nrk.no

Artikler merket med sted, tid og emneord

Kategorier: Nettjenester,NRK & Video


NRK Trøndelag har merket alle Norge Rundt-innslagene fra Trøndelag fra 1999 og fram til i dag med kartposisjon. Og lagt disse på et interaktivt kart på nettsidene sine.

Norge Rundt kart

Klikk på en markør og du kan se innslaget i boblen eller klikke deg fram til nett-tven vår. Etter hvert vil innslag helt tilbake til Norge Rundt gikk på lufta for første gang i 1976 bli merket og lagt ut.

Norge Rundt innslag

Hvert innslag har dessuten blitt tildelt emneord som beskriver hva det handler om.

Hele NRK

Ok, så satt du ikke og verket etter å finne Norge Rundt-innslag fra Trøndelag på en enkel måte… 😉 Men tenk deg nå at vi gjør dette for alt som NRK publiserer! Alle artikler, videoer, diskusjoner og kommentarer på nettet. Alle tv- og radio-innslag vi legger ut. Værvarslene våre. Hele arkivet vårt – Norges historie i lyd og bilder.

Rett og slett at alt vi lager blir merket med geografisk sted, tid og emneord. Alt sammen på et kart, på tidsliner (som vi elsker her på NRKbeta) eller som en såkalt «tagcloud» eller en emneord-sky (?!) – som denne fra Norge Rundt-sidene til NRK Trøndelag:

Tagclould - eller emneordsky om du vil

Bare tenk deg denne tjenesten noen sekunder. Hva kan du bruke den til?

20 kommentarer

 1. Ideen er god!
  Tenk hvor herlig det ville vært om det også hadde virket på Mac. Får bare opp stillbilder på min Macbook.

  Hva med å videreføre ideen med eksempler på norske dialekter?
  Eksempel: Se Danmarks Radio.
  dr.dk/P1/udmedsproget/

  En god måte å samle Norge til ett rike!
  Hvor er Harald Hårfagre?

  Svar på denne kommentaren

 2. Hvis dere greier å få til en lignende løsning med hele NRK-arkivet med en fornuftig inndeling/kategorisering etter dato/år og emne, må vel nesten det kunne kalles f-a-n-t-a-s-t-i-s-k! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Dan: Kan du utdype litt mer hva du mener med det? Jeg kan se at «Norge Rundt innslag merket med sted og emneord» ikke nødvendigvis er en tjeneste som folk har ligget søvnløse og ventet på…

  Men – et sted må vi begynne – lære oss hvordan vi skal gjøre ting, og finne ut av verktøyene vi skal bruke til det.

  NRK er betalt av folket, og da ser både våre eiere – i form av Kulturdepartementet og kulturministeren – og NRK selv det som en viktig oppgave å tilgjengeliggjøre arkivene våre til dere.

  Det er en diger oppgave, og det er mange tuer foran oss. Opphavsrett. Teknologi. Penger. Tid.

  Hvordan finner du det du er ute etter?

  Den aller største utfordringen er kanskje likevel: Hvordan skal f. eks. du Dan, kunne finne det du er interessert i når du søker i NRKs arkiver?

  Vi mener at å søke – som man gjør på søkemotorer som Google og Kvasir – ikke er nok. Mange ganger vet man ikke hva man skal søke på, og med lyd og bilde er det ofte at ikke emneordene eller annen tekst som er lagret med filene inneholder de ordene du er ute etter.

  Så vi ser for oss at vi må ha flere innganger til arkivet.

  Søk i tekst er den mest opplagte.

  Tidslinjer er en annen opplagt. «Spol» tilbake til det tidsrommet du tror det du er ute etter fant sted, og se om du kan få øye på det leter etter.

  Kart er en tredje. Du husker at det du er ute etter skjedde i et bestemt område i Norge, men husker ikke når eller hvem det var som var med.

  Emneord er en fjerde variant. At vi gir videoer, lydfiler og tekst emneord som forteller hva saken i hovedsak handler om.

  Brukerinvolvering

  Vi har over en halv million klipp på bånd i arkivet vårt. Og tusener på tusener av timer med lyd og radio. Det vil bli en fryktelig stor jobb å gi alle disse filene korrekte metadata.

  Så kanskje dere kan hjelpe oss?

  Kanskje vi skal gi dere anledning til å plassere saker på kartet, eller legge til emneord?

  Hvis du finner en sak der onkelen eller bestemor er med, hadde det vært fint om du kunne plassert saken på kartet, samt å gi den emneord som beskriver stedet osv?

  Vi synes dette er en viktig jobb. Å lage bra radio- og tv-programmer er vår jobb. Å gjøre dem tilgjengelige for dere i ettertid er en like viktig jobb.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg skjønner ikke hva du sutrer over Dan.
  Tenk når du vokser opp og kanskje blir litt intressert i lokalmijøer, om du skal feriere en plass, om du skriver en oppgave om et sted, kort sagt om du skal «grave» litt i historien.

  HVOR fantastisk er det ikke da å ha hele NRK sitt arkiv geotagget ?

  Geotagging er fremtiden for lyd og bilde. Det ser du feks i mange nye digitalkameraer og mobiltelefoner. Det skjer helt automatisk om man vil, og et stort ønske for meg hadde vært å ha hele bildesamlingen min geotagget.

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette var morro å se. NRK er langt fremme med å ta i bruk ny teknologi på nettet.

  Jeg vil ha mer! Ikke bare NorgeRundt, men nyhetsinnslag også takk. Får en lov å gå utover landegrenser også mon tro?

