nrk.no

Den Store Kamerakrigen

Kategori: Uten kategori


nikoncanon.jpg
Det nærmer seg fotoentusiastenes 2-årlige klimaks i form av messen «Photokina 2008» som går av stabelen i Køln mellom 23. og 28. September. I år har rykteflommen, forhåndslanseringer og tekniske spesifikasjoner fløyet veggimellom i forkant av messen.

De to største slåsskjempene er som vanlig Canon og Nikon. Og akkurat her er det duket for en ganske interessant kamp i år.

Både Canon og Nikon har i grove trekk en DSLR-kameralinje som kan deles inn i 3 grupper: «Consumer Cameras», «Prosumer Cameras» og «Professional Cameras». (Canon / Nikon)

Tradisjonelt sett har Canon og Nikon knivet med hverandre om hvem som hadde de beste, festeste, lengste og mest brukervennlige kameraene. Begge de «to store» speilrefleksprodusentene har sin mer eller mindre religiøse fanskare av brukere, og krigen mellom disse leirene er minst like heftig som MAC/PC-krigen.

Nye «Prosumer» kamera

22168_1024x768.jpg
For en tid tilbake slapp Canon nyheten om at de kommer med en oppfølger til det som heter EOS 40D. Ikke overraskende skal denne hete EOS 50D.

EOS 50D har fått 15,1 MPix, automatisk rensesystem, 6,3 bilder i sekundet, HDMI ut, ISO mulighet opp til 12800 og Live View. En helt påkrevet og forventet oppgradering av EOS 40D, verken mer eller mindre. Kameraet har en cropfaktor på 1,6x

Nikon på sin side svarte på tiltale med mer.

25446_d90_front.jpg

Nikon 90D D90 heter svaret som må ha tatt Canon på senga og med buksene nede. Kameraet er spekket relativt likt som Canon’s EOS 50D. Det har 12,3 MPix, kan skyte 4,5 bilder i sekundet, har LiveView, ISO opp til 6400 og støtte for Nikon’s blitzsko-GPS GP-1. Kameraet kommer med Nikons DX brikke, med en cropfaktor på 1,5x. Med andre ord er kameraet spekket veldig likt Canons EOS 50D. Litt lavere på noen av spesifikasjonene.

Nyheten som imidlertid gjør dette kameraet spennende, er muligheten for å ta opp video med det. Så og si alle kompaktkamera har denne muligheten, men da gjerne i lave oppløsninger, og i AVCHD-format. Nikon D90 har muligheten til å ta opp video i høykvalitets HD. Nærmere bestemt 720p med Motion-JPG kodek. Hvor hardt komprimert dette er gjenstår og se. Men Motion-JPG er et format som mye lettere lar seg redigere enn det sterkt komprimerte AVCHD. Det er dermed mer tiltalende for profesjonelle.

Nikon har navngitt muligheten D-Movie, og på skrytesidene er det mulig å se små klipp og lese mer om tanken.

Rent teknologisk er dette helt sikkert et skritt framover. Å ha et godt still/videokamera hvor man kan bruke de ulike og kanskje dyre objektivene man har investert i, høres rett og slett ut som en liten drøm.

Det ser ut som om kameraet har en begrensing på 5 minutter pr klipp, noe som vel ikke er det største problemet, men samtidig ganske så unødvendig.

Enda mer spennende vil jeg si dette er i rent journalistisk perspektiv. Vi hadde tidligere en artikkel fra NAAP i Kentucky, hvor vi fortalte om hvordan fortellerteknikken på Internett er i endring og fotojournalistene i økende grad blander lyd, stills og video i sine fortellinger.

Å ha et kamera som er i stand til å både ta høykvalitets stillbilder og HD-video hengende rundt halsen vil garantert være en utfordring som krever både tilpassing og nytenking. Hva tar man bilder av, og hva skyter man video av?

Nikon har også utstyrt kameraet med en HDMI-plugg for visning av både stills og video på feks en LCD-TV. I skrivende stund klarer jeg ikke å finne ut av om det vil være mulig å få HD video ut av HDMI-pluggen i sanntid. Hvis så er tilfelle kan jo Nikon D90 i teorien inngå i NRK’s billige og små flerkamera produksjonsrigger.

Vi håper å komme tilbake med en test av Nikon D90 rundt spesielt videomulighetene så snart vi får kloa i et kamera eller to. Kameraet vil være tilgjengelig i butikk i Norge i slutten av September.

Fullformat

canon_5d_img_0044.jpg
Det har i lang tid knyttet seg stor spenning til hva Canon gjør med oppfølgeren til fullformatkameraet 5D. Ryktene har bokstavelig talt løpt løpsk, og på www.canonrumors.com er de beste, sykeste og kanskje mest reelle? samlet.

Klarer Canon å slippe et fullformatkamera, med 21Mpix, weather sealing, live view, HD-video og 8 fps til 15.000 kroner?

Lettere farget av at jeg personlig sitter på noen titalls tusen i form av optikk til min Canon krysser jeg fingre og tær – og håper at Nikonforspranget spises opp når Photokina kommer…

11 kommentarer

 1. Jeg skal bytte ut mitt Leica Digilux 3 DSLR og Panasonic HDC-SD9 med ett stk Nikon D90 basert på diverse previews på nettet. Dette ut fra hvor mye og hvordan jeg filmer, og hva jeg trenger på et fotoapparat. Vil kun savne selve optikken på min Leica.

  Svar på denne kommentaren

 2. Martin Bekkelund

  Jeg må si at jeg er spent som en buestreng på oppfølgeren til 5D. Også jeg besitter en ikke ubetydelig samling Canon-objektiver. Mistenker at det kan bli en anstrengt høst for lommeboka, dersom oppfølgeren svarer til forventningene. Dessuten lanseres sannsynligvis Photoshop CS4 den 23. september.

  Svar på denne kommentaren

 3. Selv om de to store leverer interessante kameraer (dvs., Canon ser ut til å henge litt etter for tiden), så er det ofte hva de litt mindre produsentene kommer med på Photokina som kan antyde om hva trendene er.

  Panasonic/Olympus sin Micro Four Thirds standard kan gi noen veldig kompakte kamerar (à la Olympus sine Pen F fra 1960-tallet) med utskiftbar objektiver. Vil de bli lansert på Photokina?

  Det er vel sannsynlig at Leica vil oppdatere sin M8 til å ha «fullformat»-sensor. Det som er mer usikkert er om Cars Zeiss vil komme med en digital utgave av sitt Ikon-kamera, kanskje i samarbeid med Nikon?

  Sony vil garantert lansere sitt fullformat-kamera. Vil Samsung/Pentax gjøre noe tilsvarende?

  Svar på denne kommentaren

 4. Test av Nikon D90 med hensyn på video

  […] For en tid tilbake skrev vi om Den Store Kamerakrigen som bygger seg opp i forkant av Photokina 2008. Et av kameraene vi omtalte der var Nikons nye speilrefleks kamera i “Prosumer” klassen: Nikon D90 […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Det vel ikke riktig at Canon har sluppet en oppfølger til det som heter EOS 40D.

  Canon har kommet med et nytt kamera som heter EOS 50D og det er ikke en oppfølger til EOS 40D. I alle fall hvis man skal tro Canon selv.

  Frank

  Svar på denne kommentaren

 6. terje eriksen

  jeg bruker bare one camera nikon d3 med 300mm fast 2.8 eller 70-200 2.8 vr soom. meget fornøyd tar fordet meste billder i tiff format det beste formatet helt ukomprimert og opptimalisert av d3.n max men den sluker strøm det kan jeg låve dere på fullformat

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.