nrk.no

Hvordan vil du ha en komplett verktøykasse fra NRK?

Kategori: NRK


Verktøy

Når man publiserer på nett gir man folk muligheten til å ta tak i innholdet som legges ut og lage nye tjenester av det. Enten man liker det eller ikke. De mest populære tjenestene rundt i verden opplever dette. Man kan selvfølgelig prøve å motarbeide det ved hjelp av advokater og søksmål, men det har vist seg langt mer fornuftig å heller spille på lag med de som faktisk har lyst til å hjelpe til med å lage en bedre tjeneste.

To veldig gode eksempler er Flickr og Google Maps. Flickr har et velbrukt API, eller verktøykasse om du vil. Et sett med funksjoner som programmerere kan benytte for å lage nye tjenester basert på innholdet i Flickr. Det samme gjelder Google og deres kart.

Et strålende eksempel på hvordan dette kan utnyttes er tjenesten som heter Flickrvision. Der har man kombinert bilder som postes på Flickr med kartene til Google. Mange av bildene på Flickr merkes med posisjonsdata. Disse vises i sanntid på Flickrvision etter hvert som de publiseres. En nettside som verken Flickr eller Google trengte å lage, men som likevel øker verdien av begge tjenestene.

Vi er så heldige at vi jobber med innhold som folk har stor interesse for. Det har allerede blitt laget nye versjoner av vår Nett-TV. Både for forskjellige browsere og for Xbox. Disse tjenestene blir laget uten vår velsignelse og på ganske tynt grunnlag siden vi i dag ikke tilbyr noe skikkelig verktøykasse. Man må bruke ganske upålitelige metoder for å få ut de nødvendige dataene og tjenestene slutter å virke hver gang vi endrer litt på vår nett-TV.

Det har vi tenkt å gjøre noe med. Vi arbeider nå med å definere et såkalt API for NRK sine tjenester. Her er en liste over noe av det innholdet vi har lyst til å la dere få leke med:

– Nyheter
– Sport
– Vær (det finnes allerede et API for yr.no)
Nett-TV (direktelinker og diverse metadata)
– Nett-radio
– Kalenderdata
– Programinformasjon (TV-anytime, XML-TV)
– Spillelister fra radio

Siden vi har verdens mest intelligente lesere tenkte vi at dere også kan få komme med innspill i denne tidlige fasen. Så kan dere få være med å forme verktøykassen.

Hva vil dere ha og hvordan vil dere at et slikt API skal fungere?

63 kommentarer

 1. Eg syslar ikkje med programmering sjølv, så då må nok også eg koma med forslag til teneste og ikkje API:

  – Nett-TV-jukebox
  – Scrobling av musikk frå nettradio til Last.fm var ein genial idé, ja!
  – Hendingskart for artiklar med geografisk tilknyting – døme
  – Nettbasert chat mot ulike program (radio og TV) der sjåarar og lyttarar kan prata saman og kanskje litt med verten for programmet?
  – ..og der gjekk eg meg vill i Full WEB 2.0 API List

  Svar på denne kommentaren

 2. Mats Taraldsvik

  Hei!

  Jeg fikk til å lage et program med GTK+ og Python som søker gjennom nett-tv, og lar deg spille av treffene i enten Totem eller VLC. Dessverre er søkene temmelig upålitelige, så derfor har det ikke vært noe poeng å dele det med andre her.
  Regner med søk i nett-tv og -radio kommer med i APIet. Jeg ønsker meg da også addressene direkte til filene, slik at jeg slipper å gå inn på hver eneste /klipp/8907098 for å hente addressen som kan spilles av i eksterne mediespillere.

  Forresten så kunne det vært greit å fikse bokmerker/indeks, og plassholdere for programmer (og resten av søkeresultatene i nett-tv) slik at bokmerkene fungerer skikkelig (om det lar seg gjøre – kanskje et timestamp er nok, jeg er usikker på parametre jeg kan gi til mediespillerne for dette).

