nrk.no

Den perfekte hypen?

Kategorier: Gadgets, Markedsføring & Mobil


10072008923.jpg

Kunstnernes hus, Oslo. 10.07.2008 klokken 19.00. En 100 meter lang kø strekker seg fra inngangspartiet og nedover Wergelandsveien, rundt svingen og inn Linstows gate. Hundrevis av feststemte mennesker, spesialinvitert av Netcom for å overvære verdenslanseringen av iPhone 3G.

10072008924.jpg
De siste 20 meterne er teppelagt med orange løper for anledningen. I døra sjekker avmålte og litt strenge vakter i svarte dresser om navnet ditt faktisk står på lista.

Inne i lokalet serveres drinker med navn som «Big Apple» og «Sweet Apple». På scenen står «Heroes and Zeroes» og underholder med tidsriktig rockemusikk.

10072008926.jpg

Klientellet er en harmonisk blanding av Telecom-eliten, Netcom-samarbeidspartnere, media og heldige Netcom-kunder.

Smalltalk. Shitchat. Rykter. Nye venner. Gamle venner. Alt for å få tiden til å tikke litt kjappere mot midnatt, og de 200 orange Netcom ballongene som henger i et nett over dansegulvet.

10072008925.jpg

Rett før midnatt skrider markeds-ett-eller-annet i Netcom opp på scenen, lirer ut av seg det markeds-ett-eller-anneter bruker å lire ut av seg, og forteller oss det alle allerede vet:

Hver ballong i nettet representerer en forkjøpsrett på en 8GB iPhone 3G. Kun gyldig fredag 11. juli mellom 8 og 18.

Klokken er slagen. Det dras i tauverk og nettet åpner seg. Kaoset er tilnærmet fullkomment. Briller knuses, lommebøker forsvinner, ballonger sprekker, folk hyler og jubler. Alt for å få kloa i en ballong. En Netcomforkjøpsrettballong. En rett til å kjøpe en mobiltelefon.

11072008931.jpg

Utenfor Telebutikken ved Byporten kjøpesenter i Oslo har de aller ivrigste av menigmenn uten festinnbydelse allerede stått 3 timer i kø. Klokken 02.00 rapporteres det om 30 ivrige kjøpere i den samme køen. Det er fortsatt 4 timer til Telebutikken åpner dørene.

11072008932.jpg

11.00 fredag formiddag er det tomt for 16GB modellen. Køen utenfor Telebutikken ved Byporten er fortsatt 30 meter.

Også i det store utland og i resten av kongeriket koker det utenfor butikkene.

Hypen er fullkommen. Netcom har lyktes.

Det smiles nok hele veien til banken der i gården…

33 kommentarer

 1. Elsker også formuleringen i denne artikkelen! Veldig bra skrevet!
  Henger meg på @Christoph Schmitz «En rett til å kjøpe en mobiltelefon.» 🙂 Apple har klart det – og Netcom blir med på lasset!

  Svar på denne kommentaren

 2. Ronny-André Bendiksen

  Det poppet inn en og annen iPhone på NetComs nettbutikk lenge etter de var «utsolgt». Selv fikk jeg tak i en fra nettbutikken rundt 12.30. Vet ikke om jeg gleder meg til å få den, eller om jeg angrer på det spontane kjøpet, siden jeg har en første generasjons iPhone fra før.

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå er jeg Windows-admin by force (jobb) og Mac-bruker by choice (privat), og dermed blir vel kommentaren min kategorisk avfeid som «fanboyism» — så du kan dermed stoppe å lese ved første punktum hvis du tilhører FUD-erne. 😉

  Det som havner litt i bakgrunnen når så mange fokuserer på «hype» og «fanboyism», er at iPhone faktisk er en skjellsettende håndholdt datadings. Det kan ingen med vett i behold bestride. Og selv om den har mange mangler, er programvaren såpass mye bedre enn hva dette markedet så langt har tilbudt brukerne at jeg ikke har noen problemer med å forstå oppstyret.

