nrk.no

Google Chrome

Kategori: Internett


Chrome

Hele internettet har boblet over av artikler om Googles nye greie. Chrome, deres egen nettleser. Vi snakker om noe som har blitt skrevet om ca 6255 ganger siden i går.

Mac

Fra bloggernes hjørne på DLD 2008

Og vi har selvfølgelig tittet på dette nye vidunderet. Først og fremst mener vi at det er en tabbe at de ikke lanserer for alle de tre mest kjente operativsystemene med en gang.

Det er ingen tvil om at Windows fremdeles har den største markedsandelen, men det er heller ingen tvil om at markedsandelen til Mac og Linux relativt sett er vesentlig høyere hos de som skriver, blogger og publiserer. I går rant Twitter over av kommentarer om Chrome og veldig mange av dem handlet om akkurat det. Og om ikke annet er Twitter et greit innblikk i hva de som kalles «early adopters» mener. Og det har vist seg at det er lurt å henge inne med denne gruppen. Det er de som anbefaler verktøy for svigermor, bestefar og tante.

Men det kommer. Og har man valgt å være sær må man av og til vente. Jeg kjører både Mac OS og Windows på min laptop og har både eplemaskiner og vindusmaskiner foran meg hjemme og på jobb. Så da var det bare å fyre opp et vindu og teste. Chrome var meget enkelt å installere og du er oppe og kjører i løper av sekunder.

Lovende

Vår lille test viser at dette er en rask, tydelig, brukervennlig og stabil nettleser. Umiddelbart ingen revolusjon, men det er ingen tvil om at dagens nettlesere har blitt litt store og tunge. At de spiser opp minnet på maskinen og at de blir trege dersom man har veldig mange nettsider oppe samtidig. Opera er til tider et hederlig unntak. Men der må jeg innrømme at jeg fremdeles alt for ofte havner tilbake til Firefox fordi enkelte nettsider ikke virker i Opera. Ironisk nok fordi Opera er den nettleseren som følger standariseringen på internett best.

Men det er dette med stabilitet og hastighet Google har gjort noe med. De har bygget nettleseren litt mer som et operativsystem i forhold til hvordan den håndterer minnet i maskinen og hvordan den setter opp prosessene og matematikken som nettleseren tygger på i bakgrunnen mens du leser NRKbeta og ser på video. Å gjøre om adressefeltet til et kombinert adresse- og søkefelt er bra. Skriv nrkbeta.no og du kommer dit. Skriv «norges beste bedriftsblogg» og du får et Google-søk.

Og vi likte umiddelbart at Chrome gir deg noe fornuftig når du åpner en ny tab. Opera har lenge hatt sin «speed dial» som gir deg en side du kan konfigurere selv. Google har stjålet den og gjort den bedre. Med det enkle grep at den setter opp seg selv basert på de nettstedene du besøker oftest.

Når folk kan begynne å lage plugins og utvide funksjonaliteten kan dette bli en meget bra greie. Chrome er lovende. Ingen tvil om det.

Det viktigste

Men man kan jo også spørre seg hvor innovativt dette egentlig er? En ny og litt bedre nettleser. Google skal i følge dem selv ikke være onde. Og rent forretningsmessig skal de enkelt og greit «organisere all verdens informasjon». Men de vil ha kontroll. Før hadde man kontroll i dataverden dersom man eide operativsystemet. Selve grunnbjelken i enhver bruk av datamaskiner. Nå er det vel så viktig å ha kontroll på nettleseren. En maskin som skjuler hele operativsystemet og kun gir deg en nettleser vil kunne gi deg 90% av det du bruker maskinen til. Det er ikke lenge til dette når 100%. Og Google selv har vært en pådriver til dette. Med sin Gmail, Maps og Google Docs. De har noe å vinne på å gjøre opplevelsen i slike tjenester best mulig. Og det vil de gjøre med Chrome.

Men det viktigste og mest spennende blir å se hvordan Google knytter sammen Chrome og Android, deres operativsystem for mobiltelefoner. Og om de før eller siden kommer til å lansere sin egen maskin. Kanskje etter spesifikasjonene til Michael Arrington? Og om de store massene bryr seg om dette i det hele tatt. Ny og lovende nettleser – ja. Revolusjon? Nei.

Om du vil ha mer info får du hele historien her, litt analyse og gode linker her, All Things Digital sin liste over den komplette dekning her og en ikke så fornøyd Walt Mossberg her.

17 kommentarer

 1. Sebastian Steinmann

  Den EULA’n må de jo endre. Er ikke slik verden fungerer. Jeg vil også si at det er et rent mmi(menneske maskin interaksjon)-problem med det faktum at «speed-dail» endrer seg etter hva du er inne på mest. Slike ting bør ikke endre seg.

  Jeg ser aldri på hvilken speed-dail jeg trykker på, for jeg vet hvor de er.

  Nettleseren er også lite oversiktlig når man runder 20 tabs, noe Opera takler veldig fint med flere linjer.

  Svar på denne kommentaren

 2. Google har kombinert Speed Dial og Top 10 fra Opera. I mine øyne er Operas løsning bedre.
  Jeg prøvde Chrome i går og fjernet det etter en time.
  Men for all del, Google kan være inne på noe, så det skal bli spennende å se utviklingen fremover.

  Svar på denne kommentaren

 3. Når du skriver nrk i adressefeltet og trykker enter, kommer du til nrk.

  Gjør du det samme i FF kommer du ofte til nrk.no/ettellerannetradioprogram/artikkelnr54.html
  bare fordi det var undersiden du var sist inne på

  Bare denne enkle geniale endringen er jo vært bytte alene

  Svar på denne kommentaren

 4. Google Chrome virker som en meget god nettleser etter et par dagers test.

  Jeg synes allikevel at det mest interessant med Google Chrome nå er at Ben Goodger, Mike Pinkterton og David Hyatt (alle tidligere sentrale Mozilla-utviklere) nå enten jobber for Apple eller Google på WebKit/Chrome.

  At Opera er den eneste nettleser (utover IE) som ikke baserer seg på en åpen arkitektur og at Chrome i løpet av ett døgn fikk større markedsandel enn Opera er også svært interessant.

  Jeg ville ikke hatt aksjer i Opera i dag for å si det sånn.

  Svar på denne kommentaren

 5. Anders Hofseth (NRK)

  @Tor og andre som måtte bekymre seg for EULA’en er den endret og følgende står nå i den oppdaterte artikkelen Tor viste til:

  «The questionable language has been removed entirely. I didn’t think it was necessary for Google to step that far back, but it’s definitely more in line with the mantra of «Do No Evil.» Based on these changes, I can legitimately say that I recommend the download and use of Chrome.»

  Svar på denne kommentaren

 6. @Henrik: (Om firefox) Det stemmer ikke. Begynner jeg å skrive «Aften…» kommer jeg først og fremst til Aftenposten, deretter til den siden jeg besøker nest oftest på aften… domener, deretter kommer artikler.

  Svar på denne kommentaren

 7. En kort prat om Google Chrome

  […] Undertegnede var en tur innom Østlandssendingen i dag og pratet litt om Google Chrome. For de som ikke fikk lyttet til P1 i østlandsområdet i dag rundt lunsj så tilbyr vi som vanlig klippet her. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.