  Hadde vært fint med en boolean på radioprogrammene også: «finnes dette programmet som podcast?». Dermed skulle det vel bli en enkel sak å automatisk holde nrk.no/podcast ved like.

  Programinformasjonen og nett-tv / -radio bør kunne lenkes sammen på en eller annen måte, slik at det blir enkelt å lage en programoversikt med direktelenker.

  Jeg har spurt før om div. podcast-features jeg ønsker meg (er radio-spillelister hentet derfra? 😉 ), samt radioprogrammer jeg ønsker meg som podcast (P.I.L.S, hovedsakelig) – oppdatering?

  En klekkelig ønskeliste, med andre ord, men jeg krysser fingrene 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. La API’et bruke «REST» og ikke SOAP. Det vil gjøre det enklest for alle parter.

  Legg det ut under en liberal lisens, slik at andre enn privatpersoner også kan bruke det.

  Helst unngå behov for brukernavn/login/key. Dette hindrer spredning.

  Matoppskrifter? Lag en standard for matoppskrifter (mengde, ingridiens, antall porsjoner, steketid) og legg ut alle matopskriftene. Da kan vi lage en webtjeneste som f. eks. kan hente ut en fiskerett med løkringer som lages på under 20 minutter og som stekes i ovn

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  @Daniel: Bra forslag! Dette foreslo jeg for fire-fem år siden. Ikke alt som går like fort her på huset! Definitivt noe vi skal gjøre noe med. TYN oss om vi ikke er på Last.fm og iLike innen noen måneder. Ok?

  Svar på denne kommentaren

 5. Kanskje ikkje heilt på tema, men det har skjedd noko med podkast-sida til NRK: nrk.no/podkast/

  Den er no gått frå å vera brukbar, men lite brukarvennleg, til veldig utilgjengeleg: ein må klikke fram ein link og så klikke seg vidare til programmet si heimeside for å finne podkastlinken (på Lars Monsen-sida fann eg ikkje nokon link i det heile). Dette er dårleg usability, og ein burde nok laga eit betre system til å presentere podkastane med.

  Svar på denne kommentaren

 6. Tror jeg har nevnt dette før i en kommentar, men gjør det veldig lett for folk å laste ned enstaka podcaster også – jeg hører veldig ofte på podcaster men bruker ikke noe program for å abonnere – hører ikke så ofte, så det ville bare blitt å kaste bort båndbredden. Derimot kan jeg godt tenke meg at jeg skal ta en lang busstur, og gå inn på NRK og laste ned et par timer radioprogrammer til å legge på mp3spillern. Slik det var før måtte jeg gå på vise kildekode og manuelt hente ut mp3 lenka for å laste ned (med wget for eksempel), noe som var greit men irriterende. For folk flest er det umulig. _Ikke_ anta at alle har/vil bruke iTunes! I tillegg, selv om du kunne tenke deg å abonnere vil du kanskje gjerne prøve deg på en fil først…

  Svar på denne kommentaren

 7. Torbjørn Bøen

  Dette høres bra ut, men høres lite ut med bare Nyheter og sport tilgjengelig som video API.

  Har god erfaring med både REST og GData. YouTubes GData API og Yahoos video REST API er gode eksempler.

  Unngå SOAP!

  Svar på denne kommentaren

 8. Bjørn Remseth

  Tilgjengeliggjør innhold via torrents der det er mulig. Om man slipper å anta at alt innhold unicastes, kan man lage greier som opportunistisk henter, cacher og distribuerer, også mobilt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Glimrende med API. Det ser vi fram til – gleder meg til å se hva dere får til. Så blir det opp til oss utviklere å finne ut hvordan vi kan lage bra tjenster opp mot dette.

  «Man kan selvfølgelig prøve å motarbeide det ved hjelp av advokater og søksmål, men det har vist seg langt mer fornuftig å heller spille på lag med de som faktisk har lyst til å hjelpe til med å lage en bedre tjeneste.»

