nrk.no

TinEye – finner bildene folk har stjålet fra websiden din

Kategori: Foto


TinEye eksempelsøk

Din egen etterretningstjeneste. Helt gratis. De siste månedene har jeg testet en ny billedsøkemotor som heter TinEye. Du gir TinEye webadressen direkte til et bilde eller du kan laste opp et som du har lokalt på maskinen din. Så søker TinEye gjennom sin database, som er bygget opp ved hjelp av analyse av bilder på nettet. TinEye påstår at algoritmene deres er i stand til å finne igjen bildet ditt selv om det er sterkt manipulert eller endret.

Jeg gravde meg noen år tilbake i min egen blogg for å finne et bilde som har ligget på nettet lenge og som kanskje noen hadde funnet bruk for et annet sted. Først et bilde av noen dollarsedler. Jeg gir TinEye URL til bildet og ber den søke. Ganske riktig. Dette bildet er brukt flere steder på nettet og TinEye finner dem selv om de er croppet og endret litt på.

TinEye dollarsøk

Desverre for lite

Så prøver jeg med mange andre bilder. Stort sett null treff. Selv for bilder som jeg vet finnes på andre nettsider. Det er helt tydelig at TinEye har samme problem som alle søkemotorer som ikke begynner på G og slutter på oogle. De har en alt for liten database. Men med en større base kan dette være meget interessant.

Etter noen flere tester fant jeg til slutt et bilde som var brukt andre steder i sterkt manipulert versjon. Jeg postet en gang en artikkel med fire bilder tatt på samme sted på fire forskjellige årstider. Da jeg ga TinEye bildet av sommeren returnerte det blant annet et svar som viser at en eller annen har tatt de fire bildene, satt dem sammen og postet den i Worth1000 sin konkurranse om årstidene. Forsåvidt greit nok. En person har tatt mine bilder og laget noe nytt som jeg ikke hadde tenkt på selv. (Selv om han godt kunne spurt og i det minste gitt meg credit for originalbildene…)

Oppdatering:
I kommentarene blir jeg gjort oppmerksom på at bildene mine faktisk er brukt i tre av innslagene på Worth1000 sin konkurranse. Det kan jeg nok være stolt av, men det beviser jo at algoritmen til TinEye ikke er optimal. Den burde ha funnet alle tre variantene av årstidsbildene basert på sommerbildet jeg foret den med.
(Oppdatering slutt)

TinEye årstidene

Vi vil ha mer

Testen vår viser likevel et potensial for TinEye. Men jeg skulle gjerne sett at man kunne si noe slikt som «finn liknende bilder». TinEye prøver å finne versjoner av akkurat det bildet du har lastet opp. Noen ganger har du et dårlig bilde av et eller annet, så har du lyst til å spørre det store internettet om det finner et bedre bilde av samme motiv der ute. Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å laste opp et bilde av for eksempel Eiffeltårnet og bedt TinEye gi meg andre bilder av tilsvarende motiv. Det gjør ikke TinEye i dag. Den leter bare etter versjoner av det eksakte bildet av Eiffeltårnet som du lastet opp.

Det som er mest spennende her er hva vi kommer til å se i fremtiden. Datamaskinene begynner å bli kraftige nok til å kunne gjøre avansert billedanalyse. Da vil man etter hvert kunne lage systemer som analyserer seg frem til ansikter, former, kjente steder, tekst og hva det måtte være i selve bildet. Dette vil kunne gi søkemuligheter og andre spennende tjenester. Noe som er spesielt spennende for NRK, siden vi jobber med å tilby medieinnhold som det i dag er kostbart å indeksere og ganske vanskelig å søke i.

TinEye gikk ut av lukket beta for noen dager siden. Vil dere teste er det bare å lage en gratis konto via TinEye.com

Mer informasjon og en fin liten skrytevideo som forklarer tjenesten finner du på TinEye sin FAQ.

11 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Det har du rett i… Og jeg så ikke det da jeg tittet innom fordi jeg kun lette etter det bildet TinEye fant.

  Skal oppdatere artikkelen. Dette er jo ikke spesielt bra i forhold til TinEye, som påstår at den skal kunne finne all verdens varianter av bildet ditt…

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Problemet er jo at det ikke var jeg som tenkte på å bruke bildene mine i denne konkurransen. Men, det var ikke noen av forslagene basert på mine bilder som vant. Likevel hyggelig at de fikk stjerner og hederlig omtale, selv om jeg ikke fikk noe credit for originalbildene… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Martin Bekkelund

  Konseptet er bra, men kompleksiteten for høy når man må sjekke hvert enkelt bilde for seg. Ideelt sett skulle man kunne taste inn et domenenavn, for så å få en oversikt over alle bilder og domener som benytter seg av bilder fra det angitte domenet.

  Uansett, takk for bra tips. Det gir i hvert fall muligheten for å sjekke.

  Svar på denne kommentaren

 4. Asbjørn Ulsberg

  Jeg har selv brut TinEye en stund og må si meg mektig imponert over søkealgoritmen. Som du nevner er databasen foreløpig for liten, men jeg lukter at TinEye må være et svært yndet oppkjøpsmål for nevnte Google og at de da får langt flere bilder å meske seg i.

  Når det gjelder å finne relaterte bilder tror jeg det kan løses med TinEye sin bildegjenkjenningsalgoritme kombinert med Google sin søkealgoritme for vanlige bilder, med utgangspunkt i søkeord som kan innhentes om et gitt bilde av eksempelvis eiffeltårnet. Her tror jeg en kombinasjon av TinEye og Google sine søkealgoritmer vil kunne treffe spikeren ganske godt på hodet og gi en helt uslåelig bildesøketjeneste på nettet.

  Så la oss da bare håpe at TinEye blir kjøpt opp av Google og ikke av f.eks. Microsoft som garantert kommer til å skusle bort den enorme muligheten som ligger her. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. NRK og innhold for barn på nett

  […] Min fokus var litt om trender på nett og en del konkret i forhold til innhold for barn. Jeg trakk først frem tre trender som foregår akkurat nå. Her nevnte jeg avansert analyse av medieinnhold, blant annet med TinEye som et av eksemplene. Det neste er en økning i bruken av portable enheter. At folk tar med seg innhold. At nedlasting og podcast er viktigere enn noen gang før. Og spesielt i forhold til barn. De eier ikke sine egne portable spillere, men koser seg med innhold i DVD-spilleren i bilen og lydbøker fra mammas iPod. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Tekno episode 3 for de som ikke vil vente til i morgen

  […] saker om dette temaet: Google kjenner igjen ansiktet ditt TinEye – finner bildene folk har stjålet fra websiden din Shazam ID – partytriks for […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.