nrk.no

Hva vil dere ha på nett for barn fra NRK?

Kategori: NRK


NRKsuper

På torsdag førstkommende (28/8) skal jeg holde et foredrag for gjengen som jobber med NRK Super. Jeg kommer til å snakke om trender på nettet, erfaringer fra NRKbeta og noen tanker om hva nrksuper.no bør være. Men vi her i redaksjonen er jo også talerøret til NRKbetas lesere. Direkte inn til ledelse og redaksjoner. Jeg skjønner at NRKsuper.no ikke er rettet mot leserskaren til NRKbeta, men dere har kanskje noen i familien som er i målgruppen? Uansett, dersom dere har noen tanker om NRKsuper.no, så fyr løs!

Fungerer det? Hva vil dere ha mer av? Mindre av? Enkelt og greit: hva vil dere ha på nett for barn fra NRK? Jeg formidler videre på torsdag.

22 kommentarer

 1. Asbjørn Ulsberg

  Jeg synes det er synd at NRKSuper ekskluderer handikappede barn ved bruk av Flash. Mye av innholdet på NRKSuper kunne lett vært tilgjengeliggjort med vanlige lenker i HTML, men er ikke det fordi alle sidene er laget omtrent utelukkende i Flash.

  Riktignok kan Flash også gjøres tilgjengelig, men det er heller ikke gjort, så blinde og andre barn med behov for skjermlesere og tilsvarende hjelpemidler vil ikke kunne nyttegjøre seg av websidene overhodet.

  Spill o.l. er selvsagt ikke mulig å oversette til ren HTML, men menyer og alle andre elementer som helt klart har HTML-alternativer bør enten skrives om til ren HTML og krydres med Ajax (eller SWFObject) eller i det minste tagges skikkelig i Flash slik at tilgjengeligheten økes fra det begredelige nivået det er på nå.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Vågeskar

  Bra kommentar ovenfor; jeg synes det er viktig å være inkluderende.

  Jeg synes dere burde se på hva som virkelig slår an hos barn; for eksempel var Mujaffa-spillet en stor hit da jeg gikk i fjerde klasse på barneskolen (selv om det ikke var myntet på vår aldersgruppe), og jeg kan også huske NRKs nettspill «Odins Øye» fra Etter skoletid-programmet på tidlig 2000-tall. Sats på ting med poengtellere som gir god arkadestemning og en følelse av fremgang (det var få ting som kunne slå det å ha kommet helt på toppen av rangstigen i Mujaffa i kreduttelling).

  Det skal såklart ikke bli et rent spill-nettsted, men sats på interaktivt innhold, og det trenger ikke nødvendigvis å være delt inn etter aldersgruppe heller.

  Og for all del, unngå chatrom, men kanskje et enkelt forum og noen meningsmålinger som barna selv kunne foreslå temaer hadde vært moro?

  Svar på denne kommentaren

 3. Marius Røstad

  Skulle gjerne sett en del forskjellig innhold, her listet opp :):

  1. Ting/seksjoner for forskjellige aldersgrupper (2-4, 4-6, 6-10 eller lignende), designet med den gruppen i tankene, siden de er på veldig forskjellige steder i livet
  2. Spill og oppgaver med et læringsfokus
  3. Film og TV-nedlasting (streaming)

  I forhold til det siste punktet må det i hvert fall være mye gammelt innhold i arkivene som det må kunne gå an å rettighetsklarere. Det er lite min sønn liker å se på mer enn å se på Gulars og Labbetuss fra Youtube 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Torbjørn Caspersen

  NRKsuper er veldig populært hos husets femåring. Men han sliter en del med grensesnittet. Popup vinduer er vanskelige å forstå – «jeg trykker på pilen for å gå tilbake pappa» og noen av filen er forsvunnet slik at han får en noe krypisk 404 side.

  Så mitt ønske er et enda bedre grensesnitt for barn som ikke er veldig nettvante. Hold alt innen for et vindu, ingen popups. Tenk på at de fleste barna ikke kan lese – linker med grafikk eller bilder er mye lettere å huske.

