nrk.no

Finere og finere avspillere (og vi må skjerpe oss)

Kategorier: Musikk og lyd,Nettjenester,NRK & Streaming


Avspillerne for musikk og video på nettet blir bedre og bedre. De ser finere ut, har smartere funksjonalitet og henter opp innhold raskere enn før. To eksempler på dette er musikkspilleren til Amie Street og Dancetracks Digital. Amie Street er en nettbutikk som selger musikk uten DRM, med et spesielt system som gjør at brukerne kan stemme opp hva som er bra musikk og tjene credits på dette.

Amie Street

Amie Streets musikkavspiller funker! Du får raskt opp full kvalitets previews av musikken, og du hopper lett til neste spor om du spiller av et helt album eller en hel liste – om du for eksempel velger å høre på all musikken i listen «Buzzing Songs Today in electronic».

Her er et bilde av avspilleren og nederst i saken har vi dessuten lagt inn en reell avspiller, med kode hentet fra Amie Street. Alle avspillere – uansett om de er basert på en låt, et album eller en liste kan vises på andre nettsider ved å trykke «Share/Embed» nederst i avspilleren. Om du hører musikk på denne siden på NRKbeta så er det Barenaked Ladies som har begynt å spille…

Amie Street player

Musikkavspilleren til Amie Street. Nederst i artikkelen kan du teste den i funksjon

Amie Street gir deg også en egen profil hvor du kan finne igjen all musikken du tidligere har kjøpt. Dette har f. eks. ikke iTunes – der må du selv sørge for backup av musikken du kjøper – fy Apple! Du kan legge til favoritter etc. på profilen din, og legge til venner. Her er min profil.

Dancetracks Digital

Dancetracks Digital har vi ikke skrevet om før på NRKbeta. De selger – som tittelen antyder – musikk til å danse til. Mange DJer er kunder hos Dancetracks Digital, som blant annet har egen seksjon for musikk som er indeksert til bruk med Ableton Live. Musikken er uten DRM og er i 320 KBs MP3. Du kan klikke deg rundt på DTD og finne musikk du liker. Er det bra, legger du den til i en playlist, som du kan få opp i en egen avspiller.

Dancetracks Digital player

Litt annen filosofi på designet enn Amie Street – lekker minimalistisk avspiller som funker. Høy kvalitet på lyden og det er enkelt og kjøpe det du har lagt til i playlisten din.

Så da må vi skjerpe oss!

Nyskaping andre steder påvirker selvsagt hvordan våre produkter ser ut. Eller rettere sagt: Det påvirker folks idé av hvordan våre produkter BØR se ut. Vi har f. eks. en avspiller for å høre NRKs nettradio. Den finner du på nrk.no/nettradio og slik ser den ut på min maskin, med Mac OS X:

NRK nettradio

Her har vi etter min mening et stykke igjen på design og funksjonalitet. Og vi vil veldig gjerne høre dine synspunkter! Når det er sagt, så er NRKs nettradio kjempepopulær og brukes av tusenvis hver dag.

Et annet eksempel er en tjeneste som en leser tipset oss om. Snorre Milde har laget sitt eget grensesnitt mot alle filene som ligger i våre podkaster. Vi fikk nylig nytt design på podkastsidene våre, men Snorre har laget en kul måte å spille filene direkte i nettleseren; «podkast on demand» som han kaller det. Det ser også ut som dette er en tjeneste som vil funke bra på iPhone. Så Snorre, ta kontakt! Dette vil vi gjerne lage som en permanent løsning for alle på nrk.no. Andre som har tips – send oss en eller bruk kontaktsiden vår.

snorremilde.jpg

Vi vil også høre fra deg om du har eksempler på andre løsninger hvor andre lager ting som fungerer mye bedre enn våre. I den anledning er det greit å minne på at vi fortsatt vil ha tilbakemelding på flere ting vi holder på med her i NRK:

Bli med og formulere NRKs måldokument
NRKs årsrapport for 2007 – hva synes du om NRKs tilbud i fjor?
Hva SKAL vi med forsiden?

Du kan bruke kommentarfeltet i artiklene, sende oss , bruke kontaktskjemaet vårt eller melde til oss på Twitter.

Amie street igjen

Her er avspilleren fra Amie Street – ikke bilde! Trykk play for å høre Barenaked ladies.

18 kommentarer

  1. Jeg synes absolutt at NRKs avspiller kan bli mer brukervennlig, ikke minst er det vanskelig å se hvor kontrollene er. OG jeg skulle gjerne sett podcastene i samme meny som vanlige program. Ellers, stor honnør for gode tanker og utvikling:-)

    Svar på denne kommentaren

  2. Jeg streamer mp3 i iTunes – har aldri synes noe om avspilleren til NRK; det greie med å ha det i iTunes er også at da slipper jeg å navigere til NRK.no eller i det hele tatt ha en nettleser åpen. Skulle bare ønske jeg kunne velge hvilken lokalsending jeg vil ha på den måten.

