nrk.no

NRK død om 75 år? Hva skjer de neste 5?

Kategorier: Nettkultur, NRK, Radio & TV


1933

Om Reiseradioen hadde vært på lufta i 1933, hadde dette kanskje vært klærne lytterene hadde feriert med. Bilde fra Skottland i 1933, CC-lisensiert av Charlie Dave

NRK 75 år

I år er det 75 år siden NRK ble stiftet. Det var det private Kringkastingsselskapet AS som stod for programvirksomheten fra starten i 1928 (de som sendte dansemusikk i kategoriene «studio» og «hotel»…). Da Stortinget 24. juni 1933 vedtok opprettelsen av Norsk Rikskringkasting, gikk de ansatte i Kringkastingsselskapet AS sammen med tilsvarende selskaper i Bergen, Tromsø og Ålesund inn i den nye statlige institusjonen, som fikk enerett på kringkastingssendinger i Norge.

Du kan lese om NRK gjennom 75 år på NRKs informasjonssider, med blant annet lydklipp og historien om NRKs organisasjon, programmer og bygninger.

Overlever ikke 75 år til

Dagbladet spurte i går fem medievitere og politikere om NRK overlever de neste 75 årene. Fasiten ble to ja, en 50/50 ja/nei, et nei og et «vet ikke». Dagbladets Andreas Wiese sier «Det er vanskelig å spå så langt fram i tid, så det ærlige svaret er: Det vet jeg ikke!».

Ja, det er vanskelig å spå 75 år fram i tiden! Sykt vanskelig. For 75 år siden hadde ikke folk hverken radio eller tv. Internett var ikkke oppfunnet. Svært mange hadde ikke strøm og heller ikke vann hjemme. Det var rett og slett en annen verden enn i dag, og det er neppe noen grunn til å tro at forskjellen mellom 2008 og 2083 skal være mindre enn mellom 2008 og 1933.

Hva med de neste 5 årene?

Derfor er vi mere nysgjerrige på hva som skjer de neste 5 årene. Her er tre spørsmål til dere, hvorav ett (og et halvt) er rappet fra Dagbladet.

1) Hva er den største utfordringen til NRK de neste fem årene og hvordan skal vi løse den?

2) Du er kringkastingssjef i 6 måneder. Hvilke fem ting bestemmer du?

3) Hva er ditt beste minne fra dine år med NRK?

13 kommentarer

 1. Espen Olsen

  1) Å gjøre alt NRK produserer 100% fritt tilgjengelig _og_ samtidig være den foretrukne distributøren av dette materialet.

  2)
  I) TV-lisensen skal betales over skatteseddelen, på den måten spares en del frustrasjoner + kostnader til kontrollører.
  II- V) Mer penger og folk til NRKbeta!

  3) Gullrekka med familien på hytta 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. August Lilleaas

  1) Aner ikke =/

  2) Mye mindre egen-reklame mellom programmene. Gi opp nyheter på nett (de dedikerte nettavisene er mer omfattende og oppdateres oftere). Gjør (eller, bestem at skal gjøres) NRK-arkivet åpent og fritt tilgjengelig, gjerne i flere formater (.mov, .wma, .ogg, .mp3, .flac, .flv i flashspiller på websidene…), ikke bare et enkelt format. Lagringsplass er billig.

  3) Harald Eia og gjengen. En del fine musikkprogrammer, både innkjøpte ting og hovedscenen etc.

  Ikke så velskrevet og gjennomtenkt, kanskje. Oh well, jeg lar det stå til.

  Svar på denne kommentaren

 3. 1. Åpne formater, være den beste på å nå folk over alt. NRK får flest øyne (eyeballs) på seg fordi det blir lett å dele det de har.

  2.
  a) Slippe til nye stemmer i fler kanaler.
  b) Wikiradio – radio produsert av lytterene
  c) Mer Kurer!
  d) Mer samarbeid med BBC om nyheter og naturprogram
  e) Få avtale med BBC om at deres arkiv også skal være tilgjengelige i Norge

  3. Hørte på IRMA1000 mens jeg hadde verdens kjedeligste jobb

  Svar på denne kommentaren

 4. 1) Hva er den største utfordringen til NRK de neste fem årene og hvordan skal vi løse den?
  – Finansiering. NRK burde finansieres over skatteseddelen.
  – Tilgjengelighet. Alt av NRK-produksjoner burde være tilgjengelig for alle.

