stem her OG legg igjen din kommentar i kommentarfeltet under:

Vi er ikke de eneste som er skeptiske…

Michael Arrington (TechCrunch): «I wish wish wish I could see the power point presentation SanDisk used to pitch everyone on the idea.»

Om Malik (GigaOm): «Four major record labels have joined SanDisk on this adventure, that is going to end badly.»

Oppdatering: kort innslag om Slot Music fra kulturnytt:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

45 kommentarer

 1. Nei, jeg kommer ikke til å gjøre det – men det er vel ikke idiotisk. Men de er på rett vei. Det holder ikke å bare ha musikken på en CD lenger. Selv kjøper jeg ikke CD fordi hele mediumet kjennes så billig ut, som noe man kunne fått med i Se & Hør for fem kroner ekstra.

  Så om dette har høyere kvalitet i utførelsen så vil jeg si det er på vei til noe. Samtidig ønsker jeg at innholdet jeg kjøper skal spenne seg ut over musikken, jeg vil ha bilder og video også – helst mer. Og jeg kan tenke meg at det er flere som ønsker seg høyere kvalitet enn 320 Kbit/s.

  Svar på denne kommentaren

 2. Tor Erik Gregersen

  Ha, dere slo meg på dette også.

  Slot music må da være siste beviset for at noen ikke burde ha den jobben de har? Nå kan du altså ta med deg musikken hjem, legge den i datamaskinen og så overføre den via datamaskinen til en MP3-spiller. I motsetning til de utdaterte CDene…
  Dett er uten tvil en av de beste mimrevitsene i 2012.

  Svar på denne kommentaren

 3. Det må være de store fine omslagsbildene man kan få plass til på coveret til denne brikken som er den største fordelen skulle jeg tro.
  ser for meg at feks «lift yr skinny fist like antennas to heaven» med «Goodspeed you black emperor» skal gis ut på sånn liten brikke. Hvor skriver man da det? -sånn for å merke den fysiske brikken med hva den inneholder!

  (…jeg ler hele veien til begravelsen…)

  😀

  Svar på denne kommentaren

 4. I det tempoet digitalt salg av musikk øker burde de store plateselskapene tatt hintet og laget den perfekte DRM frie nettbutikk musikken deres fortjener, samt tatt i bruk fildelingsteknologi istenfor lasterbiler!

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg ønsker meg rosa SlotMusic! hahaha for et stupid konsept! Men de får vel U2 til å bli det første bandet, og så tar det av likevel … arrg
  Størrelsen på pakken blir likevel et problem fordi de må legge ved en kikkert så man får synge med på tekstene på coveret til MammaMia

  Svar på denne kommentaren

 6. Kanskje noe for Hafslund? Gaa over fra stroemnett til batteri? Evt gaa over fra vann i krana, til flaske 🙂

  De som ikke har faatt med seg den digitale revolusjonen naa, fortjener aa doe. Saa trist, og saa enkelt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Sålenge man ikke får kjøpt nedlastings musikk i lossless kvalitet og uten DRM så er det ett fett, CD er mediumet for meg. Den dagen man kan få musikk til «fornuftig» pris, DRM-fritt og lossless, da skal jeg vurdere.

  Svar på denne kommentaren

 8. Asbjørn Ulsberg

  slotMusic er et dårligere alternativ enn CD fordi man ikke får musikken ukomprimert. Hadde musikken ligget i WAV- eller FLAC-format, kunne jeg vært tilbøyelig til å mene at det er bedre enn CD, men bedre enn nedlasting vil det aldri bli og jeg lurer på hvor langt inn i det 21. århundre vi skal skride før musikkbransjen skjønner dét. Sukk.

  Svar på denne kommentaren

 9. Robert Grønning

  Fysisk medium har fortsatt et bruksområde som jeg setter pris på, og det er når jeg er ute å kjører bil, og plutselig i en lang høyresving går lei CDen som står i anlegget, da er det digg å bare svinge innom første og beste bensinstasjon, snappe med seg en CD, betale og kjøre videre.

  I det eksempelet vil jeg også sette pris på å gå over fra CD til minnekort, ettersom CDer får tøff behandling av meg i min bil, og et minnekort vil tåle adskillig mer, Sett bort fra at lydkvaliteten går litt ned, ser jeg kun fordeler med flashkort.

