nrk.no

Gratis bredbånd over hele verden

Kategori: Trådløst


Fon WLAN-boks

Ah. Tabloide overskrifter. Funker alltid. Selvfølgelig er overskriften på denne artikkelen en sannhet med modifikasjoner. Men den er ikke helt uten grunnlag. Den siste uken har jeg testet en liten boks fra et firma som heter Fon. Den er rett og slett et lite WLAN-aksesspunkt. Du kjøper boksen for 29,- eller 49,- Euro. Så der forsvant fort ordet «gratis». Men når du først har satt opp en slik boks i heimen begynner ting å bli bra. Fon forklarer ganske godt hva dette går ut på selv:

FON is the largest WiFi community in the world. FON is a Community of people making WiFi universal and free. Our vision is WiFi everywhere made possible by the members of the Community, Foneros. We share some of our home Internet connection and get free access to the Community’s FON Spots worldwide!

Fon-boksen kobler du til bredbåndet ditt hjemme. Så setter den opp to trådløse nett. Et som er kryptert som du kan bruke selv. Og et ekstra FON-nett som er åpent. Og det er dette åpne nettet som er spennende. Det er ikke mer åpent enn at folk som kobler seg til det automatisk kommer til en innlogginsside fra Fon. Der fungerer det slik at dersom du er Fon-medlem kan du logge deg inn og få tilgang til internett uten kostnad. Er du ikke Fon-medlem kan du betale for tilgang til nettet.

Du kan også definere et domene som alle kan surfe på gratis. Er du for eksempel i nærheten av hjemmet mitt kan du nå surfe gratis på min blogg, eirikso.com. Enten du er Fon-medlem eller ikke.

Enkel tilkobling. Strøm og nett.

Du kan selv bestemme hvor mye av bredbåndstilknytningen du har lyst til å dele på Fon-nettet. Jeg satte det opp til å dele 1 Mbit av nettet hjemme. En test på et av de mange hastighetsmålerne der ute viser at dette fungerer.

Okay. Så da gir jeg altså fra meg 1 Mbit av bredbåndet mitt til eventuelle Fon-medlemmer som befinner seg i nærheten av min bolig. «What’s in it for me?» Når du har satt opp boksen og registrert deg hos Fon blir du Fon-medlem og får derfor tilgang til alle andre Fon-nettverk ute i verden. Jeg har blitt en «Fonero» som de kaller medlemmene sine. Foneros kan da nyte godt av mer enn 600 000 trådløse nett rundt i verden. Jeg deler litt av mitt bredbånd og får derfor tilgang til et nettverk av andre som også deler litt av sitt bredbånd.

Fon i Paris

Når du registrerer boksen legger du inn punktet i Fon sin database som selvfølgelig er koblet til Google Maps. Der kan du finne Fon-spots over hele verden. Skal du til Paris? Og er Fon-medlem? Da har du virkelig gratis bredbånd over store deler av byen. Oslo er ikke så godt dekket, men er du villig til å bevege deg litt finner du nok et ledig punkt.

Så kan man jo begynne å lete på enda mindre steder. Allerede ved Stavanger begynner det å bli tynt, men Ola Solem har hvertfall et punkt i Osebergveien.

Du kan også velge å sette opp systemet slik at Fon deler eventuell inntekt de får fra folk som kobler seg til ditt punkt med deg. Jeg ville tatt en titt på avtalen du har med din bredbåndsleverandør, men bor du sentralt i en by kan det jo være litt penger å tjene.

Registrering og installasjon av boksen var veldig enkelt. Hele systemet er lett å forstå og boksen i seg selv fungerer fint for å gi deg trådløst nett hjemme. Avanserte brukere som krever mye funksjonalitet vil ikke kunne bruke denne som sin eneste WLAN-boks, men den er ypperlig om du vil ha et ekstra nett hjemme. Har du allerede et kablet nett, men kunne tenke deg trådløst nett hjemme er faktisk Fon sin boks et godt alternativ dersom du vil ha noe som er veldig enkelt å sette opp. Enten du kommer til å bruke ditt Fon-medlemskap når du er ute og reiser eller ikke.

WLAN Internet Power

Fon står og faller på antallet brukere. De er allerede over 600 000, så selv om det er litt få aksesspunkt på mindre sentrale steder, så er det ganske brukbart om man er en del ute og reiser i de store byene i verden. Hele greien er så lett å sette opp og så enkel å forstå at jeg har tro på at dette har kommet for å bli.

PS. Husk at du kan laste ned og bruke bildene i denne artikkelen fra NRKbeta på Flickr.

20 kommentarer

 1. Daniel Aleksandersen

  Det er iallefall ett tilgangspunkt i Lillehammer også. Det er nemmlig mitt! Det vært femten brukere innom i løpet av seks mnd. her.

  For de som tenker på «omstreifende pediofile som tar av andres internett» er dette ikke et problem med Fon. Alle tilkoblinger igjennom det offentlige nettverket går og logges til brukren via Fon sin egen DNS‐tjener. Det private nettverket bruker din ISP sin eller egen selvvalgt DNS (som OpenDNS). Du er altså trygg for at andre skal misbruke det offentlige nettverket.

  Du er derimot ikke trygg for internettleverandørenes vrede over kontraktbrudd om du skulle sette tilgangspunktet ditt i «bill» mode. Altså, at du tjener en slant på at ikke‐Fon medlemmer kan kjøpe tilgang til nettverket ditt. Det er kontraktbrudd hos samtlige norske internettleverandlører. Standard «linus» modus er ikke kontraktbrudd.

