nrk.no

Farvel Sesam, hei gul boks

Kategorier: NRK & Søk


nrk.no har hatt et Sesam-drevet site-søk de siste årene, men vi har aldri fått det til å spille ordentlig. Sesam har hatt mange spennende ting på tilbud til oss, men vi har ikke hatt ressurser til å følge det ordentlig opp og resultatet har vært et søk som ikke har vært særlig bra. I vår tok vi en grundig gjennomgang av hva vi trengte og hva andre søk-leverandører kunne tilby oss. Konklusjonen var takk for seg til Sesam og hei til en ny leverandør.

Google Search Appliance (GSA) ga best resultat ifht pris og innsats fra vår side. Nå i sommer har et konsulentselskap og folk fra NRK skrudd og ordnet og i løpet av en uke eller tre switcher vi over.

Den anbefalte og vanligste måten å integrere GSA på, er å bare sette opp burken og så vente på at den langsomt blir smartere. Det høres litt skremmende ut å ikke gjøre masse tilpasninger først, men de vet visst hva de driver med Google, så vi får bare skru på tilliten og lene oss tilbake.

Nysgjerrige betatestere må gjerne gjøre noen testsøk nå før vi kobler ned Sesam og så kjøre de samme etterpå og se om de finner noen forskjeller. I prinsippet skal søkeresultatene bli bedre over tid. må gjerne sammenlikne det gamle og det nye søket, det nye (som foreløpig ser svært anonymt ut) finner du her: http://160.68.206.230.

Når vi får litt mer dreis på sakene, kan vi også gjøre resultatvisningen rikere, se f.eks. hvordan GSA-brukeren MTV gjør det. Noe annet nyttig er det som skjer når du begynner å skrive i søkefeltet i toppmenyen hos f. eks. Apple. Foreløpig gjør vi ingen funky tilpasninger, men med litt flaks har vi ressurser til å gjøre det finere om ikke alt for lenge. Kom gjerne med forslag til kule ting man kan gjøre med GSA.

20 kommentarer

 1. Anders Hofseth (NRK)

  @lucas: «betatester» var egentlig et lusent ordspill på nrkbeta og var ment som en manuell før-og-etter test, men ekte betatestere skal man jo ta imot med åpne armer. Vi skal prøve å få fatt i noen som kan åpne søket for eksterne brukere. Stand by for further instructions.

  Svar på denne kommentaren

 2. Geir Arne Brevik

  Grattis! Ser frem til å holde meg innenfor domenet nrk.no når jeg søker!

  (OG: kan dere fikse 404-videresendingen til «www5» snart? pretty please? jeg kommer til å nevne det i hver eneste kommentar…)

  Svar på denne kommentaren

 3. Svart til Martin Berglund: Yahoo med SearchMonkey har mye bra.
  (Eks med LinkedIn: search.yahoo.com/search?p=STEVE+GANZ+LINKEDIN)
  Ellers er det vel ikke så veldig mange andre møter å gjøre det det. Det er rankingen pluss filtermuligheter som er det viktigste.

  Men det er bedre å ha muligheten for å kunne bruke et filter på de søkeordene man allerede har brukt, enn å måtte begynne å rote seg inn i avansert søk. Det er ikke det at det er så mye enklere, men det er raskere og øker brukeropplevelsen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Hofseth (NRK)

  @Dilbert Nja, det er vel å smøre på å kalle det rickrolling, i høyden en Soft Rickroll, det var jo ingen video som begynte å rulle, kun en tilfeldig valgt artist det sto noe om på MTVs sider.

  Svar på denne kommentaren

 5. Mats Staugaard

  Apple sitt søk er genialt (men det vet du vel allerede Martin?).

  SeeqPod.com gjør noe smart ved å integrere en video og audiospiller direkte i søkeresultatene slik at du slipper å forlate søket (grensesnittet deres er dog dårlig). NRK har jo mye video og lydinnhold som kanskje burde kunne forhåndsvises eller spilles av direkte i søkeresultatet?

  Svar på denne kommentaren

 6. Martin Berglund

  @Mats: Jepp, Apple sitt søkedesign er jeg godt kjent med 🙂 Ulempen med en så fancy løsning kan være (i Apple sitt tilfelle) at alt (resultatsiden) virker litt sirup-aktig.

  Glans, glitter og ++ kommer nok i andre fase 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.