  Jeg vil fortsatt ha mulighet til å laste ned musikk digitalt i tillegg til å kunne kjøpe dem i fysisk form. Kanskje det også er sansynlig at platesjappene kan føre en større musikksamling ettersom de kan hente all musikk fra en global musikkserver, og «brenne» det albumet du ønsker på et flashkort mens du står i kassa og betaler, aldri mer «beklager, den har vi ikke på lager».

  Eneste jeg er skeptisk til er at Sony er en av selskapene som står bak, de har som regel store problemer med å gjennomføre noe på en straightforward måte.

  Svar på denne kommentaren

 10. John Kristian Aasen

  ideen er grei, hvis de tilbyr BÅDE komprimert og ukomprimert (med metadata) versjon på brikkene. Evt bare ukomprimert. Jeg vil jo ikke KJØPE noe som har DÅRLIGERE kvalitet enn cd.

  Dessuten er USB kontakter mer utbredt enn microsd kort. Kjerringa har et microsd kort som ved å brette en del av kontakten til side, blir usbkompitabel! Hadde man lansert det på et slikt kort, hadde ideen vært god!

  Svar på denne kommentaren

 11. elvis bling laden

  Som musiker, så vil jeg si at jeg har savna noe sånnt som dette. Musikk sprer seg selvfølgelig med lysets hastighet over nettet, og det er iogforseg tilfredsstillende når jeg vil ha den nye plata til Nas eller Balkan Beat Box. Problemet mitt er; Jeg selger 600 eller 1000 plater personlig, for hånd, på konserter, på pøbben eller rett og slett i parken til venner og sånnt. Jeg kan signere dem, ta folk i hånda, gi folk en ørliten rabatt hvis de kjøper en øl til meg, osv.

  Jeg har vanskelig for å se for meg at jeg _ikke_ i det herrens år 2012 skal gå rundt å pushe skiva for hånd. Det er om personlig kontakt og sånnt. Faktsk så har jeg tidligere forsøkt å undersøke hvor mye det koster å produsere minnepinner med Gatas Parlamentalbum, men det er foreløpig for dyrt for oss å gjøre sjølv, ihvertfall. (en minnepinne, langt under 1 gig koster førti-femti kroner, en CD koster godt under en tier)

  I tilleg så er det veldig fett når jeg er på Reclaim the Streets-gatefest i stockholm å kunne gi DJ’en den nye skiva å be han spille spor fem. Jeg kan ikke godt gi han en nett-adresse, kan jeg vel?

  Jeg har alltså trua. Jeg håper det er USB-port, og idéelt hadde det kommi med en liten innebygd MP3 (eller FLAC) spiller og øreplugger.

  Svar på denne kommentaren

 12. Fyrst: eg kjem neppe til å kjøpa. Eg er ikkje storforbrukar av musikk, den siste eg kjøpte var ein Absolute music før dei runda ti-talet. Men: eg fattar ikkje kva de har i mot lastebilane her. Joda, eg ser poenget om at det er lettare og snøggare og moglegvis meir mijøvenleg om alle hadde nytta Internett til distribuering av musikk og film, men det er jo trass alt ikkje berre musikken eller filmen du betalar for når du kjøper ei plate. Du kjøper faktisk sjølve plata òg, retten til å eiga ein fysisk kopi til å setja inn i ei samling (på same viset som at når du kjøper ein billett til ein konsert, så kjøper du ikkje berre musikken men retten til å sjå og oppleva han i røynda der og då). Eg er filmsamlar, eig rundt 700 filmar på DVD. Eg har òg langt oppi 200-talet på harddisken, men desse ser ikkje eg på som ein del av samlinga mi. Det er ikkje mine filmar – eg har ikkje kjøpt retten til å eiga ein fysisk kopi av dei. Eg betalar gladeleg for å lasta ned ein film viss det berre er for å sjå han, men skal han i samlinga mi, ja, då er det berre plata som gjeld. Slik trur eg dei fleste samlarar tenkjer, anten det er film eller musikk. Trur ikkje det er noka motsetjing å både ha plastplate og Internetdistribuering – på same viset som at både kino og fjernsyn leverer filmar trass i at den skumle nye teknologien med heimevideoar i følgje bransja skulle ta knekken på desse distribusjonskanalane på åttitalet.