  Derfor har jeg vanskelig for å skjønne at NRK — som jeg vurderer minst ett nivå over tabloidpressen — tar den billige fanboy/hype-veien. Det kan dere vel overlate til IT-avisen? 🙂

  (Det hadde selvsagt vært bedre om disse folkene stod i kø for å hjelpe sultende i Etiopia, men i et samfunn hvor kapitalismen dominerer er ikke det å forvente..)

  (Når) er NRK klare for å levere mobilt medieinnhold til iPhone OS, forresten? Jeg har ikke prøvd verken iPhone eller iPod Touch, men jeg spør nå likevel siden jobben skal kjøpe meg en til uka.

  Apropos: På slutten av 90-tallet hadde en eller annen kjede fjottpris på PlayStation (1) til de første ti kundene en dag (tror det var ti, men jeg husker ikke, og prisen husker jeg heller ikke, men vi snakker 50-75% rabatt). De hadde også gode priser på spill og tilbehør, visstnok. Butikkene åpna klokka sju den dagen, og mange hadde stått i kø siden kvelden i forveien — deriblant meg, som var student på den tiden (jeg var nummer sju i køen eller.no). For en PlayStation! DET var hype, det! 😀

  Svar på denne kommentaren

 4. Marius Arnesen (NRK)

  @Uno: Nå er det vel slik at vi ofte skriver om det vi synes er mest sentralt med både ny og gammel teknologi her på NRKbeta.

  I iPhone 3G’s tilfelle er det, trist nok, slik at noe av det vi finner mest spennende er akkurat markedsføringen av produktet. Å putte GPS og 3G inn i en mobiltelefon er jo ikke akkurat revolusjonerende i våre dager.

  Siden du trekker inn IT-avisen, kan det nevnes at de i forbindelse med iPhone 3G har skrevet flere gode artikler hvor de har valgt å sette fokus på hva som rent teknologisk og brukermessig er nytt med iPhone 3G. Det har ikke vi valgt, men ser ikke bort fra at vi kommer tilbake med flere artikler på de nye tjenestene (MobileMe og AppStore) når vi har fått testet disse litt mer inngående.

  Om det er mer eller mindre tabloid å snakke om markedsføring og hype, kontra en mindre teknologisk oppgradering, må man jo gjerne mene noe om.

  Vi jobber for tiden med tjenester fra NRK som skal være tilpasset iPod/iPhone bedre, uten at vi kan gå mer i detalj akkurat nå. Spørsmålet kan vi jo stille tilbake til dere som bruker oss:

  Hva ønsker dere dere mest fra oss til iPhonen deres?

  I mellomtiden er det vel på sin plass å skryte litt av VG som har fått opp en svært så lekker side for iPhone: http://www.vg.no/iphone

  Svar på denne kommentaren

 5. Ronny-André Bendiksen

  @Marius Arnesen: Vil gjerne ha tilgang til NRKs nett-TV fra telefonen, om det lar seg gjøre.

  Angående VGs iPhone-side. Det er jo bare vanlig VG uten menyer og reklame? 😛

  Svar på denne kommentaren

 6. Knut A: Dagens beste setning – utan tvil. 😀

  Har sjølv allereie førstegenerasjonsmodellen, så eg er nok ikkje ein av dei som tilbringer natta på betonggulvet utanfor telebutikken. Gleder meg derimot veldig til at PwnageTool2 kjem ut, slik at eg får tatt i bruk push-funksjonaliteten i 2.0 firmwaren.

  Takk for ein veldig underhaldande tekst, Marius A.!

