nrk.no

NRK, TV2 og MTG starter prøvesendinger med mobil-tv

Kategorier: Mobil,NRK & TV


I samarbeid med MTG er målet at du i løpet av vinteren skal kunne se ni tv-kanaler i Oslo-området via bærbare enheter. Også tidligere har det vært gjennomført prøvesendinger med mobil-tv, men slagkraften blir en helt annen når sentrale innholdsleverandører i Norge nå går sammen om å finne en plattform for mobil-tv i Norge.

Prøvesendinger på mobil

1,4 millioner nordmenn vil ha muligheten til å se tv på bærbare enheter når NRK, TV2 og MTG går sammen om å starte prøvesendinger. NRKs Gunnar Garfors t v og Jørn Jensen gleder seg. Foto: Jon-Annar Fordal/NRK

1,4 millioner kan se

– Det er store fordeler med å teste ut dette i fellesskap. Derfor oppretter NRK sammen med TV2 og MTG et eget selskap, Norges mobil-TV AS, som skal stå for prøvesendinger over en toårsperiode i Oslo-området som rundt 1,4 millioner nordmenn skal kunne ta inn, sier utviklingssjef Gunnar Garfors og rådgiver Jørn Jensen i NRK.

Det er svært sjelden at NRK oppretter selskaper i samarbeid med andre. At det skjer i samarbeid med de andre store aktørene i det norske tv-markedet er enda mer oppsiktsvekkende.

Ingen dørvakter

– Vi vil ha mobil-tv fritt tilgjengelig for brukerne uten noen dørvakt mellom oss og brukerne. Vi tre innholdsleverandører er enige om at vi medieaktørene selv bør ha styringen med dette uten noen mellomledd, sier Garfors.

Mobil-tv til bærbare enheter blir kringkasting på samme måte som til stasjonære enheter. Det betyr at som ved vanlig kringkasting er det ikke noen begrensning i hvor mange som ser på tv samtidig. Den bærbare enheten må ha en mottager som tar i mot signalene og så er det bare å trykke på tv-knappen («fra en til mange»).

Parallelt med nedlastingstjenester

Satsingen på kringkastet direktesendt mobil-tv skjer parallelt med at mobil-tjenestene for å kunne se tv-program i opptak også utvikles. Som kjent er det allerede mulig å se på TV som en nedlastingstjeneste og 3G-telefoni («fra en til en»). – On demand-tilbudet blir stadig mer populært. Også her kommer nye tjenester og muligheter og når vi lenker dette opp til kringkastet mobil-tv får vi et veldig bredt tilbud og mange muligheter for brukerne, forklarer Garfors.

TV for bærbare enheter

Sammen med Jørn Jensen presiserer han at det ikke er bare som mobiltelefon-tv de nye tjenestene er aktuelle. – Dette er mobil-tv som skal kunne sees på en lang rekke ulike bærbare enheter. Mange mobiltelefoner vil ha en slik mottager innebygget, men det vil også en rekke håndholdte spillere og dataenheter. TV for små skjermer kan vi si. Kvaliteten på signalet tilsier at dette er tv for små skjermer og ikke noe alternativ til større skjermer og tradisjonelt tv-mottak, sier de to.

Det er DAB-teknologi og den såkalte DMB-standarden som vil ligge i bunnen for de norske prøvesendingene. Både innholdsmessig, valg av teknologi, utbygningskostnader og mulighetene for kommersiell drift vil bli vurdert i løpet av prøveperioden.

Utbygging i hele Norge

– Målet er å høste mest mulig erfaringer og kunne komme med tilbakemeldinger til Medietilsynet og Post og teletilsynet for at de skal kunne komme med føringer for hvordan mobil-tv kan bygges ut for å dekke hele Norge. Med Norges størrelse, fjell og daler vil det bli et stort løft å gi alle i Norge muligheten til å se tv via mobile enheter, påpeker utviklingssjef Gunnar Garfors og rådgiver Jørn Jensen.