  Svar på denne kommentaren

 13. Ærlig talt, nå er det på tide at platebransjen forsvinner. Fort som fy! I vår tid kan artister lansere seg selv billig og enkelt gjennom vevtjenester som feks. tunecore.com/ Der betaler man en mindre sum for å komme på de største nettbutikkene som iTunes, Amazon, Napster, eMusic og flere. Platebransjen ønsker at verden skal fungere slik den gjorde på 50-tallet, noe den heldigvis ikke gjør. Ja til demokratisert musikkdistribusjon, nei til plateselskaptyrani!

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg liker musikk på vinyl jeg. Ikke akkurat miljøvennlig, men man får plass til lange titler og yrkessjåførene havner ikke på ledighetsfylla så lenge jeg bestiller. På en måte så synes jeg at musikken kanskje er blitt en smule for lett tilgjengelig nå til dags. Man får alltid litt mer glede av ting når man har jobba litt for det. Når jeg skal gi ut plate (!) så skal mine platekjøpere jammen meg få sitteredskapet opp av sofaen og ut å bære på tung vinyl. Med lange titler.

  Svar på denne kommentaren

 15. Andreas Ringdal

  Som Robert Grønning sier, så er ikke dette så dum ide fra plateselskapene sin side. Impulskjøp av musikk er en stor inntektskilde og da trenger man fortsatt å være fysisk tilstede i butikkene. En stor del av musikken kjøpes på vei til kassen på bensinstasjonen eller butikken?

  Andreas

  Svar på denne kommentaren

 16. Ronny-André Bendiksen

  Dette tror jeg kommer til å floppe. Mange som skriver at vi kommer til å le av dette om noen år. Personlig vil jeg fortsette å kjøpe musikk på nettet, ettersom det er mye enklere, og sparer miljøet. Dog lurer jeg på hva prisen på et album på SD-kort vil være..

  Svar på denne kommentaren

 17. Robert Grønning

  Kjøp av musikk i fysisk og digital form både kan og vil koeksistere, jeg tror nok ikke noen av disse vil ta over for den andre, men vil (som i dette tilfellet med flashkort) utvikles videre hver for seg.

  Jeg vil minne endel av dere på at det ikke en selvfølge at alle som vil høre på musikk har tilgang til internet, PC eller en DAP. Det er dyrt, og ikke alle har interessert i å bruke disse tingene.

  Det høres dumt ut når endel av dere som foretrekker å kjøpe musikken deres digitalt, begynner å legge dere borti hvordan andre foretrekker å kjøpe musikken sin.

  Svar på denne kommentaren

 18. Dette var gode nyheter! MicroSD er jo virkelig fremtiden. Gleder meg til den første plata kommer i butikken, da skal jeg kjøpe den, en konverter, en usb kabel også Sonys hjemmesnekrede nedlastingsprogram MicroSDalbumDownloader for mac. Håper den er kompatibel med mac OSX.. Well, kanksje jeg utsetter kjøpet. 😉

  Svar på denne kommentaren

 19. Øyvind Solstad (NRK)

  Enig med Delta: Vinyl er kult, det har funket lenge og det er ingen grunn til at ikke de som liker vinyl ikke skal få kjøpe det. Og Robert, det er ingen her – såvidt jeg kan se – som sier at det ikke skal være love å kjøpe musikken på andre former enn digitalt.

  Men er det virkelig noen her som tror at musikkbransjen klarer å innføre en ny standard som ikke er nedlasting? Enten det nå er Ringler, minnepinner, SD-kort eller hva de kommer med neste uke?

  Det kommer aldri til å funke, av den enkle grunn at det for det første vil være altfor få artister å velge mellom. Det er 8,5 millioner låter i iTunes, og så slotMusic med 29 artister. Hvor lang tid vil det ta før de begynner å få et utvalg som når nedlastingsmusikkene til knærne? Lenge.