  2) Du er kringkastingssjef i 6 måneder. Hvilke fem ting bestemmer du?
  – Kutt satsning på komersiell «mainstream» underholdning, ikke forsøk å konkurrere med komersielle kanaler.
  – Sats mer på å være en folkeopplyser enn en underholder. Direktesendinger fra Stortinget er bra. Dokumentarer, debattprogrammer à la dagsnytt 18 likeså.
  – Flere nisjeprogrammer som ikke hadde kommet på skjermen dersom seertall var viktigst.
  – Økt satsning på nett. Mer brukergenerert innhold. La folk opprette blogger, wikier og lignende på nrk.no.
  – Gjør nrk.no 100% reklamefri.

  3) Hva er ditt beste minne fra dine år med NRK?
  – Lille Lørdag! … Og tippekampene fra england

  Svar på denne kommentaren

 5. Martin Bekkelund

  Først, gratulerer med dagen! Dere gjør en strålende jobb. Kvaliteten på programmene er jevnt over bedre enn konkurrentene og innholdet har tatt seg opp fra finsk fjernsynsteater enkelte av oss har vage minner fra.

  1. NRK finansieres i dag gjennom lisensinntekter. Disse har alltid skapt debatt. Vil fremtidens digitale mediabrukere være villige til å betale for lisensen? Videre blir digital tilgjengelighet og åpne standarder noe vi som forbrukere vil kreve, spesielt dersom finansiering i fremtiden vil skje på samme måte som i dag.

  2. Alt innhold skal digitaliseres i full-HD og frislippes under åpne lisenser og ditto standarder. NRKs gamle «Opplæring, Opplevelser, Oppdragelse» skal videreføres. Mer underholdning for unge voksne, i gata South Park, Åpen post, mm.

  3. Hotell i særklasse, selv om det strengt tatt er BBC. Av rene NRK-produksjoner holder jeg Lars Monsen-produksjonene svært høyt. Har alle DVD-ene.

  Svar på denne kommentaren

 6. 1)
  – Dere kommer vel kanskje til å slite med å forsvare tv-lisensen så den bør nok bakes inn i statsbudsjettet.
  -Å stå imot kravene til økte seertall(for å forsvare tv-lisens) og våge å ha smalere program.
  -Dere har en stor fordel overfor andre tv-kanaler ved at dere produserer mesteparten av innholdet selv. Vil tru kanaler som baserer seg på å kjøpe inn alt innhold vil slite i framtiden da vi (forbrukerne) forhåpentligvis får tilgang til å kjøpe innholdet direkte fra produsenten.

  2)
  -Lage en bedre løsning for podcaster med stabil server
  -Jobbe for at NRK skal bli bedre på nett, dere har fantastisk masse bra innhold så fortjener å bli presentert bedre.
  -Leie inn noen dyre advokater så kunne ordnet opp i rettighetsproblematikken så alt innhold kunne bli lagt ut på nett.
  -Fjerne reklame fra nrk.no og stoppe tabloidisering så jeg ser en tildens til nå.
  -Så klart gitt NRK Beta mye mer penger

  3)
  Er nok masse å dra fram her; mange gode minner fra lørdagskvelden med familien da jeg var liten (selv om programmene virker latterlig dårlige nå), Lille lørdag + etterfølgende program fra samme gjeng, XL, Holgernilsensmetode, Radioresepsjonen, + mange andre programmer fra P3, i seinere tid har jeg blitt så gammel at jeg har begynt å sette pris på program fra P2 og

  Er for øvrig latterlig dårlig overskrift på den Dagbladet artikkelen, den stemmer jo ikke i det hele med innholdet.

  Svar på denne kommentaren

 7. 1) Som flere påpeker tror jeg dette er finansieringen i kombinasjon med det å tilpasse seg det nye mediebildet. Med flere TV-kanaler og dalende markedsandel (på TV-fronten) mener også jeg at lisensen bør bort til fordel for finansiering over skatteseddelen. I tillegg trengs en økt satsning på nye mediekanaler (NRKbeta er en ypperlig start på dette) for å sørge for god tilgjengelighet og «rekkevidde» for NRK selv ettersom TV-bruken kommer til å synke.

