nrk.no

1000 ekte fans

Kategori: Musikk og lyd


1000 true fans

Kevin Kelly publiserte for en måned siden en strålende artikkel om hvordan artister og kunstnere i teorien kan overleve på ca. 1000 ekte og dedikerte fans.

Assume conservatively that your True Fans will each spend one day’s wages per year in support of what you do. That «one-day-wage» is an average, because of course your truest fans will spend a lot more than that. Let’s peg that per diem each True Fan spends at $100 per year. If you have 1,000 fans that sums up to $100,000 per year, which minus some modest expenses, is a living for most folks.

Mr. Kelly er inne på noe viktig og hans artikkel fungerer bra som et innlegg i debatten som foregår under artikkelen Jan Omdahl og Bjørn Rogstad om “Piracy Kills Music”.

6 kommentarer

 1. Anders Brenna

  Definitivt en knallbra artikkel.

  Men det er nok ikke så enkelt som det kanskje kan høres ut. 1.000 «true fans» er ikke mye, men når kriteriet er at de bruker 1.000 dollar (cirka 5.000 kroner), så ser man raskt at det er vanskelig å rekruttere de.

  De to første, mor og far, går nok greit. De neste 998 blir værre.

  Jeg kan ikke komme på et eneste band eller artist som jeg har brukt 5.000 kroner på, selv over mange år.

  Et mulig unntak er Ringenes Herre. Det er ikke en artist, men kan regnes som relevant da det fortsatt dreier seg om åndsverk.

  Jeg har kjøpt bøkene et par ganger, sett filmene på kino og kjøpt de på DVD, samt at jeg i tenårene brukte mye penger på diverse rollespill. Dessuten sitter jeg akkurat nå med ungene som maler små Warhammer-plastikkfigurer fra Ringenes Herre-universet.

  På den annen side er ikke Ringenes Herre akkurat et nisjefenomen. De har ikke slitt med å nå 1.000 «true fans»

  Svar på denne kommentaren

 2. Gi fansen det de vil ha, og de vil betale for det om igjen og om igjen

  […] er det andre i bransjen kan lære av dette? Vi har tidligere skrevet om Kevin Kellys “1 000 ekte fans”. Her hevder han at nok trofaste fans er nok til at en artist kan leve av det: Assume conservatively […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.