Allerede i fjor bestilte jeg en Asus Eee PC fra statene, og lenge har jeg tenkt på å skrive en anmeldelse av denne snertne saken. Da ferien i februar utviklet seg til en packpackingtur gjennom Thailands sentraldel, tenkte jeg at dette var den perfekte crash-test for den lille maskinen.
Litt om maskinen
Asus Eee PC er som sagt svært liten. Med en bredde på 22,5 cm og en skjerm med diagonal størrelse på syv tommer, passer den nesten i frakkelomma. Den passer derimot perfekt i sekundærburet på en gjennomsnittlig laptopveske.
Operativsystemet kan ved første øyekast se ut som en forenklet versjon av Microsoft Windows XP, men faktum er at Asus med denne maskinen har gått for åpen kildekode i form av operativsystemet Xandros. Det vil i bunn og grunn si at du som brukeren kan modifisere operativsystemet i mye større grad enn hva man har mulighet til å gjøre i et lukket operativsystem, som Windows.
Maskinen er proppfull med alt du trenger av applikasjoner og spill. Jeg kan blant annet nevne Thunderbird, Firefox, Skype, og Messenger.
En annen ting som er ganske spektakulært med denne maskinen er at den ikke bruker harddisk til lagring, men i stedet baserer seg på en Solid State Drive (SSD) på 4 eller 8 GB. Dette resulterer i at oppstarten av maskinen tar i underkant av 20 sekunder.
Maskinen er liten, nett — og ikke minst billig. Importen fra USA kostet meg 2 200 kroner, inklusiv frakt.
Eee PC i bruk
Det første du legger merke til når du begynner å bruke Asus Eee PC er at den faktisk er fryktelig liten. Omjusteringsperioden fra MacBook til Eee PC var ganske vanskelig i begynnelsen, og jeg traff stadig vekk feil taster. Mitt eksemplar har også en litt lite følsom «D-tast», og dette førte også til et par frustrasjoner. Jeg følte meg som på barneskolen, hvor jeg faktisk måtte se på tastene.
At touchpad-en er 50% av størrelsen til de fleste andre maskiner (og sikkert 20% av MacBook Airs) hjalp heller ikke.
Dette gikk heldigvis bedre etter et par dager, og da begynner man virkelig å se nytteverdien i en så søt liten maskin. En maskin som du ikke trenger å være redd for å miste ned, som kan plasseres i selv de minste bur i baggasjen, og som til og med kan brukes på økonomiklasse på fly er virkelig noe som jeg har lengtet lenge etter.
Systemytelsen er helt ok – verken mer eller mindre. Maskinen har en 900 MHz prosessor (som er underklokket fra fabrikk til 630 MHz) og 1 GB ram. Den duger fint til lett surfing, skriverier og Python-programmering — med andre ord perfekt til mitt bruk. Om jeg skal rakke ned på noe må det være batteriytelsen, som jeg måler til ca. 2.5 timer med WiFi på.
For å avslutte vil jeg anbefale denne maskinen til alle som leter etter en fin liten reisepc som man ikke trenger å være så redd for. Noe sier meg at vi kommer til å se mye mer av denne typen maskiner!
Flere «småtasser» på NRKbeta:
MacBook Air – første klåing
Asus Eee PC
Linux og homebrew på Nintendo DS
Liten og sterk (OQO E2)
Var importen på 2 200 kr inklusivt toll?
Déjà vu!
E61 og Eee er også mine foretrukne, i tillegg til vanlig bærbar. Jeg ser dette som et tegn på konvergens – vi vil etter hvert ha mobiler og bærbare av varierende størrelse etter behov, og med overlappende egenskaper. Skal jeg på ekstremtur kan jeg fortsatt jobbe litt på mobilen, på andre reiser kan det være kjekt med Eee, og ellers er det bærbar som gjelder osv.
2200 er bra jobba. Jeg fikk min Eee fra Taiwan for 2600 alt inkludert (var heldig og slapp billig unna i tollen), kunne sikkert klart meg uten kinesiske tegn (i tillegg til standardtegn), men det har egentlig bare gjort meg mer nysgjerrig på å utvide språkhorisonten. 😉
Batteriet var skuffende svakt hos meg også, spesielt med tanke på at jeg gikk for 5200 mAh istedenfor 4400 mAh som du får på de enkleste modellene. Vurderer å skaffe et ekstra batteri, siden det er lite og burde være enkelt å skifte.
[…] Oppdatering: Vi har tatt en nærmere titt på denne maskinen i bruk. Ultraportabel laptop fra Asus med Linux ferdig installert. […]
Er også veldig nysgjerrig på om prisen på 2200 kr var inkl. toll. Da bestiller jeg en nå.
Dropp gjerne en kommentar på min blogg om faktisk importpris. =)
Datautstyr er så vidt jeg vet ikke tollbelagt, men om dere (John og Ronny-André) tenker på moms ved innføring slapp jeg merkelig nok dette. Den gikk rett igjennom tollkontoret.
Så, nei – prisen er nok ekskl. moms.
Det ser ut som om April er den måneden vi vil kanskje kunne se maskinen «offisielt» hertillands. Asus har en norskspråklig infoside om Eee på sine nettsteder, så den vil nok komme før eller siden. Norsk tastatur + Litt enklere å få tak i = Kanskje, muligens Eee-PC på meg:)
Frykter bare litt for at dette er en løsning som trenger et problem:p
Ja, operativsystemet som følger med er ikke noe å skryte av. Jeg har jobbet med å fikse Ubuntu for Asus Eee-en på http://ubuntu-eee.tuxfamily.org
Alt (inkludert 3D effekter) virker som en drøm.
hey,,
ville baresi at i advance meny som lett legges inn får du lagt inn norsk tastatur. slik at du kan skrive øæå med en eee som jeg gjør nå..
[…] Asus har hatt knallsuksess med sin lille og lette eeepc. Så stor suksess at de andre produsentene kommer etter. Små og helst hvite. […]
Kjempebra pc rask på internett, men jeg greier ikke å koble min lille pc til det mobile bredbånd jeg har hos telenor pga. linux syatemet. Har vært i kontakt med både telenor og forhandler, men ingen har grei å løse dette problemet ennå. Dette er dårlig.
jeg har et spørsmål som jeg vil ha svar på før 29.12.08: jeg synes at Eee PC er alt for liten!
men jeg har bare 2000 og jeg skal kjøpe pc men jeg har bare råd til den så… skal jeg kjøpe den?
litt om meg:
alder: 12
jeg er på fly veldig mye fordig mamma er flyvertine så jeg har vert og skal mange plasser denne uken:)
Congratulations Manny Pacquaio sa iyong muling pagkakapanalo laban kay Cotto. Wala na talagang tatalo pa kay Pacquaio.. ~