nrk.no

Norges minst nettvante brukere

Kategorier: Moro & Søk


google-screenshot

Hvis det går an å måle hvor nettvant man er utifra evnen til å forstå i hvilket felt man skal skrive en url, har Gjøvik i særklasse den minst oppegående befolkningen i Norge.

GoogleTrends lar deg se hvor mange som har søkt på en tekst fra 2004 til idag med flott grafikk og det hele. I tillegg kan du se hvor det søkes fra utifra ip-adressen. Dessverre oppgir ikke google tall, bare grafikk, så man må sammenlikne med andre kjente størrelser for å gjøre sammenlikninger.

For å gjennomføre denne testen, valgte vi vg.no (som nok er Norges vanligste url) og så hvor mange som søkte på «vg.no» i Google.

Topplisten over de minst oppegående nettbrukerne i Norge blir dermed slik:

norske nettklunser

Når vi på Statistisk Sentralbyrå finner at Gjøvik er det nest minste stedet på listen er dette ekstra skremmende: På tross av få innbyggere seiler de rett forbi store norske byer.

Disclaimer 1: By-listen endret seg flere ganger mens denne saken ble skrevet. The data was correct at the moment of publishing, som det heter.

Disclaimer 2: Det er ikke gjort dyp research på dette, så hvor store områder som er ip-messig dekt inn pr by i listen er det ikke tatt hensyn til.

Disclaimer 3: Dette er først og fremst en tullesak og bør ikke brukes til utidig dissing av Gjøvikinger. Juryen er fortsatt ute på om det er greit å ta bergenserne.

19 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Haha. Du kommer til å få tyn, Anders. Men det som verre er:

  google.com/trends?q=google.no&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

  Denne viser hvem som søker på «google.no» på… nettopp… Google.no.

  Der leder Orkanger, foran Stavanger og Bergen. Interessant høyre kolonne som viser at de med «Norwegian-N» – som vel er nynorsk – oftest gjør dette søket.

  Og sånn kan vi holde på å trekke fullstendig ville konklusjoner utav ikkeno.

  Noen andre som har flere syke varianter?

  Svar på denne kommentaren

 2. Haha.. Veldig bra sak, og fin-fin illustrasjon! 😛 Jeg har aldri skjønt hvordan folk klarer å bomme på de to!

  Jeg er helt enig med Eirik; Det er alltid lov å ta bergenserne! 😛

  Og morsomt at dere bruker ordet «disclaimer» hele tre ganger i én og samme artikkel så kort tid etter at jeg satte igang en aldri så liten samtale (debatt er vel å ta i) på Twitter om om det finnes et norsk ord for det.

  Svar på denne kommentaren

 3. Helge Tennø

  Problemet er vel heller at søkefeltet i søkemotoren Google stjeler cursoren uten at folk er klar over det.

  Så om du åpner nettleseren din og skriver vg.no uten å tenke deg om, tror du at du gjør det i URL-feltet, men i realiteten skriver du i søkefeltet.

  Det statistikken dermed viser er vel heller at folk på Gjøvik (tror de) har dårligere tid :o)

  Svar på denne kommentaren

 4. Prøv å søke på db.no eller ap.no (som altså er VGs konkurrenter Dagbladet og Aftenposten): «not enough search volume to show graphs».

  Ikke for å dra flere forhastede konklusjoner, men ja… 😛

  Svar på denne kommentaren

 5. Chris-Håvard

  Dissing av bergensere når de ligger på 10. plass? Det er dårlig gjort. Men denne testen viser jo at flere norske storbyer har et relativt lavt kunnskapsnivå innenfor data, så kanskje NRK skulle laget et torsdagsprogram for: Lær å bruke internett.

  Kan jo bare nevne at jeg er bergenser…

  Svar på denne kommentaren

 6. Selv er jeg en av de nå anerkjente idiotene:) ettersom jeg med et halvt øye stadig forveksler søkevinduet i Google Toolbar med url-feltet i nettleseren… noe som resulterer i at eks. Oppegård er svært høyt oppe på idiot-barometeret:)

  Tenkte dere rakettforskere (!) kanskje ville vite det:)

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg har en onkel, som i hvert fall for noen år siden, hadde startsiden.no som startside. URL-er tastet han alltid inn i et av søkefeltene. En gang forsvant startsiden.no som startside, da var han helt fortapt og visste ikke hva han skulle gjøre. Endte med at jeg fikk en telefon …

  Svar på denne kommentaren

 8. Rolf Marvin Bøe Lindgren

  Beklager å legge skår i gleden deres ved å skyve inn litt kunnskap, men sjansen for å få ekstreme resultater går opp når størrelsen på sample går ned … så dere må forvente å finne ekstreme utslag (i begge retninger) i de små byene på grunn av statistiske artifakter.

  Når Bergen får ekstreme utslag er det vanskeligere å bortforklare med statistikk.

  Svar på denne kommentaren

 9. Artig sak! Senest i går kveld stoppet jeg opp i et svakt øyeblikk og klasket håndflaten i ansiktet:

  …jeg hadde skrevet vg.no i søkefeltet i Google i et svakt øyeblikk.

  Har noen av dere noen gang oppdaget at dere ubevisst har åpnet flere nettsteder mens dere har sittet i andre tanker?

  Svar på denne kommentaren

 10. Ikke overrasket over at folk skriver URLer i Googles søkefelt. Fordi:
  – Markøren legger seg automatisk i innputtfeltet. (Enig med Helge)
  – En del firmaer og begreper har .no .com og slikt i skrivemåten.
  – Mange vet ikke nøyaktig skrivemåten og URL gjetting er poppis. Spesielt tror jeg bergensere er litt usikre på VG, vege, veegæ, – her er det muligheter…

  Tror det er noen som blander sammen funksjoner i browseren med funksjoner på nettstedet.

  Svar på denne kommentaren

 11. turn.self.off

  kjenner minst en person som bruker søkefeltet mer eller mindre bevist…

  personlig så går det på ctrl+l når det skal skrives en url.

  men så bruker jeg firefox med «husk siste åpne faner» heller den noen default start side. skal det søkes så er google en ctrl+k unna.

  Svar på denne kommentaren

 12. Å gjette hvor ip-adresser hører hjemme er vanskelig. Mange nettsteder tror jeg holder til på vestlandet, mens jeg sitter og surfer i Oslo 🙂

  Kan det være at en eller annen stor nettilbyder har et knutepunkt som står registrert som Gjøvik? Når en osloborger står registrert som en vestlending, så er vel alt mulig

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.