    Har brukt Zatoo for å streame NRK 1 og 2. Hvis nå hele NRK tv arkivet kunne vært tilgjengelig i Miro ville jeg vært kjempefornøyd!

    Svar på denne kommentaren

  3. Bjørnar Berentsen

    Det er veldig fint med NRKs nettradio når man ikke sitter på egen maskin. Jeg skulle gjerne hatt en litt ryddigere avspiller, som ikke er basert på WMP, men jeg regner med at det kommer etterhvert 🙂

    Et par punkter på den eksisterende løsningen:

    – Dårlig søkerutine. Søk etter «friendly» gir 0 treff, man må søke etter «dj friendly».
    – Programmer som går over flere timer burde vært gruppert slik at time 2 starter automatisk. Avspillingen kan gjerne fortsette med neste program i listen automatisk.
    – 160kbps som default, og en cookie som husker hva du valgte sist. Dette gjelder også volumet. Kjedelig å måtte skru opp lyden hver gang man klikker på et nytt program.

    Svar på denne kommentaren

  4. Bare et utidig spørsmål:

    Når får vi se frukter av denne eminente (ja, eminente… den ER det) siden på nrk.no?

    Når vil NRK lansere «noe nytt» som er tidsiktig som er resultatet av forskning, nyskapning og forbrukerrapporter fra denne siden?

    Keep up the good work!

    Svar på denne kommentaren

  5. Mats Taraldsvik

    Ja, søket på nettradio fungerer ikke så bra. Men det nye APIet deres ordner vel forhåpentligvis på dette.

    At den skal se fancy ut er én ting, men pass på plattformuavhengigheten, også 🙂

    Svar på denne kommentaren

  6. Den avspilleren for podcaster fungerer veldig bra og er nettopp noe jeg har etterlyst – mange vil bare høre på et tidligere program, og har ikke lyst til å abonnere fast i iTunes eller Miro eller hva det måtte være. Flott at NRK er åpne for innovasjon utenfra og inviterer disse til å spille med på laget!

    Svar på denne kommentaren

  7. Asbjørn Ulsberg

    Noe jeg gjerne skulle sett at NRK gjorde var å legge flere av sine utviklingsoppgaver ut i åpen kildekode, slik at NRK for det første får hjelp til å skrive koden som trengs for å få noe på plass og for det andre slik at alle kritikere endelig kan spise sin egen hundemat.

    Hvis alle kan bidra til en bedre nett-radio på NRK.no ved å bidra til et åpen kildekode-prosjekt på f.eks. Google Code, så finnes det ikke lenger noen grunn til å klage. Har du ikke bidratt med kode, prosjektledelse, testing eller lignende, får du rett og slett holde kjeft. Jeg mener dette ikke bare er til NRKs fordel, men også at det er riktig sett fra et moralsk og idealistisk synspunkt. Finnes det noen gode grunner til at det meste NRK utvikler ikke skal være åpen kildekode? Hvorfor skal oppdragsgiveren, altså norske borgere, spytte milliarder av kroner inn i en bedrift som så skal produsere millioner av linjer med kode og tusenvis av timer med lyd og bilde som siden ikke blir gitt tilbake til oppdragsgiverne på noe som helst vis?

    Det er satt på spissen selvsagt, for det meste blir gitt tilbake i en eller annen form, men på kodefronten er det fortsatt en lang vei å gå. Fordelen er at veien kan bli gått opp ganske fort, da infrastrukturen etter det jeg vet er på plass internt og verktøyene for det meste harmonerer med det som finnes «der ute». Så jeg sier bare som Ben Stiller i «Starsky and Hutch»: Do it! Do it!

    Svar på denne kommentaren

  8. Øyvind Solstad (NRK)

    Ja, det var veldig satt på spissen Asbjørn. Altfor satt på spissen! Det er som å si at vi ikke skulle lagre video på Digibeta for det er det ingen som har hjemme. Eller filme i HD for det er det så få som har. Slik er det selvsagt ikke.

    Det er jo selvsagt ikke slik at fordi folk betaler lisens så har de krav på å være med å programmere nettløsningene våre!

    Det er dessuten heller ikke slik at folk ikke kan klage på ting som funker dårlig selv om de hverken har deltatt med koding, prosjektledelse eller testing.

    Folk kan faktisk få lov til å klage uansett hvilken grunn de vil. Hvis vi leverer noe, enten på nett eller andre medier som du ikke liker, så fortell oss det – uten vilkår. Og så må vi få lov til å være uenige noen ganger. Vi lover derimot at vi alltid skal ha et åpent sinn og lytte til tilbakemeldingene vi får!

    Når alt dette er sagt: Ja, vi kunne godt brukt mere åpen kildekode. Men ikke for enhver pris. Jeg synes det er ganske misforstått at alt blir fint og flott bare man bruker åpen kildekode. Veldig mye funker supert i åpen kildekode, andre ting suger lut. Det må være opp til NRK å velge hvilken vei vi skal gå på de forskjellige prosjektene, og forsøke å disponere lisenspengene best mulig.

