nrk.no

Bruk av NRKs Nett-TV

Kategorier: Media,NRK & NRKTV


Vi siterte nylig Mike Walsh angående fremtiden til tradisjonelle medier. Og Iacob fra NRKs forskningsavdeling kom med en del meget fornuftige korrigeringer.

Bruk av Nett-TV 1

En liten observasjon som jeg har brukt i en del presentasjoner i det siste kan være relevant i denne diskusjonen. Det handler om når folk bruker vårt medietilbud på nett. Tar man en vanlig dag for mange mennesker i Norge begynner den med en del tid på kontoret for så å avsluttes med litt underholdning foran TV-apparatet i stuen.

Bruk av Nett-TV 2

Frem til 2006 var det ingen tvil om at vår Nett-TV ble mest brukt på dagtid. Det sier kanskje noe om nordmenns arbeidsmoral, men det sier også noe om at det var på kontoret folk hadde maskiner og båndbredde til å ta imot video over nett.

Bruk av Nett-TV 3

Så flyttet helt tydelig bruken seg gjennom 2006 og 2007. Til sen kveldstid. Søndag kveld rundt klokken 2300 var et typisk topptidspunkt. Tydelig at folk holdt seg til tradisjonell TV-titting for så å sette seg ned foran datamaskinen senere på kvelden.

Bruk av Nett-TV 4

Så begynte bruken å flytte seg igjen mot slutten av 2007. Fra sen kveldstid, ned mot det vi kaller TV-primetime.

Dette kan ha mange årsaker. Hvilken type innhold vi tilbyr. Når vi promoterer det osv. Likevel er det en spennende utvikling. Vi vet at flere og flere gjerne sitter med laptopen i fanget mens de ser TV. I det hele tatt har laptopen blitt en svært viktig medieplatform. Her har folk musikken sin, filmene sine, bildene sine og mesteparten av innholdet sitt. Sånn sett har nok laptopen i mye større grad enn mediesentrene fått datamaskinen inn i stuen.

I tilegg har bruken av vår Nett-TV økt kraftig de siste månedene. Tallene gjengitt under er frem til oktober 2007. Og denne økningen har fortsatt. Nett-TV har blitt et tilbud for massemarkedet.

Statistikk Nett-TV

En eller annen person (se kommentar fra Helge Tennø lenger nede på siden) Jeffrey Cole sa en gang at endringen fra å ikke ha internett til å få seg en oppringt linje var mindre enn endringen mellom oppringt linje og bredbånd. Dette er jeg enig i. Internett endrer ikke folks grunnleggende medievaner før kombinasjonen trådløst nett, laptop og bredbånd er både billig og brukervennlig nok. Dette begynner nå å skje nå. Så langt har ikke det vist seg tydlige utslag i tallene for tradisjonell TV-titting, men fremtiden blir spennende…

8 kommentarer

 1. Interessant nok sees samme utvikling i bruk av elektroniske skjema på offentlige nettsteder. I begynnelsen på dagtid, fra jobb.

  Nå i all hovedsak hjemmefra, etter arbeidstid. Og en eksplosiv bruk siste år.

  Antakelig fordi nettilgang hjemme er blitt bedre, samt at bruk og utforming av skjema er standardisert og fungerer godt. Man trenger ikke lenger telefon som backup.

  Svar på denne kommentaren

 2. Petter Holstad

  Dette var interessangt. Jeg er en typisk nattestidbruker. Når jeg legger meg, slår jeg gjerne på en gammel episode av I Kveld, Kurer eller om det er noe annet som er like interessangt og som jeg kan sovne til.

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig interessant artikkel! Takk for at dere deler slike type data. Tok meg friheten til å gjengi det på bloggen min, men linket seff til dere. Bruker stadig Nett-TV mer og mer selv merker jeg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Helge Tennø

  Mannen bak sitatet som det refereres til:

  «En eller annen person sa en gang at endringen fra å ikke ha internett til å få seg en oppringt linje var mindre enn endringen mellom oppringt linje og bredbånd.»

  heter Jeffrey Cole og er sjef for USC Annenberg School Center for the Digital Future, som driver forskning på mediabasert adferd i 26 land, der i blandt Sverige (men ikke Norge).

  Nettstedet til USC Annenberg og deres rapporter er vel verdt å lese:
  digitalcenter.org/

  Ellers veldig flott post, har referert til dette siden du kommenterte det på et foredrag for INMA i februar :o)

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  Takk! Har rettet artikkelen.

  Da er det jo også overhengende fare for at jeg hørte om Jeffrey Cole sitt utsagn fra deg første gang…

  Forøvrig var foredraget for INMA første gang jeg luftet disse tingene utenfor Marienlyst. Burde jo egentlig ha postet det her på NRKbeta for lenge siden. Men, så mye å gjøre – så lite tid…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.