  Neste punkt er standarden: Minnekort. Hva er det folk skal spille dem av på? Ok, så er det mange som har mobiler med mulighet for SD-kort. Men da må du jo ta ut det minnekortet som alt står der! Det du har fylt med 1400 bilder fra fester og sommerferien.

  Og i bilen, hvor lenge tror dere det går får mere enn en mikroskopisk andel av markedet har kortleser på bilstereoen? Allerede nå har 90% av biler som selges i USA støtte for mp3-spillere. Det blir en håpløs kamp. Det er veldig mye enklere å kjøpe en CD eller laste ned musikken hjemme.

  Og hva skjer når de mobile enheten får wifi og bedre funksjonalitet? Da begynner folk og kjøpe musikken rett på enhetene sine. Jeg satt på en cafe her om dagen og hørte en låt jeg likte. Jeg startet Shazam, fant ut hva den het, klikket meg direkte fra Shazam til iTunes-butikken, klikket «buy» og faktisk før låten var ferdig hadde jeg min egen kopi på min egen enhet. Uten å måtte putte en brikke i telefonen.

  Jeg er brennsikker på at slotMusic kommer til å floppe. Og jeg skulle ønske plateselskapene kunne bruke sine kreative muskler på å lage systemer som gir oss musikkelskere adgang til lett å kjøpe digitale kopier som vi kan bruke på alle enhetene våre: iPoder, mobiler, hjemmeanlegg osv. Ikke smøre på DRM som sperrer enhver mulighet for å flytte rundt på musikken – slik vi gjør med CD- og LP-platene våre.

  Faktisk er det DRM som er det eneste gode argumentet FOR slotMusic. Uten DRM er det et forholdsvis transportabelt format, men jeg mener plateselskapene kunne tjent mye mere om de skjønte at lett tilgang til nedlastet musikk er fremtiden.

  Simon – jeg ser den. Jeg har masse filmer i hylla også. Og CDer. Men i det øyeblikket de er overført til en eller annen digital enhet, så brukes de uendelig mye mere enn når de bare er plast i hylla. Smarte spillelister, «lignende musikk», humør, søk osv. Det er fint å bla i platene og jeg elsker lyden av stift mot vinyl. Men hadde glatt byttet alt sammen mot en iPod eller annen spiller med alt sammen i ukomprimert kvalitet.

  Jeg har forøvrig ingenting i mot lastebiler. Jeg synes bare de kan kjøre rundt på ting som ikke kan fraktes på noe annet enn lastebiler. Musikk fraktes mye bedre på fiber, kabel og i luften.

  Svar på denne kommentaren

 20. (Advarsel: lang kommentar.)

  Må innrømme at jeg også reagerer litt på denne stadige hakkingen på de stakkars lastebilsjåførene, hehe. Klart nedlasting er kommet for å bli, og det er heldigvis flere og flere platebutikker som har skjønt at drm-frie filer er veien å gå.

  Men: Som en av dinosaurene her, altså en som fortsatt liker å kjøpe disse runde plastdingsene (en vane som først og fremst sitter igjen fordi jeg for lenge siden bestemte meg for å ikke kjøpe drm-beskyttet musikk), syns jeg det er bra at de i det minste prøver å fornye den fysiske delen av musikkhandelen. For den tror jeg kommer til å bestå lengre enn NRKbeta liker å tenke på. Bare synd at ideen de har klart å lande på virker såpass ubrukelig..

  I min drømmeverden ville platebransjen heller klart å bli enige om et fysisk format som:
  – Er fysisk stort nok til at det fremdeles har et cover/innpakning/liner notes/whatever som jeg kan studere, og kanskje bla gjennom tekstene/illustrasjoner/turnebilder eller hva det nå er artisten har bestemt seg for å «pakke inn» musikken sin med. (Altså noe som tilsvarer det heftet som man gjerne finner i cd-covere i dag.)
  – Inneholder alle spor i flere formater, både lossless (flac virker spennende, men hvorfor ikke ukomprimert wav i tillegg), og ferdig komprimert i aktuelle formater, klare til å putte inn i din favoritt-spiller (drm-fritt og med ferdig metadata i alle filer såklart).
  – Er standarisert; putter du den i en pc/mac er det en read-only flyttbar disk, putter du den i en hvilken som helst stand-alone spiller så oppfører den seg like enkelt som en cd-spiller gjør i dag, sånn at mormor bare kan sette den i spilleren og trykke spill/neste/forrige/stop. (Og ikke minst, sånn at du dermed også kan kjøpe den på bensinstasjonen og spille av i bilstereoen.)

