nrk.no

Bedre spillelister?

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


NRK gjør nå litt vårrengjøring i systemene som bygger spillelistene på sidene våre. Jeg regner med at de fleste her (!) er innom nrk.no/spillelister/ daglig for å sjekke ut hva Nitimen eller Tinitus sender av musikk, og har lagt merke til at spillelistene tidvis har endel hull, og at det tar noen dager før listene blir oppdatert. Not anymore! Eller, rettelse, det jobbes med saken, det lages blant annet en ny løsning for å kunne vise nyere data, ved at listene for et program bygges opp i realtime istedet for å vente på at hver spilleliste publiseres manuelt av menneskehender.

Vi kunne antageligvis skrevet 20 sider med hvordan NRK sine mange systemer fungerer og snakker med hverandre, og hvorfor spillelister har vært en slags akilles-hæl for oss, men tenkte i stedet vi skulle skryte litt av litt ny funksjonalitet vi la til i dag, og som vi gjerne vil ha feedback på.

Kort fortalt så har vi laget en side pr låt i spillelistene, hvor innholdet er automatisk generert basert på artistens navn og tittelen på låta. Vi bruker så denne informasjonen til hente ut video fra youtube, stillbilder fra flickr, og «lignende artister» fra Last.fm. Vi la så til et søtt lite youtube-ikon i listene for å sende folk inn i den nye tjenesten.

Et eksempel på en automatside for fyllikken og plateartisten Amy Winehouse:

Amy Winehouse automatside på NRK

Hvordan gjøre spillelistene perfekte?

Men hva kan vi gjøre videre på spillelistene? Vi vil svært gjerne skulle hatt feedback på er:

1) Hva kunne du tenke deg av info og tjenester på disse «automatsidene»? Både av eksterne tjenester eller fra NRKs egne arkiver og snurrepiperier. Ting vi vurderer å legge inn nå er blant annet artikler fra no.wikipedia.org, mulighet til å «elske» en låt eller artist (og vise Avataren til brukeren på sida og når låten spilles på radio), kommentarfunksjon og ymse statistikk på hva som blir spilt mest. Hva mer kan vi legge til?

2) Vi ønsker også input på bugs eller snodigheter man måtte komme over. Denne tjenesten er definitivt i beta, så all feedback er veldig velkommen, bare legg igjen en kommentar om du kommer over noe som ikke fungerer eller er ustabilt så skal vi forsøke å finne ut av det, evt send en mail til [email protected]. Bugs vi vet om er problematikk rundt spesialtegn som +, () og ‘ i artistnavn og titler, og selvfølgelig det faktum at det er en viss sjanse for at en side ikke returnerer noe vettugt innhold i det hele tatt. Mer?

51 kommentarer

 1. Martin Isak Jansen

  Hva med å legge inn informasjon fra wikipedia? Linux mediaspilleren Amarok har en funksjon for dette og det kan være ganske greit. Man blir stadig overasket over hva man ikke vet.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei. Når jeg går inn på nrk sine spillelister for ulike radioprogram kommer det ikke opp noen liste. Noe jeg ikke vet? Jeg har Mac og bruker Safari. Skulle gjerne sett spillelister for Herreavdelingen for eksempel – men er det sånn at listen bare vises mens pgrogrammet går på radio?

  Svar på denne kommentaren

 3. Andreas Grimsæth

  Stilig! Denne kommer jeg til å bruke.
  Kunne tenke meg lenker til artikler, intervjuer og nyheter om artisten. Winehouse får 80 treff på i sesam-søket på nrk.no. Er også enig med Sigrunn at det ikke er lett å finne listene fra programmenes nettsider. Synes ikke youtube-symbolet er så søtt – forstår heller ikke helt hvorfor det er plassert i listevisninga…

  Svar på denne kommentaren

 4. Morten Skogly (NRK)

  @sigrunn Du skulle finne Herreavdelingen på nrk.no/spillelister/ under NRK P1 sin liste. Lenka tar deg hit www2.nrk.no/spillelister/herreavdelingen.splist hvor du kan velge hvilken dag du vil kikke på. Men på Herreavdelingen må jeg helt tilbake til 17. april for å finne data.
  www2.nrk.no/spillelister/spilleliste.aspx?progid=OCUH51351608&kode=herreavdelingen&sendt=1…{R}

  Vet ikke helt hvorfor du ikke fikk opp noe i Safari, testa nettopp selv. Kanskje sidene var nede.