    NRKbeta prøver hele tiden få tilbakemeldinger på ting vi gjør, teste ut ting før de implementeres, adoptere smarte ting andre har gjort. Det kommer vi til å fortsette med – noen ganger med åpen kildekode som alle vil kan bidra til.

    Svar på denne kommentaren

  9. Tipper at 80% av det som skjer av utviklingsarbeid handler om integrasjon mot og videreutvikling av NRKs interne it-systemer. Det vi ser av løsninger utad er vel bare toppen av isfjellet.

    Dermed vil trolig eksterne kodere ha tilsvarende lite å tilføre dersom NRK skulle la omverdenen lage løsningene. Tror et API holder lenge, så kan alle lage sin egen frontend – så åpent de bare vil.

    Svar på denne kommentaren

  10. Asbjørn Ulsberg

    Jeg har jobbet i NRK i fem år, Tor Erik, så jeg vet litt om det jeg snakker om. Jeg har ikke lyst til å gå ut med detaljer da det ikke ligger på mine skuldre å gjøre, men det er mye av det NRK gjør i dag som med fordel kunne blitt delt med omverdenen.

    Øyvind, jeg tror du misforstår meg litt. Poenget er ikke bare å bruke åpen kildekode (jeg vet at det benyttes mye åpen kildekode i NRK allerede), men å donere det som blir produsert av kildekode i NRK til det offentlige. Å tillate at gud og hvermann skal kunne gjøre «svn co» er ikke dét jeg etterspør. Jeg etterspør større åpenhet rundt mer enn bare TV og radio, nemlig også rundt kode som blir produsert i og av NRK.

    Svar på denne kommentaren

  11. Harald Ulriksen

    Gi meg direkte link til streamen for de forskjellige kanlene, og når jeg har søkt på et program gi meg også stream linken og ikke bare link til web spillern. Hører jeg på radio så føler jeg ikke alltid for å ha en browser åpen.

    Soma.fm har løst dette forholdsvis bra. Hvis dere samtidig klarer å legge inn informasjon i streamen om hvilket program/sang som spilles så blir det enda bedre.

    Svar på denne kommentaren

  12. Kristian J.

    NRKs nettradio er et fantastisk tilbud, men som sagt ser nettradioen sørgelig ut i Safari på OSX:
    flickr.com/photos/27386342@N08/2547458827/

    Jeg har skrevet et sett med user styles for å gjøre brukeropplevelsen av NRK Nettradio i Safari bedre. Med noen tilpasninger blir det både penere og mer brukervennlig:
    flickr.com/photos/27386342@N08/2547458875/

    Stilarket kan finnes her:
    pastebin.com/f13238cd8

    Safaristand anbefales for å bruke user styles i Safari. Det er en del eksperimentelle webkit-stiler i stilarket, så det fungerer nok ikke noe særlig i andre nettlesere.

    Svar på denne kommentaren

  13. Et litt viktig problem jeg har oppdaga med NRKnettradio er at maskinen bruker 70% av CPU-tiden på å kjøre 40Kbitsps P3 (på meget gode linjer). Jeg forstår ikke helt hva som er problemet – kanskje det hadde hjulpet å ikke kjøre opp så mye grafikk og tullball.

    Om man tenker på dette så er det veldig lite miljøbevisst. Om alle (nettradiolytterene) bruker gjennomsnittlig 50% av CPU-krafta på nettradio så snakker vi om ganske mange tusen kilowatt-timer totalt sett her. Jeg brukte forøvrig ubuntu og firefox 3.0 for å få dette resultatet.

    Svar på denne kommentaren

  14. Sjekka på en annen maskin med samme konfigurasjon (men annet afx-kort) og der viste det seg å bruke 2% av CPU og heller ikke forårsake noen særlige wake-ups (powertop), så dette viser seg å antageligvis være et problem med driveren til afx-kortet. Kunne noen sjekket dette på windows-platformen?

    Svar på denne kommentaren

  15. Nå er mye sakt, og det er i alle fall innlysende at det er potensiale til å utbedre ting her.

    For min del får jeg ikke til NRKs nettradio (får til å streame live som sett herfra mac1.no/nettradio), men ikke arkivmateriale eller live via web-spilleren. Den funker ikke på macen min, og ikke på windowsmaskinen på jobb. Det er ingen indikasjon på om det skulle ha kommet noe lyd (det står «DU LYTTER PÅ ET OPPTAK», men jeg hører ingeting. Høyttalerne er på. Youtube & Spotify lager lyd).

    Blir det er oppussingsprosjekt av dette snart? Radio på nett er en god idé, og det er mye gøy arkivmateriale å ta av. Jeg savner å høre ‘Hallo i uken’, men er ikke i sync med kringkasting. Er det håp?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.