nrk.no

NRKbeta på Flickr

Kategori: Foto


NRKbeta på flickr

Da vi startet NRKbeta gjorde vi som alle hippe «web2.0-vi-er-så-kule-nettsider». Vi registrerte NRKbeta på Twitter, YouTube, Flickr osv. Vet jo ikke helt hva vi skal bruke dette til, men like greit å være på den sikre siden. Når det gjelder YouTube blir ikke den brukt noe særlig siden vi benytter Brightcove til å publisere videoer her på siden og fordi NRK har sin egen kanal på YouTube.

Men Twitter anbefaler jeg dere å følge. Da får dere en oppdatering hver gang vi poster noe nytt.

Det handler om å dele

Så var det Flickr. Et av verdens største nettsteder for fotointeresserte som vil dele og diskutere bilder. Hvorfor skal NRKbeta være på Flickr? Det har tatt litt tid, men nå er et eksperiment igang der også. Vi prøver å legge alle bildene vi bruker her på NRKbeta på Flickr slik at dere også enkelt kan bruke dem. Alle bildene vi tar selv. Og vi legger dem der med en Creative Commons-lisens. Det betyr at dere kan bruke dem på deres blogger og i deres ikkekommersielle prosjekter.

Dersom dere for eksempel vil poste en artikkel på bloggen deres og skrive at NRKbeta er såååå kule fordi de deler bilder på Flickr, så kan dere bare gå hit og bruke det bildet som illustrasjon. Lim det inn på bloggen din ved hjelp av kodesnutten på siden.

Som alt annet her på NRKbeta er dette eksperimentet også ganske brukerstyrt. Vi fortsetter dersom det er populært. Gi tilbakemeldinger. Si fra til oss når dere bruker bilder. Så ser vi hvor det ender.

Her er et eksempel på et bilde som er limt inn direkte fra vår Flickr-konto:

Caterina Fake

Et bilde av en av Flickrs grunnleggere. Caterina Fake.

21 kommentarer

 1. Veldig bra at dere legger ut bilder under CC-lisens! Men er litt skuffa over at dere bare flyter med strømmen og bruker Flickr. Et bedre alternativ ville vært Ipernity (min profil) som er en veldig bra tjeneste av et lite, europeisk start-up i motsetning til enorme, amerikanske, send-gjerne-kritiske-kinesere-i-fengsel-Yahoo. Det har jo egentlig ikke noe å si at flest bruker Flickr, for hvem som helst kan embedde bilder fra begge steder, og man trenger ikke venne noen for å følge med på bilde-feeden deres. Jeg håper ihvertfall dere vil sjekke ut Ipernity og vurdere å bytte, om ikke dere syns at det viktigste er å bruke det som fra før av er mest kjent og brukt. Om dere bruker Ipernity vil det gjøre dem bedre kjent, noe jeg syns hadde vært veldig bra! 🙂

  Eventuelt kunne dere bruke begge. Det finnes et program man kan bruke for å laste opp bilder til Flickr som heter jUploadr. Dette er open source, og Ipernity har laget sin egen versjon til å laste opp til dem. Jeg skal høre med dem om de ikke kan sende koden tilbake til jUploadr slik at man kan bruke ett og samme program til å laste opp til begge sider.

  Men anyways.. Flickr eller ikke, dette er selvsagt et skritt i riktig retning. Få resten av NRK til å bruke CC på sine bilder (og etterhvert alt annet også), nå, så blir jeg glad. 🙂

  Og, forresten. Hva med å CC-lisensiere resten av bloggen også?

  Svar på denne kommentaren

 2. @Børge:
  Er helt med på tanken om å støtte litt mindre initiativ og ikke alltid hive seg på de store amerikanske. Men vi må nok finne en eller annen middelvei. Det finnes mange steder man kan publisere og dele bilder, men dersom man ønsker at folk skal finne bildene og eventuelt diskutere dem er Flickr det absolutt beste stedet.

  Skal vi legge dem flere steder vil jeg heller vurdere å også klarere dem for Wikimedia Commons:
  http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

  @Stian Haklev
  Non Comercial er mest for å unngå ren kommersiell utnyttelse av bildene. Men i det legger jo som du nevner også enkelte begrensninger som vi egentlig ikke ønsker. Det er mulig at man er ganske godt sikret med klausulen om «share alike» uansett.

  Vi skal ta en vurdering av dette og også CC på hele NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 3. Joda, skjønner det. Hadde vært kult om dere bidro til Wikimedia Commons! Regner med dere sier fra om dere begynner med det.

  Jeg ser fram til verdens første CC-lisensierte tv-sending, laget av NRK! Når de har vett til å ansette folk som dere, og la dere ha prosjekter som NRKbeta, så er det vel kanskje en mulighet for at det kan skje en dag.

  Svar på denne kommentaren

 4. «…så kan dere bare gå hit og bruke det bildet som illustrasjon. Lim det inn på bloggen din ved hjelp av kodesnutten på siden…»

  Är det bara jag som inte fattar helt, men den där _kodsnutten_ under bilden ser jag kommer fram bara på mina egna flickr-bilder. Hm?

  Det här har jag undrat mig över länge, eftersom jag är en ivrig tillhängare av CC-bilder, och använder dom blant annat i min egen blogg (nareas.com) och i Osenbloggen (blogg.nrk.no/osenbanden). Men då måste man göra det manuellt…

  Fattar inte det helt jag.

  Men annars så är det diggbart att NRKbeta är där, tycker jag!

  Svar på denne kommentaren

 5. […] Vi gjorde følgende: Koblet sammen animoto med bildene som vi i NRKbeta legger ut på Flickr (og som du fritt kan du benytte til ikke-kommersiell bruk om du krediterer oss), og brukte musikk som syntes passende fra animotos arkiv. Etter 10 minutter analysering var videoen klar, og til å være fullstendig robotlagd er ikke dette halvgærnt! […]

  Svar på denne kommentaren

 6. […] Vennene dine registrerer seg på flere og flere steder. De legger kanskje ut bilder på Flickr (slik som vi i NRKbeta gjør), de skriver hva de driver med som en statusbeskjed på Facebook eller på Twitter (ja, sannelig gjør vi ikke det også), de putter kanskje bokmerkene sine på del.icio.us (vi har et lite eksperiment der også) og så finnes det sosiale nettsteder for alle slags interesser og grupper mennesker. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.