  @kari Bra innspill! Hvert spor i spillelistene har hver sin unike kode som vi kan bruke til å spørre platearkivet til NRK om Albuminfo og mere til, så det må definitivt utforsk es. (Evt kan vi hente ut denne infoen fra Last.fm)

  @martin Jeg sendte en mail til wikipedia norge og fikk oversendt info jeg kan bruke for å vise info fra dem. Formatet de leverer er ganske crazy så det blir en jobb å vaske dem (hvorfor gjør de feks årstall klikkbare, hvem går vel inn på 2007 for å lese alt som skjedde? Rainman?) Men det kan hende det er lettere enn jeg tror, og kjenner jeg internett rett så finnes det sikkert folk som har laget fine bibliotek for å gjøre jobben lettere. Si fra om du finner noe.

  @TrondM Ja, og ikke bare de, men det er tekniske problemer som gjør det, det mangler data på de fleste, om ikke alle, programmene til NRK nå, men vi jobber med saken! Spillelistene har vært en viktig trafikkdriver på nrk.no, det var en periode den tjenesten som drev mest trafikk til P3 sine nettsider, så det er viktig at de er oppdaterte og fungerer, og har bra tilleggsinnhold.

  @Andreas Grimsæth: Jeg lurte litt på å bruke et annet ikon, feks et plusssymbol eller lignende, men hadde lyst til å bruke noe som folk kjente igjen, og kanskje umiddelbart skjønte hva som skjulte seg bak det. Men det kan hende det finnes et annet ikon som er bedre å bruke, kom gjerne med forslag. Når vi får inn flere tjenester og innhold, så blir jo YouTube-ikonet også litt misvisende. Finnes det et universelt ikon for COOL STUFF?

  Dette ble verdens lengste kommentar, men pytt 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Vegard Sandvold

  Hei!

  Jeg syns det hadde vært fint med statistikk på når og i hvilke programmer Amy Whitehouse har blitt spilt, med lenker inn i radioarkivet.

  Også gjerne en oversikt over når sangene hennes skal spilles i uken framover, gjerne med varsling på epost og sms (og twitter).

  Kanskje også lenker til artister på Urørt som ligner på Amy Whitehouse?

  Men det aner meg at det ligger noe rettighetsproblematikk og lurer i bakgrunnen her. Det mangler ikke på gode ideene eller flinke folk i NRK.

  Svar på denne kommentaren

 6. @Morten Takk for hjelp og sti til spillelister. Hadde allerede gått veien du sa, men da må jeg ha vært ekstra uheldig. Skulle hatt spillelisten for 22 april, men der lå det ingenting. Testet for sikkerhets skyld et annet radioprograms spillelister uten å finne noe, og trodde noe var galt. Men nå ser jeg at siste Herreavdeling ikke er så hemmelighetsfull med musikkvalget. ; )

  Svar på denne kommentaren

 7. Spillelistene realtime, det har jeg ventet lenge på.

  Funksjonalitet jeg også skulle ønske, om mulig i lista, er hvilket album låta er fra/selskap og årstall for utgivelse.

  Ellers skulle jeg også ønske en rss-feed pr program, slik at jeg automatisk kan få spillelisten til f.ex Radioresepsjonen sammen med resten av newsfeedene mine.

  På «automatsiden» ser jeg for meg link til et evt. fremtidig salgsapparat av låta i nedlastbar form. Kanskje spesielt når det kommer til norske, ukjente artister.
  Dette har jo sine fordeler, men jeg ser fort at det dukker opp mye ulemper også.

  Svar på denne kommentaren

 8. Playrapport.se – nyhetsloop fra SVT

  […] Er dette en løsning som du ville brukt om NRK gjorde noe tilsvarende? Et eget mininettsted med de siste nyhetene som video? Du kan fortsatt mene stort og smått om våre nettsider, f. eks. om hvordan vi skal bruke forsiden, hvordan spillelistene våre skal se ut, hvordan måldokumentet vårt skal se ut og hvordan vi klarte oss med innholdet vårt i 2007. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Morten Skogly (NRK)

  Ny oppdatering: Nå får du opp platecover, info om (alle, med forbehold) sporene på samme cd (klikkbare selvfølgelig) og sist men ikke minst, muligheten til å høre hele eller utdrag av låta fra nettstedet imeem.

