Hvert år møtes de Amerikanske pressefotografene (NPPA) til en årlig konferanse. I år er denne lagt til Louisville, Kentucky, hvor årets konferanse er døpt «Convergence 2008». Hovedfokus er sammensmeltingen mellom stillbilder, lyd og video på Internett.
At akkurat pressefotografene i USA har fullt fokus på konvergensen som foregår rundt fortellerteknikk på nettet forteller mye. At «de gamle traverne» har innsett at det er andre regler som gjelder for historiefortelling på Internett, enn i tradisjonell media, har blant annet ført til framveksten av fenomenet «Soundslides«.
Soundslides
Selv om soundslides har blitt et begrep, er det også navnet på den mest brukte programvaren for å sette sammen enkle bildefortellinger ved hjelp av stills og lyd.
Programmet er svært enkelt og finnes i en trialversjon for deg som vil prøve selv.
John Moore
En av verdens beste fotojournalister, Getty Images`John Moore, var på NPPA 2008 for å fortelle om hvordan han bruker både video, lyd og bilder i sin historiefortelling. En miks av media som for kort tid siden nesten var utenkelig.
Historien bak Moores bilder av attentatet mot Benazir Bhutto ligger som en soundslide hos The New York Times. CNN har også laget en soundslide av samme hendelse.
Kombinasjonen av det å skulle ta både video og stillbilder når man er ute som fotojournalist er krevende. Moore eksperimenterte blant annet et lite stativ hvor både videokamera og fotokamera var montert under sine reportasjer i Afganistan i 2007, men ville ikke anbefale det til noen. Resultatet ble likevel fantastiske videoer, hvor det både er elementer av video-opptak, stillbilder og lyd tatt opp med lydopptaker.
Videoen nedenfor er laget av Moore mens han var embedded med Britiske Royal Marines i den Afghanistanske Helmand provinsen:
(Legg merke til den Britisk høfligheten av ypperste klasse i videoen på tiden 02:03)
Moore kunne imidlertid fortelle at han ikke kunne plukke ut et eneste bilde for bruk i sin stillbildeportfolio fra oppholdet i Afganistan i 2007. Mye av grunnen til deg skyldtes at han hadde brukt mye tid på video og lydopptak.
Ta også en titt på denne videoen fra Zimbabwe, bygd på samme fortellerteknikk:
Dramaturgi
En «Soundslide» er i korte trekk stillbilder satt sammen til en fortelling med et lydspor som også forteller historien. Det som er fundamentalt forskjellig for en pressefotograf med «Soundslides», er at man må forholde seg til en dramaturgi. Den visuelle historien man forteller får en start og en slutt som strekker seg over en tidsperiode. Film og TV har alltid forholdt seg til dramaturgi, og de fleste fortellinger følger det man kjenner som Aristotelisk dramaturgi.
Flere amerikanske aviser har tatt i bruk «Soundslides» og det finnes mange gode historier der ute. Her er et lite knippe:
Washington Post: Casulties Without a scratch
Midland Dailey News: Out on third (En litt anderleds en 🙂 )
Dallas News : The Bottom Line (svært bra bruk av ambient lyd til stills)
NPPA Monthly Winners
MediaStorm
Det New York baserte multimediaproduksjonsselskapet Mediastorm er et av de hotteste produksjonsselskapene som finnes for øyeblikket. De leverer multimediapresentasjoner til store mediagiganter som Reuters, Los Angeles Times, MSNBC og New York Times.
MediaStorm operere med «nye» verdier og modeller på hvordan man skal tjene penger på mediaproduksjon, og bruker sosiale medier sentralt i markedsføring. Ifølge grunnlegger og daglig leder Brian Storm, er de sosiale mediene og viral markedsføring, sammen med gode historier, suksessen bak MediaStorm.
MediaStorm selger bøker med bakgrunnsinfo fra historiene de lager, musikk fra produksjonene på iTunes, bruker YouTube og sosiale nettsteder for markedsføring og bruker Brightcove (som NRK bruker til bla P3TV) som plattform for å bygge univers med fortellinger bestående av både video, lyd og bilder. Åpenhet er nøkkelen, noe de har tatt til nye høyder med oversikten over hvilke verktøy de benytter seg seg av. 🙂
Her er noen av deres beste produksjoner:
Se flere gode historier på www.mediastorm.org
Bearing Witness
Bruken av Soundslides og gjerne også i blanding med video og tekst har etter hvert også dukket opp i store medier. Et godt eksempel er Reuters «Bearing Witness». (Produsert av MediaStorm)
«Bearing Witness» er en oppsummering av Reuters 5 år i Irak, og benytter mye av det materialet Reuters har skutt opp gjennom de siste 5 årene. Video, stillbilder, kart og tekst, bindes sammen med intervjuer av sentrale Reuters skikkelser.