  2) Prøve å få en avtale med BBC om bruk av deres arkiv på nett i Norge. Nett-TV i bedre kvalitet/flere formater. Eksperimentere med flere (nisje) programkonsepter; hvem blir deres neste Harald Eia/Bård Tufte? Begrense tabloidiserte debattprogrammer noe til fordel for mer dyptgående programmer ala Urix. Øke generell eksperimentering og nyutvikling for web — her har man en stor mulighet til å komme TV2 og andre i forkjøpet.

  3) Minner fra barndommen/ungdomsåra sitter nok best igjen. Brødrene dal (og indirekte Halvsju/Smørøyet) sitter nok høyest. XL på P3. Kanskje et hint om at (*kvalitets-*) barne- og ungdomssatsning er viktig for å trekke og holde på det tross alt nye publikumet?

  Svar på denne kommentaren

 8. Erland Flaten

  1: NRK må bli en programpodusent og ikke bare en «kanal». Fremtidens kanaler stables etter flere kriterier enn en redaktørs beslutning. Derfor må titlene bli NRKs fundamentale enhet. Ikke kanalen. NRK1 er en teknisk historisk konstruksjon. Bli ferdig med det.
  2: Jeg hadde laget viktige og spennede dokumentarpakker på web med TV og radio som biprodukter. Kuttet i volum og økt kvalitet.
  3: Sverre M. Fjeldstad, etter skoltid og Alf Prøysen som barn, Lille Lørdag, Irma1000, Podcasts med P2s gullrekke(!) søn 11-13, Alpint og Langrenn, romfergene, Skavlan,

  Svar på denne kommentaren

 9. Vegar B. Vannebo

  1) Hva er den største utfordringen til NRK de neste fem årene og hvordan skal vi løse den?
  – Lisens of skatteseddelen tror jeg også på, hvis det er teknisk mulig å løse, da favner man også alle og ikke bare vi som betaler i dag.
  – Synes NRK fungerer veldig bra i dag, men kunne sikkert hatt mer fokus på det man ikke får på andre kanaler, kuttet noen amerikanske serier, dog ikke HBO sine.

  2) Du er kringkastingssjef i 6 måneder. Hvilke fem ting bestemmer du?
  – Mer Kurer
  – Mer egenproduserte radioteater (ikke så mye repriser, men det også).
  – Mer samarbeid med BBC på nyheter, naturprogrammer og underholdning
  – Flere dokumentarer – Spekter

  3) Hva er ditt beste minne fra dine år med NRK?
  – Radioteateret! uten tvil, Herreavdelingen, Revolvermagasinet, ønsker meg det og på podcast/flere på nedlastning på Nrk.no, Irma 1000, HolgerNielsensmetode, Mamarazzi, Lille lørdag/Åpent Post m.m, XL, Skavlan!, Nytt på nytt, humor-programmene med Annet Kath Hærland og Mina, Podcaster med P2s gullrekke, Herreavdelingen, Mina, Filmpolitiet og mye mer :).

  Svar på denne kommentaren

 10. 1) Jeg er hellig overbevist om at ett bredere knippe av de nyere seriene som det florerer av, vil trekke mer seere. Det går ikke ann å sende de samme gamle traverne, år etter år etter år. Repriser opp, ned og i mente, joda, det er jo en billig måte å fylle sendeskjema på, men er det noen som bryr seg om kanalen da?

  En annen helt klar utfordring er å finansiere driften på en annen måte. Pr dato betaler jo hver husstand som har TV 6 kroner og noen øre dagen til Stat og NRK, i tillegg til alle bedrifter som hoteller etc som har TV-er.
  Dette er svært overdrevet for å se noen få, om noen programmer i det hele tatt.
  Joda, veit at en må betale fordi loven sier det, men enig i at en skal «straffes» for å ha noe så hverdagslig som TV, det er horibelt gammeldags.
  Regelen ble om jeg husker rett innført den tiden der det ikke var hvermannsen som hadde TV, men de med feit lommebok som hadde slik luksus.
  I dag er det vel ikke mange husstandene som har valgt bort TV, det er jo nå mer eller mindre en menneskerett å kunne bruke denne kassa til informasjon og stimuli.