  Fortsett! Som foreldre er det betryggende å kunne slippe de små løs på sider som ikke linker eksternt og som er uten reklame.

  Svar på denne kommentaren

 5. Frode Drønen

  Mye gode kommentarer her. Helt enig med å skille mellom de ulike alderstrinnene. Hadde det vært en idé og lage hele eller deler av nettløsningen i «full screen»? da er det lettere for de minste og ikke klikke på knapper de ikke burde?

  Aktiviteter for mestring, som fargelegging, finne like mm. er gjerne ting jeg ser mer av (uten at jeg har prøvd alle tjenestene ennå). Legg gjeren presentasjonen ut her på nrkbeta, for dette er interessant.

  Svar på denne kommentaren

 6. Gjør nettstedet mer attraktivt for de litt større barna, da de kan gjerne si at det er for barnslig å gå inn på barnetv sider. Kall det gjerne noe annet og/eller skill på større barn og mindre barn. På denne måten kan kanskje det bli enda mer populært blant de minste som ser at de store går inn på nrk sine sider.

  Sats på å være inkluderende.

  Hva med en «liten hjelper». Kanskje barnetv- sjiraffen kunne være en slik som de kan klikke på for å få info og hjelp. En som kan fortelle litt for de minste om hva de skal gjøre og en som de kan trykke på for å få hjelp (istedet for å rope på far og mor). På denne måten lærer de kanskje å søke hjelp selv.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Veldig mange bra tilbakemeldinger her. Keep’em coming!

  @jinlarse:
  Skille mellom små og litt større barn er gjort med «Superbarn» og «Superstor», men kanskje det ikke fungerer godt nok?

  Svar på denne kommentaren

 8. Sonen min på 3 likar små enkle spel med bokstavar, tal og fargar. Kanskje bygge NRKsuper opp som ein widgetplattform med eit sett med default-widgets basert på aldersgruppe…?? Og så kunne ein evnt ta med seg favoritt-spelet/-widgeten til andre (UWA)-plattformar som Dashboard, Vista, Opera, igoogle, netvibes. Med tydelig NRKsuper-design vil ein alltid vite at det er NRK som tilbyr widgeten der ein er. I tillegg kan ein gjennom widgets reklamere for framtidige tv-program osv.

  Svar på denne kommentaren

 9. takk Erik for tilbakemelding: mener at inndelingen ikke fungerer godt nok, hva er superstor og hva er superbarn, men vet ikke hva det skulle være istedet.

  Men kanskje spør heller HVA skal til for å lokke målgruppen til å klikke på rett nettside? Det er ikke selvforklarende hva en 8 åring vil klikke på; superbarn eller superstor. Hvis man klikker på «feil» så blir det kanskje til at man heller går til et annet nettsted? Kanskje åtteåringen har lyst å spille spillene på superbarn og etterpå se amigo på superstor? Kanskje burde inndelingen være på en annen måte, men hvilken?

  Svar på denne kommentaren

 10. Fireåringen min bruker nrksuper.no omtrent like ofte som playhousedisney.no. For meg virker det som han liker å treffe på figurer han kjenner igjen fra Barne-TV.

  Samtidig merker jeg meg at han ofte «roter seg bort» når han er på nrksuper, og blir frustrert. Det forteller meg at sidene ikke er intuitive nok for en fireåring som ikke kan lese.

  Jeg ser også at det er veldig mange spill på sidene, og at kvaliteten på de fleste av disse ikke er over middels. Det burde satses på færre og bedre spill. Jeg vil se eventyr-, strategi- og rollespill for barn, med spennende historier og taleinstrukser. Bruk gjerne kjente karakterer fra Barne-TV.

  Sist, men ikke minst: designet på sidene er koselig, men akk så rotete.

  Svar på denne kommentaren

 11. Petra Helgesen

  Det er mange gode spill på nrksuper sine sider. Bæsjeprinsessa er den nye slageren her i huset. Og det er en god ting at de fleste beskjeder gis muntlig, siden ungene ikke er de sterkeste leserne.