  Dessverre var det jo akkurat denne måten dere hånterte bytetastic.com a.k.a skyfex sin løsning. Hvis jeg husker rett så ble det truet med advokater og kontoen til personen som lagde tjeneste ble utestengt.

  Uansett flott at dere nå har kommet til fornuft og satser på åpne APIer. Way to go!

  Svar på denne kommentaren

 10. Bjørn Remseth

  Hvis dere har en distribusjonsmodell lignende den Amazon har, hvor innholdet legges inn ett eller annet sted, så kan det hentes ut med HTTP eller torrent, så er det fint. Det vil antagelig være en god ide om man på ett eller annet vis kan autentisere innhold, men det er ærlig talt ikke så fryktelig viktig. Det som -er- viktig er at det er mulig å pakke innholdet inn i mange slags kontekster, og at man ikke antar at alle vil bruke den samme browser pluginen og at den eneste type mashup som kan lages er websider som refererer til innhold på deres webservere.

  (btw: Lykke til. Dette er et steintøft initiativ!)

  Svar på denne kommentaren

 11. Geir Arne Brevik

  Det virker som om dere har veldig god greie på hva vi ønsker oss, både når det gjelder innhold og funksjon. Så en stor applaus er mitt viktigste budskap.

  Et ønske har jeg allikevel, og det er om dere kan tilby APIene som JSON og ikke bare XML, da førstnevnte er veldig lean&mean, og ikke bare til JavaScript-bruk.

  Geografisk markering av innhold er nevnt, og jeg vil slenge meg på den. Veldig interessant å kunne koble YR og NRK: Hvor mye snør det i Holmenkollen før ski-VM, hvor mye blåser det der hvor oljesølet fant sted?

  Svar på denne kommentaren

 12. Mats Taraldsvik

  Forrige innlegg ble kanskje for langt, men det er én ting jeg gjerne vil ha svar på:
  «Spillelister fra radio» – snakker vi om musikksporene fra radioprogrammene/podkastene her? Kunne det være mulig å legge ved timestamps?

  Svar på denne kommentaren

 13. Martin Bekkelund

  Jeg hoppet over kommentarene, for å foreta min egen brainstorming. Ha meg unnskyldt om jeg lister opp forslag som allerede har kommet inn. 🙂

  Sett fra et brukerperspektiv er jeg ikke veldig kravstor. Mine tanker er kanskje ikke direkte relatert til funksjonalitet man finner i et API, men skitt au. Personlig kunne jeg tenke meg å få tak i innholdet fra NRK på følgende måter:

  – Inkludere klipp på min egen side, YouTube-style.
  – Se sendinger i eksterne spillere, f.eks. VLC.
  – Tilby EPG som en XML-kanal.
  – Abonnere på sendinger med RSS.

  Mine fem. Bra initiativ, gutter! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. Terje Tjervaag

  Godt initiativ, og mye bra kommentarer så langt! Her er et par av mine:

  – Sosiale muligheter ved å legge opp til også input av data – la brukere tagge, beskrive, lage kryssreferanser (dere hadde vært utrolig kule om dere fikk til noe basert på emnekart). Tenk om vi for eksempel kunne laget nettsteder som hentet ut metadata om radio- og tvopptredener av politikere slik at man kunne sette to opp mot hverandre og ha full oversikt over debatter og intervjuer de har vært med i.

  – Innhold i ymse formater fra arkivene, noe sånt som: nrk.no/content/lydverket/latest/flac eller nrk.no/content/dagsrevyen/2008-02-13/torrent

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg er enig med vedkommende som lurer på hvorfor man ikke kan laste ned en «podcast»/mp3-fil direkte. Slik det er i dag må man enten laste ned eller annen tvilsom programvare eller lete gjennom kilden på nettsiden for å finne det som i realiteten er en ren og enkel mp3fil.