  2) Som «The Boss» ville jeg nok som jeg har vært inne på i forrige spørsmål, bruk mye tid på at andre programmer kan settes på sendeskjema.
  En del av de norske produksjonene som er tatt av lufta, ville jeg nok gjort vurderinger på om kunne blåses liv i igjen (nyproduksjoner).
  Jeg ville garantert forsøke å jevne ut forskjellen mellom «gammeldagse» NRK og øvrige kanaler som er aktuelle for norske seere.

  3) Er vel for ung til å ha mange sterke minner fra NRK. Rett å slett da det mesteparten av mitt liv foran TV-en har vært andre og oftest bedre ting å hvile blikket på. Har passert 30, så om dette også er trenden med andre jevngamle, og yngre, tja, da ser ikke NRK 2050-skiftet – trolig ikke 2025 heller 😉

  Svar på denne kommentaren

 11. 1) Hva er den største utfordringen til NRK de neste fem årene og hvordan skal vi løse den?

  Å gjøre alt materiale tilgjengelig for alle, både via tradisjonelle sendinger og Internett. PÅ den tekniske siden vil det bl.a. si å unngå alle web-løsninger som er bundet opp til bestemte operativsystemer eller nettlesere, og å tilby materialet i ulike formater og kvaliteter — også slike som fungerer over de nettverkene som finnes utenfor den rike delen av verden (nordmenn i utlandet er idag avskåret fra mange av NRKs nettilbud; enten fordi de ikke er tilgjengelige fra ikke-norske IP-adresser, eller fordi de krever en båndbredde som ikke finnes utenfor de rikeste landene).

  Å få gjennomslag for at NRK skal være en reell ‘allmennkringkaster’, med tilbud for alle (ikke bare ‘folk flest’) og finansiering med skattemidler.

  2) Du er kringkastingssjef i 6 måneder. Hvilke fem ting bestemmer du?

  At de to punktene over skal prioriteres.

  At programmer i størst mulig grad skal lages utfra originale ideer; ikke på grunnlag av ferdigkjøpte konsepter og markedstenkning.

  At musikk velges på grunnlag av smak og kontekst; ikke utfra plateselskapenes markedsføringsbehov.

  At det lages flere programmer over bestemte temaer, og færre hjernedøde talkshow og skittprat & musikk-timer.

  At mangfoldet sikres gjennom bred diskusjon innad og utad, og ved utstrakt bruk av frilansere/idéskapere i tillegg til og i samarbeid med egen stab.

  3) Hva er ditt beste minne fra dine år med NRK?

  De riktig gamle dager da man kunne slå opp i Programbladet og se når det kom noe det var verdt å se eller høre, og kunne slå av når man visste at det bare ble sendt skval. Forhåpentligvis oppnår man det samme, på en bedre måte, når mulighetene på Internett utnyttes.

  Svar på denne kommentaren

 12. The Code Of Silence » NRK og lisenspengene

  […] Denne saken er det aller mest tydelige beviset på at lisensen har utspilt sin rolle. Og når den fremføres av en baktung og matlei aktør så blir det ikke noe bedre av den grunn. […]

  Svar på denne kommentaren

 13. 1) Hva er den største utfordringen til NRK de neste fem årene og hvordan skal vi løse den?
  Det er to saker her: A) Statlig TV B) NRK
  Pr idag har NRK eneretten til å tjene på lisensen. De private kanalene må ta seg betalt på toppen av at seerne allerede betaler for NRK-lisensen. Dette strider mot prinsipper som f.eks valgfrihet og konkurranse.
  B) NRK bør derfor endre navn, kommersialiseres og selges til PRIVATE eiere. Gamle sendinger bør bli fritt tilgjengelig på nett.
  A) Staten oppretter en enkelt TV-kanal og en enkelt Radiokanal, som skal være høyst nøytral. Stortinget avgjør budsjettet som alltid skal holdes meget lavt. Kun brukes til informasjon og fakta. Og Norge Rundt.

  2) Du er kringkastingssjef i 6 måneder. Hvilke fem ting bestemmer du?
  Norge Rundt fortsetter. Innholdet i sendinger forøvrig skal være uten politisk vinkling eller politisk hensiktsmessig fokusering på enkeltsaker. Prisen på drift skal aldri dekke mer enn en TV-, og en radiokanal. Innhold skal ikke støte ulike politiske standpunkter.

  3) Hva er ditt beste minne fra dine år med NRK?
  Mitt beste minne er å høre på P1 mellom sangene. Jeg elsker prateradio. Selv om jeg ikke liker NRK.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.