  Da tror hvertfall jeg at nedlasting og fysisk kjøp burde kunne eksistere sammen i ganske lang tid framover, og dekke hver sine kundegrupper/kjøpssituasjoner…

  Svar på denne kommentaren

 21. «Bak formatet står fire av de største plateselskapene i verden; Universal Music Group, SONY BMG, Warner Music Group, and EMI Music.»

  Dette er ganske slett journalistikk, selv Itavisen har klart å få dette riktig. SanDisk ja, det er de som står bak … og de fire store har sagt seg villig til å teste det ut. Jeg skjønner ikke helt hvordan man kan ta dette i verste mening, musikk på enda flere formater må da være «all good» ?

  Selv står jeg nok glatt over dette formatet, men det kan jo tenkes at noen vil ha det … folk er jo som kjent forskjellige. Hadde de fire store plutselig bestemt seg for å også slippe all musikk på vinyl og voksruller, så tipper jeg ikke lastebiler hadde blitt nevnt.

  «320 Kbit/s MP3 er forholdsvis bra kvalitet»

  Get real, ca 1% av befolkningen hører forskjell på 320kbps MP3 og CD … og kanskje 1‰ har utstyr for å kunne høre forskjellen. Ok, jeg tar disse tallene litt fra luften, men tror ikke jeg tar så veldig feil heller.

  Svar på denne kommentaren

 22. Øyvind Solstad (NRK)

  Ok, Kenta. Point taken. 😉

  «slotMusic is a trademark of SanDisk Corporation. microSD and SDHC are trademarks. Other brand names mentioned herein are for identification purposes only and may be the trademarks of their respective holder(s).»

  Men uten samarbeidet med de fire plateselskapene så eksisterer det ikke noe slotMusic…

  Synes du vi tar det i verste mening? Vi som skriver på NRKbeta er opptatt av at vi skal kunne bruke medier på nye måter. At platebransjen skal tilpasse seg en ny verden. Vi har ikke noe ønske om å forby ting eller at musikk bare skal gis ut som filer.

  Det er bare at nesten hver gang platebransjen kommer med noe nytt – så er det et eller annet format som skal erstatte CDen. Hvorfor det egentlig? CDer funker bra som de gjør, og jeg synes musikkbransjen burde slutt å saksøke kundene sine og heller legge til rette for at flest mulig får kjøpt og hørt musikk på dingsene sine, uten kopibeskyttelse og dårlig lyd.

  Ang. 320 Kbit/s så er NRKbeta en nettside for teknologi. De skriver vi ut fra det ståstedet, og i den sammenhengen er 320 Kbit/s en forholdsvis bra kvalitet. Ikke mer. Jeg hadde vært mer positiv til slotMusic om musikken lå ukomprimert, for det er det jo plass til. En CD rommer ca. 650 MB og en slotMusic-brikke er på 1 GB. Dermed kunne de fint puttet et album ukomprimert på brikken og enda fått plass til tekster, bilder og videoer.

  Svar på denne kommentaren

 23. Petter Bae Brandtzæg

  En viktig årsak til at musikk fortsatt selges i fysisk format er at store deler av befolkningen fortsatt ikke bruker Internett. Dette er selvfølgelig helt umulig å forstå for folk «som oss» som til daglig jobber med teknologiutvikling og følger teknologi trender. Men, faktum er at nesten 25% av den norske befolkningen ikke bruker Internett (og dermed heller ikke kan laste ned). Og, i de fleste andre land i Europa (bortsett fra Nederland og Norden) snakker vi om 50% av befolkningen som knapt vet hva www er for noe.

  Hvis vi går enda dypere ned i materien og ser på hvor mange som faktisk driver med nedlastning av musikkfiler på Internett (alle nettbrukere gjør nemlig ikke det), da snakker vi om en minoritet. Så ja, nedlastning er et alternativ for mange, men for de fleste er det ikke et alternativ.