  Sjekk ut Ramones – Sheena is a punk rocker
  www2.nrk.no/spillelister/LaatInfo.aspx?artist=Ramones&laat=Sheena%20is%20a%20punk%20rocker&…

  (fra dagens p3morgensending: www2.nrk.no/spillelister/spilleliste.aspx?progid=OCUP52210008&kode=p3morgen&sendt=16.%20ma…
  )

  Svar på denne kommentaren

 10. Thomas Skogestad

  Jeg hadde tenkt å spørre om det var mulig å få tilbake muligheten til å søke i spillelistene. Men så fant jeg denne:

  www2.nrk.no/spillelister40/soek.aspx

  Men… Hva er det den søker i? Jeg får ikke særlig til treff. (Og den er vanvittig treg.) a-ha må da ha blitt spilt en eller annen gang på en eller annen NRK-kanal den siste måneden.

  (Jeg fant søkesiden fordi jeg hadde notert den gamle siden, www2.nrk.no/spillelister/soek.aspx)

  Siden den ikke er nevnt på denne siden:
  nrk.no/spillelister/
  så er den kanskje ikke helt i drift?

  mP3 har fremdeles søkemuligheten, og den fungerer:
  rita.nrk.no/community/klanen/daletlister/favoritt.php
  (mP3 har spilt a-ha én gang i år. Take on Me, (fredag) 11.01.08 kl. 16.39.)

  Svar på denne kommentaren

 11. Morten Skogly

  Søket er tatt bort ja, nettopp fordi ytelsen var så dårlig, men det skal tilbake igjen etter hvert. Vi må gjøre litt på databasesiden først tror jeg slik at ikke søket trenger å kravle gjennom fullt så mange uindekserte rader for å finne svaret. Og kanskje vi får til litt mer sexy statistikk også samtidig?

  Svar på denne kommentaren

 12. flavio duarte andersen

  Dere må linke til program og spillelister slik at det er lett å komme tilbake til startstedet. Og dere kan linke de sangene du kan laste gratis, og link til steder du kan kjøpe sangene. Og link til Nrk der du eventuelt kan bestille sangene av nrk.

  Svar på denne kommentaren

 13. Hanna Paulsberg

  Skulle gjerne ha sett videoene fra når jazzlinja spilte på uhørt! på victoria i oslo, men det kommer ikke opp noen video når jeg trykker på hvert enkelt klipp, selv om det står youtube musikkvideo oppe i hjørnet. har prøvd på flere pcer nå, så tror ikke det er pcen det er noe feil med.

  Svar på denne kommentaren

 14. Sjur Lilleengen

  Hei.

  For tiden hører jeg mye på nett-utgavene av Studio Sokrates, går gjennom tidligere sendinger dere har hatt. Nett-siden jeg linker meg inn på er forsåvidt grei og oversiktlig, men det kunne vært praktisk å ha en liste eller tabell over hvilke jazzlåter som spilles i programmet, og hvilke musikere som, forøvrig Borge oppgir, spiller i hver låt. Dette vil gjøre det mulig å søke i tabellen og finne den eksakte musiker eller låt jeg ønsker å høre på og kjøpe plate av, evt. lete det opp på et musikkbibliotek. Veldig praktisk for en musiker eller en som vil gå mer i dybden. Kanskje Borge har dette?

  Det er samme hvilket format listen eller tabellen oppgis i, bare det er søkbart. Hvis det finnes et system på det, hadde jeg vært takknemlig om dere kunne sendt en slik liste/tabell på denne mail.

  Med hilsen
  Sjur Lilleengen

  Svar på denne kommentaren

 15. enkel info om artisten, så hvem som komponert låten, hvem som har skrevet musikken og noe som er spesiell for akkurat denne innspillingen, når tid originalen kom ut og når tid denne versjonen kom ut. dette var en reaksjon på dagens Englefjes

  Svar på denne kommentaren

 16. Yngvil Vatn Guttu

  Hei, takk til NRK for at de spilte en snutt av en låt jeg har lagd.

  Dermed er jeg «inne i systemet»

  Men er jeg egentlig det?

  Youtube kanal jar jeg, men den er tydeligvis ikke funnet. VIdere har jeg nettside, facebook side og myspace page og andre profesonelle lenker som jeg godt kunne tenke meg at folk som søkte på navnet mitt kunne finne frem til her….

  Jeg ønsker altså som artist å kunne bruke NRK’s side om meg til å kommunisere videre med NRK’s lyttere.

  Så hvordan kan det skje?
  Må jeg bli administrator eller må jeg mase på en NRK ansatt ( kanskje en vikar? – unnskyld, kunne ikke dy meg ) for å fylle ut informasjonen om meg.