  På nettet havner de beste videoene hos oss via anbefalinger. Vil avstemming og anbefalingssystemer bli aktuelt også for nrk videoer?

  Kart og emneord (tags) er gode alternative måter å finne frem i store arkiv på. Med ‘best likt’ og ‘mest sett’ har vi enda flere.

  Stå på videre!

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Tusen takk, Stig! Et av målene med emneord på innholdet er en bedre «relaterte videoer» og «relaterte artikler»-funksjon.

  «Mest sett» har vi allerede, men skal forbedres.

  Hvis vi får alt vi ønsker til, skal alle videoer merkes, ikke bare Norge Rundt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Linda Christin Halvorsen

  Jeg elsker kart! Synes de er fantastiske som navigasjonsverktøy. De er så visuelle!

  Om nrk skulle tagget alt innholdet sitt i et kart – mye kunne gått inn i et faktisk geografisk kart, jeg ser det – men hvor gøy hadde det ikke vært om dere hadde laget et kart over nrk-universet og plassert innhold deretter? i bunn og grunn er jo ikke det mer enn et visualisert struktur-kart, for all del, men så mye mer stas å navigere i! kanskje. om det gjøres riktig. ser for meg kontinenter og land (level 1 og level 2 i en meny) i størrelser og farger etter mengde innhold og type innhold.

  og om dere virkelig er flinke med metadataene (tør ikke tenke på taggejobben for alle innholdselementer i arkivet, lord oh lord!) kunne brukeren velge karttyper alt etter hvilken inngang de ønsket seg – geografisk sted, type program, sjanger – kanskje til og med generere sine egne kart….!

  så mange muligheter!
  Kos dere!

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  Takk, Linda!

  Om vi legger til emneord til alle artikler – OG lager et API for deling av innhold med brukerne – så skulle det ikke være noe i veien for at dere kan lage slik kart som du beskriver selv.

  Det er en spennende tanke og den kan brukes på mange ting. Det første som falt meg inn, var valg. Vi kunne f. eks. tagget artiklene med parti og publiseringsdat, og så lagd en vifte der partiene er representert på et kart med farger og områder på kartet, f. eks. i en sirkel.

  Så kunne midten være nå, og ytterkanten for en stund siden. Etterhvert som tiden går sklir sakene utover i sirkelen og forsvinner.

  Et annet alternativ er at man lager et kart ut fra saker i valgkampen. At alle saker som er tagget «valg» kommer med, og så plasseres de på et kart ut fra emne, f. eks. «eldre», «skole», «samferdsel» osv.

  Svar på denne kommentaren

 9. Urørt tester applikasjoner til mobil

  […] Det finnes også en case hvor brukerne får muligheten til å finne musikk basert på hvor i landet musikerne kommer fra. Det kan minne om måten NRK trøndelag har merket Norge Rundt-artikler med sted og emneord, men her foregår det på en mobil enhet. […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Linda Christin Halvorsen

  Valgkamp høres ut som et veldig bra case å teste ut nettopp ekstensiv meta-tagging og visualisering. Er det en tid brukeren virkelig vil sette pris på en enkel måte å få oversikt over saker på må det være da – når man vil sammenligne partiene på alle nivåer. man vil være ute etter personer, saker, events (etter tid og steder), debatter og quotes, etc. det som er spennende med visualisering (i motsetning til rene listinger) er jo at brukeren fort vil kunne få et inntrykk av eksempelvis:
  – hvilke saker er det blitt skrevet mest om (større områder på kartet tilegnet en valgsak (skole))
  – hvilke saker hvert parti synes er viktigst (hvert parti er et land, med saker som «fylker» i forskjellige størrelser etter hvor mange uttalelser de har hatt på hver sak
  – og selvfølgelig hvilket parti som er størst, det fine med kartvisualiseringen over er jo at man kan kombinere informasjon – hvert land i punktet over kunne jo lett ha hatt størrelse etter partienes størrelse relativt til hverandre.

  masse å ta av her. knall idé. gleder meg til valgkamp!

  Svar på denne kommentaren

 11. Visualisering av tall – denne gang medaljer

  […] Det er mange måter å visualisere tall på. Vi i NRK jobber med flere måter å vise det store tilbudet vi har, og New York Times er uten tvil et forbilde. Se på denne fremstillingen av hvem som tar flest medaljer i de forskjellige OL bakover. Skjermbildet under er fra OL i Athen i 2004: […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Gjett hva hip-hop handler mest om?

  […] NRK ønsker å finne andre og interessante måter for dere å finne innholdet vårt. Om vi klarer å legge bedre metadata på innholdet vårt (tags, emneord, geodata osv.) og så gir dere et API, vil dere selv kunne lage tjenester som bruker NRK-innhold på nye måter. fleshmap hip hopDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Dersom dere legger til emneord hadde det vært fint om dere hadde hatt en liten klassifisering av type emneord. Skille mellom person, organisasjon/bedrift og emne hadde vært fint. Slik det er i dag er det vanskelig å vite forskjellen mellom hva som er personnavn og hva som er et vanlig emne. Vi vil jo ikke at artikler som er merket med personen Sputnik kommer opp som en relatert artikkel til satelitten Sputnik…

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Absolutt, Marius. En av de viktigste jobbene vi må gjøre er å lage en struktur i emneordene, slik at det finnes forbindelser mellom ting. Hvis du tagger en artikkel «Astrid Lindgren» så skal systemet vite automatisk at hun også er fra «Sverige» og er «forfatter» og at hun levde fra 1907 til 2002.

  Og takker du en artikkel med «Hove 08» så vet systemet at dette forgikk på Hove i et bestemt tidsrom sommeren 2008 osv.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.