nrk.no

En prat om BitTorrent

Kategorier: Fildeling & Musikk og lyd


Legendarisk mikrofon

I går var Geir Arne Brevik fra RadioNova innom og slo av en prat om NRK og vårt eksperiment med BitTorrent. En lang og hyggelig prat ble til et fint lite intervju som ble sendt i programmet Skumma kultur i dag.

Så, uten noe mer mas – lytt til vår lille prat i spilleren under.

Intro fra studio:
«I slutten av januar la NRK ut Lars Monsens tv-serie Nordkalotten 365 gratis på nettet. Ikke spesielt oppsiktsvekkende i seg selv, om det ikke var for distribusjonsmetoden de valgte: BitTorrent. Denne brukes oftest når man ulovlig laster ned video og musikk fra nettet, og NRKs flørt med teknologien er et oppsiktsvekkende brudd med tradisjonelle mediers fokus på kopibeskyttelse. Skummas reporter Geir Arne Brevik møtte Eirik Solheim i NRKs utviklingsavdeling og spurte hva BitTorrent egentlig er…»

[audio:Solheim-RadioNova-BitTorrent.mp3]

For de som ikke får opp Flash-spilleren: Direktelink til audiofilen.
(Spilleren dukker for eksempel av en eller annen grunn ikke alltid opp på forsiden her på NRKbeta, så du kan også eventuelt bare klikke gjennom til selve saken)

Outro fra studio:
«Om du har lyst til å finne Torrent-filen til Lars Monsens serie Nordkalotten 365, kan du gå til nettsiden nrkbeta.no

Båndopptaker

PS. Husk at du kan laste ned og relativt fritt bruke bildene fra NRKbeta via vår konto på Flickr. Bildene i denne artikkelen er tatt i NRKs opplevelsessenter på Marienlyst. Flere av dem ble ganske bra og du finner hele serien på Flickr.

15 kommentarer

 1. Veldig bra at dere satser på BitTorrent. Og det er synd at det forbindes med bare negativ piratteknologi, når det faktisk er den beste måten å dele store filer på nettet med. Gleder meg til den dagen hvor jeg kan laste ned alle de gode programmene fra NRK via Torrent…

  Svar på denne kommentaren

 2. Geir Arne Brevik

  Veldig hyggelig at dere hadde lyst til å legge ut denne saken.

  Chris-Håvard: Når det gjelder min noe tabloide vinkling (jeg bruker bl.a. ordene «piratenes favoritt-teknologi»), så gjør jeg det av to grunner. 1) for å gi folk som ikke kjenner til bittrorrent en vei inn til stoffet, og 2) for å få frem hvorfor det er oppsiktsvekkende og radikalt at store, gamle, konservative NRK gjør dette.

  Jeg synes Eirik Solheim gjør en glimrende jobb i å forklare forståelig hvorfor NRK har gjort som de har gjort, uten å benekte at selve teknologien i stor grad brukes på måter som faktisk strider mot norsk lov.

  Jeg håper også at vinklingen min er tydelig både for eksperter og lekfolk, ang. at dette er et overraskende og sympatisk — ikke suspekt — eksperiment fra NRKs side.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg var veldig forberedt på den debatten da vi bestemte oss for å gjøre dette eksperimentet. Derfor forklarte jeg også veldig tydelig i artikkelen der det ble annonsert at BitTorrent i seg selv ikke er en ulovlig teknologi.

  Så lenge det hele blir oppklart så tydelig som her har jeg ikke noe imot at det kontroversielle ved BitTorrent trekkes frem. Det er egentlig bare bra, siden de fleste lytterne / leserne sitter og lurer på det samme. «Men er ikke dette ulovlig da?»

  Likevel, Chris-Håvard er inne på noe viktig. Synd dersom dette bare blir forbundet med noe ulovlig. Noe jeg mener at ITavisen gjorde en dårligere jobb på i sin artikkel om NRK, iTunes og BitTorrent:
  nrkbeta.no/teknobabbel-it-avisen-serverer-vr%c3%b8vl-om-nrk/

  De fleste andre som har nevnt «ulovlig» og «pirat» i sine artikler har fullført med en eller annen forklaring som sier at teknologien i seg selv ikke er ulovlig.

  Som Jon Bing sier:
  «Øks er ikke ulovlig selv om man kan kutte hodet av mennesker med en.»

  Svar på denne kommentaren

 4. Geir Arne Brevik

  Nå er vi jo egentlig veldig enige her, men for min kritiske journalistiske integritets skyld: Sammenligningen med øks er presis rent juridisk, men når det gjelder folks oppfatning, hadde den vært treffende om det ikke var for at økser bare unntaksvis blir brukt til ulovlige handlinger…

  Svar på denne kommentaren

 5. Bruker ikke flere store seriøse torrent til å spre filer`a ?
  Som blizzard og de andre mmo aktørene ?
  Om du tar i betraktning de 10 mill. torrentene i uka blizzard alene står for, og plusser på div linux varianter som brker torrents, pluss andre store som nero etc.
  Så blir nok torrents i bunn og grunn bare brukt unntaksvis til ulovlige handlinger.

  gg

  Svar på denne kommentaren

 6. Tor Håkon Haugen

  I stede for å kommentere innlegget og opptaket om bittorrent, tenkte jeg å gi en liten honnør til det velse PS-et.
  Synes det er flott at NRKbeta velger å legge ut bildene sine på Flickr under en så åpen lisens. Håper det dukker opp flere flotte bilder fra opplevelsessenteret og andre plasser i NRK-systemet.

  @Eirik: Antar det er du som har prøvd å lage din egen bokeh også? Har aldri kommet så langt selv enda (tid er en mangelvare), men resultatet ser jo bra ut.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Dette var ikke ment som en sint «read-the-fucking-manual»-bemerkning. Bare en hyggelig peker til de aktuelle artiklene.

  Vi kan ikke anta at alle som kommer innom NRKbeta begynner med å lese samtlige av de 511 artiklene som allerede ligger her… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Johan Ronström » Blog Archive » Resultat av NRKs bitTorrent-test

  […] Uppdatering: Fler länkar: – NRK pratar om testet och tar upp intressanta frågor om rättigheter och kontroll i en radiointervju med RadioNova (nor). – Beskrivning av initiativet på engelska – “Thoughts on BitTorrent distribution for a public broadcaster” (eng) – intervju med tyska nyhetssajten http://www.tagesschau.de […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.