  Svar på denne kommentaren

 7. «I mellomtiden er det vel på sin plass å skryte litt av VG som har fått opp en svært så lekker side for iPhone: http://www.vg.no/iphone»

  Som er en side som fungerer utmerket på andre mobiltelefoner også, mye bedre enn http://mobil.vg.no/ – Så noe godt kom det ut av iphone3g lanseringen i norge, selv om vg.no ikke er siden jeg setter mest pris på i dette formatet… nrknyheter.no/m kunne vært «slik»…

  (Fikk «nesten» vgTV til å spille på min SEMC mobil, men den har litt for lite omph – lyd hakker, og video er slideshow)

  Svar på denne kommentaren

 8. turn.self.off

  kan ikke riste av meg følelsen av at det hele er mikrostyrt av apple, og netcom bare funker som ett medium for denne styringen.

  alt til syvende og sist lagt opp for å skape den rette opplevelsen for kunder, journalister og tilfeldige observatører…

  Svar på denne kommentaren

 9. Tilgang til NRKs nett-tv på iPhone hadde vært flott. Både direkte og arkiv. Bruker i dag Dagsrevyens podkast.

  Angående VGs iPhone-side: De har jo linker til VGTV som krever flash… Funker veldig dårlig på min iPhone ihvertfall.

  Svar på denne kommentaren

 10. August Lilleaas

  Synes NetCom/Telebutikken gjorde en ganske dårlig jobb. De hadde en premierefest på Kunstnernes Hus hvor man måtte være 22 og søke om å få lov til å komme. Den virkelig harde kjernen stod i kø ved Byportens inngang via Oslo S (og senere, ved taxiparkeringen på Oslo S).

  Og hvordan ble vi som stod der, fra elleve-tiden på torsdag kveld, behandlet? Ingen informasjon, ikke noe opplegg, ingen ting. Vi ble nødt til å lage vårt eget kølappsystem for å holde orden på rekkefølgen når vi måtte ut og inn av Oslo S da det stengte i halv to-tiden. Ikke før butikken åpnet klokken 06:00 på morgenen så vi en Telebutikken-ansatt.

  Jeg synes absolutt NetCom/Telebutikken burde vist seg for kødeltagerne mens køen pågikk. Konkuranser med iPhone-relaterte premier, musikk, mulighet til å kjøpe noe å spise/drikke (heldigvis var det en døgnåpen Statoil i nærheten) etc. I det minste sørget for at køen var praktisk gjennomførbar (noe vi ordnet selv med nevnte kølappsystem).

  Dog, vi hadde det veldig fint i køen, og det var veldig god stemning der. Og til slutt fikk vi oss jammenmeg en iPhone også! Men vi sitter igjen med følelsen av at NetCom/Telebutikken ikke bryr seg om fansen like mye som Apple. De hadde en sjanse til å vise at de var Apple-kule, men det klarte (ville?) de ikke.

  Svar på denne kommentaren

 11. Ronny-André Bendiksen

  Telebutikken blir aldri så kule som de ekte Apple-ansatte. I USA kommer de jo ut i køen og deler gjerne ut t-skjorter, snakker med folk i køen osv, og skaper hyggelig stemning.

  Litt rart at nettbutikken ble utsolgt på 1 minutt. Et tips fra en NRKbeta-leser via Twitter fortalte det poppet inn en og annen telefon i nettbutikken, som gjorde at jeg fikk kjøpt en 16GB iPhone 3G rundt kl 12 på dagen.

  Jeg la også merke til et par ting med VG Nett sine iPhone-sider, de har ikke noe hjemmeikon til siden, og de har ikke titler på sidene sine. (Sidene heter Uten navn).