  Svar på denne kommentaren

 24. Robert Grønning

  Øyvind Solstad:
  1#: Hvis du leser det jeg skrev en gang til, vil du se at jeg heller ikke påstår dette

  2#: Digital distribusjon av musikk er ikke en arvtager til fysisk distribuert musikk. Det er et alternativ.

  #3: Du later til å føre noen av de samme argumentene som engang ble brukt mot overgangen fra kasett til CD. Jeg tror ikke det var så mange artister til CD i begynnelsen heller, og det var nok sikkert mange som fryktet for lydkvaliteten når man gikk over fra analogt til digitalt.

  Kenta:
  Ting utvikles som regel til det bedre, men det ser ut til at lydkvalitet sålangt har vært unntak for denne regelen. Først fra analog til digital, og nå altså til tapskomprimert. Hvorfor skal ikke lydkvalitet kunne utvikle seg samme i samme retning (fremover) som bilde- og video oppløsning?

  —————————————–
  Spørsmålet jeg synes er viktig er om flashkort som medium er bedre enn CD?

  Fordeler:
  * Med tanke på at flashkort har potensielt mye høyere lagringskapasitet enn CD, er det faktisk mulig å overgå lydkvaliteten på en CD

  * Den fysiske størrelsen er praktisk, selv for fremtiden.

  * Man slipper å rippe musikken fra flashkortet om man vil ha den andre plasser.

  * Musikken er korrekt tagget fra distributør.

  * Avspilleren vil innholde mindre mekaniske deler, og dermed være mer robust (ingen hakking) og bruke mindre strøm (mtp. bærbar DAP)

  * Man slipper å bruke så mye tid på å brenne egen musikk på CD da man kan kjøpe flashkort og laste inn musikk på dem selv.

  Ulemper:
  * Utstyr må oppgeraderes for å kunne spille av flashkort.

  * Folk med dårlig syn vil ha problemer med å se hvilket album som er på et flashkort.

  * Det blir vanskelig å skrive albumnavn på egenkomponerte flashkort.

  * Kortene er lettere å rote bort siden de er mye mindre enn en CD.
  —————————————–

  For meg overveier fordelene klart ulempene, jeg sier ikke at slotMusic blir det neste fysiske formatet, men at flashkort er veien å gå videre fra CD.

  Svar på denne kommentaren

 25. Øyvind Solstad (NRK)

  @Petter: Vi er langt framme i nettbruk i Norden, og enda lengre fremme i mobilbruk. Nå finnes det faktisk 104 mobilabonnementer pr. 100 nordmenn. Så om jeg var sjef i et stort plateselskap hadde jeg satt alle ressurser inn på å forbedre både funksjonaliteten og opplevelsen av å kjøpe musikk på mobil.

  Svar på denne kommentaren

 26. Øyvind Solstad (NRK)

  @Robert: Jeg har ingenting i mot at platebransjen forsøker utvikle nye medier for musikk. CDen er vel for så vidt moden for noe bedre. Men jeg tror ikke man får med forbrukerne på et slikt skifte om de ikke opplever at den teknologien som kommer er vesentlig bedre enn den forrige, enten på den ene eller andre måten.

  CDer var vesentlig bedre enn LP-plater fordi lyden var mye bedre og de var mye lettere å håndtere. Samme med overgangen fra VHS til DVD. Jeg tror også mange lar seg imponere over hvor mye bedre Blu-ray ser ut enn DVD men ikke på samme måte som overgangen fra VHS til DVD.

  Det ble gjort noen forsøk med CD-plater med bedre lyd, som floppet fordi forbrukerne ikke så vitsen med litt bedre lyd.

  Jeg tror fortsatt folk kommer til å kjøpe masse musikk på fysiske medier, men har altså ikke tro på at 1 GB SD-brikker med 320 Kbit/s MP3 er det som skal bli formatet vi som står rundt i musikkbutikkene. Jeg tror CDen kommer til å leve i mange år til, og så kommer flere og flere til å kjøpe filer og være strålende fornøyd med det.