  Hvorfor i alle dager kan man ikke vinkle fokus bort fra iPod og iTunes? Hva med å legge ut en enkel, ren link direkte til mp3filene for de aktuelle sendingene av programmene?

  Slik ordningen var tidligere, da fenomenet het RODCAST (RADIO ON DEMAND) og ble driftet av en eller annen gjeng ved Høyskolen i Østfold, var tilgjengeligheten av radiosendingene betraktelig større. Det begynner vel å bli 10 år siden rodcast.hiof.no var i full drift? Det er i alle fall en god stund siden, og NRK.no har åpenbart gått glipp av i alle fall ett godt moment fra rodcast-fenomenet.

  Svar på denne kommentaren

 16. Mats Taraldsvik

  Eirik Solheim: Flott, jeg har lyst til å se hva jeg kan få ut av Python eller C++, GTK+, radioprogrammer og spillelister… Da blir det kanskje mulig å lage podcaster med musikk fra egen musikksamling – og samme spor som ble spilt i sendingen, hvis du har det… Jeg lover i hvert fall å forsøke det, hvis det kommer på plass.

  Svar på denne kommentaren

 17. Vidar S. Ramdal

  Støtter alle forslagene som har kommet så langt, og vil legge til:
  XML-feed e.l. for løpende sportsresultater, og da særlig fotball. Så vidt jeg har sett, kommenteres ofte fotballkamper live på nrk.no. Disse kommentarene burde vel kunne gis ut som en RSS-feed? Hvis også kommentarene kunne merkes med kategori («mål», «straffe», «utvisning» osv) så blir det ganske kult.

  Og et API til tipperesultater (tippekupongen, oddsen). Men det er det kanskje Norsk Tipping som må mekke.

  Svar på denne kommentaren

 18. Eirik Solheim (NRK)

  @Martin Bekkelund

  – Inkludere klipp på min egen side, YouTube-style.
  – Se sendinger i eksterne spillere, f.eks. VLC.

  Begge disse kommer når vi legger over til ny Flash og MPEG4-basert nett-TV

  – Tilby EPG som en XML-kanal.
  Dette har ganske høy prioritet i prosjektet, så en eller annen form for XML av EPG-data tror jeg du kommer til å se

  – Abonnere på sendinger med RSS.
  Dette arbeider vi også med. Erfaringene fra BitTorrent-eksperimentet med Nordkalotten 365 tilsier at dette er noe mange ønsker.

  Mitt ønske er å få forhandlet frem avtaler som gjør at vi kan tilgjengeliggjøre mer av innholdet vårt på den måten.

  Svar på denne kommentaren

 19. Simen E. Sandberg

  Programinformasjon, detaljerte spillelister og timestamps gir mange muligheter for å la avspillere vise metadata om hva som spilles akkurat nå. Det gjelder både arkivopptak og kringkasting.

  Nå står det f.eks. «NRK P2» eller «Her og Nå 15.02.08» i displayet på spilleren min når jeg hører på nettradio eller podcasts. Jeg burde kunne få opp kanal, program, programleder, låt som spilles akkurat nå, med artist, album osv..

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik Solheim (NRK)

  Overgangen til Flashbaserte avspillere i NRK vil nok skje trinnvis. Desverre kan jeg ikke gi deg noen eksakt dato.

  P3TV, Spiller.no og mye av humorstoffet vårt går allerede via Brightcove, som baserer seg på Flash:

  nrk.no/p3tv/
  nrk.no/magasin/alltid_moro/videoarkiv/
  nrk.no/spiller/videospiller/

  Vi holder på å bygge om en del grunnsystemer og håper å få mye mer over på Flash etter hvert. Både basert på systemer vi bygger selv og eventuelt supplert med eksterne systemer som det du ser i den testen vi gjør med Brightcove.