  Svar på denne kommentaren

 12. Viktig « Katrines Rom

  […] Kjære Linda. Det handlet om en telefon. Slangen av mennesker som skulle inn i Kunstnernes Hus vår venninne torsdagskveld skulle feire en telefon. En telefon. Ja, så vet vi kanskje likevel best på en torsdagskveld i sommer-Oslo. […]

  Svar på denne kommentaren

 13. While I’m waiting — Christoph Schmitz

  […] While I’m waiting for Jens Anders to have a look at why fasp is down I decided to write a small rant about the iPhone hysteria. Although the hysteria has calmed down a bit, and the topic already been over debated since day 1, I just can’t help myself. The paradox is that by writing this I’m part of boosting the iPhone hysteria. NRKbeta covered the iPhone launch party in Oslo and summed up it may be put quite nice: “People waiting all night in line for the right of buying a phone”. I just don’t get it. It even doesn’t have the “wow factor” anymore. Yes, iPhone has some features that are quite nice and good. However all in all it’s totally overrated in my opinion. What does it have that the N95 doesn’t have except larger display, slicker menus, shorter battery lifetime, no multi-tasking and completely locks you down to Apple? And I’m not that sure that the interface is that much better. You can’t cut-n-paste? […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Plx, om nrk spesialtilpasser innhold til iphone må de væresåsnill å spesialtilpasse innhold til nokia, se og htc også.
  Men ja det hadde vært sweet, eller vent litt
  dere ønsker å kunne se video fra nrk.no på iphone ?
  Det fungerer allerede på htc om du har litt vett.
  Kanskje iphone er litt overhypa ?

  Svar på denne kommentaren

 15. Øyvind Solstad (NRK)

  NRK har allerede wap.nrk.no med innhold for mobiltelefoner. Hva slags tilpassing til Nokia eller HTC er det du ønsker deg?

  Video fra NRK blir lettere på ALLE mobiler når vi switcher over til H.264 som du kan lese om her på NRKbeta.

  Som en teknologikommentator sa om iPhone: «Den har fått mere presse enn da Hitler invaderte Polen». Skjønner hva han mener.

  Samtidig er det den mest fascinerende gadgetsen undertegnede har tatt på noen gang. Jeg skjønner hvorfor folk har helt av skaftet. Det handler verken om drit kamera eller MMS. Men et produkt som er helt i en egen divisjon i brukergrensesnitt og følelse.

  Egen artikkel om dette kommer!

  Svar på denne kommentaren

 16. Toralf Sandåker

  Jaja, sånn kan det gå med uredigerte nettdebatter. Nå har en annonse, riktignok ganske fånyttes, siden den er uten avsender, fått stå her i temmelig nøyaktig tre timer i skrivende stund. Hva koster en slik annonse på NRK Beta til vanlig?

  😉

  Svar på denne kommentaren

 17. Anders Hofseth (NRK)

  NRKbeta er i det daglige annonsefri, så NRKbetas eneste annonse er meget eksklusiv og umulig å prissette. Vi anbefaler dere likevel ikke å handle med annonsøren over (eller andre spammere).

  Her har en serie ulykkelige omstendigheter konspirert – Marius Arnesen (som er den som får automatiske oppdateringer på nye innlegg på denne posten) er på ferie i en helt annen tidssone, mens Øyvind Solstad er syk hjemme. Adminrettighetene på beta har litt lav truck count og det skal gjøres noe med om ikke for lenge. Bruk deres sunne vett i mellomtiden.

  Truck count: http://bitsnwidgets.com/2008/06/26/TruckCount.aspx

  Svar på denne kommentaren

 18. Øyvind Solstad (NRK)

  @Toralf: Utrolig billig poeng. Kjempebillig. Vi har det siste året fått over 6 000 kommentarer og nesten 80 000 forsøk på spam. 6-7 av spammene har havnet «på lufta» og du fant et av dem på en dag da tilfeldigvis alle som kunne fjernet dem var off av forskjellige grunner.

  At 0,00875 % av spammen havner på lufta er vi godt fornøyd med, og vi kommer ikke til å manuelt godkjenne 20-30 kommentarer om dagen for å unngå en opplagt spam hver 52. dag.

  Så viser jo dette at vi trenger bedre rutiner, og det fikser vi alt i dag.

  Spammen er forøvrig nå fjernet. Den lå rett over Toralfs innlegg.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.