  Det jeg mener er en uting er alle tvsnuttene. Dere kan godt legge ut de beste klippene, men jeg ser ikke hensikten med å legge ut rubbel og bit. Ungene blir sittende å se på alle mellomstikkene til programlederne, noe som er både passiviserende og uinteressant.

  Jeg for min del mener at nett-tven kan ligge et annet sted, som noe vi voksne kan kontrollere, og at de interaktive delene av nettsida er det som skal tilgjengeliggjøres for ungene. De ser nok tv. Når de leker seg med datamaskinen, bør det være aktiv lek, ikke bare titting.

  Men tusen takk for et nettsted som er trygt, morsomt, reklamefritt og på norsk!

  Svar på denne kommentaren

 12. Tittet innom Superbarn. De ulike aktivitetene er ikke helt konsekvente i brukergrensesnitt. Noen brukte lang tid å åpne, men ingen muntlig beskjed til barnet om å vente litt.
  Viktig med muntlige forklaringer og respons istedenfor «pip og plonk». Slik kan alle våre barn også lære seg mer norsk. (også innvandrerbarn).

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg synest at dere også kan ta å legge ut større deler av NRKs barnearkiv, slik at vi «nostalgikere» kan kose oss med barne-tv fra vår egen barndom. Jeg tror mange savner dette tilbudet hos NRK. Jeg har iallefall hørt veldig mange klage på at de savner de barne TV programmene de selv vokste opp med. Hva med en form for tidslinje?

  Svar på denne kommentaren

 14. Hans Petter Birkeland

  Angående det med Flash… sønnen min har fått overta en gammel pc som funker fint til det meste han trenger pc til, men den klarer ikke disse store flashbaserte sidene. Dermed er nrksuper.no utelukket for ham på hans egen maskin, han må evt. bruke en av husets andre til det. Så det hadde vært fint om det gikk an å lage noe «kult» uten å gjøre seg helt avhengig av Flash.
  Man kan selvfølgelig si at det er mitt «problem» at jeg vil resirkulere en gammel pc lengst mulig i stedet for å kjøpe en ny, men jeg tror det er en bra ting. Og hvis noen lurer på om den har et gammelt og usikkert OS, som Windows 95/98: Selvfølgelig ikke, den har Ubuntu 8.04 med XFCE desktop.

  Svar på denne kommentaren

 15. Øyvind Solstad (NRK)

  Siden bæsj nevnes lengre opp…

  «Hvem er det som har bæsja» var en høydare ganske lenge, men det er altfor få dyr og bæsjer der. Det må være flere.

  (OK, det var det rareste ønsket jeg har postet online noengang – mere bæsj)

  Svar på denne kommentaren

 16. Stian A. Giltvedt

  Jeg vil tilføye det som Asbjørn Ulsberg har kommentert om begresninger.

  Det første jeg tenkte på etter å ha lest kommentarer for de handikappene var å sjekke om nrksuper.no hadde web-tv. Fant ut at det var i tillfelle, men har ikke sjekke alt for å se om det f.eks ligger siste barne-tv sendingen der.

  Flott at dere tar opp dette og jeg tilføyer med at det bør også være mulig å ha filmene i tekst også. Nå er jeg usikker om det er tekstet på barne-tv pr dato, men uansett mener jeg at det er dårlig tilbud generelt med teksting på TV og ikke minst på web-tv. Naturligvis ligger det jo teknologi for teksting på TV, men har ikke sett noe utvikling/tilbud på web-tv fronten.

  Til ettertanke så kan det virke at jeg sporer litt av siden målgruppen er mot yngre publikum som ikke leser så mye enda, men er forsatt revelant.

  Svar på denne kommentaren

 17. Nye NRK Super-sider

  […] det også har kommet klare tilbakemeldinger på tidligere her på NRKbeta, vil mengden flashelementer på forsidene bli vesentlig redusert, flash vil kun bli brukt til […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.