  Jeg er en liten fisk i en stor dam ( foreløbig ) men det fine med datateknologien er jo at den ikke gjør forskjell på liten og stor, all informasjonsmengde og alle kanaler er tilgjengelig for alle.

  Jeg synes IKKE at det skal sendes linker rett til Spotify, de suger jo pengenee våre.

  Yngvil Vatn Guttu

  Svar på denne kommentaren

 17. Morten Skogly (NRK)

  @Yngvil: Spillelistesidene er automatisk generert så det er ingen måte å manuelt redigere dem på desverre. Jeg hadde rett og slett ikke tenkt på disse sidene som et promoverktøy for artistene, det var en ny, og kanskje god idé.

  Svar på denne kommentaren

 18. Finnes det «instant» rss feeds for spillelistene(«nå spilles: …neste:… forrige: …»), for program eller evt kanaler, i beta eller i fullverdige versjoner? Har disse en url adresse som er tilgjengelig og isåfall hvor finnes en oversikt over dette ?

  Svar på denne kommentaren

 19. Dette er en flott tjeneste at man kan via spillistene bli linket opp til Youtube videoer.Ser at dere linker opp til noen av mine videoer der.Selv om visse selskap vil benekte det virker videoene som promovektøy for salg av DVD/CD med artister.Jeg har ikke oversikt lenger over hvor mange som har spurt meg på Youtube om hvor de får kjøpt musikken.Det tragiske er at mye ikke er til salgs mer.Mange litt eldre mennesker tør/kan ikke bruke kredittkort på nettet for å kjøpe så deres hverdag er å høre musikken på Youtube og eventuelt her.

  Svar på denne kommentaren

 20. Spillelister er en bra ting. Mitt behov i denne sammenheng er å finne igjen musikken som ble spilt i et program fordi jeg f.eks likte den og ønsker å høre mer på den.
  Foreslår at NRK gjengir på listen det samme som programlederen forteller at musikken heter, slik at man kan finne igjen den samme låten som ble spilt på radio.

  Sitter her og skal finne igjen en liveinnstpilling som ble spilt fredag 8 juli 2011 ca kl 2120, men det byr på problemer, fordi låtnavnene på listen ikke inneholder de samme opplysninger som programlederen fortalte at de het…..
  Dette må kunne gå an å rette opp i ??

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Espen Blom)

   Der står det «Allman Brothers Band (USA) – You Don’T Love Me» fra «At Fillmore East» i spillelisten, og det er vel det han sier også, sånn ca 31’16» uti sendingen?

 21. Riktig – og hvor mange versjoner er det av denne låten – følg linken til youtube så ser du at det er en annen låt det ligger link til.

  Et annet spørsmål: hvorfor er det ikke mulig å legge ut disse spillelistene (ihvertfall teksten på låtene) med det samme programmet er ferdig ?
  Det skulle vel være mulig ?

  Svar på denne kommentaren

 22. Minidesign: Inkrementelle endringer på p3.no/spillelister/ at Pappmaskin.no

  […] ble også lenket til NRKs artistinfo-tjeneste, som jeg var med å lagde for noen år siden. NRK.no har tatt over disse sidene, og den trenger nå å bli skrevet om ser jeg, og strammet opp […]

  Svar på denne kommentaren

 23. Yngvil Vatn Guttu

  Det er kanskje ikke så pent a kalle Amy Whitehouse en «fyllik». Jeg synes ikke NRK bør bruke et så nedsettende ord om noen på sine offisielle nettsider, enn si i en lenke.

  Amy døde av alkoholforgiftning 27 år gammel, det er tragisk og ikke noe å sleive med.

  Amy var ingen «møkkadame» – pass kjeften!

  Svar på denne kommentaren

 24. Eventyrlig julemusikk knytta til Ukraina! Vær så snill og hjelp meg å finne ut hvilke låter ble spilt i dagens spillerom. Kanskje det er mulig å laste dagens program, tekst eller mer info om hva ble spilt i dag. Takk på forhånd! Mvh, Roman 06/12/2012

  Svar på denne kommentaren

 25. Solfrid Stensbye

  Før var programmene i alfabetisk rekkefølge. Kunne bare trykke på f.eks. D, og få høre hele dansefot jukebox.

  Er disse programmene fjernet, eller er det noe jeg ikke skjønner.

  Takk på forhånd.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.