  Svar på denne kommentaren

 27. Petter Bae Brandtzæg

  Hei Øyvind. Helt riktig. Alle nordmenn har mobil, men det er langt derfra til å laste ned musikk på den. I 2005 var det 17 % av norske ungdommer som gjorde dette og enda færre blant voksne. Jeg har ingen ferske tall her fra 2008. Men, jeg kan love deg at majoriten av mobilbrukere IKKE laster ned musikk på mobilen.

  Helt enig i at vi trenger bedre funksjonalitet ved kjøp av musikk mobilen, men jeg har ingen tro på at dette vil bli et alternativ for alle…unasett hvor enkelt det blir. Mobil er i hovedsak noe de fleste av oss bruker til sms og å snakke med andre. Jeg har heller ingen tro på at alle vil eller ønsker å ha musikk i et «walkman» format. Platebransjen vil måtte operere med et fysisk format i mange, mange år frem i tid. Hvis ikke vil de ekskludere halve befolkningen fra å kunne kjøpe musikk.

  Ja takk, begge deler. Det ene må ikke utelukke det andre. Fysisk musikk har fortsatt sin funksjon og berettigelse

  Svar på denne kommentaren

 28. Robert Grønning

  @Øystein: Enig i det meste du sier her, slik jeg ser det kan man ikke få suksess med å sette en fast regel om hvilke format og kvalitet som skal lagres på flashbrikken og hvor stor den skal være, men heller at utstyret som skal kunne spille f.eks. slotMusic _må_ støtte et visst utvalg av formater og kvaliteter, og at det ikke er noen restriksjon på hvor stort kortet må være.

  Svar på denne kommentaren

 29. Øyvind Solstad: «Men uten samarbeidet med de fire plateselskapene så eksisterer det ikke noe slotMusic…»

  Det er sant! På samme måte som at iTMS eller Platekompaniet nok ikke hadde eksistert uten samarbeid med de fire store.

  Robert Grønning: «Hvorfor skal ikke lydkvalitet kunne utvikle seg samme i samme retning (fremover) som bilde- og video oppløsning?»

  Ja, takk veldig gjerne … jeg har en hel hyllemeter hjemme dedikert SACD og DVD-Audio, jeg elsker å sette på surroundmixen av Beach Boys sin «Pet Sounds» og å høre Fleetwood Mac «Rumors» i 96 kHz/24 bit. Men folk flest bryr seg ikke om bedre lydkvalitet enn CD, derfor kommer nok den hyllemeteren fortsatt til å være 1 meter.

  Svar på denne kommentaren

 30. Robert Grønning

  Det er en frustrerende situasjon at vi i det hele tatt har problemer med å kjøpe musikk digitalt i ordinær CD-kvalitet.

  Kudos til Nine Inch Nails som i tillegg til å slippe albumet fritt i CD-kvalitet (som FLAC) også slapp albumet som 96 kHz/24-bit (Både som FLAC og WAV) Men det er begrenset hvor mye jeg kan høre på NIN, _litt_ variasjon må jeg ha 🙂

  Surround musikk er også noe jeg veldig gjerne kunne tenke meg

  Jeg tror lydkvalitet blir nedprioritert fordi veldig mange ikke har opplevd hi-fi, og ikke vet hva de går glipp av.

  Svar på denne kommentaren

 31. Jan Erik Gulliksen

  I stede for å kjøpe en SD-brikke med et album. Kunne det ha vært et apparat/stasjon der hvor musikken skal selges for å fylle på ditt media. Dette apparatet har skjerm og navigasjonspanel slik at du kunne velge låter mer mer. og kabler og slots for alle spillere og minnemedier for overføring.

  Her skal det selvfølgelig også være mulig å få kjøpt minnemedier.

  __PATENT___

  Svar på denne kommentaren

 32. Er ikke dette bare en krampetrekning fra en dinosaur?

  Noe må da distribusjonsleddet innen musikkbransjen finne på for å fortsette å forsvare sin rett til å eksistere?

  Jeg tror at på sikt vil distribusjonen koke ned til en «agent» som sørger for å gjøre avtaler med nettbutikker for så å laste filene opp der. I dag er det mulig for alle artister å sette opp distribusjon via nettbutikk.

  Når det gjelder kvalitet er det moro å se at norsk musikk blir solgt i høy kvalitet – 192kHz/24bit og 96kHz/24bit 5.1 surround FLAC – Trondheimsolistene tilbyr disse formatene i tillegg til MP3, SACD og Blu-ray.