  Kan desverre ikke si noe mer enn at vi håper å ha mye på plass i løpet av året.

  Svar på denne kommentaren

 21. Så vidt jeg skjønner jobber BBC med å lage en løsning der iPlayer er basert på Adobe Air-teknologi (med en eller annen form for drm) som bla. lar macbrukere laste ned programmer (i tillegg til å streame).

  I følge Ashley Highfield* (BBCs Director of Future Media & Technology) så har de fått tilgang til ny adobe-programvare som vil bli lansert i løpet av året.

  Er det noe slikt NRK jobber med også?

  *http://backstage.bbc.co.uk/news/archives/2007/10/iplayer_drm_and_1.html

  Svar på denne kommentaren

 22. Eirik Solheim (NRK)

  Vi følger med på hva BBC gjør, men er ikke så begeistret for DRM-greiene de legger på. Håper at vi kan få en langt mer åpen distribusjon.

  BBC ønsker så vidt jeg forstår å tilgjengeliggjøre alt de sender i sin iPlayer. Da må de ha en eller annen form for DRM for å få en avtale med de store studioene.

  Vi har nå en høyere fokus på NRKs egenproduserte innhold og håper at vi kan gjøre det tilgjengelig uten DRM slik at folk kan spille det der de selv ønsker.

  Vi ser på det som viktigere enn tilgjengeliggjøring av innkjøpt materiale og avtaler med Hollywood.

  BBC har også en utfordring i form av at mesteparten av deres innhold har stor internasjonal interesse og må sørge for at ikke de blir sittende å bruke masse lisenspenger på distribusjon til mennesker som ikke er med på å finasniere driften.

  NRKs egenproduserte innhold er jo allerede kryptert med det norske språk. Som gjør at det uansett har størst interesse innenfor kongeriket Norge. Norsk språk er mer effektivt og mye mer forbrukervennlig enn IP-sperrer og DRM.

  Svar på denne kommentaren

 23. Mats Taraldsvik

  Ja, jeg må legge til at jeg bare må stille meg bak Frank Burmos forslag, for det var lurt. De aller fleste språk har jo god støtte (enten via medfølgende eller eksterne biblioteker) for å manipulere xml. Og requests via post/get er jo enkelt å få til. Husk bypass av «hastighetstesten», da 😉

  Håper det blir flere poster om dette, når APIet utvikles (videre), slik at vi kan ha et ord med i laget, hele veien.

  Svar på denne kommentaren

 24. Eirik Solheim (NRK)

  Dere kommer til å få ha et ord med i laget hele veien. Og NRKbetas lesere blir selvfølgelig også de første til å få teste API’et etter hvert som vi får det på plass.

  Planen er å lage en lukket test først. Til den testen trenger vi noen flinke folk som kunne tenke seg å leke litt. Har en mistanke til at vi finner noen av dem blant NRKbetas lesere. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 25. John O Paulsen

  Jeg har registrert en del problemer jeg har hatt med nedlasting av podcastammer. Det hender svært ofte at enkelte programmer ikke er tilgjengelig eller ikke er klare før dager etter at sendinger er avsluttet! Iblandt får jeg ikke laste ned dem jeg har lyst til å høre i helhet, noe det ikke alltid er tid til! Iblandt er det rot med datorer på podcast! Håper dere kan fortelle meg litt om rutinene, om mulig. Slik at jeg kan holde meg oppdattert av dere . OBS. Har ikke mottatt ipod siste dagene og i helgen! Takker ellers for god service og mange gode program gjennom årene. nrk lytter i 50 år! Vennlig hilsen John O Paulsen

  Svar på denne kommentaren

 26. John O Paulsen

  Bleklager at det ble trykkfeil i mitt innlegg. Inledning skulle vært! «Jeg har registrert en del problemer jeg har hatt med nedlasting av podcat-programmer! Venligst John O Paulsen

  Svar på denne kommentaren

 27. Eirik Solheim (NRK)

  Desverre er ikke rutinene ved publisering av podcasts helt strømmlinjeformet. Mye baserer seg på manuelt arbeid og da hender det at ting tar lengre tid enn planlagt, samt at det kan oppstå feil i datoer og beskrivelser.