  Svar på denne kommentaren

 2. Anders Tendenes

  BRA! Har vært Fonero i mange år alt, og syntes det er et bra foretak. Syntes også det er flott at de aller fleste nettleverandører åpner for «videresalg».

  Følg litt med på fon.com, så kommer det ofte tilbud om fon-routere for en slikk og ingenting. (1 euro, etc)

  Svar på denne kommentaren

 3. Når slår en ny teknologi an?

  […] Etter å ha skrevet artikkelen om Fon kom jeg på en kort artikkel som jeg postet på min engelske blogg for over et år siden. Jeg har sett løsninger som tilsvarer Fon før. Der du ved hjelp av masse konfigurering og programvare kunne sette opp noe liknende. Det er bare det at Fon var så inderlig enkelt å sette opp og lett å forstå. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Teknobabbel: IT-Avisen serverer vrøvl om NRK

  […] Å på bakgrunn av dette slå fast at “NRK ikke vil på iTunes” vitner om en sterkt begrenset forståelse av hvordan iTunes fungerer. Og en fullstendig ignoranse i forhold til hvilket tilbud vi allerede har. Vi tar oss friheter i forhold til tabloide overskrifter her på NRKbeta også, men prøver å være noenlunde nøyaktige og realistiske i helheten av det vi kommuniserer. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Fon er fint det…

  har vært Alien noen ganger og hatt glede av nettverket. Problemet idag er at at du MÅ ha La Fonera. Tenkt over det? Noen problemer med at routerprodusent (mis)bruker vår teknologidealisme til å markedsføre et relativt dårlig WiFi router? Og i tillegg får mye fin gratis omtale både her og andre steder fordi de er idealistiske?

  Jeg deler gjerne båndbredde, men jeg har en god router og bytter den ikke ut med en dårligere. I starten tilbød Fon programvare for Linuxbaserte Linksys routere, men nå er de en ren routerleverandør som alle andre. Trist. (Jada, jeg er klar over alle årsakene til at det rene «programvarealternativet» forsvant, men dersom det sosiale nettverket hadde vært Fons hovedanliggende hadde de funnet en løsning for flere routertyper, eller?)

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  En liten detalj: jeg omtalte ikke Fon her fordi de er så idealistiske. Jeg omtalte dem fordi systemet fungerer og idéen er veldig god.

  Jeg syntes det viktigste med løsningen faktisk er brukervennligheten og enkelheten du får når du bruker Fon sin egen boks. Men jeg tror ikke det hadde skadet om de hadde opprettholdt et mer avansert alternativ for de som bruker andre rutere. Fon tjener vel mesteparten av pengene sine via salg av ruteren, men med en softwareløsning i tillegg ville de fått enda større utbredelse og sikkert bare solgt enda flere rutere.

  For de avanserte brukerne vil ikke Fon sin boks være noe i nærheten av godt nok, men jeg syntes den fungerer fint som en ekstraboks. Jeg har fremdeles min Airport Extreme som hovedruter i heimen, men Fon kom som et godt tillegg og er plassert slik at jeg nå har tilgang til mitt eget nett i et mye større område rundt leiligheten. Hovedekningen innendørs er fremdeles Airport.

  Svar på denne kommentaren

 7. Ideen er veldig god og fungerer, men det er bundlingen av et ruter produkt med en god, idealistisk tjeneste jeg er i mot: Jeg liker god mat og jeg liker gode kart og ViaMichelin tilfredstiller dette behovet bra. De har til og med en mobil klient som fungerer fint i Frankrike, men du må være SFR kunde for å få tilgang. Dermed vinner kanskje SFR noen kunder, men ViaMichelin taper ganske mange streifere som meg. Og jeg hadde til og med vært villig til å betale ViaMichelin for noen tips av og til!

  På samme måte kunne Fon hatt enda flere tilgangspunkter hos slike som meg som ikke ser poenget i å kjøpe en boks til (for annet enn idealistiske grunner).

  Et teknisk spørsmål: Kjører du din AE ruter gjennom FON eller motsatt, og kjører du NAT på AE ruteren? Om det går å ha en Fonera som en tilleggsruter koblet på en av kabelportene på min hovedruter (som kjører NAT) blir det straks mer interessant.

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg har plugget Fon rett i ADSL-boksen fra NGT. Der får den en IP og setter opp det nødvendige nettet.

  Så går det en annen kabel fra NGT-boksen til en gigabit-ruter som de andre maskinene mine står på.

  Akkurat nå er faktisk AE-boksen ikke koblet til fordi jeg i hovedsak kjører kablet nett pga store filer som dundres frem og tilbake mellom maskinene mine.

  Planen var å sette AE-boksen tilbake på NGT-boksen den også. Eventuelt sette AE i en av portene på GB-ruteren.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hvordan funker dette i forhold til IP-logging? Jeg ser for meg at politiet har gode muligheter til å koble treff i barnepornofilteret sitt, via nettleverandørenes logger, til eieren av et internettabonnement. Og mindre tilgang får de neppe med det nye lagringsdirektivet. Hva da med de omstreifende pedoene, eller de fastboende for den saks skyld?

  Svar på denne kommentaren

 10. Eirik Solheim (NRK)

  Det er jo alltid en fare å dele bredbåndet sitt, men i Fon-systemet må man være registrert hos Fon for å få tilgang. Og du får en nøyaktig logg på hvem som har vært innom og når de var innom fra Fon.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.