Også «The New York Times» har en lignende multimediapresentasjon: «Iraq 5 Years In»
Spin around the spin room
«The Las Vegas Sun» er en svært spennende og innovativ lokalavis i syndes by. Et eksperiment TLVS har lekt seg med, er noe de har kalt «Spin around the spin room«. Konseptet er et panoramabilder som er tatt fra en reporters ståsted i en intervjusituasjon. Brukeren kan så navigere rundt i intervjusituasjonen, mens lydsporet fra rommet går i bakgrunnen. Snur man seg vekk fra intervjuobjektet vil også lyden forsvinne og «følge» den rettningen du ser.
Zach Wise, The Las Vegas Suns Senior Multimedia Producer, hold et glitrende foredrag hvor han bla viste hvordan TLVS har utviklet en egen stil på hvordan de pakketerer saker, eller saksuniverser, som vi her på NRK liker å kalle dem 🙂
Ta en titt på «Construction Deaths«, «Water Crises» og «Monte Carlo Fire«. Ikke revolusjonerende, men veldig ryddig, brukervennlig og oversiktlig.
I tillegg har de laget en fantastisk historisk presentasjon av Las Vegas utvikling opp gjennom tidene: «A Gamble in the Sand»
Særegenhet
Å fortelle historier på nettets premisser, som er det vi egentlig snakker om her, er en fortellerform i startgropen. Ved å lydlegge stillbilder, kombinere dette med video og tekst, har man skapt et nytt og sterkt utrykk for historiefortelling. Nettsider som «Bearing Wittness» gir oss også en viss form for brukerkontroll og valg.
Mye tyder imidlertid på at det vi ser nå kun er å skrape i overflaten av muligheter som faktisk finnes når det kommer til historiefortelling på nettet. Koden er langt fra knekt. Innslag fra dataspill-dramaturgien, mer brukerstyring, tidsliner etc er virkemidler som vil være med på å utvikle en egen fortellerform for nettet.
«The New York Times» er en av de store som gjøre veldig mye spennende når det kommer til multimedial historiefortelling. Deres presentasjon av demokratenes valgdebatt, «Democratic Debate«, hvor alt alle sier er gjort søkbart og visuelt, samt prosjektet «Exonerated, Freed, and What Happened Then» er to av mange prosjekter fra avisgiganten.
Jonathan Harris
En spennende herremann når det snakkes om neste skritt i multimedial historiefortelling er Jonathan Harris. Harris, som blant annet var på Gulltaggen 2008 i Oslo, kombinerer antopologi, avansert flashprogrammering og historiefortelling. Harris har jobbet på drøssevis med spennende prosjekter, og et av de de mest banebrytende og lekne prosjektene er The Whale Hunt.
Konseptet er svært enkelt:
«1 uke på tur med eskimoer i Alsaska. Ta et stillbilde hvert femte minutt. Ta bilde oftere hvis pulsen hans er høy»
Deretter ble alle disse bildene lagt opp i en flashapplikasjon hvor brukerne kan velge når han vil komme inn i historien, hvilke karakterer man vil velge og og hvor «spennende» hendelsene skal være.
What’s Next?
Både Soundslides og mer avanserte multimedialøsinger er fortellerformer som er i ferd med å sette seg som gode fortellerformer på nettet. Jonathan Harris og gutta i «The Las Vegas Sun» pusher denne fortellerformen videre og det som skjer i fotojournalistbransjen for øyeblikket, er svært spennende.
Er du over middels interessert i foto har «World Press Photo» laget en fiffig multimediaintervjuserie med alle vinnerne fra 2008.
Karsten
Veldig, veldig interessant innlegg! Takk.
Småplukk: Bhutto, ikke Buttoh
Kristoffer
Veldig interessante eksempler, rart at jeg ikke har sett dette før, da det er et svært enkelt konsept.
Var behagelig å følge med på videoene fra Mediastorm. Kunne godt tenke meg å abonnere på disse (podcast).
Siri
Dette er det min 9. klassing holder på med på skolen. Digital fortelling. De fikk i oppgave å lage en digital fortelling fra en episode i den andre verdenskrig. Altså en oppgave i både norsk og historie. linksidene.no/minskole/kannik/pilot.nsf/ntr/NT00009EA2/$FILE/PERIODEPLAN%20I%20NORSK%20dig.fort..doc
De bruker PhotoStory. Et program for PC, ikke for Mac.
Jeg leste litt mer om emnet og finner ut at de begynner med digitale fortellinger allerede i 4. klasse.