  Vi jobber med en generell oppdatering av rutinene og håper at vårt podcasttilbud vil bli mer pålitelig etter hvert som nye rutiner og tekniske løsninger implementeres.

  Vi følger med på tilbakemeldingene her og det er flott at dere melder fra om ting som ikke fungerer som det skal.

  Svar på denne kommentaren

 28. John O Paulsen

  Nytt innspill fra meg 23.06.08 kl.2127
  Jeg har et stort ønske og på på vegne av alle podcast brukere! La oss få tilgang til alle program som vi ikke fikk lastet ned i perioden dere hadde problemer. DVS. forrige uke og til dere igjen er på lufta! Denne service bør være tilgjengelig alltid når nrk.no/podcast har problemer slik at vi kan følge med på det som er viktig for oss! Filene ligger der et er bare å gjøre dem tilgjengelig etter at problemene er løst! Vennlig hilsen! John O Paulsen

  Svar på denne kommentaren

 29. Gleder meg veldig til å teste ut API’en. Mye av dette er nevnt allerede, men her er min ønskeliste for API’en:
  – Gode søkemuligheter på både radio og tv. Tittel, programleder, innhold, gjester. (Mest mulig metadata, med andre ord.)
  – Programoversikt for tv og radio
  – Spillelister for radio
  – Hva spilles akkurat nå på radio
  – Geotagging av mest mulig. Musikk, gjester, innspillingssteder, ++

  Kan dere gi oss en pekepinn på hvor langt dere har kommet? Er det snakk om september eller desember før det skjer noe?

  Svar på denne kommentaren

 30. Torgeir Størset

  Kom over denne siden nå, og dette ser jo kjempespennende ut!
  Etterlyser er status på prosjektet, når kommer de første dryppene fra API’en ut (før jul, til våren, neste høst)?
  Nærmer det seg at noe er klart?

  Svar på denne kommentaren

 31. Har NRK på nett levert?

  […] februar 2008 ba vi dere om tilbakemeldinger på hvordan du vil ha en komplett verktøykasse fra NRK. Igjen fikk vi masse bra tilbakemeldinger. Vi har dessverre ikke fått opp et API ennå. Ikke en […]

  Svar på denne kommentaren

 32. Hold NRK sitt egenproduserte materiale tilgjengelig fra utlandet. NRK sine nettsider er en god måte å opprettholde kontakten med fedrelandet når man bor i andre land.

  Selv har jeg ikke noe større interesse av å se amerikanske tv-serier på NRK i utlandet. Slikt innhold får man nok av på de lokale kanalene.

  NRK var en viktig del av julestemningen der jeg oppholdt meg denne julen. NRK sammen med nettavisene er viktig for å opprettholde den norske kulturen, samfunnsforståelsen, og språket for de av oss som i lengre perioder bor i andre land. For meg har norsk blitt et tredjespråk utenom de norske mediene.

  Svar på denne kommentaren

 33. Bare ukorrekt » Blog Archive » Hvor mange år tar det å lage en verktøykasse?

  […] februar 2008 luftet NRKbeta ideen “Hvordan vil du ha en komplett verktøykasse fra NRK?“. Ett lite halvår tidligere hadde norges tørreste og kjedeligste institutt, nemmelig […]

  Svar på denne kommentaren

 34. Hva skjer så med NRKs API?

  […] å drifte og fylle selve nrk.no med innhold. Som et ledd i disse planene, begynte vi høsten 2008 et prosjekt for å kunne gi utvidet tilgang til NRKs innhold. Ved å tilby et API. En verktøykasse med funksjoner som gjør at andre kan lage nye tjenester […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.