I første omgang er det fem sendere som klargjøres for mobil-tv i Oslo-området. Det vil gi kapasitet til å sende ni tv-kanaler. TV2, MTG og NRK vil disponere tre hver. NRK vil i utgangspunktet tilby sine tre tv-kanaler, men også eksperimentere noe med å legge ut for eksempel nyhetsloop eller P3TV. Selskapene vil trolig også tilby og gjøre forsøk med ulike nedlastingstjenester av tv-innhold via trådløst nett og 3G samtidig som prøvesendingene pågår.

Se ellers «Høringsuttalelse om Norges mobil-tv om digitalt dividende» på regjeringen.no.

10 kommentarer

 1. Spørsmål og svar: Hvorfor velger NRK DMB som mobilstandard?

  […] Er du på Facebook? Nå kan du være «fan» av NRKbeta. ← Fauxtographs NRK, TV2 og MTG starter prøvesendinger med mobil-tv → […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Morten M Wiken

  Hvordan er det med mottakere for DMB? Meningen er vel at dette skal integreres med mobiltelefoner, men magefølelsen min sier at det per i dag ikke finnes så mange telefoner, eller andre enheter for den saks skyld, som støtter DMB.

  Svar på denne kommentaren

 3. Bjørn Unnersaker, PC World Norge

  Er overrasket over at NRK ennå ikke har gitt opp DMB. Det er sikkert hyggelig for Sør-Korea og Ghana å få andre med i DMB-klubben, men er ikke dette å kaste lisenspenger ut av vinduet?
  EU har vedtatt at de går for DVB-H. Det finnes sikkert mange flotte sør-koreanske mobiler med DMB-støtte, men dessverre for oss nordmenn er det nok de samme mobilene som skal selges her i landet som i EU, og de mobilene har ikke DMB. Det står i artikkelen at «1,4 millioner nordmenn vil ha muligheten til å se tv på bærbare enheter når NRK, TV2 og MTG går sammen om å starte prøvesendinger.» Det synes jeg er en drøy påstand, mangelen på håndsett tatt i betraktning.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det viktigste spørsmålet er vel det fra Morten: Hva slags mottakere støtter dette? Må jeg legge juleferien til Korea og kjøpe med meg en rar telefon derifra med Koreansk kontantkort eller finnes det telefoner eller andre dingser på det norske markedet?

  Svar på denne kommentaren

 5. Hvorfor gjør NRK tester med DMB?

  […] Etter at vi postet artikkelen om NRKs samarbeide med TV2 og MTG om testsendinger på DMB, har vi fått mange reaksjoner, som kommentarer på artikkelen, på e-post og i andre medier. Telenor og IKT Norge ved Per Morten Hoff er kritiske til prosjektet. Utviklingssjef Gunnar Garfors svarer her på kritikken. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Har Norsk Mobil-TV AS en nettside? Jeg klarer i hvert fall ikke finne noen, så blir til å spørre noen spørsmål her isteden.

  Blir man lisens-pliktig?
  Vil man måtte betale lisens for en DMB-mottaker? Og vil man trenge å registrere et mottakernummer eller lignende for å motta DMB-sendingene, eller er det helt fritt tilgjengelig?

  Hvilke mottakere fungere?
  Da alle spennende MP3-spillere med DMB fra Korea kommer i en europeisk versjon uten DRM vurdere jeg å kjøpe en koreansk Iriver Spinn og den støtter en DMB-nett som produsenten kaller Korea band III. Vil Norsk Mobil-TV AS bruke nøyaktig samme DMB-løsning som i Korea?

  Svar på denne kommentaren

 7. Med lovverket som vi må følgje i dag må du betale kringkastingsavgift (lisens) også for DMB-mottakarar. Kanskje dette kan vere med på få ein breiare debatt rundt noverande lovverk. I Danmark har det t.d. blitt introdusert medielisens og i Tyskland må du betale ein tilsvarande lisens for visse datamaskiner.

  Ja, det er same standard som vert nytta i Sør-Korea, men frekvensane vi vil bruke her heime (174-240Mhz) er ikkje heilt dei same som i aust. Dermed vil enkelte mottakarar kreve ei enkel mjukvareoppgradering for å fungere i Noreg. Det er fort gjort, men må altså gjerast, så det enklaste er å kjøpe mottakarar som vert selde i Europa. Ei rekkje mottakarar vil vere i sal innan prøvesendingane går på i vinter.

  Og nettstad er i kjømda.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.