  2l.musiconline.no/shop/displayAlbum.asp?id=34188

  Jeg er enig i at det absolutt har sin sjarm å bruke fysiske produkter når man er ute og spiller. Men jeg tror en CD etter hvert vil være den dårlige kvaliteten, og det som tilbys på nett vil være mye bedre. Fysiske produkter vil nok overleve lenge enda, men i bilen har jeg allerede en minijack inngang og kan koble til en helt vanlig MP3 spiller. Og den neste jeg kjøper skal ha USB tilkobling.

  Norden er definitivt i fronten når det gjelder nettbruk. Her jeg sitter nå er jeg en av de heldige som har 200kb ned og 64kb opp. Men det skjer mye på nettfronten over hele verden. Og det som skjer i Norden vil snart spre seg til resten av verden.

  Få her har råd til en datamaskin. Men de er allikevel tilgjenglige på nett via internettkafeen på hjørnet. Og MP3 spillere finnes over alt.

  Svar på denne kommentaren

 33. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg tror du er inne på noe, Petter: Det er en god del av befolkningen som ikke bruker teknologi som internett spesielt mye. Hvis det er disse man skal nå med slotMusic så tror jeg platebransjen bommer solid. Tror ikke bestemor kommer til å kjøpe seg bilstereo med SD-leser med det første…

  I bilen vil jo slotMusic være direkte farlig. Det er ille nok å få skiftet CD om ikke du skal fikle rundt etter masse bittesmå minnekort.

  Mulig dere har hørt det nok ganger, men dette har jeg INGEN tro på. Hold det gjerne mot meg senere men dette kommer aldri til å bli en suksess. Tvert i mot kommer de som satser på gode og brukervennlige nedlastingstjenester vinne. Jeg har f. eks. akkurat kjøpt det nye albumet til Thievery Corporation på Amiestreet. 11 dollar. Ingen DRM. Jeg kan flytte sangene til iPoden, til serveren, til mobilen, Macen – hvor jeg vil. Det tok 10 sekunder å kjøpe albumet og 3 minutter å laste ned. Og lastebilene kunne bruke tiden på å kjøre mat, møbler og andre ting man trenger som ikke går å laste ned…

  Svar på denne kommentaren

 34. Er ikke så sikker på at dette er en dårlig ide, ikke som arvtager til hverken det ene eller det andre, men som noe helt annet:
  * Kanskje vi får standardisert på 1 «micro flash» kort, som støttes av flere HW produsenter (PMP/Mobiltelefoner/Bilstereo/PC/Kamera) slik at vi slipper «24i1» lesere på alt?
  * Dette er ikke et engangsformat (som alle andre fysiske medium har vært) – det kan gjenbrukes, noe som gir brukeren merverdi (ta bilder på på det med mobilkamera? Diktafon på PMP’en?).
  * Det gir enda en mulighet for artister å uttrykke seg på digitalt.
  * Mobilt bredbånd er både dyrt og treigt (Last ned 1 GB med mobiltelefonen, med vanlig prisplan hos Telenor koster deg 12.500,- – for denne prisen får jeg mye plastikk, og stormtrooperene rekker nok frem med den før jeg er ferdig å laste den ned)

  Jeg tror nok at dette ikke blir noen markedsdriver, eller noe paradigmeskifte, men det kan være et bra supplement, men jeg frykter det flopper (selv om det ikke er en dårlig idè 😉 ). (selv om jeg fortsatt ønsker meg ETT standard minnekort for mobile enheter).

  Svar på denne kommentaren

 35. Hei. Interessant at musikkbransjen tenker nytt. Jammen på tide, istedet for å drive klappjakt på enkeltpersoner som laster ned en sang av og til. Dette er noe alle gjør. Men hvorfor Mp3? De kunna da lagt en hel cd i fullt wave format iom. at et minnekort på 1 GB har nødvendigvis større plass enn en cd på 700 MB! Men men, 320 Kbps er da god kvalitet det, men jeg synes at når man betaler for det burde det kanskje koste mindre enn om du kjøper en vanlig cd, som jo har bedre kvalitet enn mp3.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.