nrk.no

Sommeren i slow motion

Kategorier: Musikk og lyd,NRK & Video


P3 har lagd en sak som jeg synes var utrolig kul: Sommeren i slow motion. Parker pekeren over de forskjellige bildene. Veldig fint, ikke sant?

Og så tok jeg meg i å ønske at jeg hørte lyd også…

14 kommentarer

  1. Morsom den der, spesiellet Bjarte.
    Jeg sitter og ser på det nye rutenettet i iTunes mens jeg ser på dette. Når kommer den første animerte coverarten i iTunes ol. mon tro? Det hadde jo kanskje vært litt fett.

    Svar på denne kommentaren

  2. Asbjørn Ulsberg

    Det hadde vært imponerende og bra teknisk hvis det ikke bare hadde vært en dum, binær klump med Flash. Men det er bare en dum, binær klump med Flash, så jeg blir ikke overveldet. Ser man bort ifra akkurat den detaljen, fungerer det jo og ser fint ut. Men for egen del trekker det såpass mye ned at det sammenlagt ikke blir mer enn terningkast 3.

    Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

    Er det virkelig sånn at ALT som er lagd i Flash er elendig i dine øyne, Asbjørn? For et sånt utganspunkt skjønner jeg ikke. Jeg er med på at nettsider til f. eks. skiprodusenter lagd i Flash – der man ikke kan finne en link direkte til det man skal ta vare på, og hvor alt fyker rundt som kaninene på Hovedøya Gressholmen – er noe møl.

    Men at en kul sak som dette skal være en dum klump fordi det er Flash, hmmm… det er å være forutinntatt. Jeg syns det er veldig veldig kult, og helt greit så lenge selve siten er satt opp riktig.

    Svar på denne kommentaren

  4. Ulsberg vil muligens ha noe som er tilgjengelig for alle brukere/plattformer som standardisert markup, men kanskje med javascript-baserte effekter som krydder.

    Selv om vi er kommet langt med javascript-bibliotekene etter hvert, ville jeg faktisk bli imponert om denne kunne implementeres like elegant uten Flash. Men jeg er usikker på verdien av det:

    Vi snakker om videoer uten lyd (hensynet til blinde kan derfor ikke være tungtveiende), ingen tekstlige data som er pakket inn i flashen (hensyn til informasjonstilgang, søkeindeksering og skjermlesere faller bort). Hensynet til de som ikke kan bruke mus for «navigasjon» (musover) er kanskje noe som bør tas med som et argument mot Flash, men problemet der er at ingen «gidder» å lage f.eks. tastebasert navigasjon i Flash.

    Det vesentlige er uansett at denne Flash-dingsen først og fremst er presentasjon og ikke innhold. Det er et leketøy som er morsomt i et par minutter på grunn av effektene. Dermed bør det i dette tilfellet være helt greit å bruke Flash. De som er ute etter selve innholdet burde henvises til en samle-tag for alle sommerens videoer på de vanlige P3TV-sidene.

    Svar på denne kommentaren

  5. Asbjørn Ulsberg

    Jeg synes YouTube er en utmerket tjeneste, Øyvind. Flash fungerer meget godt til video og andre enkeltelementer. Men uten tilbakefall til annet innhold eller mer kreativ bruk av helt standard HTML synes jeg Flash ikke kommer til sin rett og i stor grad blir det overbruk «fordi det er så enkelt».

    Det er etter min mening feil å ikke skulle ha tilgang til innhold fordi det krever en proprietær plugin, uavhengig av hvor utbredt eller ikke denne pluginen er. Jeg er like sterkt imot Silverlight også, hvis det hjelper. Bildene i Flash-applikasjonen her kunne helt fint vært vist frem med vanlig HTML, i det minste som et tilbakefall der Flash ikke er tilgjengelig. Det er enkle og snarveipregede implementasjoner av Flash som er problemet, ikke Flash i seg selv.

    Svar på denne kommentaren

  6. Anders Hofseth (NRK)

    @Asbjørn «fordi det er så enkelt» er en ganske viktig faktor når man har en gitt mengde ressurser. «Belte og bukseseler»-løsninger på innhold med begrenset levetid hindrer oss i å lage noe annet i den samme tiden, så det blir en god gammeldags prioritering.

    Hva man burde gjort i en ideell verden og hva man faktisk kan få til med ressursene man har er ofte et stykke vei fra hverandre…

    Svar på denne kommentaren

  7. @Asbjørn Bare et kontrollspørsmål: Er du klar over at hvert enkelt element i bildet går over til å bli en slow motion-video ved mouseover?

    Dette kunne ikke blitt gjort ved bare HTML-bruk (ser da bort fra animerte giffer), og dessuten forsvarer du jo bruk av flash til video. Derfor mistenker jeg at kritikken kommer på feil grunnlag.

    Svar på denne kommentaren

  8. Asbjørn Ulsberg

    Anders: «Fordi det er så enkelt» ble satt i anførselstegn fordi det ikke alltid er vanskeligere å lage tilgjengelige løsninger med et godt fundament i HTML og CSS enn det er å lage alt i Flash. Dessuten er NRK en lisensfinansiert statskanal som har og også bør ha høyere kvalitetskrav enn komersielle konkurrenter. Det skulle etter min mening bare mangle.

    Nå slaktet jeg ikke P3 sin løsning slik jeg har slaktet andre løsninger, men skrev at jeg ikke ble overveldet fordi det kunne vært gjort bedre. Og «bedre» da fordi det her er snakk om NRK og lista derfor ligger litt høyere.

    Eirik: Det er forsåvidt et rettmessig kontrollspørsmål, men svaret er «ja». Jeg forstår applikasjonen og synes effekten er kul, men er ikke overveldende imponert over implementasjonen. Det er riktig at man ikke klarer å implementere dette med ren HTML, så en kombinasjon av HTML og Flash ville vært nødvendig. Kanskje også litt JavaScript. (CSS sier seg selv.)

    Poenget er at det ikke er nødvendig å bare bruke Flash heller. Det er mange flotte bilder der som kunne gitt mening og merverdi også utenfor Flash og uten bevegelighet ved hover.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.