nrk.no

Verdens beste bittorrent-tracker

Kategori: Fildeling


Telenors hovedkvarter

Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Som mange har fått med seg eksperimenterer NRK for tiden med distribusjon ved hjelp av BitTorrent som et av mange alternativer for å nå ut med vårt innhold.

For å få selve systemet opp veldig raskt valgte vi å bruke Amazon Web Services og deres Simple Storage Service som system for å få videofilene våre ut ved hjelp av BitTorrent. Dette har fungert meget bra. Den største ulempen ved bruk av Amazon S3 er mangel på skikkelig statistikk fra trackeren. Dette er den delen av systemet som holder orden på hvor filene befinner seg. Vi vurderer å sette opp vår egen tracker for å få bedre kontroll og for å kunne gi ut mer nøyaktig statistikk.

Da slo det oss at det er ganske underlig at vi går til Amazon i USA for å få enkel og rask tilgang til en tracker og litt lagring. De beste firmaene til å sette opp en slik tjeneste burde jo være bredbåndsleverandørene selv. De har jo bedre kontroll på strukturen i nettverket enn noen andre. De burde jo kunne sette opp den mest effektive trackeren. Fullstendig optimalisert for eget nett.

Med dette ville de kunne få bedre kontroll, bedre forutsigbarhet og bedre utnyttelse av sitt eget nett. Så viser det seg at Verizon faktisk jobber med noe i den retning. Spennende!

Så, Telenor og NextGenTel: Tar dere utfordringen? Eller har vi glemt noe viktig som gjør at dette er en skikkelig dårlig idé?

(En liten fotnote: Jeg har begynt å lufte små idéer via Twitter, noe jeg gjorde med denne tanken også. Så var det der at @forteller kunne svare at Verizon faktisk sysler med fildeling. Mr. Solstad er den personen i NRKbeta-redaksjonen som har skjønt potensialet i Twitter lengst. Hans artikkel om mikroblogging anbefales!)

8 kommentarer

 1. Absolutt en interessant tanke dette her, og noe ISPene bør jobbe videre med!

  Takk for at du nevner meg, det setter jeg pris på! Jeg liker Twitter bare bedre og bedre! Bla. fant jeg ut at en kommune i Danmark har en Ideastorm-aktig side via Twitter. Når skal NRK lage sin versjon av Ideastorm? Det ville vært veldig, veldig kult, og potensiellt gitt dere mye mer og bedre tilbakemeldinger enn bare denne bloggen kan (det er enkelt å kommentere her, men her føler man jo tross alt at man bare kan komme med tanker knyttet til det dere skriver om. Mens på en slik side kan man komme med ideer innen områder dere ikke har tenkt på engang).

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei, mange ISPer, Telenor inkludert!, som kjører trafikkanalyse av bla P2P trafikk i eget backbone, og forsøker forstå trafikk- og distribusjonsmønster som bla P2P-applikasjoner og -tjenester utløser.
  Mye spennende knyttet til P4P WG, og vi stiller gjerne på en P2P «ideastorm»!

  mvh

  Erik Jensen
  Bredbånd innholdstjenester
  Telenor

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Veldig bra! (Både at dere ser på dette og at en representant for Telenor er innom her på beta og svarer.)

  Det er vel rett og slett overhengende fare for at vi kommer til å snakkes. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg må bare innrømme at jeg vel ikke har ett godt ord å si om Telenor, men dette, at dere følger med på hva som blir sagt om dere, og at dere svarer i kommentarfeltet, skal dere ha kudos for! Bruker dere et Technorati/Google blog search/annet liknende søk med feed for å følge med på hva folk i sier om dere, eller et annet system? Eller fikk jeg for høye tanker om dere og følger dere bare med på NRKbeta og noen andre utvalgte blogger?

  @nrkbeta: Nå har jeg visst klart å sette fast en kommentar i moderasjonskøen igjen. Fint om noen fisker den fram 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette er en spennende og fornuftig oppfordring til ISPer i Norge.

  Samtidig som at distribusjon av multimedia via P2P er gunstig for dere er det jo akkurat den type trafikk som er hovedproblemet for network congestion og unfairness, da det utnytter svakheter i TCP.

  Har dere gjort dere noen tanker om dette? Burde kanskje ISPer først fremme en oppdatering av TCP-protokollen, slik det blir foreslått her: http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=1078

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.