Nå gleder jeg meg til disse historiefortellerne kommer til oss som journalister.
Tord
Interessant programvare. Jeg har fulgt utviklingen på denne fortellermåten i flere år og vært overrasket over hvor lang tid det har tatt for at det dukker opp i norske mediere. Aftenposten er blant få som har brukt den en del.
Så litt ehm…»informasjon». For dem som vil begynne med det men gjerne vil lære litt har vi et kurs i soundslides på IJ til høsten, med danske Jens Dresling som lærer: 81.0.149.237/kursbasen/CourseDescr.aspx?cid=300002385
Hilsen Tord, Institutt for Journalistikk, IJ
Eiriks Urkeblogg » Blog Archive » Å fortelle en historie
[…] NRKbeta rapporterer fra Convergence 08, der de snakker om sammensmeltingen mellom stillbilder, lyd og video på nettet. Det skjer mye spennende der ute, og de som kjenner meg vet at dette er noe jeg er mer enn normalt opptatt av. […]
Nareas Sae-Khow
Soundslides är genialt. Har sett det ett tag nu, också svenska DN.se («DN bildspel») har kört en del storys på det sättet, inte alltför avanserade, men väldigt stilfull och givande sätt att berätta på, man får ju en annan feeling än med «vanlig» video, foto eller enbart ljud.
Kräver visserligen att man tänker lite annorlunda, kompositonsmässigt när man arbetar. Men desto häftigare, när man ser på dom bra resultaten runt omkring.
Nåt alla upcoming berättare på nätet bör ta en titt på. Fixade tillfälligtvis min första test av Soundslides demo den här helgen (ganska osaklig sådan, men …).
nareas.com/lystiglaurdag/index.html
Tor Even
Hva er forskjellen på denne programvaren og tradisjonelle video-verktøy som Avid og Final Cut?
Eirik U.
Tor Even: Den fremste forskjellen er at denne programvaren er svært enkel og rask i bruk, og tilpasset denne ene oppgaven (kombinere stillbilder med lyd). Dermed kan fotografer gjøre jobben raskt og effektivt, uten å sette seg inn i og bruke tid på mer avansert programvare som egentlig er laget for levende bilder. Kvaliteten blir som regel også mye bedre når bildene ikke streames som levende bilder, men vises som stillbilder. Prisen er også latterlig lav, noe som ikke kan sies om videoprogramvare generelt.
Som pingen over avslører, har jeg skrevet noen ord om temaet her:
urke.com/blogg/
Morten
Dette var veldig spennende lesning! Digitale ferdigheter er et mål i Kunnskapsløftet, og som ungdomskolelærer har jeg hatt litt prosjekter med utgangspunkt i digital historiefortelling dette året som har resultert i blogger og kortfilmer med gode resultater.
Nå fikk meg mange nye ideer, og gleder meg til neste semester allerede!
Det er samtidig spennende å følge journalister som forsøker seg med konvergerende teknikker i sin nyhetsformidling.
Monocle (www.monocle.com) har også noen forbilledlige soundslides.
Finnes det forøvrig andre lærere her på forumet som er interessert i digital historiefortelling på ungdomstrinnet?
Kjetil Hansen
Se også ting på nrk.no som kan kalles soundslides: Fotograf Christian Houge på tur i India: nrk.no/magasin/ulyd/5865745.html
Wera Sæther i Bangladesh: nrk.no/magasin/ulyd/5859286.html
Den Store Kamerakrigen
[…] Enda mer spennende vil jeg si dette er i rent journalistisk perspektiv. Vi hadde tidligere en artikkel fra NAAP i Kentucky, hvor vi fortalte om hvordan fortellerteknikken på Internett er i endring og fotojournalistene i økende grad blander lyd, stills og video i sine fortellinger. […]
Canon 5DmkII – ISO-monster med HD-video
[…] som gjør at kameraet kan betegnes som en liten revolusjon. Vi har tidligere skrevet om at måten pressefotografene jobber på, i lys av de nye mulighetene, er i […]
Brennpunkt i Afghanistan
[…] har tidligere skrevet om hvordan spesielt fotojournalistene har tatt i bruk Flash som et fortellerredskap. Vi er derfor svært så stolte av at også Brennpunkt redaksjonen tar nettet på alvor og lager […]
NRK søker digital historieforteller
[…] På Picnic09 viste firmaet Six to Start hvordan de forteller historier på nye måter. Matt Locke fra Channel 4 og Jeremy Ettinghausen fra Penguin Books viste seks forskjellige og nye måter å fortelle en historie på. National Press Photographers Association hadde på sin konferanse i 2008 spesielt fokus på sammensmeltingen mellom stillbilder, lyd og video på Internett. […]